İlginizi Çekebilir

Bu Kategoride En Çok Okunanlar

Astar Boya Nedir, Astar Boya Nasıl Yapılır?

astar boya nedir
Astar boya nedir?

Astar boya nedir, astar boya nasıl yapılır, astar boya ne işe yarar? Astar boyalar boya uygulamalarında oldukça önemli yere sahiptir. Boyadan önce astar yapmak, boyanın iyi tutmasını sağlar. Alt rengin kolay kapanmasını sağlar. Bazı astar türleri tek amaç için, bazı astarlar da birden fazla kullanım alanına sahiptir. Uzun ömürlü ve sağlıklı bir uygulama için, boya yaparken, en doğru astar tercihi yapılmalıdır. Bu yazımızda astar boya nedir ve astar boya nasıl yapılır? anlatmaya çalışacağız. Bu sayede boyanıza göre doğru astar ve uygulamayı yapabilirsiniz.

Astar Boya Nedir, Nasıl Yapılır?

Astar boya nedir? Geçiş astarı, örtücü astar, binder astar, alçı astarı, brüt beton astarı, sentetik astar ve daha birçok özel astar türü vardır. Bazı astarlar boyanın iyi tutmasını sağlar. Bazı astarlar ise, alt rengi kapatmak için, bazıları da yüzeyin boyayı emmesini engellemek için üretilmiştir.

Bazı astarlar hazır olarak, bazıları da inceltilerek kullanılır. Ayrıca, bazı özel efekt astarları ve yapı kimyasalları uygulamalarında kullanılmak üzere özel astarlar vardır. Biz evde en çok kullanılan astar boyalara değineceğiz.

Şimdi, en çok kullanılan astar boyalardan bahsedelim. Ardından iç cephede astar boya nasıl yapılır, saten alçı üzerine boya nasıl yapılır ve dış cephe astar boya ne işe yarar? anlatalım. En çok kullanılan astar türlerinden örnekler vererek astar boya nasıl yapılır? aşağıda anlattık.

Geçiş Astarı Nedir?

Duvarınızda yağlı boya, sentetik boya varsa, geçiş astarı kullanmalısınız. Geçiş astarları, parlak yüzeylere boya yapma imkanı verir.

Sentetik boya gibi parlak bir yüzey sonrası en iyi astar seçimi geçiş astarıdır. Geçiş astarı, çok tercih edilen ve çok kullanılan astar türüdür. Ustalar yüzeye güvenmiyorsa yani, altta hangi kalitede boyanın olduğunu bilmiyorsa geçiş astarı kullanıp riski ortadan kaldırırlar. Geçiş astarı, bu nedenle, aynı zamanda bir çeşit tedbir astarıdır.

Kısacası geçiş astarı, tüm boyalardan önce kullanılabilir. Eğer duvarınızda hangi tür boya olduğunu bilmiyorsanız, geçiş astarı kullanabilirsiniz.

Geçiş astarı, aynı zamanda alt rengi kapatmaya yarar. Genellikle 1 kat yeterli olur. Boya gibi %10-15 sulandırılarak, boyadan birkaç saat önce uygulanır. Geçiş astarının diğer adı ise, dönüşüm astarıdır. Transfer astarı olarak da bilinir.

Örtücü Astar Boya Nedir?

Örtücü astar adından da anlaşılacağı gibi, alt rengi örtmeye yarar. Neredeyse tüm boya markaları örtücü astar boya üretir. Fakat, geçiş astarı ayı zamanda örtme işi de yaptığı için örtücü astar piyasada daha az talep görmüştür.

Duvardaki eski renginiz koyu bir renk ise, boyadan birkaç saat önce, 1 ya da 2 kat örtücü astar uygulayabilirsiniz. Örtücü astarı %10-15 sulandırarak boya gibi sürün.

Binder Astar Nedir?

Binder astar, ustalar tarafından polizolan astar olarak da bilinir. Binder astarın esas amacı, duvarı doyurup duvarın boyayı emmesini engellemektir. Ayrıca, yapışkan bir yapısı vardır. Bu nedenle, boya poliüretan astara iyi tutar.

Binder astarın bir diğer amacı; eski, bozuk, dökülmeye meyilli boya yüzeylere boyanın iyi tutmasını sağlamaktır. Örneğin; daha önce kireç sürülmüş bir duvara boyanın iyi yapışması için binder astar kullanılabilir. Ayrıca, sıva, beton, alçı, plastik boyalı yüzeylerde sıkça kullanılır.

Binder astar genellikle konsantredir. Yani, sulandırma oranı oldukça fazladır. Ambalaj üzerinde “1/7 oranında sulandırın” yazar. (Yani, 1 litre astara 7 litre su ilave.) Birçok firma bu orana sadık kalmıştır. Ambalaj üzerinde farklı sulandırma oranı nadir olarak görülebilir.

Binder astar sadece bir kat uygulanır. İkinci kat oldukça zararlıdır. Yüzeyde camsı bir yüzey oluşturarak boyayı itebilir. Yüzeye ikinci kat binder astar uygulamak, boyanın soyulmasına ve çatlamasına neden olur. Ayrıca, sulandırma oranına sadık kalınmalıdır. Az veya çok sulandırmak fayda sağlamayacağı gibi, bir çok sakıncası vardır. Bu nedenle binder astar kullanılırken çok dikkat olunmalıdır.

Alçı Astarı Nedir?

Alçı astarı, adından da anlaşılacağı gibi, alçı, sıva, alçıpan, beton gibi yüzeylere uygulanır. Bu tip emici yüzeyler, daha önce herhangi bir boya, astar ile doyurulmadıysa, alçı astarı uygulamak zorunludur.

Alçı astarı, emici yüzeylerin boya emmesini engelleyerek boyanın da iyi tutmasını sağlar. Alçı astarı, binder astarın uygulama alanı ile neredeyse aynıdır. Fakat, alçı astarı genellikle direkt olarak inceltilmeden uygulanır, binder astar ise su ile inceltilir.

Kısaca özetlemek gerekirse, bir duvara alçı veya sıva tamiri yaptıysanız, boyadan birkaç saat önce alçı astarı uygulamalısınız.

Sentetik Astar Nedir?

Sentetik astar, bildiğiniz yağlı boyanın astarıdır. Yağlı boya gibi yine sentetik ve geç kuruyan bir astardır. Sentetik boya, yani yağlı boya uygulamalarından 1 gün önce yapılmalıdır.

Yağlı Boya Astarı Nasıl Yapılır?

  • Yüzeyde kabarma varsa zımpara yapın,
  • Çatlak boşluk varsa sentetik macun ile doldurun ve kurumasını bekleyin,
  • Macun iyice kuruduktan sonra, %15 tiner ile incelterek 1 kat sentetik astar uygulayın.
  • 1 gün sonra son kat boyayı yapın. İkinci katı da bir gün sonra yapın.

İç Cephe Astar Boya Nasıl Yapılır?

astar boya nasıl yapılır
İç cephe astar boya nasıl yapılır?

Astar boya genellikle 1 kat yapılır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, boyanın altına yapılan astar, boya yapmadan önce yüzeyi hazırlar. Boyanın iyi tutmasını sağlar, boyanın ömrünü uzatır. Şimdi, iç cephede çeşitli astar uygulamalarına geçelim.

İç cephe astar boya nasıl yapılır? Yukarıda iç cephe astarlarının birçok çeşidi olduğundan bahsetmiştik. Şimdi, maddeler halinde astar kullanımı anlatalım. Bu sayede doğru astarı hızlıca seçebilirsiniz.

  • Duvarınızda koyu renk varsa, örtücü astar veya geçiş astarı kullanın.
  • Duvarınızda sentetik boya veya efekt boya varsa geçiş astarı yapın.
  • Duvar daha önce hiç boyanmamış ise, binder astar veya alçı astarı uygulayın.
  • Duvar daha önce çok kötü bir boya veya kireç ile boyanmış ise, binder astar uygulayın.
  • Plastik boyadan silikonlu yarı mat (ipek mat) boyaya geçişte veya tersi durumda da geçiş astarı uygulayabilirsiniz.
  • Duvardaki boyanın hangi tür olduğunu bilmiyorsanız geçiş astarı uygulayın.
  • Sentetik boyadan önce sentetik astar kullanılır.

Saten Alçı Üzerine Boya Nasıl Yapılır?

Evlerde saten alçı tamiratı oldukça sık yapılan uygulamalardandır. Kimi zaman birkaç dökülen kısma onarım için, kimi zaman da duvarda düz bir yüzey oluşturmak için saten alçı kullanılır.

Saten alçı bildiğiniz gibi emici bir yüzeydir. Dolayısıyla, boyayı da emmesini engellemek gerekiyor. Bu nedenle, saten alçı kuruduktan sonra 1 kat saten alçı astarı veya binder astar uygulanmalıdır. Duvara hangi tür alçı uygulamış olursanız olun; mutlaka boyadan önce astar uygulayın.

Dış Cephe Astar Boya Ne İşe Yarar?

Dış cephe boya uygulamaları oldukça önemlidir. Dış cephe astarı da iç cephe gibi boyanın iyi tutmasını sağlamak ve alt rengi kapatmak içindir. Dış cephe boyalarının zorlu hava koşullarına dayanması ve uzun ömürlü olması beklenir. Satın aldığınız dış cephe boyası ne kadar kaliteli olursa olsun, astar uygulamazsanız paranız boşa gidebilir.

Kısacası, dış cephe astarlama işlemi iç cepheden çok daha önemlidir. Çünkü, dış cephe boyalarının zorlu koşullarda daha iyi tutması gerekir. Ayrıca, dış cephe boyaları pahalı ve az alan boyadığından astarsız uygulama yapmak, daha sonra size çok masraf çıkarabilir.

Dış cephe Astar Uygulaması

  • Çatlak ve boşlukları dış cephe sıvası veya su bazlı tamir macunu ile kapatın,
  • Macunun kurmasını bekleyin. 1 kat dış cephe astarı veya dolgulu astar uygulayın,
  • Birkaç saat sonra dış cephe boyanızı yapabilirsiniz.

1 Yorum

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bizi Takip Edin

10,352BeğenenlerBeğen
36,885TakipçilerTakip Et
2,117TakipçilerTakip Et
1,522TakipçilerTakip Et

En Çok Okunanlar