Metal, Ferforje, Demir Boyama Nasıl Yapılır?

metal neyle boyanır
Metal boyama

Demir boyama, ferforje boyama ve metal boyama için; kullanabileceğiniz birçok boya türü mevcut. Sprey boya ile metal boyama, yağlı boya ile metal boyama, selülozik boya ile metali boyama, su bazlı, hammerton ve akrilik boya ile metal boyama tekniklerini anlattık. Ayrıca, pencere ve balkon demiri boyama, metal kapı boyama, paslı metal boyama, metal masa ayağı boyama v.b. metal yüzey boyama işlerinizde, size hangi boyanın daha uygun olduğunu anlamanız için, geniş kapsamlı bir yazı hazırladık.

Metal Boyama

  • Metal üzerinde eski, çatlamış boya kalıntıları varsa; zımpara veya tel fırça ile temizleyin. Üzerinde toz, pislik, nem varsa silin veya bir fırça veya süpürge ile temizleyin. Boyanacak demir üzerinde delik, kırık varsa sentetik macun ile yüzeyi düzeltin. 
  • Metalin eski boyası farklı bir renk ise; rengin kolay kapanması ve boyanın daha iyi tutması için isterseniz boyadan 1 gün önce sentetik astar kullanabilirsiniz.
  • Yüzeyde pas varsa veya paslanmaya müsait ise boyadan önce antipas kullanın veya kendinden antipaslı metal boyalarını tercih edin.
  • Boyadan önce astar veya antipas kullandıysanız boya yapmadan önce 1 gün kurumasını bekleyin.
  • Sentetik boyanızı ambalaj üzerinde yazan oranda (yaklaşık %10) sentetik tiner ile inceltin.
  • Sentetik boya (yağlı boya) fırça, rulo veya boya tabancası ile uygulanabilir. Boya tabancası ile uygulanacaksa boyanızı %5-10 daha fazla inceltin.
  • Fırça, rulo ve tabanca ile uygulamada katlar arası 1 gün bekleyin ve çok soğuk havalarda uygulama yapmayın.

Sentetik Boya İle Metal Boyama

yağlı boya ile metal boyama
Sentetik boya ile metali boyama

Sentetik boyalar ucuz olduğu için metal boyama işlerinde sıkça kullanılır. Eğer boyama alanınız fazla ise, sentetik boya ile metal boyama ekonomik bir çözüm yolu olabilir.

Fakat, dış mekanda yağlı boya ile demir boyama yapacaksanız birkaç sene sonra yenilemeniz gerekebilir. En az birkaç sene dayansa da zor hava şartlarına çok dayanıklı değildir. Özellikle, paslı ve deforme olmuş bir metal yüzeye yağlı boya uygulamak çok uzun ömürlü olmayabilir.

Ayrıca, metalin üzerine yapılan beyaz renkte yağlı boya, birkaç ay sonra sonra sararma yapabilir. Yani, ister iç mekanda uygulayın, ister dış mekanda, beyaz yağlı boyalar sararmaya çok dayanıklı değildir.

Selülozik Boya İle Metal Boyama

selülozik boya ile metali boyama
Selülozik boya ile metal boyama

Selülozik boya ile demir boyama için bir boya tabancasına ihtiyacınız olabilir. Çünkü selülozik boyalar çok hızlı kurur.

Fırça veya rulo ile yapılan metal boyamalarda fırça-rulo metale yapışabilir. Bu nedenle, selülozik boya ile metal boyama işlerinde sıkça boya tabancası kullanılır.

Eğer çok dayanıklı bir metal boyası arıyorsanız. Selülozik boyalar tam size göre. Neredeyse metal ile bütünleşir. Seneler boyu dayanıklılığını korur. Zorlu hava şartlarına ve kimyasallara dayanıklıdır.

Selülozik boyalar, selülozik tiner ile inceltilir. Selülozik boyalar hızlı kurur fakat, çok koku yaydığından iç mekân metal boyama işlerinde pek kullanılmaz.

Daha önce sentetik ve akrilik boya ile boyanmış metal yüzeyler üzerine selülozik metal boyası yapılmaz. Yüzeydeki boya kabarır. Bu nedenle, yüzeydeki boyanın hangi boya olduğuna emin değilseniz ya eski boyayı kazıyın ya da sentetik boya uygulayın.

  • Yüzeyin temiz, kuru ve tozsuz olmasını sağlayın.
  • Boyadan birkaç saat önce selülozik astar veya antipas uygulayabilirsiniz.
  • Boyanızı kutusunda yazan oranda (yaklaşık %10) selülozik tiner ile inceltin.
  • 1. katı uygulayın, ambalajın üzerinde yazan sürede (yaklaşık yarım saat sonra) 2. katı uygulayın.
  • Boya tabancası seçimi yaparken selülozik boyaya uygun olup olmadığı kontrol edin. Selülozik boya, boya tabancasının plastik aksamlarına ciddi zararlar verebilir.

Sprey Boya ile Metal Boyama

sprey boya ile demir boyama
Sprey boya ile demir boyama

Metal sprey boya ile boyanır mı?: Evet, sprey boya ile demir boyama yapılabilir. Akrilik , sentetik, selülozik sprey ile demir boyama yapılabilir.

Demir boyama için en çok kullanılan sprey sentetik spreyler olsa da; an iyi tutan selülozik spreylerdir. En dayanıksızı ise tam akrilik spreylerdir. Hatta zamanla metal üzerinde pas izleri çıkabilir. Bu nedenle sprey boya ile demir boyama yapacaksanız ya sentetik ya da selülozik sprey kullanın.

Sprey boya ile metali boyama işine girdiyseniz, ya çok az bir boyama alanınız vardır ya da çok aceleniz.

Çünkü sprey boyalar fazla boyama alanına sahip değildir. Fakat çok hızlı kururlar. Ufak-tefek metal boyama işlerinizde sprey boya çok uygun olabilir.

Fakat dış mekânda çok uzun ömürlü olmasını beklemeyin. Sprey boya sentetik veya selülozik değilse 1-2 sene bile dayanmayabilir.

Sprey boya ile demir boyama iç mekanda çok rahatsız edici olabilir. Hatta ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle iç mekanda sprey ile demir boyama yapmamaya çalışın. Dışarıda ise rüzgarsız bir havayı tercih edin.

  • Sprey boya ile metal boyamak tiner, fırça, rulo gerektirmediğinden, hızlı kuruduğundan pratik ve hızı bir çözümdür. (Tüm çeşitleri 10-15 dakikada kurur.)
  • Fakat, diğer demir boyalarına göre nispeten daha zayıf olduğundan dekoratif metali boyama için kullanılması daha doğru olacaktır.
  • Boyama alanı az olduğundan, büyük alanlarda maliyeti arttırabilir. Küçük ve ufak tefek metal boyama çalışmaları için sprey boya tercih edilebilir.
  • Boyadan önce yine sprey astar ve antipas uygulanabilir. Akrilik, modifiye akrilik (sentetik), selülozik sprey boyalar metale tutsa da; içlerinde en dayanıklısı selülozik spreylerdir. (Tam akrilik spreyler, hemen olmasa da; zaman içinde paslanmaya neden olabilir.)

Antipas Boya İle Metali Boyama

Özel metal boyaları yani, “astar-antipas-son kat boya” hepsi bir kutuda olan boyalardır. Bu metal boyaları kendinden astarlı ve antipaslı boyalardır. (Permolit Monotip, Polisan Hammer, Dyo Pasboyar v.b.)

Yani, tek kat uygulamada bütün işi bitirebilirsiniz. Genellikle sentetik esaslıdır. İç ve dış mekanda kullanılabilir. Oldukça dayanıklıdır.

Antipaslı ve astarlı demir boyalarının kullanımı ve bilinirliği hızla artıyor. Çok fazla uğraşmadan, pencere-kapı ferforjelerini veya demir korkulukları boyamak için, bu antipaslı boyaları kullanabilirsiniz. İster tek kat yapın, ister 2 kat.

  • Bu boyalarda astar, antipas boya bir aradadır. Boyadan önce astar veya antipas gerektirmez. Yani, bir uygulama ile hepsini bitirebilirsiniz.
  • Paslı ve passız yüzeylere uygulanabilir. Genellikle sentetiktir, sentetik boyalar gibi uygulanır.
  • Dayanıklı ve pratik boyalardır. Dış ve iç mekanda her türlü metal, demir için kullanabilirsiniz. (Pencere, balkon demiri, doğalgaz borusu boyamak v.b)

Ferforje Boyama

ferforje boyamak
Ferforje boyama

Yağlı Boya İle Ferforje Boyama

Demir boyama, ferforje boyama, metal boyama için en çok kullanılan boya yağlı boyadır. Özellikle, ferforje boyama için sıkça kullanılır.

Fakat yağlı boya, genelde fiyatı uygun olduğu için tercih edilir. Eğer boyama alanınız fazla ise ve ferforje boyama için ekonomik bir çözüm arıyorsanız yağlı boya size göre.

Genellikle, ferforje boyama için mat yağlı boya tercih edilse de; siz zevkinize göre yarı mat veya parlak yağlı boya kullanabilirsiniz.

Antipaslı Boya İle Ferforje Boyama

Ferforje boyama işlerinizde kullanabileceğiniz bir diğer boya ise; antipaslı boyalardır. Yani, metal boyama için özel üretilmiş pas tutmayan metal boyaları. (Permolit Monotip, Polisan Hammer, Dyo Pasboyar v.b.)

Bu boyalar yağlı boya gibi sentetiktir. Yani sentetik tiner ile inceltilir. Kuruma süresi yağlı boya ile aynıdır.

Bu pas tutmayan metal boyasının yağlı boyadan farkı içerisinde astar ve antipas da olmasıdır. Yani astar boya, antipas boya ve son kat yağlı boya bir aradadır. Tek bir kat uygulama ile bütün işi kolayca bitirebilirsiniz.

Her türlü demir boyama ve ferforje boyama için zahmetsiz bir çözüm arıyorsanız bu antipaslı demir boyası size göre demektir.

Selülozik Boya İle Ferforje Boyama

Çok dayanıklı ve çizilmez demir boyası arıyorsanız, selülozik boyalar size göre. Selülozik boyalar, metal ile neredeyse bütünleşir ve çok hızlı kururlar.

Selülozik boya yapılırken fırça demir üzerine yapışabilir. Bu nedenle, selülozik boyalar ile metal boyama yapılırken boya tabancası tercih edilir. Boya tabancanız varsa, ferforje boyama için selülozik boyalar çok uygundur.

Hammerton Boya İle Ferforje Boyama

Ferforje boyama için tavsiye edebileceğimiz diğer boya ise hammerton boyalardır. Hammerton boyalar özel reçine esaslıdır. Oldukça dayanıklı boyalardır. Genellikle kullanıma hazırdır. İnceltme gerektirmez. Eğer inceltilecekse, HRM tiner kullanılabilir.

Hammerton boyaları diğer metal boyalarından ayıran özellik; dövülmüş demir efekti vermesidir. Yani, çatlamış efekti verir.

Hammerton boyalar, özellikle dış mekanda ferforjelerin boyanmasında sıkça kullanılır. İç mekanda ise; çatlatma efektli güzel bir görüm elde etmek için metal trabzanlarda kullanılabilir.

  • Yüzeye çatlamış efekti verir. Düz görünümlü olanları da mevcuttur. 
  • Metal için en uygun ve dayanıklı boyalardan biridir.
  • Katlar arası uygulama süresine çok dikkat edilmelidir. Farklı firmalarda boyanın kuruma süresi ve katlar arası bekleme süresi farklıdır. Ambalajın üzerindeki uygulama süreleri dikkate alınmalıdır.
  • Hammerton (çatlamış efekti) veren metal boyaları, gerekirse özel hammerton tiner ile inceltilebilir.

Hammerton boya ile demir boyama fırça-rulo ile yapılır. Hammerton boyalar özel reçine esaslıdır. Metal boyama işlerinizde kullanabileceğiniz uzun ömürlü, çok dayanıklı bir boyadır.

Paslı Demir Boyama

paslı demir boyama
Paslı demir boyama

Paslı demir boyama, paslı demir nasıl boyanır, paslı masa ayağı nasıl boyanır?: Paslı ve kirli demirler, yukarıda anlattığımız; üçü bir arada antipaslı demir boyaları ile hammerton boyalar ile ve selülozik boyalar ile direkt boyanabilir. Bu boyalar paslı yüzeye sürülebilen boya türüdür. Örneğin: (Permolit Monotip, Polisan Hammer, Dyo Pasboyar.)

Fakat, eski boyada kabarma varsa, zımpara yapılması daha doğru bir uygulama olacaktır. Zeminde aşırı toz ve kir varsa boyanın iyi tutması için boyadan önce astar da kullanılabilir.

Evde Metal Masa Ayağı Boyama

metal masa ayağı boyama
Evde metal masa ayağı boyama

Evde metal masa ayağı boyamak için en uygun boyalar mat boyalardır. Çünkü, mat boyalar fırça-rulo izi göstermez. Eğer bulabilirseniz, hammerton boyalar masa ayağı boyamak için en uygun boyalardır. İnceltme gerektirmez, dayanıklı ve uzun ömürlüdür.

Hammerton boya bulmazsanız demir masa ayağı boyama için sentetik boyaları (yağlı boya) kullanabilirsiniz. Sentetik boyanızı %10 sentetik tiner ile incelterek 24 saat ara ile 2 kat uygulayın. (Masa boyama ile ilgili detaylı bilgi almak için, linke tıklayarak, “Masa boyama teknikleri” yazımızı okyabilirsiniz.)

Demir masa ayağı boyama için bir diğer seçenek de akrilik boyalardır. Eğer evde yaşlı, hasta, çocuk veya evcil hayvan varsa, su bazlı, genel maksatlı akrilik boyalar ile demir masa ayağı veya metal sandalye ayağı boyama yapabilirsiniz.

Akrilik boyayı 5-6 saat ara ile 2 kat uygulayın. Örnek akrilik boyalar: (Cadence multisurface, rich multisurface v.b.)

Akrilik Boya ile Metali Boyama

Yukarıda anlattığımız gibi, metali boyama için kokusuz bir boya arıyorsanız akrilik boya ile metal boyama yapabilirsiniz.

Fakat, akrilik boya ile metal boyamanın bazı avantajlarının yanında dezavantajları da var. Aşağıda akrilik boya ile metali boyama uygulamasını aşağıda detaylıca anlattık.

Akrilik Boya İle Metal Boyanır Mı?

Akrilik boya ile metal boyanır mı, akrilik boya ile demir boyanır mı?: Evet, akrilik boyalar ile metal boyanabilir. Akrilik boyalarda “multi surface” yani genel amaçlı olanları tercih edin.

Akrilik boya ile metal boyamada şunlara dikkat etmeniz gerekiyor:

Akrilik boya ilk katta metale tam rengini veremez. Kalın uygulayın ve katlar arası en az 2-3 saat bekleyerek 2-3 kat yapın.

Akrilik boya metale uygulanır mı?: Akrilik boya metale zaman içinde zarar verebilir. Yani, birkaç sene sonra akrilik boya ile boyanmış metalde pas lekeleri görmeniz olasıdır.

Duvar Boyası İle Metal Boyanır Mı?

Evet, su bazlı duvar boyası ile demir, metal boyanabilir. Su bazlı duvar boyası, biraz uğraştırsa da metale tutacaktır. Fazla sulandırmadan uygulayın. Boyayı bol bol sürün.

Fakat akrilik boyalar gibi duvar boyası ile metal boyamak birkaç sene sonra metal üzerinde küçük pas izlerinin çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle, su bazlı duvar boyası ile metali boyamayı tavsiye etmiyoruz.

Benzer Yazılar

16 Yorum

  1. Merhaba Hocam. Biz alüminyum döküm üzerine bakır eskitme yapmak istiyoruz. Altına nasıl bir astar atmamız lazım? Bakırın kızıllığının çok yoğun görünmemesini de istiyoruz. Teşekkürler

  2. Merhabalar
    Lavabo altı demir ünite yaptırdım . Üzerine yaptıkları boya çok kötü durumda . Ya fırın boya yaptıracağım ya da kendim boyayacağım . Fırın boyaya gerek var mıdır ? Kendim antipas özellikli astar boya ve verniği içinde olan boyalardan akıp boyasam uzun ömürlü olur mu ? Soyulma kabarma vs yapar mı acaba ? Acil tavsiyenizi bekliyorum

    • Merhaba Alper Bey,
      Hammerite, Polisan, DYO, Permolit v.b. markaların astar, antipas ve boyası bir arada olan boyalarını kullanabilirsiniz. Çok uzun ömürlü olacaktır.

      • Çok teşekkür ederim . Peki alttaki mevcut boyayı zımparalamak gerekir mi ? Direkt üzerine boyasam boyanın tutunması aynı şekilde sağlam olur mu acaba ?

        • Alper Bey,
          Eski boyasında pullanma veya dökülme yoksa direkt üzerine yapabilirsiniz. Eğer varsa zımparadan sonra uygulayın.

    • Sinan Bey,
      Uzun ömürlü olması için paslı kısımları zımpara yapın. Selülozik astar uygulayın. Kuruyunca, selülozik boya yapın.

    • Nuran Hanım,
      Eğer akrilik boyanız multisurface (genel maksatlı) ise, olur. Kapı kulpları sürtünmeye çok maruz kaldığı için, boyadan bir gün sonra da akrilik vernik, sır vernik, veya taş vernik uygulayın.

  3. hocam o dedginiz spreyler renkleri cok acık ve fazla parlak degil başka bir yol varmı hocam cunku kac gundur arayış içindeyim aslında bende bır resim var renk olarak size nasıl ulaştırıcam hocam

    • Mehmet Bey,
      Birinci seçenek; hammer boyalar. Hammerton bakır renk boya diye arayın. Bu boyaların düz rengi de var, çekiçlenmiş efekti olan da.
      İkinci seçenek; Rich, Cadence, Permolit, Polisan, Dyo gibi markaların su bazlı genel maksatlı boyalarını kullanabilirsiniz. Satın almadan önce; satıcıya parlaklık derecesini sorun. Yarı mat veya parlak olabilir. (Su bazlı bakır renk boya diye arayın.)

  4. hocam ben borudan tasarım yaptım kendı dukkanım için ama parlak kaplama görunumlu bakır boya ne almam gerekır parlak olmasını istiyorum yardımcı olursanız cok sevınırım

  5. Hocam 3 u bir arada olan (antipas-astar ve boya) birkac ornek marka yazabilir misiniz? Ucu bir arada yazinca google pek birsey cikmadi yani astar ayri,boya ayri cikiyor da,tesekkurler

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir