Duvardan Boya Sökmek, Duvardaki Boya Nasıl Çıkar?

duvardan boya sökme
Duvardaki boya nasıl çıkar?

Duvardaki boya nasıl çıkarılır? Duvardaki boyayı sökmeye başlamadan önce yüzeydeki boyanın hangi cins olduğu bilinmelidir. Gerekli müdahale yüzeydeki boyaya göre yapılmalıdır. Duvardaki boyayı sökmek yerine eski boya üzerine astar uygulaması daha kolay bir geçiş yapmanızı sağlayabilir. Fakat, duvardaki eski boya yağlı boya ise, duvarın nefes almasını engeller. Bu nedenle, astar yapılsa bile yeni boya duvarın nefes almasını sağlamayacaktır. Sadece boyanın tutmasını sağlar. Bu gibi durumlarda boyanın sökülmesi mecburidir. Mecbur kaldığınız durumlarda duvardaki boyayı sökme yöntemlerini aşağıda anlattık. Duvardaki boya nasıl çıkar, duvardan yağlı boya nasıl çıkar? aşağıda detaylı olarak bulabilirsiniz.

Duvardaki Boya Nasıl Çıkar?

duvardan boya sökmek
Duvardaki boya nasıl çıkar?

Duvardaki boya nasıl çıkarılır? Duvardan boya sökmek; oldukça maliyetli ve çaba isteyen bir iştir. Bu nedenle, çok mecbur değilseniz duvardan boya sökmek yerine macun, astar, boya veya duvara alçı çekme gibi alternatifleri düşünmenizi öneriyoruz.

Duvardan boya sökmek, genellikle sentetik boyalı duvarlardan su bazlı boyaya geçişte düşünülebilir. Çünkü sentetik boyalar, mekânın hava akışını engeller. Terleme ve küfe ortam hazırlar.

Duvardaki boyalarda aşırı çatlama varsa yani, neredeyse tüm duvar yüzeyinde boya kabuk-kabuk atıyorsa yine duvardaki boyayı tamamen sökmek gerekebilir.

Mekânda daha önce küçük çaplı bir yangın çıkmışsa duvara ve ortama sinen kokuyu yok etmek için de yine duvardan boya sökme düşünülebilir.

Duvardan boya sökme yapmadan önce; boyanın cinsine, duvarın büyüklüğüne göre doğru yöntemi belirlemeniz gerekiyor. Şimdi, farklı boya türlerine göre duvardan boya sökme yöntemlerini anlatalım.

Plastik Boya Duvardan Nasıl Çıkar?

Plastik boya duvardan nasıl sökülür anlatmaya başlamadan önce plastik boyalar hakkında kısaca bilgi verelim. Plastik boyalar bir çeşit su bazlı boyadır. Fakat sürtünmeye dayanıksız bir boyadır. Plastik boyalar için “su bazlı silinemeyen boyadır.” dersek yerinde olur. Yani, plastik boya ile bir duvar boyandığında üzerindeki üzerindeki lekeleri temizlemek için silme işlemi yapılamaz. Bu nedenle, dayanıksız olan plastik boyayı duvardan çıkarmak diğer boyalara göre daha kolaydır.

Yukarıda belirttiğimiz gibi duvardan boya sökmek çok zahmetlidir. Bu nedenle, çok mecbur değilseniz, duvardan boya çıkarmak yerine ayarlayıp yeni boya yapın. Renk değişikliği yapılması gerekiyorsa veya farklı bir cins boyaya geçilmesi gerekiyorsa astar kullanın. Duvarda hafif çatlamalar varsa; zımpara yapıp alçı ile düzeltin.

Plastik Boya Duvardan Nasıl Sökülür?

Plastik boyayı duvardan sökmek için zımpara yapabilirsiniz veya boya sökücü kullanabilirsiniz.

Zımpara yapmak özellikle kullanılan ve eşyalı mekanlarda eşyaların toz ile kaplanmasına neden olabilir. Her ne kadar eşyaların üzerine toz tutmaması için naylon kaplansa da; yine de toz eşyalara ulaşacaktır. Yine de eşyaları iyice naylon ile kaplayıp açıkta hiç bir yerin kalmadığına emin olun. Naylonun uzantılarını kağıt bir bant ile yere yapıştırın.

Zımpara yapılacak alan çok büyük ise; duvardan boya sökmeye uygun bir zımpara makinesi kiralayın veya satın alın.

Maske ve gözlük takmayı da unutmayın. Duvardan çıkan tozu nemli bir bez ile silip astar veya boya için hazır olmasını sağlayın.

Plastik boyayı duvardan sökmenin diğer yolu ise boya sökücülerdir. Boya sökücüler zımparadan daha maliyetli olabilir. Büyük alanlardan boya sökmek için genellikle jel boya sökücü kullanılır. Ayrıca kokusuz veya parfümlü bir boya sökücü tercih edin.

Boya sökücü ile plastik boya duvardan nasıl sökülür basitçe anlatmak gerekirse: Boya sökücüyü duvara sürüp, yarım saat kadar boyanın içine işlemesini bekleyin. Ardından metal bir spatula ile boyayı sıyırın. Boya tamamen çıkmadıysa işlemi tekrarlayın.

Duvardan boya sökme işleminiz bittikten sonra; boya sökücü kalıntılarının yeni boyayı, astarı veya alçıyı etkilememesi için tamamen temizlemeniz gerekiyor. Temiz su ile duvar silin veya yıkayın.

Su Bazlı Boya Duvardan Nasıl Çıkar?

Su bazlı boya duvardan nasıl sökülür
Su bazlı boya duvardan nasıl çıkar?

Halk arasında su bazlı boya diye bilenen boya, plastik boyanın silenidir aslında. Yani yukarıda anlattığımız plastik boyayı duvardan çıkarma yöntemini silikonlu su bazlı boya için de kullanabilirsiniz.

Fakat, su bazlı, silikonlu, silinebilir boyalar daha dayanıklıdır. Bu nedenle su bazlı boyayı duvardan sökmek için zımpara ile birlikte bir kazıma aleti size kolaylık sağlayabilir. Tabi büyük alanlarda zımpara makinesi daha kullanışlı olacaktır.

Ayrıca, boya sökücü kullanacaksanız birkaç kez uygulamanız gerekebilir.

Su bazlı boyayı duvardan sökmek için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise ısı tabancasıdır. Isı tabancaları yüksek ısı üreterek boyanın çatlamasını veya yumuşamasını sağlar. Bir elinizle ısı tabancası ile boyayı yumuşatıp, diğer elinizle metal bir spatula ile boyayı kazıyın. (Eldiven kullanmayı unutmayın.)

Duvardan Yağlı Boya Nasıl Çıkar?

Yağlı boya duvardan nasıl sökülür
Duvardan yağlı boya nasıl çıkar?

Duvardan yağlı boya nasıl çıkar, sentetik boya duvardan nasıl sökülür? Sentetik boyalar, en dayanıklı boyalardan biridir ve neredeyse her yüzeye çok kuvvetli tutunabilir. Bu nedenle, yağlı boyayı duvardan çıkarmak çok daha zahmetlidir.

Özellikle, duvarın hava alması için, sentetik boyalardan su bazlı boyalara geçişlerde, sentetik boyanın duvardan tamamen alınması gerekir. Eğer yağlı boya (sentetik boya) duvardan tamamen alınmazsa; hem su bazlı boyanın soyulmasına neden olur hem de hava akışını engelleyebilir.

Bu nedenle, yağlı boyayı duvardan tamamen sökmek için etkili bir çözüme ihtiyaç var. El zımparası ve boya sökücüler yeterli olmayabilir. El zımparası boyayı sadece yüzeysel alabilir. Bunun yerine zımpara makinesi tercih edilmelidir.

Boya sökücü ise, defalarca üst üste boyanmış, kalın yağlı boyayı dibine kadar yumuşatmaya yetmeyebilir. Boya sökücü yerine de ısı tabancası tercih edebilirsiniz. Fakat, burada bir uyarı yapalım. Sentetik boya yanıcıdır. Isı tabancası kullanılırken çok dikkatli olunmalı ve yüzeyde uzun süre bekletilmemelidir. Aksi halde, yangına neden olabilir. Isı tabancası ile yağlı boyayı ısıtıp metal bir spatula ile kazıyın. Ardından zımpara yapıp bir kat geçiş astarı uygulayın. Astar iyice kuruduktan sonra da yeni boyanızı yapın.

Yukarıda duvardan boya sökme yöntemleri sıraladık. Uyguladığınız duvardan boya sökme yöntemini, tecrübelerinizi veya sorularınızı yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

3 Yorum

  1. Yorum yapmaktan ziyade sorumunsormk istiyorum.Hepimizin malumu gençler ergenlik sıkıntılarını,fazla enerjilerini boşaltamadıkları için yeni eski farketmeksizin bina duvarlarını duygu tahtası olarak sprey boyalarla yazı yazarak kullanmaktalar.Hal böyle olunca,boya sökücü olarak yine sprey sökücü olarak hangi malzemeyi kullanmalıyız.Deneyip,sonuç alan arkadaşlarımız yorumlarında yer verebilirse bizlerde faydalanmış oluruz.Herkese teşekkürler.

    • Metin Bey,
      Sprey boya, selülozik tiner veya boya sökücü ile çıkar. Fakat, bir miktar iz kalacaktır.
      Bu nedenle sprey ile boyanan duvarları yeniden boyamak daha iyi bir seçenektir. Deyalı bilgi almak için; linke tıklayarak, “Sprey boya nasıl çıkar?” yazımızı okuyabilirsiniz.

  2. Maşallah. Detaylı anlatiminiz için teşekkürler. Sadece bir uyarım su yönde olabilir, mekanik kazıma işlemlerinde alttaki alçı sıva Zarar görebilir. O zaman gerekli notlara link verebilirsini veya yer verebilirsiniz. Tekrar teşekkürler emeğine sağlık.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir