İç Cephe Duvar Boyası Çeşitleri Nelerdir?

Satın almadan önce iç cephe boyası çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, bu içerik size çok faydalı olacak. Ev boyası çeşitleri ve duvar boyası türleri nelerdir? parlaklık derecesine göre ve kimyasal yapısına göre açıkladık.

İç Cephe Duvar Boyası Çeşitleri Nelerdir?

Duvar boyası çeşitleri.
Duvar boyası çeşitleri.

Duvar boyası çeşitlerini kimyasal yapılarına göre genel olarak ikiye ayırmak mümkündür. Su bazlı boyalar ve sentetik boyalar. Duvar boyalarını parlaklık derecelerine göre de ayırabiliriz. Mat boyalar, ipek mat boyalar, yarı mat boyalar. Detayları boya markalarından örnekler vererek aşağıda listeledik.

Kaç Çeşit Duvar Boyası Var?

Kaç çeşit duvar boyası var?
Kaç çeşit duvar boyası var?

Kimyasal Yapısına Göre

  1. Su bazlı duvar boyası
  2. Sentetik duvar boyası

Parlaklık Derecesine Göre

  1. Mat iç cephe boyası
  2. İpek mat iç cephe boyası
  3. Yarı mat iç cephe boyası

Parlak boya duvarda yansıma yapacağından gözü rahatsız edebilir ve uygulanması (rulo izi bırakma riski olduğundan) çok daha zor olacaktır. Bu nedenle ev boyası çeşitleri parlak üretilmiyor. İlgili yazı: Duvarda rulo izi kalmaması için ne yapılır?

Su Bazlı Duvar Boyası Çeşitleri

Su bazlı boya çeşitleri.
Su bazlı boya çeşitleri nelerdir?

Su bazlı duvar boyası çeşitlerini hem parlaklığına göre hem de silinebilme özelliğine göre ayırmak mümkündür. Su bazlı boyanın silinebilme özelliği olmayan bir çeşidi olan plastik boya ile başlıyoruz. “Su bazlı boyalar hakkında daha fazla bilgi için, su bazlı boya nedir? yazısını okuyabilirsiniz.

1-Plastik Boya

Plastik boya bir su bazlı boya türüdür. Kokusuzdur. Su bazlı boyaların silinmeyen ve mat olan türlerine plastik boya denir. Plastik boyalar genel olarak mat görünümde üretilir ve bir çoğu sürtünmeye ve aşınmaya dayanıklı değildir. Bu nedenle duvarlarınızda temizlik yapıyorsanız, plastik boyalar size göre olmayabilir.

Plastik boyaların genellikle silinme özelliği yoktur. Ancak iyi bir uygulama avantajı vardır. Plastik boya, alçısız, eğri ve pürüzlü duvarlar için en uygun boyadır. Bozuk yüzeylerde ipek mat ve yarı mat boyalar uygulama hatalarını belli etmeye meyillidir. Fakat plastik boyalar genellikle fırça ve rulo izi bırakmazlar. Detaylı bilgi için: plastik boya nedir? yazısını okuyabilirsiniz.

Bu aşamadan sonraki anlatacağımız duvar boyası çeşitleri, silinebilir duvar boyası grubuna girmektedir. Sentetik boyaya kadar sadece parlaklık seviyeleri farklılık göstermektedir.

Bazı Plastik İç Cephe Boya Çeşitleri
  • Dyo Dyoplast
  • Favori Plastik Boya
  • Marshall Plastik Mat
  • Permolit Permoplast
  • Polisan Matplast Extra
  • Filli Boya Momento Plus
  • Düfa Diamond Plastik Mat

2-Su Bazlı İpek Mat Boya

Günümüzde evlerde en çok kullanılan iç cephe boya çeşitlerinden biridir. İpek mat ev boyası çeşitleri parlaklık açısından mat boyanın biraz daha üstünde yer alır. Su bazlı boya türüne dahildir. Bu nedenle kokusuzdur. Parlaklığı yok denecek kadar azdır. Bazı boya markalarında mat boya gibi görünür.

İpek mat boyalar sürtünmeye dayanıklıdır, silinebilir. Ancak, su bazlı ipek mat boya türlerinin bir çok kalite sınıfı vardır. Üretici firmalar çok iyi silinebilen ipek mat boya ve az silinebilir boyalar üretebiliyor. Bu nedenle ipek boyaların tamamı çok iyi silinebilir demek yanlış bir tabir olacaktır. İlgili yazı: iç cephe boyası alırken nelere dikkat edilmeli?

Bazı Su Bazlı İpek Mat İç Cephe Boya Çeşitleri
  • Dyo Dinamik ipek mat
  • Bi’Boya Trendy ipek mat
  • Polisan Ambians ipek mat
  • Jotun Fenomastic ipek mat
  • Permolit Permomax ipek mat

3-Su Bazlı Yarı Mat Boya

Su bazlı yarı mat boya çeşitleri, kuruduktan sonra ipek mat duvar boyasından biraz daha canlı görünür. Yarı mat iç cephe boya türleri silinebilir sınıfına girerler. Genel olarak sürtünmeye, aşınmaya ve temizliğe dayanıklı boyalardır. Duvarlarınızı temizliyorsanız, yarı mat iç cephe boya türlerini tercih etmelisiniz.

Yarı mat duvar boyası türlerini genel olarak duvarda hafif canlı görünen ve silinebilir özellikte boyalar olarak değerlendirmek yerinde olacaktır. İlgili yazı: En iyi silinebilir boya hangisi?

Bazı Su Bazlı Yarı Mat İç Cephe Boyası Çeşitleri
  • Marshall Sil-Pak
  • Bianca Salute yarı mat
  • Suproll Intenso yarı mat
  • San Deco Decosatin yarı mat
  • Polisan Elegans Extra yarı mat
  • Marshall Antibakteriyel Hijyen

Sentetik Ev (Duvar) Boyası Türleri

Sentetik ev boyası türleri 70-80-90’larda ve 2000’li yılların başlarında çok tercih edilen ev boyası çeşitlerindendi. Ancak gününüzde yerini uygulaması daha kolay, kokusuz bir boya türü olan su bazlı boyalara bıraktı.

Sentetik duvar boyası çeşitlerinin nadirde olsa hala bazı hırdavatçılarda ve boyacılarda satışı yapılmaktadır. Artık içinde en zararlı kimyasal maddelerden biri olan kurşun ihtiva etmiyor. İlgili yazı: sentetik boya nedir?

Yağ bazlı olan sentetik duvar boyalarının yerini artık su bazlı duvar boyası çeşitlerine bırakmasının en önemli nedenleri, koku çıkarması ve uygulanmasının zorluğudur. Sentetik duvar boyası çeşitleri iyi kapatma özelliği sunar. Bu nedenle hala bazı evlerde tercih edilebilmektedir. Genellikle yarı mat görünümde olanı ev boyamak için kullanılır.

Sentetik ev boyası çeşitleri demir ve metal boyamak için kullanılan yağ bazlı boyalardan sadece parlaklık farkı ile ayrılır. Daha net açıklamak gerekirse, yağlı boyanın yarı mat türü sentetik ev boyasıdır. İlgili yazı: Yağlı boya nedir?

Bazı Sentetik Duvar Doyası Çeşitleri

  • Dyoten Classic
  • Filli Boya Sentomaxx
  • Polisan Matrix Yarı Mat
  • Marshall Pastel Yarı Mat

Uyarı ve Tavsiyeler

Yukarıda listelediğimiz ipek mat ve yarı mat su bazlı ve sentetik boyaların bir kısmı tam mat görünümlü olarak da üretilebilmektedir. Ancak silinebilme özelliği olduğundan plastik boya sınıfında değerlendirilmemiştir. Örneğin, Dyo Dinamik hem ipek mat, hem tam mat olarak üretilmektedir. Polisan Elegans, yarı mat ve tam mat olarak üretilmektedir. Bu boyaların tamamı su bazı silinebilir iç cephe boyası türündedir. Plastik boya değildir.

Poliüretan, selülozik ve diğer boya çeşitleri iç cephe duvar boyası olmadığı için listeye dahil edilmemiştir. Ayrıca efekt boyası çeşitleri farklı özelliklerde olduğundan, yazıya dahil edilmemiştir.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir