Mastik, Çekomastik, Silikonize, Hibrit, PU Mastik Nedir?

mastik ne demeke
Mastik nedir?

Mastik, inşaat sektörü başta olmak üzere; sanayi, otomotiv gibi çeşitli sektörlerde en çok kullanılan yapı kimyasallarından biridir. Bu yazımızda mastiğin kullanıldığı alanlardan bahsederek mastik çeşitlerini değerlendirdik. Mastik nedir, çekomastik nedir, silikonize mastik nedir, Pu mastik nedir, nerelerde kullanılır? detaylıca anlattık. Ayrıca, mastiğin nasıl kullanıldığını ve özelliklerini açıkladık.

Mastik

Mastik çeşitlerine geçmeden önce, mastiği genel olarak değerlendirerek genel bir tanımlama yapalım. Mastiğin çeşitlerini ise, sayfanın alt kısmında ayrı ayrı açıkladık.

Mastik Nedir?

mastik
Mastik nedir?

Mastiğin en temel amacı boşluk doldurmaktır. Tabi bu boşluklar derz boşlukları gibi uzun ince olmalıdır. Kalınlığı birkaç santimetreyi geçmeyen boşlukları kapatmak için mastik kullanabilirsiniz.

İlk üretilen mastiklerin amacı boşluk doldurmak idi. İç ve dış mekanlardaki, özellikle duvarlardaki ve pencere kenarlarındaki yarık ve açıklıkları doldurmak için mastikler kullanılıyordu.

Günümüzde de hala mastik bu işler için kullanılsa da; çeşitli amaçlar için özel olarak üretilmiş yeni teknoloji mastikler mevcuttur.

Öncelikle, bir mastiğin nasıl kullanılması gerektiğini anlatalım. Ardından, mastik çeşitlerini açıklayalım. Bu sayede, kullanım amacınıza göre doğru mastiği seçebilirsiniz.

Mastik Nasıl Kullanılır?

akrilik mastik nasıl kullanılır
Mastik nasıl kullanılır?

Mastiğin kullanılışı silikon gibidir. Mastiği piyasada 3 tipte bulabilirsiniz. Diş macunu gibi tüplerde, tabanca tipi kartuşlarda ve sosis şeklinde.

Diş macunu gibi tüplerde bulunan mastiği kullanırken; mastiğin ucunu deldikten sonra plastik pipetini takın ve boşluğun büyüklüğüne göre pipetin ucunu keserek boşluğa sıkın.

Fakat, silikon kartuşundaki mastikleri kullanırken, bir silikon tabancasına ihtiyacınız olacak.

  • Mastiğin ucunu kesin. (Pipeti sıkabilmeniz için birkaç dişi kalsın.)
  • Plastik pipeti mastiğin ucuna yerleştirin.
  • Boşluğun kalınlığında plastik pipetin ucunu kesin.
  • Mastiği silikon tabancasına yerleştirin.
  • Silikon tabancasının tetiğine basarak boşluğu doldurun.

Mastik Çeşitleri

mastik ne demek, mastik çeşitleri
Mastik nedir, mastik çeşitleri nelerdir?

Yukarıda markası ve türü ne olursa olsun; mastiğin esas amacının boşluk doldurmak olduğunu söylemiştik. Sıradan bir pencere kenarı boşluğundan tutun da, otomobil parçalarında veya zemindeki kalın yarıklarda bile kullanılabilen mastikler üretilmiştir.

Teknolojinin her alanda ilerlemesi yapı kimyasalları ve inşaat sektörünü de olumlu yönde etkilemiştir. Mastik çeşitleri de buna bağlı olarak daha kuvvetli ve dayanıklı bir konuma yükselmiştir. Öyle ki; bazı mastik çeşitleri silikonları bile geride bırakarak, kullanıldıkları alanlarda çok dayanıklı, uzun ömürlü olduklarını kanıtlamışlardır. Şimdi, mastik çeşitlerini listeleyip türleri hakkında daha fazla detaylı bilgi verelim.

Mastik Çeşitleri Nelerdir?

  • Akrilik mastik
  • PU mastik (Poliüretan mastik)
  • Silikonize mastik
  • Çekomastik
  • Hibrit mastik

Akrilik Mastik

akrilik mastik ne demek
akrilik mastik nedir?

En çok bilinen ve kullanılan mastik türüdür. Özellikle inşaat sektöründe kullanılır. Pencerenizin duvar ile birleşim yerlerinde bu mastikleri görebilirsiniz.

Akrilik Mastik Nedir?

Yapılarda boşlukları doldurmak için kullanılan bir mastik türüdür. Özellikle inşaat sektöründe kullanılır.

Akrilik Mastik Ne İşe Yarar?

Diğer mastik türlerinde olduğu gibi akrilik mastiğin amacı, iç ve dış mekanda derzler, duvar yarıkları, pencere kenarları gibi boşlukları kapatmaktır.

Akrilik Mastik Özellikleri

  • Çeşitli renklerde üretilebilirler. (Beyaz, gri, siyah, krem v.b.)
  • Boyanabilirler. (Su bazlı iç ve dış cephe boyaları ile boyayabilirsiniz.)
  • Birkaç santimetreyi geçmeyen boşluklar için uygundur. (2-3 santimetreyi geçen boşluklarda kullanmayın. Çok esnek değildir.)
  • Ekonomiktir. (Ekonomik olması, en çok kullanılan mastik türü olmasını sağlamıştır.)
  • İç ve dış mekan kullanımı için uygundur. (Hem iç hem de dış mekanda kullanabilirsiniz.)
  • Esneme kabiliyeti sınırlıdır. (Akrilik mastikler çok esnemez. Esnekliğe ihtiyaç duyduğunuz alanlarda pu mastik veya silikon kullanın.)
  • Yapıştırma kabiliyeti zayıftır. (Bir boşluğu kapatmak için uygundur. Fakat, yapıştırma işleri için mastik kullanmayın. Yapıştırma işleri için pu mastik, silikon veya hibrit mastikleri kullanın.)
  • Su yalıtımı kabiliyeti zayıftır. Akrilik mastikler dolgu için mükemmeldir. Suya dayanıklıdır. Fakat, yapışma ve yapıştırma kabiliyeti zayıf olduğu için, uzun süre su yalıtımı yapamazlar. Birleşim yerlerinde ve dolgularda su yalıtımı için pu mastik veya silikon kullanın.

Akrilik Mastik Nerelerde Kullanılır?

Evinizde iç ve dış mekanda duvarlarınızda oluşan delik, çatlak ve yarıklar için akrilik mastik kullanabilirsiniz. Ayrıca, pencere kasası ile duvar birleşim yerlerinde, iç ve dış kapıların kasaları ile duvar arasındaki boşluklarda akrilik mastik kullanabilirsiniz.

Fakat, kılcal çatlaklar için akrilik mastiği kullanmayın! (Kılcal çatlaklar için, iç mekanda saten alçı ve hazır macun; dış mekanda ise, tamir sıvası veya tamir macunu daha uygundur.)

Akrilik mastik, ekonomik olduğundan, yapılarda en çok tercih edilen mastik türüdür. Kısacası, ekonomik bir delik ve yarık kapatıcıdır.

Pu Mastik

pu mastik ne demek
Pu mastik nedir, özellikleri nelerdir?

Çok amaçlı, hem yapıştırma, hem dolgu, hem de su yalıtımı için iyi bir mastiğe mi ihtiyacınız var? O halde Pu mastik tam size göre. Pu mastikler sıradan akrilik mastiklerden çok daha üstün özelliklere sahiptir. Şimdi, pu mastikler hakkında daha detaylı bilgiler verelim.

Pu Mastik Nedir?

Pu mastik nedir, pu mastik ne demek? “PU” Poliüretan kelimesinin kısaltılmış halidir. Poliüretan mastik üreten firmalar, sıklıkla bu kısaltmayı kullanırlar. Yani, “PU mastik”, poliüretan mastik demektir.

Poliüretan mastik üreticileri ambalaj üzerine Pu mastik, Poliüretan mastik veya pu sealant yazabilirler. Aslında, hepsi aynı anlama geliyor. Poliüretan mastik, dayanıklı, yapışkan, daha esnek, daha uzun ömürlü, suya dayanıklı poliüretan esaslı bir yapıştırma ve dolgu mastiğidir.

Pu Mastik Özellikleri

  • Poliüretan mastikler sıradan akrilik mastiklerden çok daha esnektir. Uygulandığı yüzeyde boşluk genişlese bile yapışkanlığı ve esnekliği sayesinde boşluk ile birlikte genişler.
  • Yapıştırma kabiliyeti yüksektir. Yapıştırma kabiliyeti yüksek olduğundan, hem çeşitli materyalleri birbirine yapıştırmak için kullanılır, hem de kullanıldığı boşlukta uzun süre kopmadan kalabilir. Metal, beton, cam, alüminyum, ahşap gibi parçaları birbirine yapıştırabilir ve bunların arasında boşluk doldurma görevi sağlayabilir.
  • Pu mastikler çok iyi yalıtım malzemeleridir. Silikonlar gibi su yalıtımı yapabilirler.
  • Dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Uygulandığı yüzeye çok iyi tutunarak yıllarca dayanım sağlar. İyi bir uygulama ile bir poliüretan mastik 10 yıldan fazla dayanabilir.
  • İç ve dış mekan için uygundur. Pu mastikleri, iç ve dış mekanda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Dış mekanda, zor hava koşullarına dayanıklı, çok uzun ömürlü bir mastik çeşididir.
  • Çok geniş boşluklarda kullanılabilir. Sıradan akrilik mastikler birkaç santimetre eninde boşluklar için kullanılırken, pu mastikler ise, 5 santimetrenin üzerinde yarıklarda bile kullanılabilir.

Pu Mastik Nerelerde Kullanılır?

Poliüretan mastik kullanım alanları, pu mastik nerelerde kullanılır? Pu mastikleri çok önem gösterdiğiniz alanlarda kullanabilirsiniz.

Örneğin; dış mekanda duvar boşluklarında ve yarıklarında sürekli sorun çıkaran ve su geçiren pencerelerde, zeminlerdeki yarıklarda, balkonlarda, teraslarda, tüm materyallerin birleşim yerlerinde. Ahşap, metal, taş, tuğla, beton, plastik, alüminyum gibi malzemelerin hem yapıştırılmasında hem de birleşim yerlerinde pu mastik kullanabilirsiniz.

Pu mastiğin en önemli unsuru esneklik olduğundan, tekrar açılması muhtemel yarık ve çatlaklar için en uygun malzemedir.

Pu Mastik Nasıl Kullanılır?

Pu mastikler, (poliüretan mastikler) genellikle iki ambalaj türüne sahiptir. Birincisi, silikon gibi kartuşlarda, ikincisi ise, sosis şeklinde.

Silikon kartuş tipindeki pu mastikler, silikon gibi plastik değil, metal kartuşlarda satılır. Yine de bildiğiniz silikon tabancaları ile kullanabilirsiniz. Aşağıda metal kartuştaki pu mastiğin kullanımını sırayla anlattık. (Sosis şekildeki pu mastiker ise, daha geniş kullanım alanları içindir ve “sosis tabancası” denilen özel bir tabanca ile sıkılır.)

  • Pu mastiği kullanmak için; arkasındaki kapağı halkasından çekerek çıkarın.
  • İçindeki nem alıcı tozları atın.
  • Metal kartuşun ucunu çivi veya benzeri bir şey ile delin.
  • Pu mastiği silikon tabancasına yerleştirin.
  • Plastik pipeti ihtiyacınız kalınlıkta kesin.
  • Silikon tabancasının tetiğine basarak yavaşça sıkın.
  • Tam dayanım için 24 saat kurumasın bekleyin.

Silikonize Mastik

silikonize mastik ne demek
Silikonize mastik nedir?

Silikonize mastikler, akrilik mastiklere benzerler. Fakat, daha esnek ve yapışkandırlar. Hem silikonun hem de mastiklerin özelliklerini taşırlar. Fakat, tam ve saf silikon değildirler. Bu nedenle, silikondan daha ekonomiktir. Simdi, silikonize mastiği daha detaylı anlatarak özelliklerinden bahsedelim.

Silikonize Mastik Nedir?

Bir boşluk doldurma işiniz var ve bittiğinde bazı ufak tefek yapıştırma işlerinizi de halletmek istiyorsanız, silikonize mastikler size göre.

Silikonize mastik nedir? Silikonize mastikler, mastiklerden daha esnek ve daha yapışkandırlar. Daha çok mastik sınıfına girseler de bazı zamanlarda silikon yerine de kullanabilirsiniz.

Son yıllarda, yapı marketlerde sıkça karşımıza çıkan silikonize mastiklerin oldukça ekonomik olduğunu görüyoruz. Şimdi, silikonize mastiklerin özelliklerinden daha detaylı bahsedelim.

Silikonize Mastik Nerelerde Kullanılır?

Yukarıda silikonize mastiklerin hem silikonlara hem de mastiklere benzediğinden bahsetmiştik. Ekonomik olması çok iyi. Fakat, asla bir silikonize mastiği saf silikonun kullanılması gereken bir yerde kullanmayın! Sadece saf silikonlar gerçek yalıtım yapabilirler ve iyi yapışma sağlayabilirler. Şimdi, silikonize mastik ne işe yarar, silikonize mastik yapıştırır mı? daha detaylı anlatalım.

Silikonize Mastik Ne İşe Yarar?

  • Silikonize mastikleri, akrilik mastikler gibi evde boşluk doldurma ve pencere kapı birleşim yerlerinde kullanabilirsiniz.
  • Pencereniz ile duvar birleşim yerlerinde silikonize mastik kullanabilirsiniz.
  • Kapı pervazlarının duvar ile birleşim yerlerindeki boşlukları kapatabilirsiniz.
  • Ayrılan kapı pervazlarınızı silikonize mastik ile yapıştırabilirsiniz.
  • Dekoratif tavan köpüklerinizi silikonize mastik ile yapıştırabilirsiniz.
  • Süpürgeliklerinizi ve kapı eşik profillerinizi yapıştırabilirsiniz.

Silikonize Mastik Özellikleri

Silikonize mastikler, mastiklerden daha esnektir ve daha yapışkandır. Eğer evinizde mastik yerine silikonize mastik kullanmak istiyorsanız; herhangi bir sakıncası yoktur. Hatta daha yapışkandırlar. Ayrıca, mastikler gibi boyanabilirler.

Peki mastik ile silikonize mastiğin arasındaki fark nedir? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sıradan akrilik mastiklerin yapıştırma özelliği yok denecek kadar azdır. Örneğin; ahşap bir plakayı duvara yapıştırmak veya strafor tavan köpüğünü tavana yapıştırmak için mastik uygun değildir. Fakat, silikonize mastik, bunları yapıştırmak için yeterli güce sahiptir.

Silikonize mastikleri kuvvet gerektiren yapıştırmalarda değil, daha çok düz alanlarda kullanın. Silikonize mastiklerin her ne kadar yapıştırma gücü olsa da; kuvvet gerektiren alanlarda silikonize mastikleri kullanmayın! Örneğin; kırık bir masanın ayağı veya plastik bir malzemenin yapıştırılması için silikonize mastik işe yaramayacaktır. Fakat, ahşap bir duvar paneli veya strafor tavan kaplamasını tutacak güce sahiptir.

Çekomastik

çekomastik ne demek
Çekomastik nedir?

Çekomastik, mastik ile aynı anlama gelir. Eskiden mastik yerine çekomastik tanımı kullanılıyordu. Yani mastik, eski ustaların kullandığı tabir ile çekomastiktir. Özellikle, akrilik mastik ile çekomastik aynı anlamı taşımaktadır.

Çekomastik Nedir?

Günümüzde, mastik adı ile bilinen çekomastikler sıkça silikonlar ile karıştırılmaktadır. Özetlemek gerekirse, çekomastik askında akrilik mastiktir. Fakat, hala günümüzde halk arasında mastik ve silikonlara genel olarak çekomastik deniliyor.

Hibrit Mastik

hybrid mastik ne demek
Hibrit mastik nedir?

Hibrit mastikler günümüz teknolojisi ile üretilmiş mastiklerdir. Mastik ve silikon üreten hemen hemen tüm firmaların hibrit mastiği vardır. Bir çoğu poliüretan ve silikon teknolojilerinin birleşimi ile üretilmiştir.

Hibrit mastikler, sıradan mastiklerden oldukça farklı ve güçlü özelliklere sahiptir. Bir hibrit mastiğe, üretici firma istediği özellikleri katabilir. Örneğin; ağırlık kaldırma, esneklik, şeffaflık, renk, su yalıtımı, kokusuzluk v.b. Bu nedenle, hibrit mastiklerin yapıları üretici firmalara göre farklılık gösterir.

Hibrit Mastik Nedir?

Hibrit mastiklerin en büyük ve göze çarpan özelliği çok kuvvetli yapıştırma yapmasıdır. Özellikle, ağır malzemelerin yapıştırılması için hibrit mastikler çok uygundur.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi hibrit mastiğin özellileri üretici firmanın tekelindedir. Bir üretici firma çeşitli özelliklerde, farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek farklı türde mastikler üretebilir.

Örneğin; ahşap, taş, tuğla gibi sert malzemelerin yapıştırılması için özel bir hibrit mastik veya ultra esnek ve zorlu hava koşullarına dayanıklı bir hibrit mastik ya da hızlı kuruyan veya hızlı tutunan bir hibrit mastik üretilebilirler. Bu nedenle, bir hibrit mastik satın almayı düşüyorsanız, tam olarak ihtiyacınıza göre tercih yapmalısınız. Satın almak istediğiniz hibrit mastiğin ambalajında tüm özelliklerini anlatan gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

Hibrit Mastik Nerelerde Kullanılır?

  • Duvar ve tavan panelleri gibi ağır parçaları yapıştırmak için kullanabilirsiniz.
  • İç ve dış mekan yapıştırma ve çatlaklarda dolgu yapma işlerinde kullanabilirsiniz.
  • Bazı türlerini su altı işlerinizde de kullanabilirsiniz.
  • Darbe ve titreşime maruz kalan yerlerde kullanabilirsiniz.
  • Zorlu hava koşullarında kullanabilirsiniz.
  • Metal, tahta, plastikleri birbirine yapıştırmak ve birleşim yerlerini doldurmak için kullanabilirsiniz.

Hibrit Mastik Özellikleri

Yukarıda hibrit mastiklerin özelliklerinin çok değişken olduğundan bahsetmiştik. Bir üretici firma, birden fazla türde hibrit mastik üretebilir. Fakat, genel olarak hibrit mastiklerin en üstün özelliğinin çok kuvvetli yapıştırma gücü olduğunu söyleyebiliriz. Aşağıda hibrit mastiklerin diğer bazı özelliklerini listeledik.

  • Metal, ahşap, plastik, alüminyum gibi farklı türde materyallere yapıştırma ve dolgu yapabilir.
  • Zorlu hava koşullarına dayanıklıdır ve dış mekan kullanımı için uygundur.
  • Solventli ve solventsiz çeşitleri vardır.
  • Türüne göre esneme kabiliyeti vardır.
  • Suya ve bazı kimyasal maddelere dayanabilir.
  • Boyanabilir.
  • Tekne ve araç imalatında kullanılabilir.
  • Renkli veya renksiz olarak üretilebilir.
  • Kokusuz türleri vardır.

Benzer Yazılar

2 Yorum

  1. Merhaba,
    Pencerelerin dış cephe açıklıklarını doldurmak için hangi mastik kullanılmalıdır? Açıklıklar duvar ve kasa arasında yaklık 1-1.5cm civarıdır. Öncelikle pu köpük dolgusu yaptıktan sonra hangi mastiği kullanacağız?
    Teşekkürler.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir