Fayans Boyama, Fayans Nasıl Boyanır?

banyo fayans boyama
Fayans boyama nasıl yapılmalı?

Fayans nasıl boyanır, fayans boyası var mı, fayans hangi boya ile boyanır? aşağıda cevapladık. Fayans boyama teknikleri ve dikkat edilmesi gereken noktaları da sayfanın sonunda bulabilirsiniz. Ayrıca, akrilik boya ile fayans boyama, yağlı boya ile fayans boyamayı açıkladık.

Yazının Başlıklarını Göster →

Fayans Boyama

fayans nasıl boyanır
Fayans boyama nasıl yapılır?

Fayanslarınızı boyamaya karar verdiğinizde, fayans satın alırken olduğu gibi, birçok yapı marketi gezip, kafa karıştırıcı fayans modelleri arasında boğulmak zorunda değilsiniz. İstediğiniz renge göre, kendiniz banyonuzdaki fayanslarınızı zevkle boyayabilirsiniz.

Birçok ev sahibi de sizin gibi düşünüp, fayanslarını değiştirmek yerine boyamanın yollarını arıyor. Kırım, döküm işleri ve yüksek fayans döşeme fiyatları insanları fayans boyama düşüncesine yoğunlaştırıyor.

Renginden sıkıldığınız fayansları değiştirmek zahmetli ve maliyetli olduğundan, daha kolay çözüm olan; fayans boyama fikri size daha mantıklı gelebilir.

Evet, tahmin ettiğiniz gibi banyo fayanslarını boyamak, fayansları değiştirmekten daha kolaydır ve daha az maliyetlidir. Banyo fayanslarınızı sevdiğiniz bir renge boyayarak, güzelleştirmek, sizin için eğlenceli bir işe dönüşebilir.

Fayans Boyanır Mı?

banyo fayansı boyanır mı?
Fayans boyanır mı?

Fayans boyanır mı?: Evet, banyo, mutfak ve mutfağınızdaki fayanslarınızı boyayabilirsiniz. Fayansın üzeri her ne kadar parlak ve kaygan olsa da; doğru boya ve boyama tekniği ile fayanslarınızın üzerini boyayabilir ve yıllarca kullanabilirsiniz.

Artan fayans boyama akımı, boya firmalarını fayansı boyayabilecek özel fayans boyası üretimine yönlendirdi. Artık piyasada fayanslarınızı rahatlıkla boyayabileceğiniz özel fayans boyaları da var.

Fayans Hangi Boya İle Boyanır?

Fayans hangi boyayla boyanır, seramik hangi boya ile boyanır? Yukarıda bahsettiğimiz gibi özel fayans boyaları başta olmak üzere, hybrid ve multi-surface akrilik boyalarla da fayans boyayabilirsiniz.

Şimdi, fayans boyamak için kullanabileceğiniz boyaları sıralayalım. Sıralama en kullanışlıdan, en kullanışsıza doğrudur.

Fayans Neyle Boyanır?

  1. Özel fayans boyaları.
  2. Epoksi boyalar.
  3. Genel maksatlı akrilik boyalar.
  4. Yağlı boyalar.
Dryfix fayans boyama
Dryfix fayans boyası

Özel fayans boyası üretimi yapan firmalardan biri de fayans boyası ve sıvı cam üreticisi Dryfix. Dryfix Fayans Boyası, çift komponentli yapısıyla boyandıktan sonra sert ve sağlam bir yüzey oluşmasını sağlıyor. Ayrıca, kokusuz.

Dryfix, uygulama sonrası sorularınıza Whatsapp hattıyla destek veriliyor. Fiyat ve ürün bilgisi almak için fayans boyası linkine tıklayabilirsiniz.

Özel Fayans Boyası Markaları

  • Dryfix fayans boyası.
  • Bianca Ceramica fayans boyası.
  • Cadence fayans boyası.
  • İsonem fayans boyası.
  • Lausitzer Farbwerke fayans boyası.

Fayans Boyamak İçin Kullanabileceğiniz Bazı Akrilik Boyalar

Peki, fayans hangi akrilik boyalar ile boyanır? Fayans boyayabileceğiniz bazı genel maksatlı akrilik boyalar: Kale su bazlı parlak boya, Polisan su bazlı X1 anti aging, Polisan X1 Art, Permolit Multi-Surface, Dyo Hidrolux, Dyo Hidroten, Dyo Hobilux, Cadence Multi Surface, Rich Multi Surface. Bu akrilik boyaları hobi malzemeleri satan dükkanlardan, büyük yapı marketlerden ve sanal mağazalardan bulabilirsiniz.

Akrilik boya satın alırken parlaklık derecesini sormayı unutmayın! Bazı akrilik boyaların hem parlağı, hem de matı var. Akrilik boyalar ile fayans boyamada astarlama, zımparalama ve vernikleme aşamaları önemlidir.

Yukarıdaki fayans boyalarının bir kısmı çift komponentli (çift karışımlı) bir kısmı da tek komponentlidir. Bu boyaların kimyaları ve yoğunluğu farklıdır. Bu nedenle uygulama tekniği, inceltme oranı ve uygulama aparatları da farklılık gösterebilir. Dolayısıyla her fayans boyasının üreticisinin tavsiyeleri doğrultusunda fayanslarınızı boyamalısınız.

Fayans Boyamak İçin Gerekli Malzemeler 10m² Banyo İçin

fayans boyamak için gerekli malzemeler
Fayans boyama malzemeleri
  • Kadife parmak rulo.
  • 3 numara kadife fırça.
  • 2.5 litre akrilik boya.
  • 2.5 litre taş verniği veya epoksi vernik.
  • 1 adet kağıt bant (Pencere ve kapıların kenarlarını kapatmak için.)
  • 20m² hışır naylon. (Eşyaların üzerini kapatmak için.)

Akrilik Boya İle Fayans Nasıl Boyanır?

Fayans boyama

Sadece, multi surface ve hybrid akrilik boyaları kullanın. Boyamaya başlamadan önce, parlak yüzey astarı, akrilik astar veya geçiş astarı kullanın veya fayansları zımpara makinesi ile zımparalayın. Özellikle, zemin fayansları için, boyadan sonra mutlaka taş vernik veya epoksi vernik kullanın. Şimdi, sırasıyla fayans boyama aşamalarına geçelim.

10 metrekare banyo için toplam boyama süresi: 15 saat

  1. Fayansların Üzerindeki Aksesuarları Kaldırın

    Özellikle duvardaki fayansları boyamadan önce fayansların üzerine monte edilmiş, sabunluk, şampuanlık, askı ve tutunma aparatlarını kaldırın.

  2. Fayans Ve Derz Aralarındaki Boşlukları Doldurun

    Fayans üzerindeki ve derz aralarındaki delik ve kırıkları saten alçı ile doldurun. Kuruduktan sonra bu kısımları 220 numara zımpara ile zımparalayın.

  3. Fayans Yüzeyini Sirkeli Su İle Silin

    Fayans parlak ve kaygan olduğundan, boya iyi tutunamaz. Özellikle kirli ve nemli fayanslara boya iyi tutmaz. Bu nedenle fayansları boyamadan önce sirkeli su ile silin. Fayans üzerine zımpara yapacaksanız, bu aşamayı atlayın.

  4. Zımparalayın Veya Astar Yapın

    Fayans, boyanın iyi tutunması için uygun bir yüzeye sahip değildir. Bu nedenle fayans boyasının iyi tutunması için ya zımpara yapmanız gerekiyor, ya da astarlamanız.

    Fayansı astarlamak için parlak yüzey astarı veya geçiş astarı kullanabilirsiniz. Bu astarlar, aynı zamanda fayansın koyu renklerini kapatmaya yardımcı olur. (Varsa kullandığınız fayans boyasının özel astarını kullanın.)

  5. Astarın Kurumasını Bekleyin

    An az 5 saat astarın kurumasın bekleyin. Eğer zımpara yaptıysanız, bu aşamayı atlayın. Zımparadan çıkan tozu nemli bir bez ile sildikten sonra boyaya başlayabilirsiniz.

  6. İlk Katı Boyayın

    Fayans boyasının ilk katını kadife parmak rulo ile uygulayın. (Kısa ipli vernik rulosu.) Sünger ruloyla da uygulanabilir. Fakat bazı kullanıcılar, sünger rulonun küçük baloncuklar çıkardığını belirtmiştir.

  7. İlk Katın Kurumasını Bekleyin

    İlk katın kuruması için en az 5 saat bekleyin. Vaktiniz varsa 24 saat beklemek çok daha doğru olacaktır. Bu süre içinde fayans üzerinde gezinmeyin, suya ve neme maruz bırakmayın.

  8. İkinci Katın Uygulayın

    Fayans boyamada en önemli aşama ikinci kattır. Bu aşamada iz bırakmadan boyamak önemlidir.

  9. Kurumasını Bekleyin

    İkinci katın da en az 5 saat kurumasını bekleyin. Tercihen 24 saat.

  10. Vernikleyin

    Fayans boyamada en önemli aşamalardan biri de verniklemedir. Fayans boyasının çizilmemesi, suya ve temizlik maddelerine dayanıklı olması için verniklemelisiniz. Akrilik boyadan 1 gün sonra su bazlı taş vernik veya epoksi vernik kullanabilirsiniz.

  11. Verniğin Kurumasını Bekleyin

    Vernik 24 saat içinde kurusa da, tam olarak çizilmelere ve temizlik madelerine karşı dirençli duruma gelmesi 20 günü bulur. 24 saat sonra verniklenmiş fayansların üzerine basabilirsiniz. Fakat 20 gün temizlik maddeleri ile temizlemeyin ve sürtünmeye maruz bırakmayın.

Epoksi Boya İle Fayans Boyama

Sayfanın başında ismini verdiğimiz fayans boyalarının bir kısmı zaten epoksi boya grubuna giriyor. Fakat, üzerinde “epoksi boya” yazan boyalar da var. Çift karışımlı olan epoksi boyaları, iki karışımı birbiri ile karıştırıp kullanmanız gerekiyor. Epoksi boyalar ile sert, çizilmeyen, dayanıklı bir fayans yüzeyi oluşturabilirsiniz.

Oldukça dayanıklı olan epoksi boyalar da fayans boyamak için çok iyi bir seçenektir. Özellikle zemindeki fayanslarınızı boyamak için epoksi boya kullanabilirsiniz. Boyadıktan sonra üzerine epoksi vernik de yaparsanız, çok daha dayanıklı olur.

Epoksi boyaları kullanmadan önce epoksi astar da kullanabilirsiniz. Böylece boyanız çok daha iyi tutar.

(Epoksi boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak “epoksi boya nedir?” yazımızı da okuyabilirsiniz.)

Yağlı Boya İle Fayans Boyama

(Yağlı boya ile fayans boyamayı en son seçenek olarak değerlendirin. Kokusu uzun süre çıkmaz, beyaz rengi sararır ve zeminde dayanıklı olmaz.)

Yağlı boya ile fayans boyama için gerekli malzemeleri ve uygulama aşamalarını aşağıda detaylı olarak bulabilirsiniz.

Yağlı boya ile fayans boyamanın en önemli noktası, boyadan önce, mutlaka astar yapmak ve katlar arası 24 saat beklemektir. Ayrıca, yarı mat veya mat yağlı boya kullanırsanız, rulo fırça izi en aza inecektir. 10 metrekare banyo için fayans boyama malzemeleri aşağıda listeledik.

Yağlı Boya İle Fayans Boyamak İçin Gerekli Malzemeler

  • 0,75 litre sentetik astar boya.
  • 2,5 litre sentetik boya (Yağlı boya)
  • 250 ml. tiner.
  • 1 kıl fırça 3-4 numara.
  • 1 kağıt bant (Kalın).
  • 1 parmak rulo (Kadife rulo veya saten rulo olabilir.)

Yağlı Boya ile Fayanslar Nasıl Boyanır?

  • Fayansı iyice temizleyip kuru bir bez ile kurulayın.
  • Kağıt bantı boyanın bulaşmasını istemediğiniz yerlere yapıştırın.
  • Sentetik astarı %10 (bir çay bardağı tiner) ile incelterek iyice karıştırın. 1 kat fayans üzerine uygulayın. (Kestirme fırça ile önce kenar kestirmeleri yapın.) Astar veya boya taşarsa, bir bezi sentetik tiner ile ıslatarak silin.
  • Astarın iyice kuruması için 1 gün bekleyin.
  • Yağlı boyayı %15 sentetik tiner ile inceltin ve iyice karıştırın. (2,5 litre yağlı boya için, yaklaşık 1 su bardağı tiner ilave edin.)
  • Parmak rulo ile yağlı boyayı 24 saat ara ile 2 kat uygulayın. (Rulo mümkün olduğunca kısa ipi olsun.)
  • Son kattan sonra, fayansı 1 gün su ile temas ettirmeyin. (Yağlı boya ile fayans boyadıktan sonra üzerine vernik uygulamayın.)

Sıkça Sorulan Sorular

Banyo fayans boyama kullanışlı mı?

Banyo duvar fayansların boyayanların bir çoğu memnun. Fakat, zemini ve duşun içindeki fayansları boyamak risklidir. Bu alanlarda epoksi fayans boyalarını kullanırsanız, daha kullanışlı olur.

Yağlı boya ile fayans boyanır mı?

Yağlı boya ile fayanslar boyanır mı?

Fayans yağlı boya ile boyanır mı? en çok merak edilen konuların başında yer alıyor. Evet, yağlı boya ile fayans boyanabilir. Üstelik, fayans yüzeyini zımpara yapmadan.

Fakat yağlı boya, özellikle iç mekanda çok fazla koku yayıyor ve kokusu günlerce, bazen haftalarca çıkmıyor. Dolayısıyla fayansları boyama işiniz bittikten 1-2 hafta sonra bile yağlı boya kokusu çıkmayabilir.

Ayrıca, yağlı boyanın beyaz renginin çok çabuk sarardığını belirtelim. Yağlı boya ile fayans boyamak, dayanıksız olacağından, zemindeki fayanslarınızı yağlı boya ile boyamanızı önermiyoruz.

Akrilik boya ile fayans boyanır mı?

Akrilik boya ile fayans boyama.

Evet, akrilik boya ile fayans boyanır. Fakat, sadece hybrid ve multisurface akrilik boyalar fayans boyamak için uygundur.

Fayans ne ile boyanır?

Fayans, özel fayans boyası ile boyanır. Daha sonra en iyi seçenek epoksi boyalar ve genel maksatlı akrilik boyalardır.

Duvar boyası ile fayans boyanır mı?

Duvar boyası ile fayans boyamanızı önermiyoruz. Duvar boyaları emici yüzeyleri boyamak için üretilmiştir.

Banyo fayansı boyanır mı?

Banyo fayansı boyanır. Özel fayans boyaları ile boyadıktan sonra üzerine vernik uygulamanızı tavsiye ediyoruz.

Fayans boyası çıkar mı?

Bir çok firma fayans boyası üretiyor. Kullanıcıların birçoğu memnun. Fakat memnun kalmayanlar da var. Riskleri ortadan kaldırmak için satın aldığınız fayans boyasının astarı ve verniğini de kullanın.

Silikonlu boya ile fayans boyanır mı?

Silikonlu duvar boyası fayansa tutar. Fakat dayanıklı olmaz. Silikonlu duvar boyası fayans için değil, emici duvar yüzeyleri için üretilmiştir.

Fayans boyası kalıcı mı?

Fayans boyama ne kadar dayanır? Fayans boyasının kalıcığı boyanın kalitesine ve uygulamanın doğru yapılıp yapılmadığına bağlıdır. Fayans boyandıktan sonra üzerine uygun vernik yapılırsa kalıcı olur.

Tavan boyası ile fayans boyanır mı?

Tavan boyası ile fayans boyanmaz. Tavan boyası seramik üzerine bir miktar tutsa da kalıcı olmaz.

Fayans boyası ne kadar dayanır?

Fayans boyası, 5-10 yıl kadar dayanabilir. Boyanan fayans her sene kontrol edilip, gerekiyorsa üzerindeki vernik yenilenir. Bu sayede çok uzun süre dayanır.

Kapı boyasıyla fayans boyanır mı?

Kapı boyası ile fayans boyayan ve memnun kalanlar var. Su bazlı panel kapı boyası ile boyayıp, üzerine vernik yapılabilir. Su bazlı panel kapı boyalarının kimyası, akrilik multi-surface boyalara çok yakındır.

Fayans boyama sağlıklı mı?

Fayans boyaları ve akrilik boyaların sağlığa zararı yoktur. Boyandıktan sonra sağlıklı (dayanıklı) olması için vernik yapılır.

Yerdeki fayans boyanır mı?

Yerdeki fayanslar boyanır. Yerdeki fayansları boyamak için özel fayans boyası ve epoksi boyayı kullanabilirsiniz.

Fayans boyası nedir?

Zemin ve duvardaki fayans ve seramikleri boyamak için üretilmiş, akrilik veya epoksi esaslı boyalardır.

Fayans boyandıktan sonra silinir mi?

Fayans boyandıktan sonra silinir. Sık sık fayans temizliği yapıyorsanız, fayansları boyadıktan sorna mutlaka verniklemelisiniz.

Fayans boyası suya dayanıklı mı?

Fayans boyalarının tamamı suya dayanıklıdır. Fakat yine de extra dayanıklılık için üzerine vernik öneriyoruz.

Su bazlı boya ile fayans boyanır mı?

Su bazlı duvar boyası ile fayans boyanmaz. bir miktar tutsa da uzun ömürlü olmaz. Fakat, su bazlı, genel maksatlı, akrilik boyalar ile fayans boyayabilirsiniz.

Banyo boyanır mı?

Banyo boyanır. Tavanı için tavan boyası kullanın. Duvarlar fayans değilse silikonsuz plastik boya kullanın. Fayans varsa, özel fayans boyası veya epoksi boya kullanabilirsiniz.

Banyo için suya dayanıklı boya var mı?

Banyonun nemli ortamına en uygun boyalar, tavan boyası ve plastik boyalardır. Banyo fayansları için özel fayans boyalarını ve epoksi boyaları kullanmalısınız.

Çıkmayan fayans boyası var mı?

Fayans boyaları kolay-kolay çıkmaz. Sürtünmeye dayanıklıdırlar. Epoksi boyalar da sürtünmeye dayanıklı kolay çıkmayan boyalardır.

Mutfak fayansı boyanır mı?

Mutfak zemini veya duvarındaki fayansları boyayabilirsiniz. Fayans boyalarını tercih edin ve zeminde mutlaka vernik kullanın.

Epoksi boya ile fayans boyanır mı?

Epoksi boya ile fayans boyanır. Üretici firmanın uygulama talimatlarına göre boyama yapın. Üzerine epoksi vernik ile çok daha dayanıklı olur.

Dış mekan fayans boyama

Dış mekan fayanslarını boyamak için epoksi boyaları ve özel zemin boyalarını kullanabilirsiniz.

Fayans boyamada hangi vernik kullanılır?

Boyadığınız fayans boyasının tavsiye ettiği verniği kullanmanız gerekiyor. Genellikle epoksi vernik ve su bazlı taş vernik kullanılır.

Fayansa vernik sürülür mü?

Fayansa vernik sürülür. Fayansa sürülen vernik ile nem, sıcak su buharı ve darbelerden fayans boyası daha iyi korunmuş olur. Boyanmamış fayanslara da vernik sürebilirsiniz.

Fayans Boyama Tavsiye ve Yorumlarımız

Özetlemek gerekirse, uzun ömürlü bir kullanım için, fayans boyamak için öncelikle özel fayans boyalarını tavsiye ediyoruz. Epoksi boya ve akrilik boyaları da ikinci ve üçüncü seçenek olarak değerlendirebilirsiniz.

Yağlı boyanın beyaz rengi çabuk sarardığından ve zeminde dayanıksız olduğundan, yağlı boya ile fayans boyamayı tavsiye etmiyoruz! Fayans boyama uygulamalarınızı, görüş ve deneyimlerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz. (Yukarıda yazılı ürünler ile ilgili ürün tercihi, uygulama hatası ve diğer anlaşmazlıklardan sitemiz sorumlu değildir. Yazımız genel bilgilendirme amacı ile yazılmıştır.)

Benzer Yazılar

1 Yorum

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir