Fayans Üstüne Fayans Yapıştırma

fayans üstüne fayans yapıştırma
Fayans üstüne fayans yapıştırma

Banyo, mutfak veya tuvaletinizdeki eski fayanslarınızdan sıkıldıysanız eskilerini kırmadan, gürültü ve toz ve pisliğe bulaşmadan fayans üstüne fayans yaptırabileceğinizi biliyor musunuz? Aşağıda, fayans üzerine fayans yapıştırma hakkında tüm detayları bulabilirsiniz.

Duvar ve zemin için ayrı-ayrı fayans üstüne fayans yapıştırma yaparken, dikkat edilmesi gereken en önemli noktaları anlattık. Ayrıca, seramik üzerine seramik yapıştırma yaparken, hangi yapıştırıcı kullanılır, fayansın üstüne fayans sağlıklı mı? gibi merak ettiğiniz soruları cevapladık.

Fayans Üstüne Fayans Olur Mu?

seramik üstüne seramik
Fayans üstüne fayans olur mu?

Fayans üzerine fayans yapılır mı, fayans üstüne fayans olur mu?: Evet, fayansın üstüne fayans yapılabilir. Hatta, birçok ev sahibi fayansları kırıp yenilemek yerine üzerine yapıştırmayı tercih ediyor.

Bu sayede, uygulama esnasında meydana gelebilecek toz ve gürültüden kurtulmuş oluyor. Fayans fayansın üstüne fayans döşeme, banyonuzu birkaç santimetre daraltsa da; düzgün bir uygulama yapıldığında herhangi bir sakıncası yoktur.

Şimdi, fayans üstü fayans yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli noktaları sıralayalım. Ardından nasıl yapıldığını anlatalım.

Fayans Üstüne Fayans Döşemede Dikkat Edilecek Hususlar

  • Doğru yapıştırıcı seçimi: Zeminde flex veya hazır yapıştırıcı kullanılmalıdır.
  • Eski fayanslar kırık veya oynar olmamalıdır.
  • Yapıştırıcı tüm yüzeye eşit miktarda, itina ile uygulanmalıdır.

Fayans Üstüne Fayans Yapıştırma

fayans üstüne fayans
Fayans üstüne fayans yapıştırma

Fayans üstüne fayans yapıştırma uygulamasında dikkat edilmesi gereken en önemli şey, doğru yapıştırıcı seçimidir. Ayrıca, daha önce fayans üstüne fayans yapıştırmış tecrübeli bir ustanın uygulama yapması daha doğru olacaktır.

Seramik üzerine seramik uygulamasında dikkat edilecek diğer bir konu ise eski fayansların sağlam olması. Yani, eski fayansların oynamaması, yerinde sağlam bir şekilde durması gerekiyor.

Özellikle, zeminde seramik üzerine seramik uygulamasında zemin fayanslarının çok sağlam ve sabit olması gerekiyor. Aksi halde, yeni fayanslar üzerine basılınca kırılabilir veya derzlerinde çatlamalar oluşabilir. Bu nedenle, tek tek fayansların kontrolünün yapılması ve oynayan fayansların sabitlenmesi gerekiyor.

Fayans Üzerine Fayans Yapıştırma (Duvar)

fayans üstüne fayans olur mu
Fayans üstüne fayans yapıştırma

Yukarıda anlattığımız gibi duvara fayansın üstüne fayans yapıştırmak için, dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri, eski fayansların sağlam olması.

Duvara fayans üstüne fayans yapıştırmak için, özel fayans yapıştırıcıları mevcut. Daha detaylı açıklamak gerekirse; duvara fayansın üstüne fayans döşemek için hazır fayans yapıştırıcısı kullanmak gerekiyor.

Bu yapıştırıcılar yoğurt kıvamında, kullanıma hazır olarak satılıyor. Tek yapmanız gereken, fayansın arkasına veya eski fayansların üzerine taraklı bir mala ile sürüp yapıştırmak. Yapıştırırken fayans aralarında derz artısını koymayı unutmayın.

Fayans üstü fayans uygulaması için, en uygun yapıştırıcı hazır seramik yapıştırıcıdır. Geniş alanlarda kullanmak için uygundur. Fayansın arkasına taraklı mala ile tamamen sürülür ve yapıştırılır. Fayansın arkasına noktalama veya şerit çekilerek yapılabilir.

Duvar uygulamalarında yapıştırıcı kuruyana kadar, geçici olarak, kağıt bant ile kenarlarından tutturabilirsiniz. Uygulamadan bir gün sonra da derzler çekilebilir. Hazır derz uygulaması hakkında bilgi almak için, “Hazır derz dolgusu nasıl yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Fayans Üzerine Fayans Yapıştırma (Zemin)

seramik üzerine seramik
Seramik üzerine seramik yapıştırma.

Yere seramik üstüne seramik uygulama için kullanılabilecek en iyi yapıştırıcı esnek, (silikonlu) dış mekan, granit yapıştırıcısıdır. Tabi, yine eski seramik veya karoların sağlam şekilde durması, yerinden oynamaması gerekiyor.

Su ile yumuşak bir kıvama getirilen yapıştırıcı yere yayılır, fayans malası ile çizgisi çekilir, üzerine fayans yerleştirildikten sonra hafifçe plastik tokmak ile vurulur, ardından derz artısı konur.

Burada önemli olan, fayansın altında boşluk bırakmamaktır. Altta kalan hava, fayansın üzerine basıldığında hemen kırılmasına yol açar. Fayans üstüne basılmadan önce, yapıştırıcının kuruması için 1 gün beklenir. Daha sonra derzi çekilir. (Fayans yapıştırma hakkında daha fazla bilgi almak için, “Fayans nasıl döşenir, fayans nasıl yapıştırılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Seramik Üstüne Seramik Sağlıklı Mı?

Fayans üstüne fayans sağlıklı mı, iyi tutar mı? Yukarıda fayans üstüne fayans uygulamasını ve kullanılması gereken yapıştırıcıları anlattık. Uygulama yapılmadan önce, fayansların temiz ve kuru olmasına dikkat edin.

Ayrıca, uygulamadan 1 gün önce, fayans üzerine fayans yapıştırma astarı, dolgulu astar veya brüt beton astarı kullanmak, yapıştırıcının çok daha iyi tutmasını sağlayacaktır. Bazı örnek astarlar: Dryfix Primer 100 brüt beton astarı, Polisan serami̇k üstü akri̇li̇k astar, Weber Adr fayans üstü fayans astarı, Kalekim dolgulu astar v.b.

Tecrübeli bir usta ile düzgün bir işçilikle yapılırsa ve zemin ve duvardaki eski fayanslar oynamıyorsa, fayans üstüne fayans döşeme işleminde herhangi bir sakınca yoktur. Daha önce böyle bir uygulama yaptıysanız, fayans üzerine fayans döşeme yorumlarınızı sayfamızın altına yazıp paylaşabilirsiniz.

Dryfix fayans boyama
Dryfix fayans boyası

Fayanslarınızı yenilemeden önce, boyamayı da düşünebilirsiniz. Eğer fayans boyama konusu ilginizi çektiyse, linki tıklayarak okuyabilirsiniz. Ayrıca, Türkiye’nin ilk özel fayans boyası Dryfix Faience Paint’i incelemek ve fiyatına göz atmak isterseniz, linke tıklayabilirsiniz. Ya da “fayans üzerine duvar kağıdı olur mu?” merak ediyorsanız, linkten ulaşabilirsiniz.

(Yukarıda yazılı ürünler ile ilgili ürün tercihi, uygulama hatası ve diğer anlaşmazlıklardan sitemiz sorumlu değildir. Yazımız genel bilgilendirme amacı ile yazılmıştır.)

Benzer Yazılar

2 Yorum

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir