Epoksi Yapıştırıcı Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Ana SayfaYapıştırıcıEpoksi Yapıştırıcı Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Epoksi yapıştırıcıları zaman zaman yapı marketlerde, kırtasiyelerde ve sanal mağazalarda görüyoruz. Epoksinin nasıl bir yapıştırıcı olduğunu anlayarak, daha doğru kullanabilir ve daha kuvvetli yapışmasını sağlayabilirsiniz. Epoksi yapıştırıcı nedir, epoksi yapıştırıcı nerelerde kullanılır? açıklıyoruz. Epoksi yapıştırıcı kullanım alanlarından verdiğimiz örnekler de satın almadan önce işinize yarayabilir.

Epoksi Yapıştırıcı Nedir?

Epoksi yapıştırıcı nedir?
Epoksi yapıştırıcı nedir?

Epoksi yapıştırıcı, reçine ve hızlandırıcıdan oluşan iki bileşenli bir yapıştırıcıdır. Markası ne olursa olsun, bütün epoksi yapıştıcılarda “A” ve “B” olmak üzere iki bileşen bulunur. Bu bileşenlerin birisi epoksi reçine ve diğeri ise sertleştiricidir. Bu iki bileşenin karıştırılması sonucunda epoksi yapıştırıcı ile kuvvetli bir yapıştırma sağlanır.

Epoksi Yapıştırıcı Ne Demek?

Epoksi yapıştırıcı ne işe yarar?
Epoksi yapıştırıcı ne işe yarar?

Epoksi yapıştırıcılar günümüzde birçok sektörde kullanılmaktadır. Bir parmak büyüklüğünde olan ev tipi epoksi yapıştırıcılar, en çok bilinen türleridir. Ancak, yapı kimyasalı ve sanayi ve inşaat sektöründe de daha kuvvetli epoksiler kullanılmaktadır. Örneğin, kimyasal dübeller, epoksi zemin kaplamaları, epoksi su yalıtım malzemeleri, epoksi derz dolguları, epoksi dolgu macunları v.b.

Epoksi Yapıştırıcı Özellikleri

Epoksi yapıştırıcıları diğer yapıştırıcılardan ayıran en önemli özellik, hızlı kuruması ve birçok farklı malzemeyi birbirine çok kuvvetli yapıştırabilmesidir.

Epoksi karışımı kuruduğunda zorlu hava şartlarına, suya ve çeşitli kimyasallara dayanbilen, güçlü bir yapıya sahip bir yapıştırıcı elde edilir. Epoksi yapıştırıcılar hızlı yapıştırıcılardır. Birçok epoksi yapıştırıcının kullanılışı ve yapısı aynı olsa da, üretici firmaya göre ısı dayanımı, yapışma hızı ve yapışma kuvveti değişiklik gösterebilir.

Epoksi yapıştırıcıların yapışma hızı 5 dakikadan 30 dakikaya kadar değişebilir. İyi ve kuvvetli bir yapışma için, üretici firmanın önerdiği şekilde kullanmak önemlidir. Epoksi yapıştıcıların en önemli özelliklerini aşağıda sıraladık. “Sayfanın sonunda kullanım alanlarını bulabilirsiniz.”

  • Kuruyunca sert bir hal alır.
  • Boşluk doldurmak için kullanılabilir.
  • Sıcak ve soğuğa dayanıklıdır. (Üreticiye göre değişir, yaklaşık olarak -50 +150 arasıdır.)
  • Suya ve deniz suyuna dayanıklı türleri vardır.
  • Ev tipi birçok temizlik kimyasalına dayanıklıdır.
  • İç ve dış mekanlarda kullanılabilir.
  • Polietilen, polipropilen, teflon için uygun değildir.
  • Birçoğu renksiz olarak üretilir. “İlgili yazı: şeffaf yapıştırıcı çeşitleri.”

Yukarıda açıklanan özellikler, ev tipi, çift bileşenli epoksi yapıştırıcılara aittir ve genelleme yapılmıştır. Özellikleri markaya göre bir miktar değişkenlik gösterebilir. Epoksi kaplama, epoksi boya, epoksi vernik ve kimyasal dübel gibi diğer epoksi ürünler farklılık gösterirler.

Epoksi Yapıştırıcı Nerelerde Kullanılır?

Epoksi yapıştırıcı nerelerde kullanılır?
Epoksi yapıştırıcı nerelerde kullanılır?

Epoksi yapıştırıcının kullanım alanı çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Birçok farklı malzemeyi kuvvetlice birbirine yapıştırabilir. Bu nedenle, kırık bir eşya veya oyuncak için, evinizde bir epoksinin hazırda bulunması oldukça faydalı olacaktır. Epoksilerin yapıştırdığı malzemeleri aşağıda listeledik.

Epoksi Yapıştırıcı Kullanım Alanları

Epoksi yapıştırıcıların birçok kullanım alanı vardır. Kırık oyuncaklar, porselen veya ahşap biblolar, süs eşyaları, metal ve plastik eşyalar, elektronik eşyalar, mutfak gereçleri ve banyo askıları gibi birçok şeyi epoksiler ile yapıştırabilirsiniz.

Ayrıca, otomobilinizdeki plastik veya metal herhangi bir parçayı yapıştırmak için kullanabilirsiniz. (Kumaş, spor ayakkabı, deri, pvc gibi esnek malzemeler için epoksi yapıştırıcıları kullanmanızı önermiyoruz.) Çünkü epoksiler genellikle sert olduğundan bu malzemeler için uygun değildir. “İlgili yazı: esnek yapıştırıcı çeşitleri.”

Epoksi yapıştırıcı, metali, plastiği, ahşabı ve camı birbirine ve başka şeylere yapıştırabilir. Bu nedenle, evde acil durumlar için kullanılabilecek iyi bir yapıştırıcıdır. Şimdi, epoksi yapıştırıcının diğer özelliklerini açıklayalım.

Epoksi Neleri Yapıştırır?

  • Metal çeşitleri: (Nikel, alüminyum, pirinç, çelik, kurşun, kalay alaşımı, krom) “Bu tip malzemelerde epoksi metal daha iyi bir seçim olacaktır.”
  • Ahşap çeşitleri: (Ham ahşap, boyalı ahşap, vernikli ahşap, mdf, mdf lam, sunta, suntalam v.b.) “Detaylı bilgi için ahşap yapıştırma yazısını okuyabilirsiniz.”
  • Plastik malzemeler: (Pvc, formika, poliüretan v.b.) “Polietilen, polipropilen ve teflonda kullanmayın.”
  • Porselen: Tüm porselen çeşitlerinde kullanıma uygundur. Ancak, kalın bir yapıştırıcı olduğunu unutmayın. Dar yapıştırmalarıda taşıp iz yapabilir. “Detaylı bilgi için porselen yapıştırma yazısını okuyun.”
  • Mermer: Tüm mermer ve mermerit çeşitlerini yapıştırmak için epoksi kullanabilirsiniz. “Detaylı bilgi için mermer yapıştırma yazısını okuyabilirsiniz.”
  • Taş: Küçük veya büyük taş ve boncukları yapıştırmak için epoksi uygundur. “Detaylı bilgi için taş yapıştırma yazısını okuyun.”
  • Cam: Epoksi cam yapıştırmak için uygundur. Ancak noktasal yapıştırmalarda UV yapıştırıcı daha iyi bir seçim olacaktır. “Detaylı bilgi için cam yapıştırma yazısını okuyun.”
  • Beton: Beton yapıştırmak için epoksi yapıştırıcının sanayi tipi olan kimyasal dübel, daha iyi sonuç verecektir.
  • Cam elyafı. (fiberglas)

Benzer Yazılar

9 Yorum

    • Merhaba Şerife hanım,
      Görmeden birşey söylemek zor. Ama epoksi yapıştırıcılar birçok şeyi kuvvetli yapıştırır. Bison, Loctite, Vodabond, Pattex, Selsil gibi markaların epoksi yapıştırıcısını kullanabilirsiniz. Yaklaşık yarım saatte kurur. Fakat siz yine de 1 gün hareket ettirmeyin.

  1. Fransız malı kaliteli bir plastik bakce koltuğunun üstüne bir eşya sustu ve kolçağı arkalığından koptu set bozuldu tabii bunu hangi marka ve hangi epoksi yapustici ile yapıştırmak gerek??

  2. İyi günler 5 tonluk plastik su deposu çatlağına epoksi yapıştırıcı uygun olur mu su basıncına dayanirmi tekrar acilma yaparmi yardımcı olursanız sevinirim. Plastik kaynak çubuk yeterli gelmedi tekrar yarıldı teşekkürler.

    • Merhaba Mustafa Bey,
      Plastik kaynaklar epoksilerden daha dayanıklı. Epoksiler basınca çok dayanıklı değil ve sert. Bu nedenle tekrar ayrılabilir. Başka bir yerde kaynak yaptırmayı deneyin.

    • Hayrullah Bey,
      Montaj yapıştırıcı kullanabilirsiniz. Sehpa üzerine boydan boya “S” şeklinde sürün ve yapıştırın. Bir gün kurumaya bırakın.
      Ayrıca solventli montaj yapıştırıcısı tercih edin.
      Epoksi yapıştırıcı da olur. Birkaç noktadan. 15-20 santim aralıklarla fındık büyüklüğünde kullanın.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir