Bilgisayar Kasası Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Bilgisayarın kasasının tozunun temizlenmesi çoğu zaman önemsenmez. Fakat, toz tutan bir bilgisayar yeterince soğutulamaz ve en pahalı parçalar olan işlemci ve ekran kartı zarar görebilir. Bu nedenle bilgisayar temizliği çok önemlidir. PC kasa temizleme nasıl yapılır, bilgisayar içi temizlemede nelere dikkat edilmeli? detaylıca aşağıda açıkladık.

Bilgisayar Kasa Temizleme Ve Tozunu Alma

Bilgisayar kasa temizleme.
Bilgisayar kasa temizleme.

Bilgisayarınız son zamanlarda yavaşladıysa temizlenmediğinden olabilir. Kulağa biraz garip gelse de pis ve tozlu bir bilgisayar, daha yavaş çalışabilir. İlgili yazı: bilgisayar neden yavaşlar?

Tüm bilgisayarlar çalışırken ısınırlar. Özellikle ekran kartı ve işlemci daha fazla ısınır. Bu nedenle işlemci ve ekran kartı üzerinde ayrı bir soğutucu fan, hatta soğutucu borular bulunur. Bilgisayarın kasasında da soğutma fanları vardır. Tüm bu fanların doğru çalışabilmesi için temiz olması gerekir.

Fan üzerindeki tozlar, fanın yavaşlamasına ve parçaların ısınmasına neden olur. Bu da bilgisayarın yavaşlamasına yol açar. Bu nedenle bilgisayarın fiziksel temizliği çok önemlidir. Özellikle oyun bilgisayarlarında fiziksel temizlik daha da önem kazanıyor.

Bilgisayar Kasa Temizleme Nasıl Yapılır?

Bilgisayar temizleme.
Bilgisayar temizleme.

Bilgisayarınızı temizlerken şu malzemelere ihtiyacınız olacak:

  • Kulak çubuğu.
  • Nemli bir bez.
  • Elektrik süpürgesi.
  • Yumuşak uçlu bir fırça.

1-Bilgisayarın Fişini Çekin

Temizlik sırasında bilgisayar parçalarının ve sizin zarar görmemeniz için fişini pirizden çıkarın. Her ne kadar bilgisayar düşük voltaj ile çalışsa da nemli bez bilgisayar parçalarına zarar verebilir. Bu nedenle fişini mutlaka pirizden çıkarmalısınız.

2-Bilgisayarı Dış Alana Taşıyın

Uzun zamandır temizlenmeyen bilgisayarın içindeki tozlar, temizlik esnasında bulunduğu ortama yayılabilir. Sadece kapağını açmak bile tozların odaya yayılmasına yeter. Odanızı da temizlemeniz gerekebilir. Bu nedenle bilgisayarı prize yakın, balkon veya dış bahçeye çıkarın.

3-Bilgisayarı Yan Yatırın ve Kapağını Çıkarın

Bilgisayar temizliğine başlamadan önce yan durması işinizi kolaylaştıracaktır. Kapağını çıkarın ve durumunu kontrol edin. İç fanların durumunu işlemci ve ekran kartı üzerindeki tozlanmayı kontrol edin.

Tozunu alacağınız kısımlarda sizi engelleyecek parça ve kablolar varsa, geçici olarak çıkarın. Donanım bilginiz azsa öylece bırakın. Bilgisayar temizliği esnasında kabloların ve soketlerin oynamamasına dikkat edin.

4-Temizliğe Elektrik Süpürgesi İle Başlayın

Elektrik süpürgesi, ince temizliğe başlamadan önce kasa içindeki kaba tozları ve yumakları almanızı sağlar. Gördüğünüz tozları çekin. Süpürgenin küçük ve fırçalı parçalarından birini takarak, işlemci ve ekran kartı fanının üzerinde hafifçe gezdirin. Fan kenarlarında ve kasanın köşelerinde toplanan tozları çekin.

5-Anakart Temizliği

Ana kartı temizlerken ve tozunu alırken nemli bez kullanabilirsiniz. Ayrıca elektronik ürün temizlik kitlerini kullanabilirsiniz. Ana kartı üzerindeki kabloların ve slotların gevşememesine özen gösterin. Devre diplerindeki tozlar için küçük bir fırça işe yarayacaktır.

6-İşlemci Temizliği

İşlemci temizliği.
İşlemci temizliği.

İşlemci temizliği bilgisayar temizliğinde en önemli aşamalardan biridir. Çünkü üzerindeki soğutma fanı içine toz çeker. Elektrik süpürgesiyle daha önce kaba temizliği yapmıştınız. Artık detaylı temizliğe geçebilirsiniz. Donanım bilginiz yoksa işlemciyi sökmeyin. Çünkü birçok bacağı vardır ve takılması zordur.

Küçük bir fırça ile işlemcinin üzerindeki tozları temizlerken bir yandan da elektrik süpürgesi ile çıkan tozları çekin. Fanın etrafına ve işlemcinin kanallarına küçük fırçayı sokabilirsiniz.

7-Ekran Kartı Temizliği

Ekran kartı temizleme.
Ekran kartı temizleme.

Oyuncular için ekran kartı önemlidir. Ekrar kartının temizlenmemesi ısınmasına yol açar ve oyun esnasında donmalar meydana getirebilir. Ekran kartını da işlemciyi temizlediğiniz gibi temizleyin. Eğer sökebilirseniz, PCI yuvasından dikkatlice sökün.

Ekran kartını nemli bir bez ile silin ve fanın içini etrafını kulak çubuğu veya fırça ile temizleyin. Çıkan tozları elektrik süpürgesi ile çekin. (Donanım bilginiz varsa fanı söküp, işlemcisinin üzerindeki termal macunu da yenileyebilirsiz.)

8-Kasa Temizliği

Kasadaki soğutma fanları çalışırken içine toz çeker. Kasa içindeki parçaları fırça yardımıyla fırçalayın, Powerın etrafını ve içini fırçalayarak bir yandan da çıkan tozu süpürge ile çekin. Ulaşabildiğiniz kısımları nemli bir bez ile silin. Fakat bilgisayarı prize takmadan önce iyice kuruduğuna emin olmalısınız.

9-Dış Fan Temizliği

Dış fanlar, içeri soğuk hava çekerken tozların kendi üzerine ve havalandırma kanalları üzerine yapışmasına neden olur. Havalandırma deliklerini nemli bez ile silin. Fan yapraklarını nemli bez veya kulak çubuğu ile temizleyin.

10-Power Temizliği

Power temizliğinde dikkat edimesi gereken en önemli nokta, nemli kalmamasıdır. Bu kısımda yüksek voltaj, düşük voltaja düşürülür. Nemli kalması kalıcı hasara neden olabilir. Bu nedenle, bilgisayarın powerını kuru bir bez ile silmelisiniz. Ayrıca kompresör veya soğuk modda saç kurutma makinesi ile tozların çıkmasını sağlayabilirsiniz.

11-Ekran (Monitör) Temizliği

Bilgisayar ekran temizleme.
Bilgisayar ekran temizleme.

Bilgisayar ekranının temizliğini temiz, nemli bir mikrofiber bez ile yapabilirsiniz. Ayrıca özel ekran temizleyici spreyleri kullanabilirsiniz. Ekranların ön tarafı çok hassastır. Bu nedenle fazla bastırmadan silmelisiniz. Bilgisayar ekranının arka tarafını nemli bir bez ile sildikten sonra, soğutma kanallarının aralarını kulak çubuğu ile temizleyebilirsiniz.

Bilgisayar Nasıl Temiz Tutulur?

Çalıştığınız mekan tozlu ise bilgisayar kasasını zemine değil masanın üzerine koyabilirsiniz. Böylece bilgisayar fanları daha az toz emecektir.

PC Kasa Fanları Nasıl Temizlenir?

Bilgisayar kasasının fanlarını nemli bir bez ile silin. Fakat bilgisayar açılmadan önce nemin tamamen kuruduğuna emin olun. Aksi halde fanın üzerine fazla toz yapışır.

Laptop Fanına WD-40 Sıkılır Mı?

Laptop fanına WD-40 sıkmanızı tavsiye etmiyoruz. Sıvıyı içeri çeker ve laptopun parçalarına zarar verebilir. Ayrıca fan üzerinde yapışkan bir tortu bırakarak toz birikmesine neden olur.

Fanlar Islak Mendille Silinir Mi?

Islak mendiller birçok şekilde üretiliyor. Alkol ve sabun bazlı olabiliyor. Islak ve yapışkan bir yüzey bırakabileceğinden ıslak mendil ile fan temizlenmesini tavsiye etmiyoruz.

Bilgisayar Parçaları Islak Mendille Silinir Mi?

Islak mendilin içindeki kimyasallar bilgisayar parçalarına zarar verebilir. Ayrıca parçaların nemli kalmasını sağlayacağından toz birikmesine neden olabilir.

Fön Makinesi İle Kasa Temizlenir Mi?

Fön makinesi ile bilgisayar kasası temizliğinde bazı tozlar dışarı çıkarken, bazıları da işlemci, power ve ekran kartının soğutma kanallarının içine kaçabilir. Ayrıca sıcak hava, devre lehimlerine zarar verir.

Bilgisayar Temizlenmezse Ne Olur?

Uzun süre temizlenmeyen bilgisayarlarda yavaşlama ve arıza çıkma olasılığı yüksektir.

Bilgisayar Fanı Yıkanır Mı?

Bilgisayar fanının söküp, yıkayıp yerine takabilirsiniz. İyice kurutmayı unutmayın.

Ekran Kartının Üzerindeki Toz Nasıl Temizlenir?

Bir fırça ile ekran kartının üzerindeki tozu alırken diğer yandan çıkan tozları elektrik süpürgesi ile çekin. Fanın içini de aynı şekilde temizleyebilirsiniz.

Kompresör İle PC Temizlenir Mi?

Sık sık bilgisayar temizliği yapıyorsanız, kompresör kullanımı iyi bir seçimdir. Ancak fazla biriken tozlar yumağa dönüşür. Bunları kompresörle üflemek, kanalların arasına kaçmasına neden olabilir.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir