Sunta Boyama, Sunta Dolap Boyama

Ahşap sunta boyama hakkında boyama tüm merak ettiklerinizi aşağıda açıklıyoruz. Ayrıca, sunta dolap boyama nasıl yapılır, sunta hangi boya ile boyanır ve genel olarak sunta nasıl boyanır? detaylı şekilde anlattık.

Sunta Boyama

ahşap sunta boyama
Sunta boyama

Sunta, ahşap talaşının tutkal ile birleştirilerek sıkıştırılması ile elde edilen levhaya denir. Bu levhalar; ham olabilir, kaplanmış olabilir veya üzeri boyanmış olabilir. Üzerine ne yapılmış olursa olsun, suntayı boyayabilirsiniz.

Ayrıca, ham yani, boyasız suntayı da boyayabilirsiniz. Sunta boyama ile ilgili tüm merak edilenleri aşağıda anlattık.

Sunta Boyanır Mı, Suntalam Boyanır Mı?

suntalam boyanır mı

Sunta boyanır mı, sunta kaplama boyanır mı? Evet, sunta boyanabilir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, suntalar mobilya imalatında kullanılıyor. İmalat aşamasında da üzerine kaplama ve boya yapılabiliyor.

Suntayı ham olarak boyayabileceğiniz gibi, hazır boyanmış sunta ve kaplanmış suntayı da boyayabilirsiniz. Fakat, uygulama teknikleri farklıdır.

Ham Sunta Boyanır Mı?

ham sunta boyama

Ham sunta boyanır mı? Evet ham sunta da boyanabilir. Fakat, ham olduğu için ve üzerinde boya veya kaplama olmadığı için boyayı emer. Bu nedenle, boyaya uygun bir astar yapılmalıdır.

Astar, boya ile aynı cins olmalıdır. Örneğin su bazlı boya ile boyamak istiyorsanız, su bazlı astar, sentetik boya ile boyamak istiyorsanız sentetik astar kullanmalısınız.

Sunta Ne İle Boyanır?

sunta ne ile boyanir

Sunta neyle boyanır? Suntayı neredeyse her boya ile boyayabilirsiniz. Sunta sentetik boya, su bazlı boya, selülozik boya, lake boya hatta sprey boyayla da boyayabilirsiniz.

Boyanmadan önce, bir astar yapmalı ve boyanın özelliklerine göre doğru uygulama metodu tercih etmelisiniz.

Sunta boyamak için çok kullanılan boyalar, genel amaçlı su bazlı boyalardır. Bu boyalara örnek vermek gerekirse: Permolit Multisurface, Dyo Hidrolux ve Hobillux, Cadence Multisurface, Rich Multisurface v.b.

Sunta Nasıl Boyanır?

Sunta nasıl boyanır?: Yukarıda ahşap sunta boyama, en kolay su bazlı boyalar ile yapılır demiştik. Bu nedenle, önce su bazlı boya ile sunta boyamayı anlatalım. Ardından, yağlı boya ile sunta nasıl boyanır? açıklayalım.

Sunta Dolap Boyama

sunta dolap nasıl boyanır
Sunta dolap boyama

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, sunta dolap ve mobilyaları su bazlı boya, yağlı boya ve selülozik boya ve lake boya gibi boyalar ile boyayabilirsiniz.

Kendiniz evde sunta dolap boyama, sunta mobilya boyama yapmak istiyorsanız, sizin için en uygun boyalar, su bazlı genel maksatlı boyalardır.

Peki bu boyalar hangileri? Polisan X1, Rich Multi Surface, Cadence Multi Surface, Bi Boya genel maksatlı boya, Dyo Hidrolux, Dyo Hidroten ve Hidrolux, Permolit multisurface v.b.

Akrilik boyalar, su bazlı ve genel maksatlı olduğu için, evinizdeki suntadan yapılmış mobilya veya dolapları boyamak için kullanabilirsiniz. Akrilik boyaları satın alırken parlaklık derecesini sorun. Zevkinize göre parlak veya mat olanını satın alabilirsiniz.

Sunta Dolap Nasıl Boyanır?

  • Sunta kaplama ise 1 kat parlak yüzey astarı uygulayın. Rich ya da Cadence marka olabilir.
  • Astar uyguladıktan 4-5 saat sonra ilk kat boyayı kadife rulo ile uygulayın.
  • 4-5 saat sonra ikinci kat boyayı yapın.
  • Çizilme ve darbelere extra dayanıklı olmasını istiyorsanız. Boyadan 1 gün sonra su bazlı taş vernik, sır vernik veya akrilik vernik uygulayın. (Cadence, Rich veya Permolit marka olabilir.) “Akrilik boyaların kullanımı hakkında bilgi almak için akrilik boya nasıl kullanılır? yazısını okuyabilirsiniz.”

Küçük Bir Sunta Dolap İçin Kullanılan Malzemeler

  • 0,75 litre su bazlı genel maksatlı boya,
  • 1 kadife parmak rulo ve 2 adet uç yedeği
  • 2 numara su bazlı kenar kesme boya fırçası,
  • 0,50 litre parlak yüzey astarı.

Yağlı Boya İle Sunta Boyama

Yukarıda yağlı boyanın geç kuruduğundan bahsetmiştik. Yağlı boya dayanıklı bir boyadır. Fakat geç kurur ve bir süre koku yapar. Ayrıca, beyaz yağlı boya, zamanla sararır veya krem rengine döner.

Yağlı Boya İle Sunta Dolap Nasıl Boyanır?

  • Yağlı boya her yüzeye iyi tutar. Fakat isteğe bağlı olarak, boyadan 1 gün önce, 1 kat sentetik astar kullanabilirsiniz. Saten rulosu veya kadife rulo ile 1 kat sentetik astar yapın.
  • 24 saat sonra 1 kat yağlı boya yapın.
  • 24 saat sonra da son kat yağlı boyayı uygulayın. (Yağlı boyanızı ve astarınızı %10 sentetik tiner ile inceltmeyi unutmayın.) Dolabınızı kullanmaya başlamadan önce, boyanın tam olarak sertleşmesi için 2 gün bekleyin. (Ayrıca, yağlı boyanın üzerine vernik uygulamayın, tutmaz.) “Eğer dolabınızın sunta mı, MDF mi olduğuna emin değilseniz, MDF boyama yazısını okuyabilirsiniz.”

Benzer Yazılar

2 Yorum

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir