Akrilik Boya Nasıl Çıkar? (Tüm Yüzeyler)

Akrilik boya nasıl çıkar? Akrilik boyalar, daha çok hobi ve sanatsal boyama işlerinde kullanılır. Fakat, zayıf gibi görünen akrilik boyalar bazen çok dayanıklı olabilir. Örneğin, multi surface akrilik boyalar (genel maksatlı), hybrid akrilik boyalar ve duvar boyamak için kullanılan akrilik boyalar. Akrilik boyayı fırçadan kumaştan, ahşaptan, camdan, halıdan nasıl çıkarabileceğinizi detaylıca açıklıyoruz. Ayrıca, fayans ve plastik yüzeylerden akrilik boyayı çıkarmanın yollarını açıkladık.

Akrilik Boya Nasıl Çıkar?

Akrilik boya nasıl çıkar?

Yukarıda akrilik boyaların su bazlı olduğundan bahsetmiştik. Bu hem iyi hem de kötü. Şöyle ki, akrilik boyanın su bazlı olması, hemen çıkacağı anlamına gelmiyor. İyi haber ise, birçok boya cinsine göre, akrilik boyayı bulaştığı yüzeyden çıkarmak çok daha kolaydır. Özellikle, kurumamış bir akrilik boyayı çıkarmak diğerlerinde çok daha kolaydır. Dolayısıyla, diğer boyalarda olduğu gibi, mümkünse akrilik boyaya kurumadan müdahale etmek gerekir.

Akrilik Boya Çıkar Mı?

Akrilik boya çıkar. Ancak akrilik boyanın farklı çeşitleri vardır. Genellikle genel amaçlı ve hybrid akrilik boyayı çıkarmak daha zordur. Fakat yine de tüm akrilik boyaları çıkarmak mümkündür. “Akrilik boyalar hakıkında daha fazla bilgi almak için akrilik boya nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”

Akrilik Boya Neyle Çıkar?

Akrilik boya neyle çıkar?
  • Genel leke çıkarıcılar (Kumaş ve kıyafetler.)
  • Saç spreyi (Kumaş ve kıyafetler.)
  • Aseton (Kumaş, kıyafetler, ten)
  • Tiner. (Bazı kumaşlar ve kıyafetler, el ve cilt.)

1-Leke Çıkarıcı

Artık piyasada birçok genel maksatlı leke çıkarıcı var. Halı, kumaş dahil birçok yüzeyden lekeleri çıkarmayı kolaylaştırıyor. Üzerindeki talimatları izleyerek, çamaşır makinesine koymadan önce bunlardan birini deneyebilirsiniz.

2-Saç Spreyi

Saç spreyleri lekenin içine işleyerek kumaş veya kıyafetten akrilik boya lekesini çıkarabilir. Uygulamadan önce, boyanın fazlasını almayı unutmayın. Saç spreyini leke iyice ıslanana kadar sıkın. Çitileyin ve ardından çamaşır makinesinde yıkayın.

3-Aseton

Aseton oldukça iyi bir boya çözücüdür. Bir bez veya pamuğu aseton ile ıslatarak, lekenin üzerine bastırın. Birkaç dakika bekleyerek, yumuşayıp yumuşamadığına bakın. Yumuşayınca çitileyin. Ardından su ile durulayın. (Burada aseton için bazı uyarılarda bulunmak istiyoruz. Aseton, bazı kumaşlara zarar verebilir. Benzer bir kumaşta veya kıyafetin görünmeyen kısmında deneme yapabilirsiniz.)

4-Tiner

Akrilik boya tinerle çıkar mı, tiner akrilik boyayı çıkarır mı? Tiner mükemmel bir boya sökücüdür. Sentetik ve selülozik tiner boya sökmek için kullanılır. Özellikle selülozik tiner boya çıkarmak için çok uygundur. Fakat selülozik tiner, tüm yüzeyler için uygun değildir. Bazı kumaşlar, plastik ve vinil objeler için tahriş edicidir. Bu nedenle, bu tip yüzeylere akrilik boya bulaştıysa, selülozik tiner uygulamanızı tavsiye etmiyoruz.

Akrilik Boya Kumaştan Çıkar Mı?

Akrilik boya kumaştan çıkar mı?

Akrilik boya kumaştan çıkar mı? Yukarıda akrilik boyaların bir çok çeşidi olduğundan bahsetmiştik. Öncelikle hangi türü olursa olsun, anında müdahale etmeye çalışın. Multi surface ve hybrid akrilik olanlar tüm yüzeye çok iyi yapıştığından, özellikle bunlara dikkat etmeniz gerekiyor.

Kumaşa bulaşan akrilik boyayı çok fazla ise bir spatula yardımı ile alın. Fazlasını aldıktan sonra, hala ıslak ise, sıcak suda çitileyin. Kurumuşsa, çamaşır makinesine koymadan önce, sıcak su içinde uzun süre bekletin. Eski bir diş fırçası ile üzerini fırçalayın.

Akrilik Boya Kıyafetten Nasıl Çıkar?

Akrilk boya kıyafetten nasıl çıkar?

Akrilik boya elbiseden nasıl çıkar, akrilik boya kıyafetten nasıl çıkar? Akrilik boya, kıyafetinize bulaşmışsa, kabasını bir kaşık veya bıçağın tersi ile alın. Kurumadan, hemen sıcak su ile yıkayın. Multi surface yani genel maksatlı olanlarını çıkarmak çok daha zor olacaktır. Bu nedenle, önemli olan boyanın ıslakken çıkarılmasıdır. Vakit kaybetmeden boya bulaşan kıyafeti sıcak suya yatırmanız gerekiyor. Suyun içinde eski bir diş fırçası ile fırçalayabilirsiniz.

Akrilik boyayı kıyafetten çıkarmak için kullanabileceğiniz diğer yöntem ise, selülozik tinerdir. (Selülozik tineri uygulamadan önce, kesinlikle boya bulaşan kıyafeti su ile temas ettirmeyin.) Boyanın fazlasını kazıdıktan sonra selülozik tiner ile ıslatılmış bezi dairesel hareketlerle yüzeye uygulayın. Boya çıktıktan hemen sonra su ile kıyafeti yıkayarak tinerin kıyafeti aşındırmasını engelleyin. (Bu arada selülozik tinerin bazı kumaşlara zarar verebileceğini hatırlatalım. “Daha fazla bilgi almak için, tiner nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”

Kurumuş Akrilik Boya Nasıl Çıkar?

Kurumuş akrilik boya nasıl çıkar?

Akrilik boya hangi yüzeye bulaşmış olursa olsun, kurumuş olsa bile öncelikle boyanın fazlası kazımalısınız. Ardından, yüzeye zarar vermemek için ilk denemeyi sıcak su ve sabun ile yapın. Ardından, aseton, genel leke çıkarıcılar hatta sentetik tiner kullanabilirsiniz. Fakat tiner en son seçenek olmalıdır. Çünkü, yüzeye zarar verme olasılığı vardır.

Akrilik Boya Ahşaptan Nasıl Çıkar?

akrilik boya ahşaptan nasıl çıkar
Akrilik boya ahşaptan nasıl çıkar?

Akrilik boya ahşaptan nasıl çıkar, akrilik boya mobilyadan nasıl çıkar? Akrilik boyayı ahşaptan çıkarmanın en kolay yolu zımpara yapmaktır. Önce kalın ardından ince bir zımpara akrilik boyayı ahşaptan çıkarmak için yeterli olacaktır.

Akrilik boyayı ahşaptan çıkarmanın diğer yolu ise boya sökücülerdir. Sprey veya krem boya sökücüleri ahşaptan akrilik boyayı çıkarmak için kullanabilirsiniz. Boya sökücüyü yüzeye uygulayıp yarım saat kadar bekleyin, ardından metal veya ahşap bir spatula ile akrilik boyayı kazıyın. Eğer tamamen çıkmazsa, işlemi tekrarlayın.

Birkaç damla akrilik boyayı ahşaptan çıkarmak istiyorsanız selülozik tiner de yeterli olacaktır. Bir bezi selülozik tiner ile ıslatıp, dairesel hareketlerle silin. Bu yöntem daha çok boyayı tamamen sökmek için değil, bir kısma bulaşan boyayı kaldırmak için kullanılır.

Ahşap bir mobilyanızı akrilik boya ile boyayıp, sonuçtan memnun kalmamış olabilirsiniz. Böyle bir durumda, tekrar boyamak istiyorsanız, hafifçe zımpara yapıp, 1 kat geçiş astarı veya parlak yüzey astarı uygulayın. “İlgili yazı: geçiş astarı nedir?” Ardından yeni boyanızı yapabilirsiniz. Daha düzgün bir yüzey elde etmek için kadife rulo kullanmayı unutmayın.

Akrilik Boya Camdan Nasıl Çıkar?

Akrilik boya camdan nasıl çıkar?

Akrilik boya camdan nasıl çıkar, akrilik boya camdan çıkar mı? Evet, akrilik boya camdan çıkar. Yeni boyanmış bir cam üzerindeki akrilik boyayı kaynar su ve sert bir bez veya bulaşık süngeri ile çıkarabilirsiniz. Öncelikle, boyanmış camı kaynar suda bekletin. Ardından sert bir bez veya bulaşık süngeri ile ovalayın.

Akrilik boyayı uyguladıktan sonra, epey bir zaman geçtiyse, akrilik boyayı camdan çıkarmak için, daha kuvvetli boya çıkarıcılara ihtiyacınız olacak. Akrilik boyayı camdan çıkarmak için kullanabileceğiniz ikinci yöntem ise boya sökücüdür. Boya sökücüyü camın yüzeyine uyguladıktan sonra, yarım saat bekleyin ve camı çizmeyecek bir tahta parçası ile kazıyın. Ardından camı sabunlu su ile yıkayın. “İlgili yazı: boya sökücü nasıl kullanılır?”

Akrilik boyayı camdan çıkarmak için uygulayabileceğiniz üçüncü yöntem ise, selülozik tinerdir. Camı selülozik tinere yatırın veya bir bezi selülozik tiner ile ıslatarak dairesel hareketlerle silin. Fakat, selülozik tiner camı matlaştırabilir. Bu nedenle, temizlik sonrasında hemen sabunlu su ile camı yıkamalısınız.

Akrilik Boya Elden Nasıl Çıkar?

akrilik boya nasıl çıkar elden
Akrilik boya elden nasıl çıkar?

Akrilik boya elden ne ile çıkar, akrilik boya elden çıkar mı? Elinize yeni bulaşmış akrilik boya elinizden sıcak su ve sabun ile çıkacaktır. Elinizi bulaşık süngerinin sert kısmı ile ovalayın.

Eğer elinize bol miktarda akrilik boya bulaştıysa ve kuruduysa, sentetik tiner ve selülozik tiner ile çıkarabilirsiniz. Sentetik tiner daha zor çıkartır. Fakat, cilde çok zarar vermez. Selülozik tiner ise ciltte kuruluk ve çatlama yapar. Bir bezi bu tinerlerin biri ile ıslatıp elinizi silin. Her iki tiner sonrası mutlaka elinizi sabunlu su ile yıkayın. Eğer birkaç damla kurumuş akrilik boyayı elinizden çıkarmak istiyorsanız, aseton kullanabilirsiniz.

Akrilik Boya Halıdan Nasıl Çıkar?

Akrilik boya halıdan nasıl çıkar?

Akrilik boyayı halıdan çıkarmak için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, halının renk ve desenlerine zarar verememektir. Bu nedenle halıdan akrilik boyayı çıkarmak için, en zararsız yöntemden en kimyasal yönteme doğru bir yol izlemenizi öneriyoruz. Aşağıda akrilik boyayı halıdan çıkarmak için kullanabileceğiniz yöntemleri en zararsızdan başlayarak listeledik.

Halıdan Akrilik Boya Nasıl Çıkar?

  • Halıdaki akrilik boyayı çıkarmak için sıcak su ve sabundan başlayabilirsiniz.
  • Öncelikle bir kaşık ile veya bıçağın tersi ile halı üzerindeki fazla akrilik boyayı alın.
  • Küçük bir havlu veya temiz bir bezi sıvı çamaşır deterjanı, arap sabunu veya el sabunu ile köpürterek yüzeye bastırarak silin. Ardından su ile durulayıp kurumaya bırakın.
  • Akrilik boyayı halıdan çıkarmak için kullanabileceğiniz diğer sıvılar ise sirkeli su, izopropil alkol, aseton, sentetik tiner, selülozik tiner. Yukarıda bahsettiğimiz gibi halının rengine zarar vermemek çok önemli. Bu nedenle, yukarıda yazdığımız sıvıları en zararsızdan başlayarak listeledik. Özellikle tiner kullanımına dikkat edin. Hangi sıvıyı kullanırsanız kullanın. Sonrasında sabunlu su ile silip, durulamayı unutmayın.

Akrilik Boya Fayanstan Nasıl Çıkar?

Fayans üzerine yeni damlamış birkaç damla akrilik boyayı sıcak su ve bulaşık süngerinin sert kısmı ile çıkarabilirsiniz. Fakat, üzerinden uzun zaman geçtiyse, sentetik veya selülozik tiner ile ıslatılmış bir bez ile silin. (Selülozik tiner daha kolay çıkarmasına karşın, fayanslarınız üzerinde renk solması meydana getirebilir!)

Komple boyanmış fayansların üzerinden akrilik boyayı çıkarmak içinse, boya sökücü kullanmanız gerekiyor. Boya sökücüyü fayansların üzerine sürüp, yarım saat kadar bekleyin ve fayansları çizmeyecek bir cisim ile kazıyın.

Boyayıp memnun kalmadığınız fayansların boyasını sökmek yerine, yeniden boyamanızı öneriyoruz. Böylece, daha zahmetsiz olacak ve fayansların üzerinde deformasyon ve kalıntı oluşmayacaktır. Daha önce akrilik boya ile boyanmış fayansları tekrar boyamak için, eski boyasının üzerine 1 kat geçiş astarı veya parlak yüzey astarı uygulayın. Ardından yeni boyasını yapın. Bu sefer daha düzgün bir işçilik için, kadife rulo tercih edebilirsiniz. “Fayans boyama hakkında daha fazla bilgi almak için, “Fayans Boyama” yazısını okuyabilirsiniz.” “Fırça izi bırakmadan boya yapmak için fırça izi nasıl geçer? yazısını okuyabilirsiniz.”

Akrilik Boya Plastikten Nasıl Çıkar?

Akrilik boyayı plastikten çıkarmak için, boya sökücü veya selülozik tiner kullanmayın. Plastiği deforme edecektir. Plastik bir yüzeyden akrilik boyayı çıkarmanın en iyi yolu zımpara yapmaktır. 180-200-220 numara genel maksatlı zımparalar, bu iş için yeterli olacaktır.

Kurumuş Akrilik Boya Fırçadan Nasıl Çıkar?

Kurumuş akrilik boya fırçadan nasıl çıkar? Sürekli akrilik boyama yapıyorsanız, fırçalarınızı kurumadan önce yıkamalısınız. Kurumuş fırçalarınızı sıcak su dolu bir kabın içerisinde bekletin. Fırçaları arada bir suyun içinde bastırın. Son olarak, ılık su ile yıkayın. Kurumuş akrilik boya fırçalarını tiner ile yıkamayın. Tiner, fırçanın kıllarının dökülmesine neden olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Aşağıda akrilik boyayı çıkarma ile ilgili soruları yanıtladık. Diğer sorularınızı yorum yaparak sorabilirsiniz.

Akrilik Boya Yıkanınca Çıkar Mı?

Hayır akrilik boya yıkanınca çıkmaz. Ancak yeni bulaşmış ve kurumamış akrilik boyalar yıkanınca çıkabilir.

Akrilik Boya Suda Çıkar Mı?

Hayır akrilik boyalar suya dayanıklıdır. Özellikle hybrid ve genel amaçlı akrilik boyalar suya dayanır. Ancak suya tamamen dayanıklı olması için uygulamadan sonra 24 saat beklemek gerekiyor.

Akrilik Boya Tişörtten Çıkar Mı?

Tişörte az miktarda akirlik boya bulaştıysa çıkar. Fazlasını alın. Selülozik tiner ile çitileyin. Ardından sabunlu su ile yıkayın ve durulayın. Ancak tiner bazı kumaşların rengini soldurabilir.

Aseton Akrilik Boyayı Çıkarır Mı?

Evet aseton akrilik boyayı çıkarır. Ancak küçük akrilik boya lekeleri için aseton kullanın.

Akrilik Boya Su İle Çıkar Mı?

Akrilik boya kurumadıysa su ile çıkarmak mümkündür. Ancak kuruduysa su çıkarmayabilir. Çıkarsa bile bir miktar leke kalır.

Akrilik Boya Tinerle Çıkar Mı?

Evet akrilik boyayı tinerle çıkarmak mümkündür. Özellikle selülozik tiner akrilik boyayı çıkarabilir. Ancak yüzeyde renk solması, erime ve büzüşme gibi etkilere sebep olabilir.

Akrilik Boya Kıyafetten Çıkar Mı?

Akrilik boya kurumadıysa, yıkayarak kıyafetten çıkarabilirsiniz. Ancak kuruduysa, selülozik tiner veya aseton kullanabilirsiniz. Ancak bazı kumaşların rengini soldurabilir.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir