Epoksi Yapıştırıcı Nedir, Nerelerde, Nasıl Kullanılır?

Türkiye’de üretilen ve ithal edilen birçok ev tipi epoksi yapıştırıcı markası vardır. Peki, hangi epoksiyi kullanmalısınız? Epoksi yapıştırıcı nedir, nasıl ve nerelerde kullanılır? detaylı bir şekilde aşağıda anlattık. Ayrıca, epoksi yapıştırıcı markalarından örnekler vererek, kullanım alanları ve çeşitleri hakkında detaylı bilgiler verdik.

Epoksi Yapıştırıcı Nedir?

Epoksi yapıştırıcı nedir?
Epoksi yapıştırıcı nedir?

Yapıştırıcı seçimi yaparken, yapıştırılmak istenen nesnenin ağırlığı, cinsi, ortam sıcaklığı ve nesnenin konumuna göre seçim yapmak gerekiyor. Genellikle yavaş kürleşen (kuruyan) yapıştırıcılar, hızlı kuruyan yapıştırıcılardan çok daha kuvvetli ve dayanıklıdır. Çünkü, üretim aşamasında yapıştırıcıyı hızlandırmak için içine katılan kimyasallar, aynı zamanda yapıştırıcıyı zayıflatır. Ancak, bu kural epoksi yapıştırıcılar için geçerli değildir. Epoksiler hem hızlı, hem de kuvvetli yapıştırıcılardır. Epoksi yapıştırıcıları diğer yapıştırıcılardan ayıran en önemli özellik, hızlı kuruması ve birçok farklı malzemeyi birbirine çok kuvvetli yapıştırabilmesidir.

Epoksi Yapıştırıcı Nedir, Ne İşe Yarar?

Epoksi yapıştırıcı ne işe yarar?
Epoksi yapıştırıcı ne işe yarar?

Epoksi yapıştırıcı, çift komponenti olan, reçineli ve hızlandırıcılı, genel maksatlı bir yapıştırıcıdır. Tüm epoksi yapıştıcılarda “A” ve “B” olmak üzere iki bileşen bulunur. Bu bileşenlerin biri epoksi reçine ve diğeri ise sertleştiricidir. Bu iki bileşenin karıştırılması sonucunda zorlu hava şartlarına, suya ve çeşitli kimyasallara dayanbilen, güçlü bir yapıya sahip bir yapıştırıcı elde edilir.

Epoksi yapıştırıcının 2 bileşeninden biri yapıştırıcı, diğeri ise hızlandırıcıdır. Biri olmadan diğeri kullanılamaz. Epoksi yapıştırıcıların kullanımında mutlaka bu bileşenler karıştırılmalıdır. “A” ve “B” bileşeninin karışımı üretici firmaların tavsiye ettiği oranda olmalıdır. Bu oran, genelde eşit miktardadır. “A” ve “B” bileşeni eşit miktarlarda karıştırılır ve istenilen yüzeye uygulanır.

Bazı üretici firmalar, epoksi yapıştırıcının bileşenlerinin hangisinin hızlandırıcı, hangisinin reçine olduğunu ambalajında belirtebilir. Bu durumda, yapışma hızını ayarlamak için hızlandırıcı bileşeni az katarak, yapışma süresini uzatabilirsiniz veya hızlandırıcıyı çok katarak yapışma süresini kısaltabilirsiniz. Fakat, hızlandırıcıyı fazla katarak yapışma süresini kısaltmak, yapışma kuvvetinin daha zayıf olmasına neden olabilir. Sağlıklı bir yapışma için satın aldığınız epoksinin üzerindeki teknik bülteninde yazan talimatlara göre karıştırma yapmalısınız.

Epoksi yapıştırıcılar, diğer yapıştırıcılardan farklı olarak, iki bileşenin karıştırılması ile kullanılır. Bu işlem diğer yapıştırıcıların kullanımına kıyasla biraz daha zahmetli görünse de, birçok yapıştırıcı türünden daha kuvvetlidir ve farklı materyalleri birbirine sıkıca yapıştırabilir. (Örneğin: Plastik, metal, cam ahşap v.b.)

Epoksi Yapıştırıcı Nerelerde Kullanılır?

Epoksi yapıştırıcı nerelerde kullanılır?
Epoksi yapıştırıcı nerelerde kullanılır?

Epoksiler neleri yapıştırır? Epoksi yapıştırıcının kullanım alanı çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Birçok farklı malzemeyi kuvvetlice birbirine yapıştırabilir. Bu nedenle, kırık bir eşya veya oyuncak için, evinizde bir epoksinin hazırda bulunması oldukça faydalı olacaktır. Epoksilerin yapıştırdığı malzemeleri aşağıda listeledik.

  • Metal çeşitleri (Nikel, alüminyum, pirinç, çelik, kurşun, kalay alaşımı, krom)
  • Ahşap çeşitleri (Ham ahşap, boyalı ahşap, vernikli ahşap, mdf, mdf lam, sunta, suntalam v.b.)
  • Plastik malzemeler (Pvc, formika, poliüretan v.b.)
  • Porselen :İlgili yazı: “porselen yapıştırma.”
  • Mermer. “İlgili yazı: mermer yapıştırma.”
  • Taş “İlgili yazı: taş yapıştırma.”
  • Cam elyafı (fiberglas)
  • Cam “İlgili yazı: cam yapıştırma.”
  • Beton

Epoksi Yapıştırıcı Kullanım Alanları

Epoksi yapıştırıcıların birçok kullanım alanı vardır. Kırık oyuncaklar, porselen veya ahşap biblolar, süs eşyaları, metal ve plastik eşyalar, elektronik eşyalar, mutfak gereçleri ve banyo askıları gibi birçok şeyi yapıştırabilirsiniz. Ayrıca, otomobilinizdeki plastik veya metal herhangi bir parçayı yapıştırmak için kullanabilirsiniz. (Kumaş, spor ayakkabı, deri, pvc gibi esnek malzemeler için epoksi yapıştırıcıları kullanmanızı önermiyoruz.) “İlgili yazı: esnek yapıştırıcı çeşitleri.” Metali, plastiği, ahşabı ve camı birbirine ve başka şeylere yapıştırabilir. Bu nedenle evde acil durumlar için kullanılabilecek bir yapıştırıcıdır. Şimdi, epoksi yapıştırıcının diğer özelliklerini açıklayalım.

Özellikleri

Epoksi yapıştırıcılar hızlı yapıştırıcılardır. Birçok epoksi yapıştırıcının kullanılışı ve yapısı aynı olsa da, üretici firmaya göre ısı dayanımı, yapışma hızı ve yapışma kuvveti değişiklik gösterebilir. Yapışma hızı 5 dakikadan 30 dakikaya kadar değişebilir. İyi ve kuvvetli bir yapışma için, üretici firmanın önerdiği şekilde kullanmak önemlidir. Epoksi yapıştıcıların en önemli özelliklerini aşağıda sıraladık.

  • Kuruyunca sert bir hal alır.
  • Boşluk doldurmak için kullanılabilir.
    Sıcak ve soğuğa dayanıklıdır. (Üreticiye göre değişir, yaklaşık olarak -50 +150 arasıdır.)
    Suya ve deniz suyuna dayanıklı türleri vardır.
    Ev tipi birçok temizlik kimyasalına dayanıklıdır.
    İç ve dış mekanlarda kullanılabilir.
    Polietilen, polipropilen, teflon için uygun değildir.
  • Birçoğu renksiz olarak üretilir. “İlgili yazı: şeffaf yapıştırıcı çeşitleri.”

Yukarıda açıklanan özellikler, ev tipi, çift bileşenli epoksi yapıştırıcılara aittir ve genelleme yapılmıştır. Özellikleri markaya göre bir miktar değişkenlik gösterebilir. Epoksi kaplama, epoksi boya, epoksi vernik ve kimyasal dübel gibi diğer epoksi ürünler farklılık gösterirler.

Epoksi Yapıştırıcı Çeşitleri

Ev tibi epoksi yapıştırıcılarını standart epoksi yapıştırıcı, metal epoksi ve epoksi macun olarak 3 gruba ayırabiliriz. Bu yapıştırıcıların dışında, profesyonel kullanım için üretilmiş diğer epoksi macunlar, epoksi boyalar, epoksi vernikler, epoksi derz dolguları ve epoksi dübel gibi dayanıklı epoksiler vardır. Ayrıca, bazı üreticiler otomobil için özel epoksiler veya su altında kullanıma uygun epoksi yapıştırıcıların üretimini yapmaktadır. Evde çeşitli tamirat ve yapıştırma işleri için kullanabileceğiniz epoksi yapıştırıcıların türlerini aşağıda deha detaylı açıkladık.

genel amacli epoxy
Genel amaçlı epoxy

1-Genel Amaçlı Epoksi Yapıştırıcı

En çok kullanılan ve en çok bilinen epoksi yapıştırıcı türüdür. Genel maksatlı olarak kullanılır ve rengi genellikle şeffaftır. Metal, plastik, cam, ahşap gibi maddeleri yapıştırabilir.

bison epoxy
Epoxy metal

2-Epoksi Metal

Az firma tarafından üretilir. Fakat, çok kuvvetli bir epoksidir. Genellikle gri renktedir. Metali metale yapıştırmak başta olmak üzere, ahşap, cam, plastik gibi maddelerde de sorunsuzca kullanabilirsiniz. “İlgili yazı: metal yapıştırma.”

3-Epoksi Macun

silindir epoksi macun
Silindir epoksi macun
epoksi macun
Kutuda epoksi macun

Macunumsu yapıdadır. Sıvı epoksi yapıştırıcılarda olduğu gibi 2 bileşen karıştırılarak kullanılır. Rengi beyaz, yeşil ve siyah olabilir. Genellikle, karışım yapıldığında rengi de değişir. Bu karışımın düzgün bir biçimde hazırlandığının işaretidir. Genellikle, dolgulu yapıştırma işlerinde kullanılır. Kopan bir ahşap sandalyenin parçasını yapıştırıp, yenilemek için veya patlayan bir su borusunun deliğini doldurup yapıştırmak için kullanabilirsiniz. Silindir şeklinde veya kibrit kutusu gibi ambalajlarda satılır. “İlgili yazı: epoksi macun nedir?”

Epoksi Yapıştırıcı Kullanımı

Epoksi yapıştırıcı nasıl kullanılır?
Epoksi yapıştırıcı nasıl kullanılır?

Epoksi yapıştırıcı kullanımı yukarıda belirttiğimiz gibi iki bileşeninin karışımı ile yapılıyor. Japon yapıştırıcısı gibi pratik değil. Ancak, sizin için önemli bir eşyayı kuvvetli bir şekilde yapıştırmak istiyorsanız, epoksiyi kullanmak daha iyi netice almanızı sağlayacaktır.

Epoksi Yapıştırıcı Nasıl Kullanılır?

Bazı epoksi yapıştırıcılar ayrı-ayrı tüplerde, bazıları da birleştirilmiş bir şırınga içinde satılır. Şırıngalı epoksi sıkıldığında pratik olarak, aynı anda, eşit miktarda çıkacaktır. Tüp epoksilerde kullanım aynıdır. Tüplerini ayrı-ayrı eşit miktarda bir kabın içerisine sıkıp, bir çubuk ile karıştırmalısınız.

  • Yüzeyin temiz, kuru ve yağsız olmasını sağlayın.
  • Epoksinin “A” ve “B” komponentlerini bir kabın içerisine eşit miktarda sıkın.
  • Varsa kendi karıştırma çubuğuyla yoksa, herhangi bir sert çubuk ile iyice karıştırın.
  • Yapıştırıcıyı bir yüzeye sürün, parçaları birleştirin ve kurumasını bekleyin.
  • Kullanımdan sonra, kalan epoksinin kapaklarını kapatırsanız ve karıştırmazsanız, tekrar kullanabilirsiniz.

Epoksi Yapıştırıcısı Nasıl Sökülür?

Epoksi yapıştırıcılar çok kuvvetli olmasına karşın, çok sert darbelerde kırılır. Yapıştırdığınız malzeme ince bir cam değilse, darbe ile sökebilirsiniz. Epoksi ile yapıştırılmış iki nesneyi ayırırken, arasına ince, metal bir spatula benzeri bir metal ile vurup çıkarabilirsiniz. Kalan kısımları pense ile kırılabilirsiniz. Üzerinde kalan küçük yapıştırıcı kalıntılarını ise, zımpara veya eğe ile alabilirsiniz.

Epoksi Yapıştırıcı Markaları

Epoksi yapıştırıcıları nereden satın alabilirsiniz? Yapı marketlerde, hiper marketlerde, sanal mağazalarda ve bazı hırdavatçılarda bulabilirsiniz. Epoksi yapıştırıcı almaya karar verdiyseniz, bazı epoksi markalarını aşağıda listeledik. (Liste kalite sıralaması değildir, karışık olarak listelenmiştir.)

  • Bison
  • Pattex
  • Loctite
  • Selsil
  • Bimex
  • Apel
  • 404
  • Akfix
  • Vodabond

Benzer Yazılar

9 Yorum

    • Merhaba Şerife hanım,
      Görmeden birşey söylemek zor. Ama epoksi yapıştırıcılar birçok şeyi kuvvetli yapıştırır. Bison, Loctite, Vodabond, Pattex, Selsil gibi markaların epoksi yapıştırıcısını kullanabilirsiniz. Yaklaşık yarım saatte kurur. Fakat siz yine de 1 gün hareket ettirmeyin.

  1. Fransız malı kaliteli bir plastik bakce koltuğunun üstüne bir eşya sustu ve kolçağı arkalığından koptu set bozuldu tabii bunu hangi marka ve hangi epoksi yapustici ile yapıştırmak gerek??

  2. İyi günler 5 tonluk plastik su deposu çatlağına epoksi yapıştırıcı uygun olur mu su basıncına dayanirmi tekrar acilma yaparmi yardımcı olursanız sevinirim. Plastik kaynak çubuk yeterli gelmedi tekrar yarıldı teşekkürler.

    • Merhaba Mustafa Bey,
      Plastik kaynaklar epoksilerden daha dayanıklı. Epoksiler basınca çok dayanıklı değil ve sert. Bu nedenle tekrar ayrılabilir. Başka bir yerde kaynak yaptırmayı deneyin.

    • Hayrullah Bey,
      Montaj yapıştırıcı kullanabilirsiniz. Sehpa üzerine boydan boya “S” şeklinde sürün ve yapıştırın. Bir gün kurumaya bırakın.
      Ayrıca solventli montaj yapıştırıcısı tercih edin.
      Epoksi yapıştırıcı da olur. Birkaç noktadan. 15-20 santim aralıklarla fındık büyüklüğünde kullanın.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir