Kimyasal Dübel Nedir, Ne İşe Yarar?

kimyasal dübel
Kimyasal dübel nedir, epoksi dübel nedir?

Bu yazımızda sizin için kimyasal dübelerle (epoksi dübel) ilgili dev bir bilgi kaynağı oluşturduk. Kimyasal dübel nedir, ne işe yarar, özellikleri nelerdir? anlattık. Ayrıca, kimyasal dübel kaç kilo taşır, kimyasal dübel ahşapta kullanılır mı, kimyasal dübel tekrar kullanılır mı? gibi merak edilen birçok soruya cevap niteliğinde açıklamalar yaptık.

Kimyasal Dübel

Kimyasal dübeller aslında bir çoğumuza yabancı değil. Kimyasallar dübeller, yapı marketlerde, sanal mağazalarda hatta bazı kırtasiyelerde bile gördüğünüz epoksi yapıştırıcının bir türüdür aslında.

Daha önce epoksi yapıştırıcıları evinizde, işyerinizde veya aracınızda kullandıysanız bilirsiniz. İşte kimyasal dübeller de bu epoksi yapıştırıcıların kimyasal olarak daha da geliştirilmiş ve kuvvetlendirilmiş halidir. (Epoksi yapıştırıcılar hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak, “Epoksi yapıştırıcı nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Basit bir ev tipi epoksi yapıştırıcı ile epoksi dübellerin mantığı aslında aynıdır. İki bileşen karıştırılıp uygulanıyor. Fakat, daha profesyonel ve dayanıklılık gerektiren projelerde kimyasal dübeller kullanılıyor.

Kimyasal Dübel Nedir?

epoksi dubel nedir
Kimyasal dübel nedir?

Yukarıda kimyasal dübellerin kabaca tanımı yaptık. Şimdi epoksi yapıştırıcı ve yapı kimyasallarına yabancı olan okuyucularımız için daha detaylı bir açıklama yapalım.

Kimyasal dübel nedir, epoksi dübel nedir? Kimyasal dübel, çift bileşenli, epoksi esaslı, yapıştırma, doldurma ve sabitleme malzemesidir. Kimyasal dübel için, profesyonel bir yapıştırma ve doldurma malzemesi diyebiliriz.

Epoksi dübeller, sabitleme, doldurma ve yapıştırma işlerinde genellikle dikey doldurma ve yapıştırma yapılarak kullanılır. Kimyasal dübeller, epoksi dübel veya kimyasal ankraj malzemesi olarak da bilinir. Genellikle macun kıvamındadır. Kimyasal dübellerin çeşitleri ve kullanımına geçmeden önce, kartuş tipi olarak değerlendirelim.

Tek Hazneli Kimyasal Dübeller

tekli ikimysal dübel
Tek hazneli kimyasal dübel.
epoksi dübel karıştırma çubuğu
Kimyasal dübel karıştırma çubuğu.

Tek kartuşlu kimyasal dübeller: Tek hazneli kimyasal dübeller, silikona benzer katuşlarda satılır. Bu formdaki epoksi dübelleri kullanmak için sıradan, sağlam bir silikon tabancası yeterlidir.

Kimyasal dübeller tek kartuşlu olsa da; içerisinde ayrı olarak yerleştirilmiş iki bileşen bulunur. Bu bileşenler, kartuşun ucuna takılan karıştırma çubuğu vasıtasıyla karıştırılıp uygulanır.

Çift Hazneli Kimyasal Dübeller

epoksi dübel tabancası
Özel kimyasal dübel tabancası
çift kartuşlu kimyasal dübel
Çift hazneli kimyasal dübel

İki kartuşlu kimyasal dübeller: Çift hazneli epoksi dübelleri kullanmak için özel bir kimyasal dübel sıkma tabancasına ihtiyaç vardır.

Özel epoksi dübel tabancaları A ve B Bileşeninin aynı anda sıkılmasına olanak verir. Ucuna takılan karıştırma çubuğu yardımı ile iyice karıştırılması sağlanır.

Kimyasal Dübel Nerelerde Kullanılır?

Kimyasal dübel ne için kullanılır, kimyasal dübel ne işe yarar?

  • Yapılarda, inşaatlarda ve sanayide: Çelik ve demir filizlerin betona gömülmesi, tesisat malzemelerinin montajında, destek yapı alamanlarının sabitlenmesi, büyük direklerin montajı ve sabitlenmesinde, pasif, geçici ve kalıcı ankrajların ve saplamaların montajında ve büyük vidaların ve metal dübellerin beton zemine sabitlenmesinde epoksi dübeller kullanılır.
  • Evlerde: Trabzan, korkuluk, balkon demiri v.b. sabitlenmesi, duvara tv konsolu montajı, petek, havlupan montajı, havluluk ve tutunma aparatları montajı v.b. montajlarda evde kimyasal dübelleri kullanabilirsiniz.

Kimyasal Dübeller Kaç Kilo Taşır?

Kimyasal dübeller kaç kilo taşır? Epoksi dübel üreten firmalar, çeşitli ihtiyaçlara göre üretim yapmaktadırlar. Taşıdıkları ağırlık değişken olmasına karşın, tonlarca ağırlığa dayanabilen türleri vardır.

Kimyasal Dübel Ne Kadar Zamanda Kurur?

Kimyasal dübel ne kadar zamanda sertleşir? Epoksi esaslı olan kimyasal dübellerin sertleşmesi değişkendir. Ürünün özelliğine göre, uygulanan zeminin sıcaklığına göre ve hava sıcaklığına göre kuruma süresi değişkenlik gösterir.

Örneğin: Uygulanan malzemenin ve hava sıcaklığı 0 derece ile -1 derece arasında ise, kuruma süresi 7 gün olurken, uygulanan malzeme ve hava sıcaklığı 40 derece ise, kuruma süresi 4 saate kadar düşebilir. Yapıştırılan malzeme ağırlık yüküne maruz kalmadan önce, sıcaklığa dikkat edilmeli ve kuruma sürelerine riayet edilmelidir.

Kimyasal Dübel Ahşapta Kullanılır Mı?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi kimyasal dübelleri epoksi yapıştırıcının profesyonel bir türüdür. Epoksi dübel olarak da bilinir. Ahşap dahil, metal, beton, tuğla, plastik ve daha birçok malzemede kullanabilirsiniz.

Kimyasal Dübel Tekrar Kullanılır Mı?

Kapağı açılmış ve daha önce kullanılmış bir kimyasal dübeli kartuşunu tekrar tekrar kullanabilirsiniz. Önemli olan epoksi dübelin içindeki kimyasalların birbirine karıştırılmamış olmasıdır. İster tek kartuşlu ister çift kartışlu olsun, bir kez kullanılan kimyasal dübeller tekrar kullanılabilir.

Kimyasal Dübel Nasıl Uygulanır?

Kimyasal dübel nasıl kullanılır?
Kimyasal dübel nasıl uygulanır?

Kimyasal dübel kullanımı: Kimyasal dübeli kullanabilmeniz için bir kartuş tabancasına ihtiyacınız var. Tek ve çift hazneli kimyasal dübeller kartuş tabacası ile kullanılıyor. Kimyasal dübeli tabancasına koyduktan sonra, karıştırıcı çubuğunu ucuna takın, tetiğe basıp, deldiğiniz boşluğu doldurun. Ucundaki karıştırma çubuğu A ve B bileşenini karıştırarak çıkaracaktır. Şimdi, daha detaylı olarak kimyasal dübel kullanımını anlatalım.

Kimyasal Dübeller Nasıl Kullanılır?

  • Kimyasal dübel kullanmadan önce zemindeki, nem, çekme mukavemeti, basınç dayanım tesi gibi testleri yaptırın ve uygun kiyasal dübeli seçin.
  • Delim yaptığınız yüzeyin için temizleyin, temiz ve tozsuz olmasını sağlayın. (Bir hava pompası kullanabilirsiniz.)
  • Kimyasal dübelin kapağını ve varsa içindeki metal klemensi söküp açın ve karıştırıcı çubuğunu takın.
  • Ürünü, epoksi dübel tabancasına veya silikon tabancasına yerleştirin. (Tek hazneli silikon kartuşu formundaki epoksi dübeller, sağlam bir silikon tabancasıyla da sıkılabilir.) İki hazneliler için özel bir silikon tabancası kullanmanız gerekiyor.
  • Epoksi dübeli kullanmadan önce karışımın düzgün yapıldığına emin olmalısınız. Uygulayacağınız yüzeye sıkmadan önce başka bir yüzeye yaklaşık olarak 10 santimetre sıkın ve karışımın düzgün olduğun emin olun. Daha sonra uygulama yapacağınız yüzeyde kullanabilirsiniz.

Kimyasal Dübel Özellikleri ve Çeşitleri

Kimyasal dübel özellikleri
Kimyasal dübel çeşitleri.

Hangi tür epoksi dübel kullanırsanız kullanın, amacınıza uygun bir seçim yapmalısınız. Epoksi dübelleri ithal eden ve üreten birçok firma var. Ayrıca, bir firma birden çok özellikte epoksi dübel üretimi yapabiliyor. Birçok türü bulunan epoksi dübelleri satın alırken, kullanım amacınıza göre ağırlık ve nem dayanımı değerlerine göre seçim yapabilirsiniz.

Kimyasal Dübel Özellikleri

  • Soğuk hava şartlarına dayanabilir. Yaklaşık -40 derece (Üretici firma ve ürüne göre değişken olabilir.)
  • Sıcaklık dayanımı vardır. Sıcaklığa ne kadar süre maruz kaldığına göre değişken olup, 50 derece ile 80 dereceye kadar dayanabilen türleri vardır.
  • Nem ve suya dayanabilen türleri vardır. Kullanım amacınıza göre doğru seçimi yapın ve ürünün teknik bülteninden faydalanın.
  • Tonlarca ağırlığa dayanabilir.
  • Sertleşme ve kuruma süresi, hava sıcaklığına ve ürünün üretim özelliklerine göre değişir.
  • Sıvı ve macunumu yapısı sayesinde uygulandığı yüzeylerdeki tüm boşlukları doldurabilir.
  • Mekanik dübeller ile kullanılabilir. Böylece daha dayanıklı bir zemin ve yapışma sağlanacaktır.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir