Fayans Nasıl Döşenir, Nasıl Yapıştırılır?

fayans nasıl yapıştırılır
Fayans nasıl döşenir?

Fayans nasıl döşenir, fayans nasıl yapıştırılır?” başlıklarına geçmeden önce, yüzeyde yapılaması gereken hazırlıkları ve fayans yapıştırma ile ilgili bazı teknik bilgileri paylaşalım.

fayans nasıl döşenir
Fayans nasıl yapıştırılır?

Banyo ve tuvalet gibi ıslak zeminlerde fayans yapıştırmadan önce, zemine su yalıtımı yapılması gerekir. Derzler silikonlu olsa da uzun süre su yalıtımı yapamaz, derz üzerinde uzun süre bekleyen su alt kata iner.

Bu konuda detaylı bilgi almak için derz dolgu su geçirir mi? yazımızı okuyabilirsiniz.

Fayans yapıştırmadan önce fayans yapıştırılacak zeminin şapı düzgün atılmalıdır. Yani zemin düzgün olmalıdır. Aksi taktirde, kullanılan fayans yapıştırıcı fazla harcanır ve fayans eğri olur.

1 torba fayans yapıştırıcısına 6 ya da 6,5 lt. su ilave edilerek topak kalmayana dek (tercihen mikser yardımıyla) iyice karıştırılarak 10-15 dakika dinlendirin.

1 torba fayans yapıştırıcısı, 25 kg.dır ve 4m²’ lik zeminde yapıştırmaya yeter. Zeminin şapının düzgün olması bunu etkileyen en önemli faktördür.

Her markanın ürününde farklı bir çalışma süresi vardır. Her defasında 1 veya 1,5 m² alan için yapıştırıcı karışımı hazırlayın. Duvarda en pratiği hazır fayans yapıştırıcısı kullanmaktır.

Fayans Nasıl Döşenir?

fayans nasıl döşenir?
  • Fayans nasıl döşenir, fayans nasıl yapıştırılır?: En az 8 milimetrelik bir taraklı mala ile yüzeye yapıştırıcıyı sürün. Eğer hazır fayans yapıştırıcısı kullanılacaksa; 3 milimetrelik taraklı mala kullanın. (Hazır yapıştırıcı 3 günden fazla sürede kuruduğundan duvarda 3 milimetreden kalın bir tarakla yapıştırıcı sürmek, bırakma riskini arttırır.)
  • Önce, duvar fayanslarından döşemeye başlayın. Ancak bu sayede, duvardaki karo birleşme çizgilerinin zeminde kopmadan devam etmesini sağlayabilirsiniz.
  • Fayans yapıştırıcısını sürdükten sonra duvarınızı mastarla teraziye alıp, yapıştırıcının yüzeye eşit yayılmasını sağlayın.
  • Fayansınızı yapıştırıp, aralarına derz artısını koyun ve plastik bir tokmakla hafifçe tokmaklayın.
  • Kenarlardaki fazla kısımları fayans kesme makinesi ve karo kerpeteni ile kesin.
  • Fayans yapıştırıcının kuruma süresi 24 saattir. Bu süreden sonra derz işlemine geçilebilir.

Bozuk Zemine Fayans Nasıl Döşenir?

Bozuk zemine fayans nasıl döşenir? Yukarıda bahsettiğimiz gibi fayans yapıştırılacak zemin düzgün olmalıdır. Eğer, zemin düzgün değilse, düzeltmelisiniz. Kendi yayılan harçlar ile zeminin düzeltilmesi kolaylıkla yapılabilir. Ardından iyice kurumasını bekleyin.

Bozuk zemine direkt fayans yapıştırmak, yapıştırıcının sarfiyatını artırır ve gibi gerekli düzgün zemin elde edilemez. Ayrıca, fayanslar arasında kot farkı oluşur. Çirkin bir görünüm ortaya çıkar.

Dış Mekanda Fayans Döşenir?

Dış mekana fayans nasıl döşenir? Dış mekana fayans yapıştırmak için; mutlaka yer ve duvarlarda silikonlu, flex yapıştırıcı kullanın. Dış mekan karo yapıştırıcıları farklıdır. Hem daha kuvvetlidir hem de sert hava koşullarına ve donmaya karşı dayanıklıdır.

Dış mekan seramik yapıştırıcısı satın alırken satıcıya dış mekanda kullanacağınızı söyleyin. Teras, balkon, banyo, tuvalet gibi yerlerde yapıştırıcıdan önce su izolasyonu yapılmalıdır. Buralarda kullanılabilecek en sağlıklı izolasyon malzemesi çimento esaslı olanlarıdır.

Derz Nasıl Çekilir?

fayans döşeme
Derz nasıl çekilir?
  • Fayans aralarına standart olarak 3 milimetre derz artısı konur fakat bunu kendiniz de belirleyebilirsiniz. (2mm,4mm,5mm) Derzi satın alırken kaç milimetrelik boşluk için uygun olduğunu sorun. Ayrıca, silikonlu flex derzler ilk tercihiniz olsun.
  • Fayans derzi yoğurt kıvamında olmalıdır.
  • Hazırladığınız fayans derzini yer karolarını üzerine dökün. Derz harcını, kauçuk bir silecek veya derz malası ile derzlerin arasında hiç boşluk kalmayacak şekilde değişik yönlerden uygulayarak doldurun.
  • Fayans arası derz işlemi bittikten sonra; hemen nemli bir bez veya sünger ile fayansın üzeri temizlenmelidir. Aksi halde, derzin izleri fayans üzerinden çıkmaz. Fayans matlaşır.

Derz uygulaması hakkında detaylı bilgi almak için derz dolgu nasıl yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir