Plastik Boya Nasıl Yapılır, Nasıl Hazırlanır?

Duvara plastik boya nasıl yapılır, plastik boya nasıl hazırlanır? sayfanın daha aşağısında anlattık. Fakat, plastik boyaların duvara nasıl yapıldığını anlatmaya başlamadan önce, plastik boyalar hakkında biraz ön bilgi verelim. Böylece, hem doğru plastik boya uygulaması yapabilir hem de; gerçekten plastik boya kullanıp kullanmayacağınıza karar verebilirsiniz.

Plastik boyalar su bazlı boya grubundadır. Mat görünüme sahiptir ve silinebilir özelliğe sahip değildir. Yani, duvarda bir leke oluştuğunda duvarı silerseniz leke çıkmaz. Boya beze bulaşır. Fakat, plastik boyanın ekonomik olması ve kolay uygulanması, günümüzde en çok tercih edilen duvar boyaları arasında olmasını sağlamıştır. Plastik boya nasıl uygulanır, plastik duvar boyası nasıl yapılır? aşağıda anlattık. Ayrıca, yazımızın sonundaki bazı ek bilgilere ihtiyacınız olabilir.

Plastik Boya Nasıl Yapılır?

plastik boya nasıl yapılır
Plastik boya nasıl yapılır?

Plastik boya nasıl yapılır? Eğer duvar boyama tercihinizi plastik boyadan kullanmak istiyorsanız; plastik boyanın diğer boyalara göre oldukça kolay yapıldığını belirtelim. Ayrıca, fiyatları daha hesaplıdır. Fakat, yukarıda da bahsettiğimiz gibi plastik boyaların silinme özelliği yoktur. Yani kirlenirse tekrar boyamanız gerekiyor.

Plastik boyalar, genellikle su bazlı silinebilir özelliği olmayan mat görünümlü boyalardır. Birçok marka 1. ve 2. kalite plastik boya üretirler. Yani bir markanın iyi kalite plastiği de olabilir, orta sınıf plastiği de. Bir plastik boya ne kadar kaliteli olursa, o kadar fazla alan boyayabilir ve o kadar iyi kapatır. Ayrıca, bir plastik boya, ne kadar kaliteli olursa, o kadar su alabilir. Plastik boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için; linki tıklayarak, “Plastik boya nedir, plastik boya özellikleri ve çeşitleri?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Evde plastik boya nasıl yapılır? anlatmaya başlamadan önce, plastik boya nasıl hazırlanır, plastik boya nasıl inceltilir? anlatalım. Ardından, plastik boya nasıl uygulanır? detaylıca açıklayalım.

Plastik Boya Nasıl Hazırlanır?

plastik duvar boyası nasıl hazırlanır
Plastik boya nasıl hazırlanır?

Plastik boya hazırlanışı, plastik duvar boyası nasıl hazırlanır? Plastik boyayı hazırlamak için su ile inceltmeniz gerekiyor. Boyanızın kalitesinden emin değilseniz %10 dan fazla inceltmeyin. Evinizi plastik boya ile boyamak için ihtiyacınız olan şeyler şunlardır:

  • Plastik boya
  • 4 numara su bazı boya fırçası
  • 25 lik plastik boya rulosu
  • Hışır naylon
  • Yer brandası
  • 4 adet kağıt bant
  • Boya ızgarası

Plastik Boya Nasıl İnceltilir?

Plastik boya su ile inceltilir. Kaliteli bir plastik boya %20 hatta % 30 su alabilir. Tabi bu inceltme oranları, üretici firmanın tavsiyesi doğrultusunda olmalıdır. Boyanızın inceltme oranını ambalajındaki teknik bülteninden öğrenebilirsiniz. Eğer, boyanız iyi kapatsın istiyorsanız, suyu az koymalısınız. Ayrıca, plastik boyanızın kalitesini bilmiyorsanız, %10 dan fazla inceltmeyin.

Plastik Boya Rulosu Nasıl Olmalı?

Plastik boyalar için genellikle uzun ipli rulo kullanılır. Pürüzlü yüzeylerde kullanılan plastik boya için; en çok tercih edilen rulo; uzun ipli rulodur. Fırça ve rulo seçimi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için, linke tıklayarak, “Hangi fırça ne için kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Plastik Boya Nasıl Uygulanır?

plastik boya uygulanışı
Plastik boya nasıl uygulanır?

Aşağıda evde plastik boya nasıl yapılır, plastik iç cephe boyası nasıl yapılır? anlattık. Soru ve görüşlerinizi yorum kısmından yapabilirsiniz.

  • Evde eşya varsa, üzerini hışır naylon ile kapatın. Parkenin zarar görmemesi için zemine naylon branda serin. Tavan boyamayı düşünüyorsanız, önce tavanı boyamaktan başlayın. Tavan boyama hakkında daha fazla bilgi almak için, “Tavan Boyama Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.
  • 4 numara fırça ile tüm pencere ve kapı kenarlarını boyayın. Boyamaya başlamadan önce, isterseniz kağıt bant ile pencere kapı kenarlarını bantlayabilirsiniz. Bant kullanmak istemiyorsanız, yanınıza ıslak bir bez alın ve boyayı taşırırsanız, hemen silin.
  • İkinci kat kestirmeyi aynı şekilde 2-3 saat sonra yapın.
  • Rulonuzu plastik boyaya batırın ve fazlasını boya ızgarası ile sıyırın. Bir rulo eninde, yukardan aşağı duvarı boyayın ve yarım bir duvar daha boyayın. Ardından tekrar kovaya batırın. Hata yaparsanız endişe etmeyin, plastik boya, kolay kolay rulo izi bırakmaz. Fakat, plastik boya kurudukça boyamış olduğunuz kısımlar, renk değiştirir bu da boyanmamış gibi görünmesine neden olabilir.
  • İkinci katı da 2-3 saat sonra aynı şekilde yaparak boyamayı bitirin.

Saten Alçı Üzerine Plastik Boya Yapılır Mı?

Saten alçı üzerine plastik boya yapılır mı? Plastik boyalar saten alçı üzerine tutar. Fakat, direkt olarak yapıldığında alçı boyayı çok emecektir. Bu nedenle, boyadan birkaç saat önce 1 kat astar uygulamanız daha doğru olur. (Ayrıca, alçılı, düzgün duvarlarda daha çok, su bazlı ipek mat veya su bazlı yarı mat duvar boyası uygulanır.)

Yağlı Boya Üstüne Plastik Boya Nasıl Yapılır?

Yağlı boya ile boyanmış yüzey ve duvarlara yine yağlı boya yapılmalıdır. Yağlı boyanın üstüne plastik boya yapılır mı? Evet, yapılır. Yağlı boya ile boyanmış duvarlarınıza plastik boya kullanmak istiyorsanız; boyadan birkaç saat önce, 1 kat geçiş astarı yaparak boyayabilirsiniz. (En doğru uygulama ise, hafif bir zımparanın ardından, plastik boya yapılmadan 1 gün önce 1 kat geçiş astarı yapmaktır.)

Kireç Üstüne Plastik Boya Nasıl Yapılır?

Kireç üzerine plastik boya nasıl yapılır? Kirecin üzerine direk olarak plastik boya yapabilirsiniz. Fakat, dayanıklı olması için; plastik boyadan birkaç saat önce, 1 kat binder astar uygulayabilirsiniz.

Plastik Boya Üzerine Saten Boya Nasıl Yapılır?

Plastik boyalar mat boyalardır. Su bazlı saten boyalar ile benzerlik gösterir. Plastik boya üzerine direkt olarak saten boya uygulayabilirsiniz. Fakat, plastik boya üzerine 1 kat geçiş astarı uygularsanız; ilerde oluşabilecek soyulmaları engellemiş olursunuz.

Donan Plastik Boya Nasıl Çözülür?

Uzun süre soğukta bekleyen bir plastik boyayı kullanmayın. Plastik boya dahil, diğer boyalar uzun süre soğuğa dayanamazlar. Bozuk bir plastik boya ile boyanmış duvarlar, çok pis kokar ve kokuyu ortamdan çıkarmak için; duvarın kazınmasından başka çare yoktur.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir