Duvar Delik ve Çatlak Tamirinin 5 Yolu

Evinizde herhangi bir nedenden dolayı oluşan duvardaki çatlakları, göçük ve delikleri tamir etmek için usta olmanıza gerek yok. Duvardaki delikleri kapatmak ve çatlak duvarları tamir etmek için pratik olarak uygulayabileceğiniz yöntemleri ve malzemeleri aşağıda sıraladık. Ayrıca sayfanın sonunda en çok sorulan sorulara cevap verdik.

Duvar çatlak kapatma.
Duvar çatlak kapatma.

Duvar Delik Kapatma ve Duvar Çatlak Tamiri

Duvar çatlak tamiri.

Duvardaki delik veya çatlağın büyüklüğüne göre doğru malzemeyi kullanmanız gerekiyor. Duvar çatlağının boyadan mı, alçıdan mı, duvardan mı kaynaklandığını tespit edip, uygun tamir yöntemini uygulamalısınız.

Bazı ince çatlaklar boyadan kaynaklı olabilir. Bu gibi durumlarda sadece ince bir zımpara yeterli olur. Fakat, alçı ve duvar zarar gördüyse, daha derinlemesine bir tamir uygulamasına ihtiyaç olabilir. Şimdi, detaylara geçelim.

Uygulama süresi çatlağın boyuna göre yaklaşık 10 dakika

  1. Duvar Delik Ve Çatlak Kapatıcı Macunları Kullanın

    Duvar delik kapatıcı macun.

    Duvar çatlak kapatıcı hazır macunlar, hızlı onarımlar için mükemmel malzemelerdir. Diş macunu gibi tüplerde satılırlar. Duvarda meydana gelen kılcal çatlaklar, bir parmak büyüklüğünde yarıklar ve delikler için uygundur.

    Duvardaki delikleri de delik kapatıcı hazır macunlar ile kapatabilirsiniz. Bu macunlar, alçıya benzer. Kıvamı da hazırlanmış alçı ile neredeyse aynıdır.

    Duvar çatlak kapatıcı tamir macununu deliğin veya çatlağın üzerine sürün. Bir spatula ile düzeltin. Kurumasını bekleyin, ardından 180 numara zımpara ile zımparalayın. Ardından, gerek görüyorsanız astar ve boya yapabilirsiniz.

  2. Mastik İle Duvar Çatlak Tamiri

    Mastik ile duvar çatlak tamiri.

    Mastikler silikonlara benzer, fakat mastik kullanımındaki esas amaç, boşluk doldurmaktır. Mastiğin üzeri boyanabilir olduğundan, duvar çatlaklarını kapatmak için de kullanabilirsiniz.

    Ayrıca, mastikler, sert hava koşullarına dayanıklı olduğundan iç ve dış mekanlarda, her türlü duvar çatlak tamirinde ve duvar deliklerini kapamak için kullanabilirsiniz. Bir kurşun kalem veya bir dolma kalem çapındaki duvar çatlaklarında veya sıva çatlak tamiri için mastikler uygundur.

    Mastikler genellikle akrilik ve poliüretan mastik olarak piyasada bulunur. Poliüretan mastikler daha esnek, yapışkan ve çok daha dayanıklıdır. (Mastik ve poliüretan mastikler hakkında daha fazla bilgi almak için, Mastik, Çekomastik, Silikonize, Hibrit, Pu Mastik nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.)

    Eğer duvardaki çatlak ince, kıl gibi bir çatlak ise akrilik mastik veya poliüretan mastik kullanmayın! Çok ince duvar çatlaklarında hazır macun ve saten alçısı daha doğru bir seçimdir.

  3. Saten Alçı İle Delik Kapatma

    Eğer, duvardaki çatlak, kurşun kalem ucu kadar ince ise saten alçı ile kapatabilirsiniz. Duvar çatlak tamirinde kullanılan en yaygın yöntem saten alçı kullanmaktır. Duvar çatlağı kalın ve derin ise sıva alçısı, ince, yüzeysel bir çatlak ise saten alçısı kullanmalısınız.

    Duvar boyası yapmadan önce, duvardaki çatlakların tamiri, saten alçı ile yapılır. Saten alçı su ile karıştırılarak yumuşak hamur kıvamına getirilir ve metal bir spatula ile duvardaki delik veya çatlaklara sürülür.

    Alçı ile duvar delik kapama işlemi yapacaksanız, önce alçıyı hazırlamak ve kıvamını tutturmanız gerekiyor. Alçı ile duvar çatlak tamiri, duvardaki delikleri kapatmak veya duvar çatlağını onarmak, hazır macuna göre biraz daha zahmetlidir.

    Onarım yapacağınız alan büyükse, saten alçılar daha ekonomik olacaktır. Yani 4 kg. hazır macun ile 25 kg saten alçının fiyatı aynıdır. Bu nedenle, özellikle çivi deliği kapatma ve duvardaki çatlaklar için, sıklıkla saten alçı kullanılır.

    Duvar yüzeyi soyulduysa veya duvarda küçük delikler oluştuysa, saten alçı uygundur. Saten alçı, daha pürüzsüz bir zemin elde etmek için yapılan son kat alçısıdır.

    Saten alçıyı patula ile iyice yoğurarak kıvamına getirin. Bastırarak tamir edilecek yüzeye sürün. Düzgün bir zemin için, alçı kuruduktan sonra üzerine 180, 200 veya 220 numara zımpara yapabilirsiniz.

  4. Sıva Alçı İle Delik Kapatma

    Satel alçı ile duvar delik kapatma

    Sıva alçısı yaklaşık olarak, yumruk büyüklüğünde veya daha büyük boşlukları doldurmak için kullanılan bir alçıdır.

    Eğer duvardaki çatlaklar 3-4 parmak büyüklüğünde veya daha fazla ise sıva alçılar daha uygundur. Sıva alçısı kuruduktan sonra, daha pürüzsüz bir yüzey elde etmek için, üzerine saten alçısı kullanabilirsiniz.

    Saten ve sıva alçılar hakkında detaylı bilgi almak için saten alçı nedir, sıva alçı nedir? yazılarımızı okuyabilirsiniz.

  5. Boya İle Çatlak Kapatma

    Eğer duvarınızdaki çatlak, boyadan kaynaklanan ince bir çatlak ise kapatmak için hafif bir zımpardan sonra boya yapmanız yeterli olur. Çünkü küçük alçı tamiratları bile duvar da iz bıralabilir. İnce bir duvar çatlağını, astar ve birkaç kat boya kapatabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Duvar Neden Çatlar?

Duvar neden çatlar?

Yeni yapılmış 1-2 senelik bir binanın tam oturmaması. Sıva, alçı ve boya uygulama hataları duvarda çatlamaya neden olabilir.

Duvardaki çatlağın oluşmasının bir diğer nedeni ise iç kapıların çok sert kapatılmasıdır. Sert kapatılan kapılar, kapı kenarlarındaki duvarın ve alçının çatlamasına neden olabilir.

Duvarın çatlamasının diğer nedeni ise, boyadan kaynaklanabilir. Duvara uygun boya yapmamak veya astarsız boya yapmak duvar boyasının çatlama veya soyulmasına neden olabilir.

Duvar çatlağının diğer nedeni ise depremdir. Ciddi yarıklar tamir edilmeden önce “oturulabilir raporu” önem taşımaktadır.

Duvardaki ince çatlaklar nasıl kapatılır?

Duvardaki ince çatlaklar boyadan kaynaklanıyor olabilir veya yüzeydeki son kat alçı olan saten alçı çatlamış olabilir. Eğer yüzeydeki ince çatlaklar boyadan kaynaklanıyorsa, 180 numara zımpara ile zımpara yapıp tekrar boyayın.

Eğer ince çatlaklar yüzey alçısından kaynaklanıyorsa, saten alçı çekin. Saten alçıyı su ile karıştırıp, yumuşak bir kıvam elde edin. Yüzeye spatula ile sürün. Kuruyunca 180 numaralı zımpara ile zımpara yapıp boyayın.

Duvardaki çivi deliği nasıl kapatılır?

Çivi deliği kapatma

Duvar çivi deliğini kapatmak için, saten alçı ve hazır delik kapatma macunu kullanabilirsiniz.

Duvar delik kapama macunları, saten alçıya benzerler. Kullanımı oldukça basittir. Diş macunu gibi tüplerde veya yoğurt kutusu gibi kutularda satılır. Metal bir spatula yardımı ile çivi deliğine sürün, kuruyunca zımpara yapın.

Duvardaki çivi deliklerini gizlemenin bir diğer yolu da tablo asmaktır. duvardaki küçük delik ve çatlakların üzerine tablolar yapıştırarak gizleyebilirsiniz. Detaylı bilgi için duvarı delmeden birşey asmak yazımızı okuyabilirsiniz.

Dış duvar çatlakları nasıl kapatılır?

Dış duvar çatlakları nasıl kapatılır?

Dış cephe sıva çatlağı tamiri için dış cephe çatlak kapatma macunları (hazır duvar macunları) kullanabilirsiniz. Bu macunlar, dar ya da geniş dış cephe çatlak onarımı için uygundur.

Dış cephe duvar çatlak tamiri için kullanılabilecek bir diğer ürün ise mastik veya poliüretan mastikleridir. Biz dış cephe çatlak onarımında, özellikle poliüretan mastikleri tavsiye ediyoruz.

Poliüretan mastikleri 1-2 parmak genişliğindeki sıva çatlağı tamiri için kullanabilirsiniz. (Dış cephedeki duvar çatlaklarını hakkında daha detaylı bilgi almak için “Dış duvar çatlak tamiri” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Duvar çatlakları neyle kapatılır?

Duvar delik kapama macunu

Duvar çatlaklarını kapatmak için, saten alçı kullanmalısıız. Ayrıca, hazır tamir macunları da pratik bir çatlak kapatmak yöntemidir. Büyük ve geniş çatlakları kapatmak için ise sıva alçısı kullanmalısınız.

Dış cephe kılcal çatlaklar neden olur?

Sıva ve boya uygulamaları esnasında ustaların doğru uygulama yapmaması, sıva veya astar veya boyanın bozuk olması, uygun sıcaklıkta uygulama yapılmaması, sıva, astar veya boya uygulamaları arasında kuruma sürelerine dikkat edilmemesi, düşük kalitede sıva, astar veya boya kullanımı dış cephede kılcal çatlaklar oluşmasına neden olabilir.

Depremde çatlayan duvar nasıl tamir edilir?

Depremde çatlayan duvarda çatlağın genişliği, doğru tamir malzemesi kullanımı açısından önem taşımaktadır. Boya çatlağı ise boya kapatır. Kılcal alçı çatlağı ise saten alçı kullanabilirsiniz. Derin bir çatlak ise sıva alçısı veya duvar sıvası kullanmalısınız.

Derin duvar çatlakları nasıl tamir edilir?

Derz bandı ile duvar çatlak kapatma.

Duvar çatlağının içindeki tozu bir fırça ile temizleyin. Tuğla görünüyorsa, iç ve dış mekan tamir ve sıva harcını kullanmalısınız.

Tamir harcını su ile karıştırıp, mama kıvamına getirin ve bir spatula ile çatlağa doldurun. Macun kurumadan önce üzerine derz bandı yapıştırın.

Bantın üzerine de tekrar macun, alçı veya sıva yapın. Kuruduktan sonra üzerini astarayıp boyayabilirsiniz.

Taş duvar çatlak tamiri nasıl yapılır?

Taş duvarlardaki çatlakarın büyüklüğüne göre poliüretan mastik akrilik macun veya tamir sıvası kullanabilirsiniz. Birkaç santimetre açıklıkla uzun ince çatlaklar için poliüretan mastikler iyi bir seçenek olacaktır.

Duvar çatlaklarına hangi alçı kullanılır?

Duvar çatlaklarına saten alçı kullanılır. Derin yarıkları için sıva alçısı kullanabilirsiniz. Fakat sıva alçısı daha pürüzlüdür.

Kalekim ile çatlak tamiri yapılır mı?

Halk arasında Kalekim adıyla bilinen malzeme fayans yapıştırıcısıdır. Sağlam bir duvar için boydan boya Kalekim kullanılabilir. Fakat maliyetli olur.

Kalekim duvara tutar, çatlakları iyi kapatır. Fakat, boyandığı zaman alçılı duvar ile Kalekim’li duvar arasında pürüz ve ton farkı olur. Bu nedenle, Kalekim ile duvar çatlakların tamir etmenizi önermiyoruz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir