Kasımpatı Bakımı, Çoğaltma ve Özellikleri

Yıllık bir bitki olan Kasımpatı’nın bakımı ve sulanmasını detaylıca aşağıda anlattık. Ayrıca, ne zaman ekilir, nasıl ekilir?, çoğaltması, böceklenmesi ve diğer özelliklerini açıkladık. Sayfanın sonundaki sıkça sorulan sorular ve çoğaltma videosu da ilginizi çekebilir.

Kasımpatı Bakımı

Kasımpatı bakımı sulama.
Kasımpatı bakımı sulama.

(Krizantem) Kasımpatılar serin ortamı severler. Ayrıca, toprağı nemli olmalıdır. Bunu kış aylarından ekimi yapılabilen bir bitki olmasından anlayabiliriz. İlkbahar aylarında ekilen Kasımpatılar, çok daha dayanıklı olması karşın, yine de yine de bakımı esnasında daha dikkatli olmalısınız.

Serin hava seven bir bitki olduğunu unutmayın, direkt olarak güneş ışığında konumlandırmayın ve toprağın nemini sık sık kontrol ederek Kasımpatı’nın bakımını yapın. Yeni ekilen fideler ise daha fazla güneş görebilir ve daha fazla sulanabilir.

Kasımpatı bakımı, sulanması, özellikleri, çoğaltılması, ekimi, çiçeklenmesi, böceklenmesi ve diğer dikkat etmeniz gereken noktaları aşağıda daha detaylı bulabilirsiniz.

Kasımpatı Çiçeği Bakımı ve Sulama

Kasımpatı bakımı
Kasımpatı bakımı sulama.

(Krizantem) Kasımpatı, suyu ve nemi seven bir bitkidir. Ayrıca, kasımpatı bakımında toprağının nemli ve serin kalması önemlidir.

Birçok bölgede, bahçede yetiştirilen Krizantemler için toprak nemi, sonbahar aylarında sorun olmaz. Fakat, ilkbaharda ekilen ve yaz aylarında bakımı devam eden Kasımpatıların suyuna dikkat etmeli ve toprağın nemli kalması sağlamalısınız. Evinizde yetişmek istediğiniz Kasımpatı’yı, aşırı güneşten uzak tutup, toprağın nemini kontrol etmelisiniz.

Kasımpatı Güneşi Sever Mi?

Her bitkinin olduğu gibi Kasımpatı’nın da güneşe ihtiyacı ardır. Fakat, direkt olarak ve uzun süre güneş altında kalmamalıdır. Sadece, yeni ekim yapılmış köklenmiş bitkiler daha çok güneşte bırakılabilir. Kasımpatı fazla güneşi sevmez.

Kasımpatı Kaç Günde Bir Sulanır?

Kasımpatı çiçeğinin sulanması günlük olarak yapılmaz. Toprağın nemi korunacak şekilde sulamalısınız. Özellikle yaz aylarında sıcaktan korunmalı ve toprağın nemine daha çok dikkat edilmelidir. Toprağın kurumasına izin verilmeyin.

Kasımpatı bakımında özellikle suyunu ve toprak nemini kontrol edip, su vermelisiniz. Bu kontrolleri yaz aylarında daha da sıklaştırabilirsiniz.

Kasımpatı Çiçeği Özellikleri

  • Toprak ayırt etmez, kolay yetiştirilir.
  • Suyu, nemi ve serin ortamı sever.
  • Uzun süre direkt olarak güneş altında kalamaz.
  • Senelik bir bitkidir, ilk baharda ve son baharda ekilebilir. Kasım ayında çiçeklerini sık sık görebilirsiniz.
  • 50 ila 150 santimetre boyuna ulaşabilen Krizantemler, beyaz, sarı, pembe, mavi, bordo renklerinde çiçekler açar. (Diğer özellikleri ve çeşitleri için Kasımpatı Nedir? yazısını okuyabilirsiniz.)

Kasımpatı Ne Zaman Çiçek Açar?

Krizantem (Kasımpatı) ilk baharda ve kışa giriş aylarında ekilir. İlkbaharda ekilen Kasımpatılar, yaza doğru çiçek açacaktır ve bu dönem ekilen Kasımpatı çiçeği, seneye daha çok çiçek verir. Sonbaharda ekilen Krizantem ise, Kasım ayına çiçek açmaya başlar.

Kasımpatı Böceklenmesi

Kasımpatı (Krizantem) çiçeğinin en büyük zararlısı, yaprak bitleridir. Yaprak bitleri kahverengi, siyah, yeşil ve pembe olabilir.

Yaprak bitleri Kasımpatı’nın dokusunu deler ve özsuyunu emerek beslenir. Bu nedenle, yaprak biti Kasımpatı’nın gelişimine engel olur.

Yaprak bitleri, bodurluğa hatta, bitkinin ölümüne neden olabilir. Ayrıca, beslenme sırasında salgıladıkları madde, isli bir mantara neden olur. Yaprak bitleri ayrıca, çeşitli bitki virüslerini de Kasımpatı’ya bulaştırabilir.

Kasımpatı’nın böceklenmesini engellemek için, özellikle alt yapraklara kuvvetli bir sprey ile su püskürtün. Kasımpatı bakımı sürecinde bu işlemi en az 2 günde bir yapmanızı öneriyoruz.

Krizantemlerin üzerindeki yaparak bitlerini böcek ilacı (insektisit) ile yok etmek, fayda sağlamayacaktır. Krizantemlerin üzerinde böcek ilacı kullanmak, yaprak bitlerinin doğal düşmanı olan diğer böcekleri de yok edeceğinden faydadan çok zarar verir.

Kasımpatı’yı sık sık kontrol ederek, tazyikli bir sprey ile yapraklarını sulamak, yaprak bitlerinden en iyi korunma yöntemidir.

Kasımpatı Ne Zaman Ekilir?

Kasımpatı ne zaman ekilir?
Kasımpatı ne zaman ekilir?

Bahar ve kış aylarının en güzel çiçeklerinden biri olan Kasımpatı’yı siz de bahçenize veya saksınıza kolayca ekebilir, balkonunuzda kış çiçekleri arasında yer verebilirsiniz ya da Krizantem’lerin de olduğu bir kış bahçesi oluşturabilirsiniz.

Kasımpatılar bir Kasım bitkisi olarak bilinir. Fakat, yıllık bir bitkidir. Yetiştirmesi genelde kolaydır. Baharın ilk aylarında veya son baharda ekilebilir.

Kasımpatı’yı ekerken dikkat etmeniz gereken nokta, sert kış ve dondurucu havadan bitkiyi korumak olmalıdır. Sert geçen ve don yaşanan ayladan en az 6 hafta önce Krizantemi ekmelisiniz. İlgili yazı: kışın ne ekilir?

Kasımpatı Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Kasımpatılar, diğer birçok çiçekte olduğu gibi bahar aylarında ekilir. Bu aylarda ekilen Kasımpatıların kökleri kışa kadar güçlenecek, daha dayanıklı olacaktır. Bitkinin hayatta kalma yeteneğini artacaktır.

Bu dönemde ekilen Kasımpatıların suyu ve nemine dikkat edilmelidir. Toprağı uzun süre kuru kalmamalıdır. Aşırı güneş ışığından korunmalı ve yarı gölge alan, arada bir güneş düşen konumlarda bulundurulmalıdır.

Birçok Krizantem türünü sonbahar aylarında da (Ekim aylarında) ekimini yapabilirsiniz. (Ekim ayında ekebileceğiniz diğer sebze ve çiçekleri görmek için linki tıklayarak, “Ekim ayında ne ekilir?” yazısını okuyabilirsiniz.)

Krizantemler, aşırı don olmayan bölgelerde kış boyunca hayatta kalabilir. Kasım aylarında da Krizantem çiçeklerini görebilirsiniz.
En güzel kış bitkilerinden biri olan Krizantemi Türkiye’nin bir çok bölgesinde Ekim ayı içinde ekilir. Kasım ayında ise çiçek açmaya başlar. Fakat, ilkbaharda ekilen Krizantemler sonraki sene daha fazla çiçeğe sahip olur.

Kasımpatı Nasıl Ekilir?

Kasımpatı nasıl ekilir?
Kaspımpatı nasıl ekilir?

Krizantemleri hazır olarak çiçekçilerden alıp bahçenize veya saksıya dikebilirsiniz. Krizantemleri tohumdan ekerseniz sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Çünkü, tohumdan ekilen Krizantem, anne çiçeğe benzemeyebilir. Farklı ebatlarda olabilir veya farklı renkte çiçek üretebilir.

Eğer Kasımpatı’yı tohumdan ekmeyi düşünüyorsanız, Krizantem’in tohumlarını bulunduğunuz bölgede don başlamadan 6-8 hafta önce dikmelisiniz.

Saksıya diktiğiniz Kasımpatıları 15-20 santimetreye ulaştığında artık bahçeye aktarabilirsiniz. Tohumları ektikten bir sene sonra, artık bitkiniz çiçek açacaktır.

Kasımpatı Yapraktan Nasıl Çoğaltılır?

Öncelikle Kasımpatı’nın üst kısmından çiçek tomurcuğu olmayan bir dal kesin. Kestiğiniz dalın altında kalan 1-2 yaprağı da alın ve nemli bir bir toprağın bulunduğu bir saksıya ekin.

Saksıya kompost ve bir miktar beyaz perlit ekleyebilirsiniz. İlgili yazı: kompost yapımı. Toprağın doğru nem dengesinde olduğunu anlamak için, bir avucunuza toprak alıp iyice sıkın, parmak aralarınızdaki ıslaklığı hissediyorsanız, doğru nem dengesine ulaşmışsınız demektir. Eğer toprak kuru ise biraz daha su ekleyebilirsiniz.

Yeni ekilmiş Krizantemler için direkt ve sürekli güneş ışığı zararlı olacaktır. Bu nedenle, kestiğiniz dalları küçük bir saksıya ayırarak, üzerine beyaz ince bir poşet giydirin. Eğer Nisan ve Ekim ayı arasında ekim yapacaksanız, yeni Krizanteminizi güneşin kavurucu sıcağından bu şekilde koruyabilirsiniz.

3-4 günde bir poşeti açarak, yaprakların üzerinde biriken suyun kurumasını bekleyin ve tekrar poşeti kapatın. Poşeti çıkardığınızda artık yapraklarında sulanma olmuyorsa Krizanteminiz artık köklenmeye başlamış demektir. Poşeti artık tamamen çıkararak daha büyük bir saksıya yerleştirebilirsiniz.

Bir ay kadar yeni saksısında bakımını yaptıktan sonra artık, Krizantemlerinizi dilediğiniz yere ekim yapabilirsiniz. Detaylar için sayfanın sonundaki Kasımpatı çoğaltma videosunu izleyebilirisiz.

Kasımpatı çoğaltma

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir