Tampon Boyama, Sprey Boya İle Tampon Boyama

Sprey boya ile araç tampon boyama, plastik tampon boyama, metal tampon boyama nasıl yapılır? detaylıca açıklıyoruz. Ayrıca, hangi tür sprey boya ve zımpara kullanacağınızı anlatıyoruz.

Tampon Boyama

Sprey boya ile tampon boyama
Sprey boya ile tampon boyama, tampon nasıl boyanır?

Hasar görmüş, boyası çıkmış ya da çizilmiş arabanızın tamponu ustaya götürmeden kendiniz de sprey tampon boyası ile boyayabilirsiniz.

Aracınızın tamponunu sprey tampon boyası ile boyamadan önce, eski tampon boyasının parlaklık derecesine dikkat etmeniz gerekiyor. Bildiğiniz gibi, bazı araçların tamponları mat siyah, bazıları da parlak siyah oluyor.

Sprey boya ile tampon boyama yapmadan önce doğru sprey tampon boyası seçmeye özen gösterin. (Mat siyah tampon boyası, parlak siyah tampon boyası, mat beyaz tampon boyası, parlak beyaz tampon boyası v.b.)

Sprey boya ile tampon boyama yapacaksanız, ilk tercihiniz özel sprey tampon boyaları olmalı. Yapı marketlerde, büyük nalburlarda ve alışveriş sitelerinde sprey tampon boyası adıyla bulabilirsiniz.

Sprey Boya İle Tampon Boyama

oto tampon boyama
Sprey boya ile tampon boyama
  • Sprey tampon boyası ile araç tampon boyama işleminden önce, tamponun temiz ve kuru olmasını sağlayın.
  • Eski boyası kabuklanmış veya soyulmaya başlamışsa, çok ince bir zımpara ile zımpara yapın.
  • Araba tamponu boyamayı, tamponu sökmeden yapmak istiyorsanız; boya bulaşmasını istemediğiniz kısımları kağıt bant ile kapatın. (Kağıt bant boya bantıdır, sökünce araç üzerinde herhangi bir lekeye yol açmaz. 5 santimetre veya daha geniş bir kağıt bant tercih edin.
  • Sprey boya ile tampon boyama yaparken; çok geniş bir alana yayılır. Bu nedenle, kağıt bandın genişliği yeterli olmayabilir. Gazete kağıdı ile kağıt bandın örttüğü kısımları genişletin ki; boya kaporta ve diğer kısımlara sıçramasın.
  • Sprey tampon boyasını yaparken; rüzgarsız havalarda uygulama yapın. Hafif rüzgar varsa, rüzgarı arkanıza alın. Çok soğukta uygulama yapmayın.(+5 °C)

Sprey Boya İle Tampon Nasıl Boyanır?

sprey ile tampon nasıl boyanır
Sprey boya ile tampon nasıl boyanır?

Tampon ister metal olsun, ister plastik, sprey boya ile tampon boyama tekniği neredeyse aynıdır. Tampon boyama yaparken dikkat etmeniz gereken noktaları detaylı bir şekilde aşağıda sıraladık.

Plastik Tampon Boyama

sprey ile plastik tampon nasıl boyanır
Plastik tampon boyama
  • Tamponu sabunlu su ile yıkayın ve kurulayın.
  • 220 numara veya daha ince bir zımpara ile tamponu zımpara yapın.
  • 1 kat sprey astar uygulayın. Sentetik veya akrilik astar olabilir. (Plastik tampon boyama yaparken, selülozik astar veya selülozik boya kullanmayın.)
  • Yarım saat astarın kurumasını bekleyin.
  • Sprey tampon boyasını 1-2 dakika iyice çalkalayın.
  • Sprey boyayı 20-25 cm. mesafeden yavaşça gezdirerek, ince katlar halinde, akıtmadan sıkın. Spreyi çok yakından sıkmak boyanın akmasına ve leke bırakmasına yol açar.
  • Birinci kat kuruduktan sonra, ikinci katı en az 20-25 dakika sonra uygulayın.
  • Sprey tampon boyasını tamponun üzerine uyguladıktan sonra, daha dayanıklı olması için; 1-2 kat sprey vernik de kullanabilirsiniz. Araçların basınçlı su ve sabunla yıkandığını düşünürsek, extra bir koruma tabakası uzun süre boyayı koruyacaktır. Sprey verniği seçerken yine boyanın parlaklık derecesine dikkat edin.

Metal Tamponu Boyama

metal tampon boyama
Metal tamponu boyama
  • Tamponu sabunlu su ile temizleyin. Yağ ve kir tabakası kalmasın.
  • Tamponu iyice kurulayın.
  • 1 kat sentetik, selülozik veya akrilik astar ile astarlayın. (Herhangi biri olabilir.)
  • Yarım saat astarın kurumasını bekleyin.
  • İlk kat sprey tampon boyası uygulayın.
  • 20-25 dakika bekleyip ikinci kat sprey tampon boyası uygulayın.
  • Plastik tampon boyamada olduğu gibi, boyadan sonra 1-2 kat sprey vernik uygularsanız, boya daha dayanıklı olur. Bu sayede, çizilmeye dayanır, yıkamada hemen çıkmaz.

Tampon Boyama Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

araba tampon boyama

Selülozik sprey boya ile plastik tampon boyamayın! Selülozik spreyler, plastik tamponları büzüştürür ve rengini soldurur.

1 adet 400 ml. sprey boya tek katta yaklaşık 1,5 ile 2 m² arası alan boyar. Daha önce spreyle boyama tecrübeniz varsa, 1 kutu sprey normal ölçülerde binek bir aracın iki tamponu çift kat boyamaya yeterli olacaktır. 

Sprey tampon boyaları genellikle, mat siyah ve mat beyaz olarak satılır. Piyasada çok bulunan sentetik (modifiye akrilik) spreyleri tampon boyamak için kullanabilirsiniz.

Araç tampon boyama yaparken, eğer tam renk uyumu istiyorsanız; aracınızın renk kodunu bulduktan sonra; bu renk koduna göre sanayi bölgelerinde sprey boya doldurtabilirsiniz. 

Bildiğiniz gibi, her otomobilin kaporta boya renk numarası var. Bu renk numarası, tam rengini veren numaradır.

Örneğin: Aracınız beyaz ise, direkt beyaz bir sprey boya ile boyamak çirkin görünmesine neden olabilir. Beyazın da farklı tonları vardır. (Kırık beyaz, sedef beyaz, mat beyaz, parlak beyaz v.s.)

Farklı tonlar aracınızda çok kötü bir görünüme neden olabilir. Mümkünse, oto sanayi bölgelerinde aracınızın kendi renk numarası ile renk yaptırıp onunla boyayın.

Ayrıca, yukarıda bahsettiğimiz gibi sprey boyanın parlaklık derecesine de dikkat etmeniz gerekiyor. Bizim tavsiyemiz, aracınız eski bir araç değilse, beyaz ve siyah renkler dışında sprey ile rötuş yapmaya veya tampon boyama işlemi yapmayın. Rengi tutmayabilir, çirkin bir görünüm oluşabilir. Yine de rötuş yapmak istiyorsanız, sprey boyayı satın alırken, aracınızın parlaklığına göre almayı unutmayın.

Sprey Tampon Boyası Bulamadım, Diğer Spreylerle Tampon Boyanır Mı?

Sprey boya ile tampon boyamak için, diğer seçenekler ise plastik için özel üretilmiş sprey boyalar, sentetik sprey boyalar ve akrilik sprey boyalardır. Bu spreyler de tampona zarar vermez, hem metal, hem de plastik tamponları boyamak için kullanabilirsiniz. Üzerine vernik de uygularsanız uzun ömürlü olur.

Benzer Yazılar

4 Yorum

  1. plastik tampon boyaması yapılırken astardan sonra tekrar zımpara yapılması gerekiyor mu ? Bazen boyanan araçlara baktığımda portakal kabuğu tarzı bir görüntü oluşuyor. o görüntünün oluşmaması düz ve prüzsüz bir yüzey olması için nelere dikkat etmeliyiz ?

    • İbrahim Bey,
      Uygulamaya bağlı olarak değişir. Astar veya sprey boyanın tetiği bozuksa veya kalın kat kapılırsa astar ve boyalar pürüzlü olabilir.
      Bu durumda ince bir zımpara yapmak gerekir. Astar ve boya ince katlar halinde uygulanmalıdır. Dayanıklı olsun diye kalın yapılmamalıdır.

      • teşekkürler hocam yani öneriniz 1 kat astar 2 kat boya 2 kat vernik şeklinde doğru mu anladım ? peki basınçlı oto yıkamada çıkmaması için yeterli midir 1 kat astar plastik tampona ?

        • İbrahim Bey,
          1 kat astar, 2 ince kat boya, 2 kat vernik. (En az yarım saat ara ile) Basınçlı oto yıkamaya dayanması için en önemli nokta vernik uygulamasıdır.
          Boyayı koruyan verniktir. Sene de 1 kez yüzeyi kontrol edin. Gerekiyorsa tekrar vernik uygulayın.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir