Plastik Nasıl, Neyle Yapıştırılır?

Plastik, yapıştırması en zor malzemelerden biridir. Fakat doğru yapıştırıcı ile plastiği kuvvetli bir şekilde yapıştırabilirsiniz. Kırılan 2 sert plastik neyle yapıştırılır, yumuşak ve sert plastik nasıl yapıştırılır, plastiği ne yapıştırır? açıklıyoruz. Ayrıca, plastiği cama ve metale yapıştırma tekniklerini anlattık. Sayfanın sonundaki plastik yapıştırmak ile ilgili sıkça sorulan sorular da ilginizi çekebilir.

Plastik Yapıştırma

Plastik yapıştırma teknikleri.
Plastik yapıştırma

Bir plastik parçayı yapıştırmak için kullanabileceğiniz birçok yapıştırıcı türü var. Fakat plastik, yapıştırılması en zor malzemelerden biridir. Bu nedenle bir çok yapıştırıcı plasik için uygun olsa bile çok kuvvetli bir yapışma sağlanamaz.

Yapıştırmak istediğiniz plastiğin, büyüklüğü, iç mekan veya dış mekanda mı bulunduğu, ağırlık taşıyıp taşımayacağı, esnek mi sert mi olduğu, doğru plastik yapıştırıcısı seçimi açısından önemlidir.

Kırılan bir plastiği yapıştırmadan önce, malzemenin polietilen, polipropilen veya teflondan yapılmadığına emin olmalısınız. Çünkü, bu malzemeleri birçok yapıştırıcı tutmaz.

Plastiği yapıştırmadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri, üzerine yük binip binmediği. Plastik bir oyuncağı yapıştırmak kolaydır. Fakat, iş plastik bir sandalyeyi yapıştırmaya geldiğinde, plastik yapıştırıcı yeterli olmayabilir.

Plastik yapıştırırken dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta ise yapıştırmak istediğiniz plastiğin sertliği. Esnek plastikler için esnek yapıştırıcıları, sert plastikler için sert plastik yapıştırıcılarını tercih etmelisiniz.

Plastik Neyle Yapıştırılır?

Plastik neyle yapıştırılır?
Plastik neyle yapıştırılır?

Plastik ne ile yapıştırılır? Plastiği yapıştırmak için japon yapıştıcı, epoksi yapıştırıcı ve özel plastik yapıştırıcısı kullanabilirsiniz. Şimdi, daha detaylı olarak, nerede, hangi plastik yapıştırıcısını kullanmanız gerektiğini anlatalım.

  1. Özel plastik yapıştırıcısı. Sadece plastiği yapıştırmak için özel üretilmiş yapıştırıcıdır. Sayısı az olduğundan, Türkiye’de plasik yapıştırmak için çoğu zaman genel maksatlı yapıştırıcılar kullanılıyor. Bazı özel plastik yapıştırıcılar: Bison Plastik ve Loctite 406 Hızlı Plastik Kauçuk. (Sizin kullandığınız özel bir plastik yapıştırıcısı varsa lütfen yorum yaparak belirtin.)
  2. Epoksi yapıştırıcısı. Genel maksatlı bir yapıştırıcıdır. Plastiği plastiğe ve daha birçok şeye yapıştırabilir. “Epoksi yapıştırıcı hakkında daha fazla bilgi almak için epoksi yapıştırıcı nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”
  3. Sıvı ve jel japon yapıştırıcılar. Küçük ve orta büyüklükte plastikler için kullanabilirsiniz. oyuncak, süs, hobi eşyaları. Daha çok sabit parçalar için kullanın. Jel japon yapıştırıcısını yumuşak plastikler için kullanabilirsiniz. Japon yapıştırıcı hakkında daha fazla bilgi almak için japon yapıştırıcısı nedir? yazımızı okuyabilirsiniz. “Esnek yapıştırıcıları öğrenmek için esnek yapıştırıcılar nelerdir? yazısını okuyabilirsiniz.”
  4. Pvc yapıştırıcılar. PVC yapıştırıcı daha çok PVC boruların yapıştırılması için kullanılıyor. Eğer yapıştırmak istediğiniz parça PVC değilse, iyi sonuç vermeyebilir.
  5. Montaj yapıştırıcıları. Montaj yapıştırıcısı büyük plastik parçalar için uygundur. Silikon gibi kartuşlarda satılır. Piyasada montaj silikonu, yapıştırma silikonu, montaj yapıştırıcısı gibi isimlerle bulabilirsiniz. Büyük plasik levhalar için kullanılır. Plastik ve PVC panelleri bir duvara yapıştırma için kullanabilirsiniz. Uç uca yapıştırmalar için uygun değildir. “Detaylı bilgi almak için montaj yapıştırıcısı nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”

Kırılan Sert Plastik Nasıl Yapıştırılır?

2 plastik nasıl yapıştırılır? Kırık plastiği kuvvetli bir şekilde yapıştırmanın en iyi yolu, plastik için özel üretilmiş yapıştırıcıları kullanmaktır. Genel maksatlı yapıştırıcılarla da kırılan sert plastiği birbirine yapıştırabilirsiniz.

Aşağıdaki videoda kırık bir plasik oyuncağı yapıştırmak için genel maksatlı bir yapıştırıcı olan, Pattex Repair %100’ü kullandık. Geç kuruyan bir yapıştırıcıdır. Fakat kırılan iki plastiği birbirine yapıştırabilir.

Plastiği Plastiğe Yapıştırma

Plastiği plastiğe yapıştırma.
Plastiği plastiğe yapıştırma.

Plastiği plastiğe yapıştırma: Düz yüzeye sahip plastikleri yapıştırmadan önce zımpara yaparsanız, daha iyi tutar.

  • Kırık plastiğin temiz ve kuru olmasına dikkat edin.
  • Plastik yapıştırıcısını ince sürün.
  • Mümkünse üzerine bir ağırlık koyun.
  • 24 saat kurumasını bekleyin.

Plastiği Demire Yapıştırma

Demiri plastiğe yapıştırma: Demir ile plastiği yapıştırmak için genel maksatlı yapıştırıcıları, epoksi yapıştırıcıları ve montaj yapıştırıcılarını kullanabilirsiniz.

Eğer, plastik ve demir küçük ise çift karışımlı epoksi yapıştırıcıları kullanabilirsiniz. Eğer, plastik ve demir çok ağır ve büyük bir parça ise montaj yapıştırıcı kullanabilirsiniz.

Plastiği Metale Yapıştırma

Plastiği metal yapıştırma
Metal ile plastik nasıl yapıştırılır?

Metal ile plastiği yapıştırmak için montaj yapıştırıcı, poliüretan mastik, çift karışımlı epoksi yapıştırıcıları kullanabilirsiniz.

Cama Plastik Yapıştırma

Plastiği cama yapıştırmak için renksiz yapıştırıcılar iyi bir seçimdir. Küçük parçalar için UV yapıştırıcılar, renksiz çift komponentli epoksi yapıştırıcı, renksiz kontakt yapıştırıcılar, cama plastik yapıştırmak için uygundur.

Plastik Sandalye Yapıştırma

Plastik sandalyalerin sırt kısmı ve oturma kısmı, yapıştırmak için pek uygun bölgeler değildir. Sürekli ağırlık altında olduğundan, yapıştırmak yerine sandalyelere plastik kaynağı yapılmalıdır. Ayrıca, delikli demirler ile vidalama yapılabilir.

Yumuşak Plastik Yapıştırma (Vinil)

yumuşak plastik yapıştırma
Yumuşak plastik yapıştırma

Yumuşak plastikler, yani esnek plastikler, vinil, lastik, kauçuk gibi eşyalardır. Yumuşak plastikleri yapıştırmak için kullanabileceğiniz yapıştırıcıları aşağıda listeledik.

Yumuşak Plastik Neyle Yapıştırır?

  • Bison Vinyl Plastic (vinil gibi yumuşak plasikleri yapıştırmak için.)
  • Pattex Metal-Plastik-Cam
  • Bison Liquid Rubber (Sıvı kauçuk) (Kauçuk, lastik eşyaları yapıştırmak için.)
  • Bison Kit,
  • Pattex %100,
  • Pattex Tamir Extreme,
  • Kontakt yapıştırıcılar (Derby Kontakt, Vodaseal Kontak v.b.)

Yumuşak Plastik Nasıl Yapıştırılır?

Yumuşak plastiğin yapıştırılması, yapıştırıcı markasına göre değişkenlik gösterir. Yukarıda belirttiğimiz yapıştırıcıların biri ile yapıştırıcının ambalajındaki uygulama talimatlarını izleyin. Çok soğukta yapıştırma yapmayın ve yapıştırıcının kuruması için en az 24 saat bekleyin.

Sıkça Sorulan Sorular

Silikon Plastik Yapıştırır Mı?

Silikon, plastikten yapılmış eşyaları birbirine yapıştırmaz. Silikon ile sadece büyük plastikten levhaları duvara veya herhangi bir yere yapıştırabilirsiniz. Silikon neleri yapıştırır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Hızlı Yapıştırıcı Plastiği Yapıştırır Mı?

Hızlı yapıştırıcı, hızlandırıcı bir sprey ilave edilmiş japon yapıştırıcısının bir türüdür. Evet, küçük plastik parçaları yapıştırmak için kullanabilirsiniz. Sandalye, koltuk v.b. hareketli ve ağır plastik parçalar için kullanmayın. (Hızlı yapıştırıcı neleri yapıştırır? yazımızı okuyabilirsiniz.)

Japon Yapıştırıcısı Sert Plastik Yapıştırır Mı?

Japon yapıştırıcılar genel maksatlı yapıştırıcılardır. Küçük plastik paraçaları birbirine yapıştırır. Uç uca yapıştırmalarda, ağır plastiklerde, hareketli plastiklerde tercih etmeyin.

Sıcak Silikon Plastik Yapıştırır Mı?

Sıcak silikon, plastiği tutturur. Çok kuvvetli bir yapıştırma yapamaz. Hobi işlerinde kullanılır. Ağırlık taşıyamaz. (Sıcak silikon tabancası nerelerde kullanılır? yazımızı okuyabilirsiniz.)

Plastiği En Güçlü Ne Yapıştırır?

Bu plastiğin nerede kullanacağına göre değişir. Büyük plastik bir levhayı duvara yapıştırmak için montaj yapıştırıcı kullanabilirsiniz. Plastiği plastiğe yapıştırmak için Bison Plastic veya epoksi yapıştırıcı kullanabilirisiniz.

Bally Plastik Yapıştırır Mı?

Bally, kontakt yapıştırıcı sınıfına girer. Esnektir. Sert ve yumuşak plastikleri yapıştırmak için kullanabilirsiniz. Fakat, yapıştırma yüzeyi geniş olmalıdır. “Kontakt yapıştırıcılar hakkında daha fazla bilgi almak için, Kontakt yapıştırıcı nedir, ne işe yarar yazısını okuyabilirsiniz.”

Kırılan Plastiği En İyi Ne Yapıştırır?

Bison plastik, özel bir plasik yapıştırıcısı olduğundan, kırılan sert plastikleri yapıştırmak için en iyi tercihtir. Ayrıca çift karışımlı epoksi yapıştırıcıları kullanabilirsiniz.

Epoksi Plastik Yapıştırır Mı?

Evet yapıştırır. Epoksi yapıştırıcı genel maksatlı, kuvvetli bir yapıştırıcı türüdür. Sert plastikleri yapıştırmak için epoksi yapıştırıcıları kullanabilirsiniz. (Üretici firmanın kullanım talimatlarına dikkat edin.)

Tangit Plastik Yapıştırır Mı?

Tangit, en bilinen PVC yapıştırıcılardan biridir. PVC yapıştırıcıları PVC borularda kullanılan yapıştırıcılardır. Plastikler için kuvvetli bir yapışma sağlamayabilir.

Beyaz Tutkal Plastik Yapıştırır Mı?

Hayır, beyaz tutkal, plastiği yapıştırmak için uygun bir yapıştırıcı değildir. Ufak bir parça ise beyaz tutkal yerine japon yapıştırıcısı kullabilirsiniz.

En İyi Plasik Yapıştırıcı Hangisi?

Bison Plastic, Türkeye’de uzun süredir satılan tek özel plasik yapıştırıcısıdır. Birçok plastiği yapıştırabilen iyi bir plastik yapıştırıcısıdır. (Üretici ve dağıtıcı firmanın uygulama talimatlarına dikkat edin.)

Plasik Yapıştırıcı Var Mı?

Evet var. Bison Plastik, Türkiye’deki tek özel plastik yapıştırıcıdır. Bunun dışında plastik-çelik epoksilerini kullanabilirsiniz.

Uyarılar ve Önlemler

Plastik, yapıştırması zor bir malzeme olduğundan, zımpara yaparak yapıştırıcının daha iyi tutmasını sağlayabilirsiniz. Yukarıdaki açıklamalar ve ürünler tavsiye ve satınalma niteliğinde değil, genel bilgilendirme amacıyla yazılmıştır. Plastik yapıştırma hakkında sorularınızı iletmek için yorum yapabilirsiniz.

Benzer Yazılar

11 Yorum

  1. Merhaba ofis koltuğumun altında yer alan tekerliğin gövdesinde bir kırıklık var tekerlek yamuluyor bunu nasıl yapıştırabilirim (eğimli olan yerden içeriye doğru bir yarık düşünün)

    • Merhaba Burak Bey,
      Ağırlık altındaki plastikleri yapıştırmak iyi sonuç vermeyebilir. Epoksi macun ve epoksi yapıştırıcı deneyebilirsiniz.
      Detaylı bilgi almak için fotoğrafını [email protected] adresine mail gönderebilirsiniz.

    • Kadir Bey,
      Bölgeyi zımpara yaptıktan sonra epoksi macun uygulayabilirsiniz. Ancak, uzun süreli ve sağlam bir yapışma için plastik kaynağı gerekiyor.

  2. Arabanın torpido kapağını tutan açma kapama menteşe kolları kapak açıkken çocuğun bastırmasıyla kırıldı. Parça sert plastik ve hareketli, torpido kapağını açınca kapağı bu parçalar tutuyor. En sağlam nasıl yapıştırırım.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir