Duvar Kağıdı Boyanır Mı?

duvar kağıdı boyanırmı
Duvar kağıdı boyanır mı?

Seneler önce rengini beğenerek, zevkle aldığınız duvar kağıdı artık sizi sıkıyor mu? Duvar kağıdını sökmek yerine, boyamak daha iyi bir fikir olabilir mi? Bu yazımında duvar kağıdı boyanır mı, duvar kağıdının üstü boyanır mı? sizi detaylı olarak bilgilendireceğiz. Ayrıca, duvar kağıdını söktükten sonra, yeni bir kağıt mı, boya yapmak mı daha iyi değerlendireceğiz. Detayları öğrendikten sonra, son kararı vermek sizin için daha kolay olacaktır.

Duvar Kağıdı Boyanır Mı?

Bir çok duvar kağıdı kullanıcısı, duvar kağıdının boyanabilir özellikle olup olmadığını bilmiyor. Satın aldığınızda belki satıcı size söylemiş olabilir ama üzerinden uzun zaman geçtiği için kağıdın özelliklerini unutmuş olabilirsiniz. Bazı örnekler vererek, kağıdınızın boyanabilir olup olmadığın anlayalım, sonra da duvar kağıdı hangi boya ile boyanır anlatalım.

Duvar Kağıdının Üstü Boyanır Mı?

Duvar kağıdı boyanır mı? Evet, duvar kağıdının üstü boyanabilir. Fakat, her duvar kağıdı boyanmaz. Peki hangi duvar kağıtları boyanabilir, hangileri boyanmaz?

Hangi Duvar Kağıtları Boyanabilir?

  • Özel boyanabilir duvar kağıtlarını ve
  • Üzeri kağıt olan yani, vinil kaplama olmayan duvar kağıtlarını boyayabilirsiniz.

En iyi boyanabilir duvar kağıtları, özel boyanabilir duvar kağıtlarıdır. Bu kağıtların üzeri kabartmalı ve genellikle beyaz olur. Üzeri boyanabilir duvar kağıdı satın almak istiyorsanız, ilk tercih etmeniz gereken bu duvar kağıtlarıdır.

Diğer boyanabilir kağıtlar ise; sonradan boyanması için dizayn edilmemiş fakat, üzerine boya tutabilen kağıtlardır. Bu kağıtların üzerinde çeşitli renkler ve desenler bulunur. Bu kağıtlar boyanabilir olarak satılmasa da üzerine boya tutabilir. Fakat, üzeride koyu renkler varsa, boyamak özel boyanabilir kağıtlara göre daha zor olacaktır. Her iki kağıt için uygulamada dikkat edilmesi gereken noktalara geçmeden önce, duvar kağıtları hangi boya ile boyanır göz atalım.

Duvar Kağıdı Hangi Boya İle Boyanır?

Duvar kağıtlarını boyamak için silikonu su bazlı boyaları kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü, duvar kağıdının esnek yapısına en uygun boyalar bu boyalardır. Silikonlu su bazlı boyalar, hem duvar kağıdını iyi tutar, hem de; kağıdın kenarında açılan yerler olursa çatlamaz. Yani, kağıtta meydana gelen açılmaları tamir ettikten sonra, su bazlı silikonlu boyalar soyulmaz, çatlamaz, tekrar boyamanız gerekmez.

Duvar kağıdı üzerine tutan diğer boyalar ise, plastik ve yağlı boyalardır. Fakat, bu boyalar kağıt üzerine çatlama yapabilir. Özellikle sentetik (yağlı boya) ile duvar kağıdı boyamanızı tavsiye etmiyoruz. Yağlı boyalar, boyama esnasında vakum etkisi yapar, kağıdınızın açılmasına yol açar ve çatlar. Plastik boyalarda esnek olmadığı için zamanla kağıt üzerinde çatlaklar oluşturabilir.

Duvar kağıdını boyamak için, en uygun boyalar silikonlu su bazlı boyalardır. Özellikle, ipek mat ve yarı mat su bazlı boyalar, daha esnek olduğu için duvar kağıdı için, çok daha uygundur.

Duvar Kağıdı Sonrası Boya

Duvar kağıdı sonrası boya yapmak istiyorsanız; duvar kağıdı uygulamasından sonra, en az birkaç gün beklemenizi öneriyoruz. Her ne kadar iyi bir ustalık ve işçilik ile yapılırsa yapılsın, duvar kağıdı yapıştırıcısının iyice kuruması gerekiyor.

Duvar kağıdı sonrası erken yapılan boyama işleminde, rulo vakum etkisiyle kağıdı çekebilir. Özellikle kenar kısımlarda, duvar kağıdı sonrası boya yaparken kağıdın açılması büyük olasılıkdır.

Duvar Kağıdı Nasıl Boyanır?

  • Boyama yapacağınız duvar kağıdının tüm yüzeyini ve kenarlarını kontrol edin. Kenarlarda açılma varsa, 2 gün önceden duvar kağıdı yapıştırıcısı ile duvar kağıdının açılan kısımlarını yapıştırın.
  • Duvar kağıdını koyu renk ise, boyamadan 1 gün önce 1 kat geçiş astarı uygulayın.
  • Astarı ve boyayı normalden daha sulu yapın ki, rulo vakum etkisi ile duvar kağıdını çekmesin. (%20 civarında su ekleyin.)
  • Astar ve boyanın katları arasında en az 2-3 saat bekleyin.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, 2 tür boyanabilir duvar kağıdı var. Şimdi bu duvar kağıtları nasıl boyanır? anlatalım.

Özel Boyanabilir Duvar Kağıtlarını Boyamak

duvar kagidi boyanirmi

En iyi boyanabilen duvar kağıtları bu tür kağıtlardır. Zaten, kolay boyanması için üretilmişleridir ve rahat boyanması için genellikle beyazdırlar. Üzerine dokunduğunuzda hafif süngerimsi bir kabartma hissedersiniz. Üzerine boyanın tutması için, vinil kaplama yapılmamıştır.

Yan resimde de gördüğünüz gibi, gerçek boyanabilir duvar kağıtlarının üzeri hafif kabartmalı ve beyaz olarak satılıyor.

Bu duvar kağıtlarını, yukarıda bahsettiğimiz gibi, ipek mat ve yarı mat su bazlı boyalar ile boyayabilirsiniz. Daha önce boyama yaptıysanız. Rengi kolay kapatmak için boyadan 1 gün önce, 1 kat geçiş astarı veya örtücü astarı uygulayabilirsiniz.

Özel boyanabilir duvar kağıtlarının üzeri kabartmalı olduğu için, 3-4 boyamadan sonra, zamanla bu desenler kaybolacaktır. Yani, her boyamadan sonra desenleri azalır ve zamanla düzleşir.

Diğer Duvar Kağıtlarını Boyamak

duvar kagidi boyanir mi

Bu kağıtlar, boyanabilir olarak satılmasa da; üzerinde vinil bir tabaka (ince bir naylon) yoksa, boya tutar.

Duvar kağıdı sağlamsa, herhangi bir açılma yoksa, 1 kat geçiş astarı uyguladıktan sonra, bu tip duvar kağıtları da boyayabilirsiniz. Fakat, kağıdı iyice kontrol edip, üst tabakasında ince bir vinil katman olmadığına emin olun.

Yan resimdeki desenli duvar kağıdı, boyanabilir sınıfında değildir. Fakat, üzerinde herhangi bir vinil kaplama olmadığı için boya yapılabilir.

Kısaca özetlemek gerekirse; özel boyanabilir duvar kağıtları ve üzeri kağıt olan duvar kağıtları boyanabilir.

Vinil Duvar Kağıdı Boyanır Mı?

Bildiğiniz gibi vinil duvar kağıtları üzerinde ince bir naylonumsu, vinil bir tabaka oluyor. Bu vinil tabaka da, duvar kağıdının boya tutmasını engeller. Kısaca özetlemek gerekirse, vinil duvar kağıdı üzerine boya tutmaz. Bazı boyalar ilk zamanlar tutsa bile zamanla soyulacaktır.

Benzer Yazılar

2 Yorum

  1. merhaba. duvar kağıdnı söktükten sonra boya yapmak istersek nasıl bir yol izlemeliyiz. kağıtları sktükten sonra eçiş astarı vurup sonrasında drek boya yapılbilir mi bu şekilde yapılırsa boyanan duvar portakal kabuğu gibi br görünüme sahip olur mu. komple duvar kağıdından arta kalan dutkal kalıntılarını silmek veya zmara yaparak temizlemek dışında en basit ve kolay yöntem nedir acaba.

    • Musa Bey,
      Duvar kağıdını söktükten sonra duvarı kontrol edin. Alçı zarar gördüyse saten alçı çekin. Duvar kağıdı tutkalı v.b. pürüzlü kalıntılar varsa, 180 numara zımpara ile zımpara yapın. Boyadan önce 1 kat geçiş astarı çok iyi olur.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir