Boyacı Malzemeleri Nelerdir?

Evinizi boyamayı düşünüyorsanız, boyama esnasında gereken tüm malzemeleri anlattığımız yazımız ilginizi çekecek. Bu yazımızda boyacı malzemeleri nelerdir, ev boyama malzemeleri nelerdir? açıkladık. Boya ustalarının boya satın alırken, boya ile birlikte satın aldığı yardımcı araçları derledik ve bizim tavsiyelerimizi de ekledik.

Boyacı Malzemeleri

boyacı malzemeleri

Ev boyamak için gerekli malzemeler nelerdir? Bildiğinizi gibi ev boyarken çeşitli türlerde boya fırçaları, boya ruloları ve yardımcı aparatlar kullanılıyor. Ev boyarken, boyanın kalitesi ve ustanın işçiliği kadar ev boyama malzemelerinin de kaliteli ve doğru olması gerekir.

Badana boya malzemeleri nelerdir? Boyacı malzemeleri, boyamak istediğiniz duvara, boyaya veya varsa duvar yüzeyindeki sorunlara göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, sizin için detaylı bir anlatım yaptık ve tek tek bu malzemeleri açıkladık.

Öncelikle, ev boyamak için gerekli malzemeleri listeleyelim. Ardından bu malzemeleri açıklayarak, önemini ve işlevini anlatalım. Sayfanın altındaki en çok kullanılan boya malzemelerini de okumayı unutmayın.

Ev Boyama Malzemeleri

ev boyama malzemeleri
Ev boyama malzemeleri nelerdir?
  1. Boya
  2. Boya astarı
  3. Duvar rulosu
  4. Tavan rulosu
  5. 4 numara kestirme fırça
  6. Parmak rulo
  7. Uzun sap
  8. Hışır naylon
  9. Kalın branda
  10. Maskeleme bandı (kağıt bant)
  11. Boya kovası
  12. Boya ızgarası (boya eleği)
  13. İnceltici (Boyaya göre su veya tiner.)
  14. Koruyucu kıyafetler

Ev Boyamak İçin Gerekli Malzemeler ve İşlevleri

boyaci malzemeleri
Boyacı malzemeleri nelerdir?

Yukarıda genel olarak, evde boya yapmak için gerekli olan malzemeleri listeledik. Bu boyacı malzemelerinin bir kısmı, boya satın alırken beraber alınıyor. Bu boya malzemelerinin sizin için gerekli olup olmadığını anlamanız için, daha detaylı açıkladık. Bu sayede, sizin için gerekli badana boya malzemelerini daha kolay satın alabilirsiniz. İşte başlıyoruz.

1-Duvar Boyası

duvar boyasi

Ustalar duvar boyası satın alırken, kendi alışık olduğu duvar boyasını tavsiye edebilir, sizden bir duvar boyası ve rengi seçmenizi isteyebilir veya duvara bakıp sizin için en uygun boyayı önerebilir.

Duvar boyası seçerken, duvar pürüzlü ve alçısız ise genellikle plastik boya tercih edilir. Duvar pürüzsüz ve alçılı ise, su bazlı ipek mat veya su bazlı yar mat boyalar tercih edilir.

Boya seçimi çok genis bir konudur. Bu yüzden boya seçimini ayrı bir konu olarak ele aldık. Boya satın alırken dikkat etmeniz gereken noktaları öğrenmek için, linke tıklayarak, “İç cephe boyası alırken nelere dikkat edilmeli?” yazımızı okuyabilirsiniz. Eviniz için kullanmanız gereken boya miktarını öğrenmek için, linke tıklayarak, “Ne kadar boya gider, ne kadar boya almalıyım? yazımızı okuyabilirsiniz.

2-Duvar Astarı

DUVAR ASTARI

Duvar boya satın alırken, genellikle astar pek düşünülmez veya akla gelmez. Fakat iyi bir usta önce, boyanacak duvara bakmalı ve doğru astarı seçmelidir.

Fakat, duvarda aynı cins boya varsa, duvar rengi açık renk ise ve duvarda herhangi bir çatlama, kabarma, soyulma yoksa genellikle astar gerek duyulmaz. Astar boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak, “Astar boya nedir, astar boya nasıl yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

3-Duvar Rulosu

duvar rulosu

Duvar rulosu, boyacı malzemeleri içindeki, boyama yaparken kullanılan en önemli malzemedir. Duvarı boyayacak usta, duvar ve boya için en uygun rulo tercihini yapacaktır. Fakat, boyamayı siz yapacaksanız, size bazı ipuçları verelim.

  • Alçılı düzgün duvarlar için kısa ipli saten rulosu satın alın. (Genellikle sapı kırmızı renktedir.)
  • Evininizi kendiniz boyayacaksanız, kaliteli tüy dökmeyen bir rulo satın alın. Böylece, hata payını azaltabilirsiniz.
  • Evinizdeki duvarlar pürüzlü alçısız ise, plastik boya rulosu alın. Plastik boya rulosu uzun iplidir. Bu sayede, girintilere boyayı ulaştırabilir. (Plastik boya rulosunun sapı genellikle sarı renkte olur.)
  • Büyük bir ev boyamak için ustalar 25 lik rulo satın alır. 25 lik rulo en büyük rulo ölçüsüdür. Fakat, bir oda veya bir koridor boyamak için, bir küçük boy olan, 20 lik duvar rulosu da satın alabilirsiniz. Rulo fırça seçimi hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak, “Hangi fırça nerede kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

4-Tavan Rulosu

tavan rulosu

Tavanları boyamak için tavan rulosu gereklidir. Tavan rulosu, uzun ipli olur. Boyayı iyi tutar ve boyanın yere dökülmesi bir miktar önler.

Tavan rulosu satın alırken, tavan boyamak istediğinizi söyleyin. Satıcı uzun ipli bir plastik boya rulosu verecektir. Birçok tavan rulosunun üzerinde tavan rulosu yazmaz.

Plastik boya veya iç cephe rulosu yazar. Önemli olan, uzun ipli ve kaliteli bir rulo olmasıdır. Evin tavanlarını boyamak için, 1 adet 25 lik tavan rulosu yeterlidir. Küçük bir oda ise, 20’lik rulo da kullanabilirsiniz.

5-Kestirme Fırça

kestirme

Kestirme fırçalar da boyacı malzemeleri içindeki en önemli malzemelerden biridir ve doğru boyutta alınması gerekir.

Kestirme fırçalar, tavan duvar birleşim yerlerinde kullanılır. Fakat, tavan boyası ve duvar boyası beyaz ise ve her ikisi de plastik boya ise, kestirmek fırça kullanmayabilirsiniz.

Fakat, yine de kapı pervazlarının kenarlarında, pencere kasalarında, süpürgeliklerde kestirme fırça gerekli olacaktır. Bu sayede, bu kısımlara duvar boyasının bulaşmasını engelleyebilirsiniz.

Boyacı ustaları, genellikle, kestirmelerde 4 numara fırça kullanır. Nadir olarak 5 numara da kullanılır. Amatör boyacılar ise 3 veya 4 numara kullanabilir.

6-Parmak Rulo

paarmak rulo edited

Adından da anlaşılacağı gibi parmak rulo parmak büyülüğündedir. Parmak rulo kullanan boyacılar, kalorifer arkalarını ve çok küçük duvar kirişlerini veya kapıları boyar.

Boyacı malzemeleri satın alırken unutulur veya önemsenmez. Fakat, kirişler ve kalorifer arkaları için gereklidir.

7-Uzun Sap

uzun sap

Sap boya rulosunun arkasına takılır ve boyamanın daha rahat yapılmasını sağlar. Ulaşamadığınız kısımlara rulo sapı ile kolayca ulaşabilirsiniz.

1.2 metre sap, standart ev için yüksekliği olan duvarlar için yeterlidir. Fakat, tavanda kısa kalabilir. Bu nedenle, tavan boyamak için 1.5 metre veya 2 metre sap daha uygun olacaktır.

8-Hışır Naylon

hisir

Hışır naylon, ince naylon demektir. Hışır naylon, boyama yapmadan önce eşyaların üzerini kapatmak içindir. Böylece, boya yaparken eşyalarınızın üzerine boya sıçramasını engelleyebilirsiniz.

Fakat, boyama yapacağınız evinizde eşya yoksa, ihtiyaç yoktur. (Hışır naylon çok ince olduğundan yerde kullanılmaz. Yerde havalanıp kolay yırtılır.)

9-Kalın Branda

boya brandasi

Adından da anlaşılacağını gibi kalın branda, kalın yer naylonudur. Genellikle mavi renktedir. Boya yapacağınız yerin zeminine örtülür. Bu sayede, boya zemindeki parkenye veya fayanslara bulaşmaz.

Hızlı bir boyama için, tüm evin zemini kalın branda ile örtebilir, kenarlarından kağıt bant ile süpürgeliklere yapıştırabilirsiniz. Fakat, maliyeti düşürmek için, tek parça satın alıp, boyamak yaptığınız odadan diğer odaya da taşıyabilirsiniz.

10-Maskeleme Bandı (Kağıt Bant)

maskeleme bandi

İyi bir boya işi için kağıt bant gereklidir. Kağıt banlar ile boya bulaşmasını istemediğiniz kısımları kapatabilirsiniz. Örneğin: Kapı kasaları, süpürgelikler, pencere pervazları v.b.

Eğer acemi boyacıysanız, boyadan önce kağıt bant işinizi oldukça kolaylaştırır. Boya ustaları genellikle 100 metrekare eve 4-5 adet kağıt bant kullanır.

Eğer kağıt bant kullanmak istemiyorsanız, boya yaparken eliniz altında bir ıslak bez ve ıslak paspas boya bulaşan kısımları silmek için gerekli olabilir. Bu sayede, damlayan boyalar kurumadan önce rahatça temizlik yapabilirsiniz.

11-Boya Kovası

boya kovasi2

Birçok boya kovasının içinde su boşluğu yoktur. Bu nedenle, boyanızı bölmek için ayrı bir kaba ihtiyaç vardır. Boyanızın yarısını veya ihtiyacınız olan kısmını boş bir kovaya aktarın.

Satın alacağınız kovanın rulonun sığabileceği bir kova olmasına dikkat edin. (10 kg. boyaya 20 lik rulo sığar. 20 kg boyaya 25 lik rulo sığar.) Boyanızı bu kovada gerekli miktarda incelterek iyice karıştırın.

12-Boya Izgarası (Boya Eleği)

boya elegi

Boya ızgarası yani boya eleği boyanın fazlasını almak içindir. Boya rulosunu boyaya tamamen batırdığınızda oldukça fazla boya ruloda olacaktır. Bu şekilde duvarda uygulamak yapmak ve boyayı duvara dağıtmak oldukça zordur ve fazla boya yere akar. Bu nedenle, rulonuzu boyaya batırdıktan sonra, 4-5 kez elekte döndürmeniz gerekir.

Ustaların çoğu boya eleği kullanmaz. Bunun yerine ruloyu boyaya batırmadan boyanın üzerinde hafifçe çevirerek, ihtiyaç kadar boyayı ruloya aktarır. Fakat, acemi boyacılar için elek, kullanışlı bir malzemedir.

13-İnceltici

inceltici

Duvar boyamak için günümüzde en çok su bazlı boyalar kullanılıyor. Bu boyaları da su ile bir miktar inceltmek gerekiyor. Tabi her boyanın su oranı ambalajının üzerinde belirtilmiştir.

Yaklaşık olarak %10-%15 dir. Fakat, nadir olarak %40-%50 ye kadar inceltilebilen boyalar da vardır. Satın aldığınız boyanın üzerindeki kullanım talimatına göre su miktarını ayarlayın. Bu arada küçük bir uyarı yapalım: Boyaya fazla su ilave etmek, boyanın boyama alanını arttırmaz. (Tavan boyası için “Tavan boyasına ne kadar su katılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.)

14-Koruyucu Kıyafetler

koruyucu kiyafetler

Koruyucu kıyafetler, boyacı malzemelerinin içinde pek de önemsenmeyen yardımcı elemanlardır. Gözlükler ve şapkalar özellikle tavan boyarken gözünüze ve yüzünüze boya sıçramasını engeller.

Cildinizde veya kıyafetinize bulaşan ve uzun süre bekleyen boya çok zor çıkacaktır. Bu nedenle, eski bir kıyafet veya boyacı tulumu tercih sebebi olabilir. Eldivenler ise, çalışırken elde terleme yaptığından, çok tercih edilmez.

Boya Yapmak İçin En Çok Kullanılan Boyacı Malzemeleri

Yukarıda boya yapmak için kullanılan malzemeleri listeledik. Fakat, bu malzemelerin tamamı çoğu zaman kullanılmıyor. Bir evi boyamak için en çok kullanılan boyacı malzemeleri şunlardır: 1 adet 25 lik tavan rulosu, 1 adet 25 lik duvar rulosu, 1 adet 4 numara kestirme fırça, 1 adet uzatma sap, naylonlar ve ihtiyacınız kadar boya.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir