
Bu yazımızda fayans nasıl boyanır, fayans boyası var mı, fayans hangi boya ile boyanır? gibi tüm merak ettiklerinizi bulacaksınız. Fayans boyama teknikleri ve dikkat edilmesi gereken noktaları aşağıda anlattık. Ayrıca, akrilik boya ile fayans boyama, yağlı boya ile fayans boyama hakkında değerlendirmeler yaptık.
Fayans Boyama

Fayanslarınızı boyamaya karar verdiğinizde, fayans satın alırken olduğu gibi, birçok yapı marketi gezip, kafa karıştırıcı fayans modelleri arasında boğulmak zorunda değilsiniz. İstediğiniz renge göre, kendiniz banyonuzdaki fayanslarınızı zevkle boyayabilirsiniz.
Renginden sıkıldığınız fayansları değiştirmek zahmetli ve maliyetli olduğundan, daha kolay çözüm olan; fayans boyama fikri size daha mantıklı gelebilir. Evet, düşündüğünüz gibi, fayansları boyamak, fayansları değiştirmekten daha kolaydır ve daha az maliyetlidir.
Birçok ev sahibi de sizin gibi düşünüp, fayanslarını değiştirmek yerine boyamanın yollarını arıyor. Kırım, döküm işleri ve yüksek fayans döşeme fiyatları insanları fayans boyama düşüncesine yoğunlaştırıyor.
Kuşkusuz, banyo fayanslarını boyamak, fayans değişiminden daha eğlenceli ve kulağa hoş geliyor. Kendi banyo fayanslarınızı beyaza veya hoşlandığınız herhangi bir renge boyayarak, banyonuzu kendi ellerinizle güzelleştirmek sizin için eğlenceli bir iş olabilir.
Fayans boyama aşamalarına geçmeden önce, en çok merak edilen sorular ile başlayalım. Bu bilgiler, fayans boyamada aklınıza takılan sorulara cevap niteliğinde olacaktır. Bu sayede, fayanslarınızı boyayıp boyamayacağınıza daha kolay karar verebilirsiniz.
Fayans Boyanır Mı?

Fayans boyanır mı?: Evet, banyo, mutfak ve mutfağınızdaki fayanslarınızı boyayabilirsiniz. Fayansın üzeri her ne kadar parlak ve kaygan olsa da; uygun boya ve boyama tekniği ile fayanslarınızın üzerini boyayabilir ve yıllarca kullanabilirsiniz.
Artan fayans boyama akımı, boya firmalarını fayansı boyayabilecek özel fayans boyası üretimine yönlendirdi. Artık piyasada fayanslarınızı rahatlıkla boyayabileceğiniz özel fayans boyaları var.
Fayans boyası üretimi yapan firmalardan biri de fayans boyası ve sıvı cam üreticisi Dryfix. Dryfix Fayans Boyası, çift komponentli yapısıyla boyandıktan sonra sert ve sağlam bir yüzey oluşmasını sağlıyor. Ayrıca, kokusuz. Üstelik uygulama sonrası sorularınıza Whatsapp hattıyla destek veriliyor. Fiyat ve ürün bilgisi almak için yukarıdaki fayans boyası linkine tıklayabilirsiniz. Şimdi, çok merak edilen diğer sorular ile devam edelim.
Yağlı Boya İle Fayans Boyanır Mı?

Yağlı boya ile fayans boyanır mı, fayans yağlı boya ile boyanır mı? en çok merak edilen konuların başında yer alıyor. Evet, yağlı boya ile fayans boyanabilir. Üstelik, fayans yüzeyini zımpara yapmadan.
Fakat yağlı boya, özellikle iç mekanda çok fazla koku yayıyor ve kokusu günlerce, bazen haftalarca çıkmıyor. Yani, fayansları boyama işiniz bittikten 1-2 hafta sonra bile yağlı boya kokusunu almanız mümkün. Ayrıca, beyaz renk yağlı boyanın çok çabuk sarardığını belirtelim.
Yağlı boya ile fayans boyamak, dayanıksız olacağından, zemindeki fayanslarınızı yağlı boya ile boyamanızı önermiyoruz. Yine de, yağlı boya ile fayans boyama yapmak istiyorsanız; detaylı şekilde sayfanın sonunda anlattık.
Akrilik Boya İle Fayans Boyanır Mı?

Fayans akrilik boya ile boyanır mı? Evet, akrilik boya ile fayanslarınızı boyayabilirsiniz. Akrilik boyalar ile seramikler dahil olmak üzere, bir çok obje ve eşya boyanabiliyor. Akrilik boya ile fayans boyarken dikkat etmeniz gereken en önemli noktaları aşağıda sıraladık.
Akrilik Boya ile Fayans Boyamada Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Sadece, multi surface veya hybrid akrilik boyaları kullanın.
- Boyamaya başlamadan önce, parlak yüzey astarı, akrilik astar veya geçiş astarı kullanın.
- Özellikle, zemin fayansları için, boyadan sonra mutlaka taş vernik veya epoksi vernik kullanın.
Fayans Hangi Boya İle Boyanır?
Fayans neyle boyanır, fayans hangi boyayla boyanır, fayans boyamada hangi boyalar kullanılır? Yukarıda bahsettiğimiz gibi özel fayans boyaları ve başka boyalarla da fayanslarınızı boyayabilirsiniz. Şimdi, fayans boyama için kullanabileceğiniz boyaları sıralayalım. Sıralama en kullanışlıdan, en kullanışsıza doğrudur.
- Özel fayans boyası,
- Epoksi boyalar,
- Genel maksatlı akrilik boyalar,
- Yağlı boyalar.
Şimdi, bu boyalar ile fayans boyamayı değerlendirelim. Eksi artı yönlerini sizinle paylaşalım. Bu sayede, fayanslarınız boyamak için, doğru boyayı seçebilirsiniz.
Fayans Nasıl Boyanır?

Özel fayans boyası, epoksi boya, akrilik boya ve yağlı boya ile fayans boyama tekniklerini aşağıda anlattık. Aşağıda anlattığımız uygulama aşamalarını atlamadan uygularsanız; boyadığınız fayansları, sorunsuz bir şekilde, yıllarca kullanabilirsiniz.
1) Özel Fayans Boyası İle Fayans Boyama
Yukarıda artık piyasada özel fayans boyaları olduğundan bahsetmiştik. Bu boyaların kullanılışı tamamen üretici firmaların tavsiyeleri doğrultusunda olmalıdır. Zaten riskli olan fayans boyama işleminde hata yapmamak ve boyamanın düzgün olması için, üretici firmanın uygulama talimatlarına tamamen uymanızı öneriyoruz. Bu talimatları üretici firmanın sitesinden, sosyal medya platformunda soru sorarak veya ürünün ambalajının üzerinde bulabilirsiniz.
Bazı Fayans Boyası Markaları
- Dryfix fayans boyası,
- Bianca Ceramica fayans boyası,
- Cadence fayans boyası,
- İsonem fayans boyası,
- Lausitzer Farbwerke fayans boyası.
Yukarıdaki fayans boyalarının bir kısmı çift komponentli (çift karışımlı) bir kısmı da tek komponentlidir. Bu boyaların kimyalarının ve yoğunluğunun farklı olmasından dolayı, uygulama ve ortam sıcaklığı, inceltme oranı ve uygulama aparatları farklılık gösterebilir. Bu nedenle, her boyanın kullanımı için, üretici firmasının tavsiyeleri önem kazanıyor. Şimdi, epoksi boyalar ile fayans boyamaya geçelim.
2) Epoksi Boya İle Fayans Boyama
Yukarıda ismini verdiğimiz fayans boyalarının bir kısmı zaten epoksi boya grubuna giriyor. Fakat, üzerinde “epoksi boya” yazan boyalar da var. Çift karışımlı olan epoksi boyaları, iki karışımı birbiri ile karıştırıp kullanmanız gerekiyor. Epoksi boyalar ile sert, çizilmeyen, dayanıklı bir fayans yüzeyi oluşturabilirsiniz.
Oldukça dayanıklı olan epoksi boyalar da fayans boyamak için çok iyi bir seçenektir. Özellikle zemindeki fayanslarınızı boyamak için epoksi boya kullanabilirsiniz. Üzerine de herhangi bir vernik yapmanıza gerek yok. Epoksi boyaları kullanmadan önce epoksi astar da kullanabilirsiniz. Böylece boyanız çok daha iyi tutacaktır. (Zemin boyama hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak “Zemin Boyası, Yer Boyası, Zemin Boyama” yazımızı da okuyabilirsiniz.)
3) Akrilik Boya İle Fayans Boyama

Fayans boyamak için diğer seçenek ise; akrilik boyalardır. Fakat, her akrilik boya ile fayanslar boyanamaz. Her yüzeye tutan, genel maksatlı yani; multi surface veya hybrid akrilik boyaları kullanmanız gerekiyor.
Multi surface akrilik boyalar, bir çok firma tarafından üretiliyor. Neredeyse her yüzeye tutan bu boyalar ile mobilya, ahşap objeler, metal, duvar, kapı, plastik malzemeler boyanıyor. Mutfak, tuvalet ve banyonuzdaki fayanslarınızı boyamak için bu akrilik boyaları da kullanabilirsiniz.
Peki, fayans hangi akrilik boyalar ile boyanır?: Fayans boyayabileceğiniz bazı genel maksatlı akrilik boyalar: Kale su bazlı parlak boya, Polisan Su Sazlı X1 Anti Aging, Permolit Multi Surface, Dyo Hidrolux, Dyo Hidroten, Dyo Hobilux, Cadence Multi Surface, Rich Multi Surface. Bu akrilik boyaları hobi malzemeleri satan dükkanlardan, büyük yapı marketlerden ve sanal mağazalardan bulabilirsiniz.
Bu boyalardan herhangi birini satın alırken; parlaklık derecesini sormayı unutmayın! Aynı boyanın hem parlağı hem de matı var. (Akrilik boya ile fayans boyama yapmayı düşünüyorsanız, öncelikle ön bilgi için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz. Ardından aşağıdaki anlatımı okuyun.)
Akrilik Boya İle Fayans Nasıl Boyanır?
Aşağıda akrilik boya ile fayans boyamak için gerekli malzeme listesini sıraladık. Doğru malzeme ve ve işçilik ile fayanslarınızı sorunsuz bir şekilde boyayabilirsiniz.
Akrilik Boya İle Fayans Boyamak İçin Gerekli Malzemeler

(10 metrekare banyo için)
- 1 litre parlak yüzey astarı
- 2,5 litre su bazlı akrilik boya,
- 1 litre veya 2,5 litre bu bazlı taş vernik,
- 0,75 litre parlak yüzey astarı, (Rich veya Cadence marka olabilir.)
- 1 kadife rulo,
- 1 kestirme fırça (3-4 numara),
- 1 kağıt bant (kalın).
Akrilik Boya İle Fayanslar Nasıl Boyanır?
- Fayansı sirkeli su ile temizleyip, kuru bir bez ile kurulayın.
- Kağıt bantı boyanın bulaşmasını istemediğiniz yerlere yapıştırın.
- (Kestirme fırça astar ve boya yaparken kenarlara taşırmamanız için. Astar ve boyada önce kenar kestirmeleri yapın.) Taşarsa ıslak bir bez ile kurumadan silin.
- İsteğe bağlı olarak, botadan önce 1 kat parlak yüzey astarı uygulayın.
- 24 saat astarın kurumasını bekleyin.
- Akrilik boyayı 1 gün ara ile 2 kat, sulandırmadan uygulayın.
- Son olarak, boyadan 1 gün sonra da su bazlı taş verniğini uygulayın. Taş vernik, nemli banyoda boyanın dayanıklı olmasını sağlayacak ve boyanın çizilmesini engelleyecektir.
- Boyanmış fayansı bir gün su ile temas ettirmeyin.
4) Yağlı Boya İle Fayans Boyama
(Yağlı boya ile fayans boyamayı en son seçenek olarak değerlendirin. Kokusu uzun süre çıkmaz, beyaz rengi sararır ve zeminde dayanıklı olmaz.)
Yağlı boya ile fayans boyama için gerekli malzemeleri ve uygulama aşamalarını aşağıda detaylı olarak bulabilirsiniz. Yağlı boya ile fayans boyamanın en önemli noktası; boyadan önce, mutlaka astar yapmak ve katlar arası 24 saat beklemektir. Ayrıca, yarı mat veya mat yağlı boya kullanırsanız, rulo fırça izi en aza inecektir. 10 metrekare banyo için fayans boyama malzemeleri aşağıda listeledik.
Yağlı Boya İle Fayans Boyama İçin Gerekli Malzemeler
- 0,75 litre sentetik astar boya,
- 2,5 litre sentetik boya (yağlı boya),
- 250 ml. tiner,
- 1 kıl fırça 3-4 numara,
- 1 kağıt bant (kalın),
- 1 parmak rulo (kadife rulo veya saten rulo olabilir).
Yağlı Boya ile Fayanslar Nasıl Boyanır?
- Fayansı iyice temizleyip kuru bir bez ile kurulayın.
- Kağıt bantı boyanın bulaşmasını istemediğiniz yerlere yapıştırın.
- Sentetik astarı % 10 yani, bir çay bardağı tiner ile incelterek iyice karıştırın. 1 kat fayans üzerine uygulayın. (Kestirme fırça ile önce kenar kestirmeleri yapın.) Astar veya boya taşarsa, bir bezi sentetik tiner ile ıslatarak silin.
- Astarın iyice kuruması için 1 gün bekleyin.
- Yağlı boyanızı %15 sentetik tiner ile inceltin ve iyice karıştırın. (2,5 litre yağlı boya için, yaklaşık 1 su bardağı tiner ilave edin.)
- Parmak rulo ile yağlı boyayı 24 saat ara ile 2 kat uygulayın. (Rulo mümkün olduğunca kısa ipi olsun.)
- Son kattan sonra, fayansı 1 gün su ile temas ettirmeyin. (Yağlı boya ile fayans boyadıktan sonra üzerine vernik uygulamayın, tutmaz!)
Fayans Boyama Yorumlarımız
Özetlemek gerekirse; uzun ömürlü bir kullanım için; öncelikle özel fayans boyalarını tavsiye ediyoruz. Epoksi boya ve akrilik boyaları da ikinici ve üçüncü seçenek olarak değerlendirebilirsiniz.
Yağlı boyanın beyaz rengi çabuk sarardığından ve zeminde dayanıksız olduğundan, yağlı boya ile fayans boyamayı tavsiye etmiyoruz! (Fayans boyama uygulamalarınızı, görüş ve deneyimlerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz.)
(Yukarıda yazılı ürünler ile ilgili ürün tercihi, uygulama hatası ve diğer anlaşmazlıklardan sitemiz sorumlu değildir. Yazımız genel bilgilendirme amacı ile yazılmıştır.)
İlginç bir konu.Fayans boyamanın tüm incelikleri anlatılmış.