Fayansların Arasına Ne Sürülür?

derz araları neyle doldurulur
Fayansların arası neyle doldurulur?

İster iç mekan ister dış mekan olsun, fayans araları önem arz etmektedir. Fayans araları hem dekoratif açıdan güzel bir görünüm sağlar, hem de alt kata geçici olarak su yalıtımı yapar. Fayans aralarındaki derzler, zamanla aşınarak veya mekanik darbeler sonucu deforme olabilir. Fayansların arasına ne sürülür, fayans araları nasıl doldurulur? aşağıda detaylı bir şekilde anlattık.

Fayansların Arasına Ne Sürülür?

fayans arasına ne sürülür
Fayansların arasına ne sürülür?

Fayans aralarına ne sürülür? Fayansların arasına sürülen malzeme derz dolgusudur. İç ve dış mekanda bulunan fayanslar, genellikle derz dolgusu ile doldurulur.

Fakat, derz dolgusu haricinde fayans aralarına sürebileceğiniz başka malzemelerde vardır. (Derz dolgular hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak, “Derz Dolgu Nedir, En İyi Derz Hangisi, Derz Su Geçirir Mi?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Fayans aralarını doldurabileceğiniz diğer malzemeleri anlatmaya başlamadan önce, bazı uyarılar yapmak istiyoruz. Fayans aralarını çimento, alçı, silikon, mastik v.b. malzemeler ile doldurmayın!

Bu malzemeler geçici olarak fayans aralarını kapatsa da; bazı sorunlar ortaya çıkarabilir. Örneğin: Silikon çabuk küflenir ve kirlenir. Çimento çatlar ve alçı ise, çabuk dağılır deforme olur. Bu nedenle, fayans aralarına kullanacağınız malzemeleri dikkatli seçmelisiniz.

Şimdi, fayans aralarına ne sürülür, fayans arası neyle doldurulur? listeleyelim. Ardından, ayrı ayrı uygulamalarını anlatıp, açıklayalım. Bu sayede, sizin için en uygun malzemeyi seçebilirsiniz.

Fayans Araları Neyle Doldurulur?

  1. Toz derz dolgusu
  2. Hazır derz dolgusu
  3. Poliüretan mastik

Fayans Araları Nasıl Doldurulur?

Fayans arası nasıl doldurulur?
Fayans araları nasıl doldurulur?

Fayansların arasına ne çekilir? Yukarıda listelediğimiz toz derz dolgusu, hazır derz dolgusu ve poliüretan mastik ile fayans aralarını doldurabilirsiniz. Fakat, bunların özellikleri ve kullanım alanları farklılık gösteriyor.

Bu nedenle, ayrı ayrı anlatmakta fayda var. Öncelikle, standart toz derz dolgusu ile başlayalım. Ardından, hazır derz dolguları ve poliüretan mastik ile devam edelim.

Fayans Aralarını Toz Derz Dolgusu İle Doldurmak

toz derz
Toz derz dolgusu

Fayans aralarını doldurmak için en çok kullanılan malzeme, toz derz dolgulardır. Bu malzemeler fuga olarak da bilinir. Toz derz dolgular, özellikle büyük alanlarda ekonomik çözümler sunar.

Evinizin derz dolgularını yenilemek veya kazıtıp baştan yaptırmak istiyorsanız, toz derz dolgularını kullanmalısınız.

Toz derz dolguların bir diğer avantajı ise, fazla renk seçeneğidir. Onlarca renk seçeneğinden fayansınıza uyan birini seçebilirsiniz. Derz renkleri hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak, “Derz dolgu rengi nasıl seçilir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Toz Derz Dolgu İle Fayans Araları Nasıl Doldurulur?

Fayans aralarına derz nasıl sürülür? Toz derz dolguları adından da anlaşılacağı gibi toz halindedir. Toz derzlerin bir çoğu silikon katkılıdır. Derz dolgularının uygulama ustaları, fayans ustalarıdır.

Fayans ustaları, fayansı döşedikten sonra, derz dolgu uygulamasına başlar. Tabi fayans yapıştırma işlemi tamamen birmiş ve fayans yapıştırıcısı kurumuş olmalıdır.

Toz derz dolgu ile derz arası nasıl doldurulur? Toz derzler, bir kabın içerisinde su ile karıştırılarak yumuşak bir kıvam elde edilir. Bu yumuşak macun derzlerin arasına derz malası ile sürülür.

İşlem bittikten hemen sonra, derzler henüz ıslak iken, fayansın üzeri, sünger ile silinir. Bu sayede, artıklar rahatça temizlenir ve fayans üzerinde iz kalmaz.

Fayans Aralarını Hazır Derz İle Doldurmak

hazir derz dolgusu
Hazır derz dolgusu

Hazır derz dolguları, daha çok diş macunu gibi küçük tüplerde satılır. Bu nedenle, daha çok derz tamiri için, açılan derz dolgularını doldurma maksadı ile kullanılır? Derz tamir dolgusu olarak da bilinir.

Eğer banyo, mutfak, tuvalet, balkon veya dış mekandaki fayanslarınız arasında derzlerde deformasyon varsa, hazır derz dolguları tam size göre.

Hazır derz dolgularını kendiniz de uygulayabilirsiniz. Üstelik usta olmanıza da gerek yok. Şimdi, hazır derz dolgusu ile fayans araları nasıl doldurulur? anlatalım.

Hazır Derz Dolgusu İle Açılan Fayans Araları Nasıl Doldurulur?

Derz dolgusu açılan bölgeyi temizleyip, kurulayın, tozlardan arındırın. Hazır der dolgusunu kullanmak için, derzlerin içi boş olmalıdır. Eğer bir miktar derz varsa, kazımanız gerekiyor. Aksi halde, hazır derz dolgu kısa sürede çıkacaktır.

Hazır derz dolgusunu boşluğa sıkarak derzi doldurun. Taşan kısımları, kurumadan ıslak bez veya ıslak bir bez ile silin. (Hazır derz dolguları hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak, “Hazır derz dolgu yorumları” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Fayans Arasını Poliüretan Mastik İle Doldurmak

pu mastik
Pu mastik

Silikona benzeyen poliüretan mastikler, silikonlardan çok daha dayanıklı ve yapışkandırlar. İç ve dış mekanda derzlerin doldurulmasında, sanayide, araç imalatında, çatılarda, teraslarda, yapıştırma boşluk doldurmak ve yalıtma gibi birçok alanda kullanılıyor.

Poliüretan mastikler iç ve dış mekan kullanımı için uygundur. Fakat, deforme olmuş bir yerde tamir amaçlı kullanırsanız, görünümü eski derz ile farklılık gösterecek, yama gibi duracaktır. Bu nedenle, poliüretan mastiği derz dolgu kullanmadığınız bir yerde kullanmanızı öneriyoruz.

Fayans Araları Poliüretan Mastik İle Nasıl Doldurulur?

Poliüretan mastikler oldukça esnek ve dayanıklıdır. Bu nedene, dış mekandaki fayans aralarında, duvar boşluklarında ve çatlayan duvarlarda, zeminlerde kullanabilirsiniz.

Poliüretan mastikler silikon gibi kartuşlarda satılır. Bu nedenle, çoğu zaman silikon ile karıştırılır. Karışmaması için özellikle metal kartuşlarda satılır ve üzerinde PU mastik veya Poliüretan mastik yazar.

Poliüretan mastik ve diğer mastik çeşitleri hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak, “Mastik, Çekomastik, Silikonize Mastik, Hibrit Mastik, Pu Mastik Nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz. Şimdi, detaylı olarak Pu mastik ile fayans araları nasıl doldurulur? anlatalım.

  • Fayans aralarının temiz ve yağsız olmasına dikkat edin.
  • Poliüretan mastiğin arka kısmında konserve kapağı gibi görünen kapağı açarak içindeki nem alıcı tabletleri döküp, atın.
  • Poliüretan mastiği silikon kartuş tabancasına koyun.
  • Metal kartuşun ucunu çivi veya tornavida ile delin. Plastik pipetini takıp, deliğin büyüklüğünde çapraz kesin.
  • Silikon tabancasının tetiğine basarak boşluğu veya derzleri doldurun. 1 gün kurumaya bırakın.

Fayans Arasına Silikon Olur mu?

Fayans arasına silikon tutsa da fayans araları silikon için çok uygun değildir. Eğer silikon benzeri birşe kullanmak istiyorsanız, poliüretan mastikleri kullanabilirsiniz. Fakat derzler,n tamamen boş olması gerekir.

Fayans Arasına Alçı Yapılır Mı?

Fayans arasına alçı tutar. Fakat, fayans arası için uygun bir malzeme değildir. Kolay dağılır ve su geçirir.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir