Petek Boyama, Havlupan Boyama Nasıl Yapılır?

Yeni tip panel radyatör veya eski tip paslanan petekleri boyamak için özel panel radyatör boyası, yağlı boya ve sprey boyaları kullanabilirsiniz. Bu boyalarla kalorifer petek nasıl boyanır? aşağıda ayrı-ayrı anlattık.

Rdayator boyama.
Rdayator boyama.

Petek boyama aşamalarına geçmeden önce bazı ön bilgileri paylaşalım. Böylece kalorifer peteğini boyamadan önce kullanacağınız boyaya karar verebilir ve doğru bir uygulama yapabilirsiniz.

Petek Boyama

radyatör boyama
Petek boyama
  • Kalorifer peteklerini boyamadan önce boyama yapacağınız peteği kapatın ve hala sıcak olmadığına emin olun.
  • Sprey boya ile kalorifer peteği boyamayı düşünüyorsanız, mutlaka maske kullanın ve boyadan sonra ortamı iyice havalandırın. 
  • Yeni tip panel radyatörü veya eski tip döküm peteği boyamadan önce nemli bir bez ile temizleyin. Eski boyası dökülüyorsa veya aşırı kirli ise zımpara yapın. Sonra tekrar nemli bir bez ile silip boyamaya başlayın.
  • Petek boyama uygulamasına başlamadan önce, astar kullanmak, boyanın çok daha iyi tutmasını sağlar. Özelikle yağlı ve aşırı kirlenmiş radyatörleri boyamadan önce astar kullanın.
  • Panel radyatörü (veya eski tip petekleri) boyadıktan sonra 2 gün kullanmayın. Boyanın birkaç gün kokması normaldir.

Petek Boyası Var Mı?

Evinizdeki petekleri boyamak için özel üretilmiş, ısıya dayanıklı, panel radyatör boyaları (petek boyası, emaye boya) mevcuttur. Petek boyasını bazı hırdavatçılarda, büyük yapı marketlerde ve sanal mağazalarda panel radyatör boyası adıyla bulabilirsiniz.

Sprey ve fırça ile sürülebilen ve sprey petek boyası (panel radyatör boyası) bulabilirsiniz. Petek boyalarını hem eski tip peteklerde hem de, yeni tip radyatörlerde kullanabilirsiniz.

Yaklaşık olarak 1 kg. panel radyatör boyası 4 adet orta boy radyatörü (120*60) çift kat boyanabilir. Diğer kalorifer peteği boyama tekniklerini aşağıda bulabilirsiniz. Petek boyası ile boyama yaparken katlar arası kuruma süresine, peteğin temiz ve soğuk olasına dikkat edin!

Kalorifer Peteği Hangi Boya İle Boyanır?

Kalorifer peteklerini birçok boya çeşidi ile boyayabilirsiniz. Aşağıda en uygun olandan başlayarak kullanabileceğiniz boyaları listeledik.

  1. Özel kalorifer petek boyası
  2. Emaye boya
  3. Yağlı boya
  4. Sprey boya
  5. Genel maksatlı akrilik boya

Yağlı Boya İle Petek Nasıl Boyanır?

Radyatörü boyamadan önce yüzeydeki kabaran boyaları zımpara yapın. Radyatörü nemli bir bez ile temizleyin. Yağlı boyalar hakkında daha fazla bilgi edinmek için, “yağlı boya nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz. Aşağıda yağlı boya ile petek nasıl boyanır? sırasıyla anlattık.

petek boyama
Yağlı boya ile kalorifer peteği boyama
  • Peteği boyamadan önce temizleyin.
  • Paslı olan kısımları 200 veya 220 numara zımpara ile zımpara yapın.
  • Çıkan tozu kuru bez ile silin.
  • Astar ve boya yapmadan önce, peteğin soğuk olmasına dikkat edin.
  • 1 kat sentetik astar uygulayın. Astarı %10 sentetik tiner ile incelterek, boyadan 1 gün önce 1 kat uygulayın.
  • Astardan 1 gün sonra ilk kat yağlı boyayı yapın. Yağlı boyanızı %10 sentetik tiner ile inceltin.
  • İkinci katı da 1 gün sonra yapın.
  • Son kat yağlı boya yapıp, petek boyamayı bitirdikten sonra, petekleri açmak için en az 48 saat bekleyin.

Sprey Boya İle Petek Boyama

sprey boya ile kalorifer boyama
Sprey boya ile petek boyama

Sprey boya ile radyatör peteği boyarken ısıya dayanıklı olanları ve sentetik esaslı (modifiye akrilik) spreyleri tercih edebilirsiniz.

Sprey boyalar hızlı kurur. Fakat, iç mekanda çok yayılır, kokusu çok rahatsız edici olabilir. Bu nedenle sprey boyaları panel radyatörün sadece deforme olan yerlerinde kullanmak daha doğru olacaktır. Birkaç sprey boya atışı bile iç mekanda çok rahatsız edici olabilir.

Petekler tamamen sprey boya ile boyanacaksa, petek boyama yapıldıktan sonra ev çok iyi havalandırılmalıdır.

Fakat, kalorifer peteği boyama sırasında pencereden aşırı rüzgar geliyorsa, sprey boya kullanılmamalıdır. Örnek sprey radyatör boyaları: Best, Motip, Akçalı, Metylan

Sprey Boya İle Kalorifer Peteği Nasıl Boyanır?

  • Peteklerinizi sprey boya ile boyamadan önce, iyice temizleyin. Fakat, yüzeyin kuru olmasına dikkat edin.
  • Petek üzerindeki paslı kısımları 200 numara zımpara ile zımpara yapabilirsiniz.
  • İsterseniz, boyadan yarım saat önce, sprey boyanın peteklere daha iyi tutması için, sprey astar kullanabilirsiniz.
  • Sprey boya ile petek boyarken en az 20 dakika ara ile ince katlar şeklinde, 2 kat uygulayın.
  • Petek boyama bittikten sonra birkaç saat petekleri açmayın.
  • Petek boyamak için selülozik spreyleri kullanmayın!

Akrilik Boya İle Petek Boyama

Akrilik boya ile petek boyanır mı? Evet, akrilik boyaların bazı çeşitleri ile petek boyama yapabilirsiniz. Genel maksatlı akrilik boyalar (multi surface) ile ve hybrid akrilik boyalar ile peteklerinizi boyayabilirsiniz. Su bazlı ve kokusuz olduğu için, kalorifer peteklerini boyamak için, akrilik boyalar tercih sebebi olabilir.

Tüm akrilik boyalar kokusuzdur ve hızlı kurur. Akrilik boya ile petek boyamak isterseniz, “multi surface” olanları yani genel maksatlı akrilik boyaları tercih edin. (Cadence multi surface, Rich multirurface, Permolit Multi surface, Dyo Hobilux, Polisa X1 Art v.b.) En az 5 saat ara ile 2 kat boyama yapın.

Evde Banyo Havlupan Boyama

havlupan boyama
Havlupan boyama

Havlupan da bir çeşit kalorifer peteğidir. Havlupan boyama yapmak için, yukarıda anlattığımız petek boyama ile aynı teknikleri kullanabilirsiniz.

Radyatör boyası, sprey boya, hatta yağlı boya ile evde havlupan boyama yapabilirsiniz. Hangisi sizin için kolaysa onu tercih edin.

Evde havlupan boyama yapma düşünceniz varsa, sprey boyanın kokusunun iç mekanda çok rahatsız edici olduğunu unutmayın!

Penceresi küçük olduğu için, banyodan uzun süre sprey boya kokusu çıkmayacaktır. Bulabilirseniz, sprey radyatör boyası veya ısıya dayanıklı sprey boya kullanın. Bulamazsanız, akrilik sprey boyalarıda havlupan boyamak için kullanabilirsiniz.

Yağlı boya ile havlupan boyama yaparken, parlak yağlı boyanın çok fazla fırça izi bıraktığını göz önüne alın. Bu nedenle kaliteli kıl fırça kullanın.

Özellikle, havlupanın yuvarlak, kıvrımlı kısımları, parlak yağlı boya ile boyanırsa, fırça izi bırakma ihtimali yüksektir. Mat yağlı boya, iz bırakmayan yağlı boyadır. Fakat, genellikle beyaz ve siyah olarak üretiliyor.

Yarı mat yağlı boyalar ise duvarda kullanılan yağlı boyalardır. Kaliteli, kıl bir fırça ile, dikkatli boyarsanız fırça izini engelleyebilirsiniz. Yarı mat yağlı boyalar, büyük yapı marketlerde boya makinelerinde makinelerde renklendirilip satılıyor.

Havlupan Nasıl Boyanır?

  • Havlupanı temizleyin ve kuru olmasını sağlayın.
  • Havlupanın paslı yerlerini 200 veya 220 numara zımpara ile zımpara yapın.
  • Çıkan tozu kuru bir bez ile silin.
  • Havlupanı boyamadan önce, kapatın ve iyice soğuduğuna emin olun.
  • Yukarıda anlattığımız petek boyama tekniklerinden biri ile havlupan boyayabilirsiniz.
  • Boyadıktan sonra, havlupanın vanasını açmadan önce 2 gün bekleyin. Sprey boya ile boyadıysanız, birkaç saat yeterli olur.

Sıkça Sorulan Sorular

Petekler hangi boya ile boyanır?

Evdeki peteklerinizi yağlı boya, emaye boya ve sprey boya ile boyayabilirsiniz. Yağlı boya, ekonomik seçenektir. Sprey ve emaye boyası ise küçük rotüşler için daha uygundur.

Kalorifer peteği boyanabilir mi?

Radyatör boyanır mı?

Evet kalorifer petekleri boyanabilir. Peteklerin kapalı olması gerekiyor. Ayrıca tozsuz ve temiz olması boyanın iyi tutması açısından önemlidir.

Kalorifer peteği sprey boya ile boyanır mı?

Evet, kalorifer petekleri sprey boya ile boyanabilir. Fakat iç mekanda, rahatsız edici ve sağlığa zararlı bir toz çıkadığından. Küçük rotüşler için daha uygundur.

Eski petekler nasıl boyanır?

Petekleriniz eski kanallı olsa da boyayabilirsiniz. Mümkün olduğunca aralarındaki toz ve kiri alın. Yağlı boya ile 24 saat ara ile 2 kat boyayın.

Stella boya ile kalorifer peteği boyanır mı?

Stella genel maksatlı bir boyadır. Evet, uygulama talimatlarına uyarak kalorifer peteklerini boyayabilirsiniz.

Banyo peteği nasıl boyanır?

Boyamadan önce peteğin soğuk olmasına dikkat edin. Banyoda bulunduğu için üzerinde nem olmamalıdır. Üzerini temizledikten sonra, sprey boya veya yağı boya ile boyayabilirsiniz.

Sararmış petekler nasıl beyazlar?

Az miktarda beyaz sirkeyi suya sökün içine bir miktar beyaz sabun koyarak eritin. Bu karışım ile petekleri silin. Ayrıca petekleri beyaz boya ile boyayıp beyazlatabilirsiniz.

Duvar boyası ile kalorifer boyanır mı?

Duvar boyaları emici yüzeyler için üretilmiştir. Kalorifer üzerine tutsa da çok dayanıklı olmaz.

Kalorifer ne ile boyanır?

Kalorifer en çok yağlı boya ve sprey boya ile boyanıyor.

Kalorifer boyası var mı?

Evet var. Genellikle sprey boya şeklinde satılıyor. Kimyası sıradan modifiye akrilik spreylere çok yakındır.

Kalorifer peteği yağlı boya ile boyanır mı?

Kalorifer peteği yağlı boya ile boyanır mı? Evet, yağlı boya ile kalorifer peteklerini boyayabilirsiniz.

Radyatör boyası bulamadıysanız sentetik boya (yağlı boya) da kullanabilirsiniz. Parlak, yarı mat veya mat görünümlü sentetik boyalar radyatör boyama için kullanılabilir. Mat yağlı boyalar boyalar fırça izini en aza indirir.

Akrilik boya ile petek boyanır mı?

Evet genel maksatlı (multi-surface) akrilik boyalar ile petek boyayabilirsiniz. Uygulaması yağlı boyaşara göre kolaydır. Üstelik daha hızlı kurur.

Cadence boya ile petek boyanır mı?

Cadence boyanın genel maksatlı akrilik boyası ile peteklerinizi boyayabilirsiniz. (Cadence Multi Surface)

Havlupan boyanır mı?

Evet, havlupan boyanabilir. Petek boyar gibi havlupanları da yağlı boya ve sprey boya ile boyayabilirsiniz.

Uyarılar ve Önlemler

Paslanan kaloriferlerlerini boyamak için özel bir boya satın aldıysanız, satın aldığınız boyanın uygulama talimatlarını uygulayın. Yukarıdaki anlatım genel bilgi niteliğindedir. Sorularınızı yorum kısmından iletebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir