
Bildiğiniz gibi, silikon mükemmel bir su yalıtım malzemesidir. Aynı zamanda, macunumsu yapısı ile dolgu yapar, 2, 3 cm. aralığa kadar boşluk doldurur. Silikonun bir diğer kullanım alanı ise, bazı malzemeleri birbirine yapıştırabilmesidir. Bu yazımızda sıcak silikon neleri yapıştırır, soğuk silikon neleri yapıştırır? anlattık. Ayrıca, silikonun yapıştırabileceği diğer malzemelerden bahsettik ve sıcak silikon mu soğuk silikon mu daha iyi? açıkladık.
Silikon Neleri Yapıştırır?

Eğer, gerçek saf silikon kullanırsanız, iyi kuvvetli bir yapıştırma yapabilirsiniz. Fakat, silikon ister sıcak ister soğuk olsun, ağırlık kaldıracabilecek bir kuvvete sahip değildir ve güç gerektiren işlerde silikonları kullanmamalısınız.
Diğer tüm yapıştırıcılarda olduğu gibi silikonu da doğru yerde kullanırsanız fayda sağlayacaktır. Şimdi, silikonlar ile ilgili merak edilen soruları cevaplayalım. Ardından sıcak silikon ve soğuk silikon neleri yapıştırır? açıklayalım.
Silikon Yapıştırıcı Mı?
Silikon yapıştırıcı mı? Evet, hem sıcak hem de soğuk silikonlar yapıştırıcıdır. Fakat, doğru yerde kullanıldığında iyi sonuç verir. Sıcak slikon daha çok küçük eşyaları yapıştırmak için, soğuk silikon ise daha büyük malzemeleri yapıştırmak için kullanılır. Ayrıca, soğuk silikon donduğunda esnek, sıcak silikon ise daha sert kalır. Ayrıca soğuk silikonlar su yalıtımı yapabilir.
Silikon İle Ne Yapıştırılır?
- Ahşap
- Kumaş
- Taş
- Mermer
- Fayans
- Metal
- Plastik
- Kağıt
- Karton
- Mdf, Sunta
Yukarıdaki liste genel amaçlı verilmiştir. Yapıştırmak istediğiniz materyalin nerede olduğu çok önemlidir. Özellikle, ne yapıştırmak istiyorsanız, onun için özel bir yapıştırıcı kullanmak daha doğru bir seçim olacaktır.
Sıcak ve soğuk silikon birbirine benzese de kullanım alanları farklıdır. Soğuk silikonlar yapıştırma işlerinde biraz daha kuvvetlidir. Sıcak ve soğuk silikonların nerelerde kullanıldığını ve hangisinin hangi malzemeyi yapıştırmada daha başarılı olduğunu açıklayalım. Bu sayede, sıcak veya soğuk silikon tercihinizi doğru yapabilirsiniz.
Soğuk Silikon Neleri Yapıştırır?

Soğuk silikon neleri yapıştırır? anlatmaya başlamadan önce, soğuk silikonun çok geç kuruduğunu hatırlatalım. Silikonun hem su izolasyonu, hem de yapıştırmayı doğru şekilde yapabilmesi için; 24 saat, hatta 48 saat kıpırdatmadan ve suya temas ettirmeden bekletilmesi gerekir.
Ayrıca, yapıştırma yaparken silikonu, akrilik mastik ile karışmamak gerekir. Çünkü, silikonun yapıştırma özelliği varken, akrilik mastiğin yapıştırma özelliği yok denecek kadar azdır. Bu nedenle, silikon ile yapıştırma yapmaya karar verdiğinizde, kartuşun üzerinde akrilik mastik veya silikonize mastik değil, silikon yazdığına emin olun. (Silikon ve mastikler hakkında daha fazla bilgi almak için, linek tıklayarak, “Silikon ve Mastik Farkı” yazımızı okuyabilirsiniz.)
Üniversal silikon (genel amaçlı silikon), ayna silikonu, duşakabin silikonu, akvaryum silikonu gibi silikonlar yapıştırıcı olarak kullanılabilir.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, silikonun bir yapıştırıcı olması, onun her yerde, her şeyde kullanılabilir olduğunu göstermez. Her yapıştırıcı da olduğu gibi, silikonun da doğru yerde kullanılması gerekir. Silikon kullanımı, büyük alanlarda diğer yapıştırıcılardan daha ekonomik olabilir. Bu nedenle, çeşitli sektörlerdeki, ustalar bazı yapıştırma işlerinde silikon kullanır.
Şimdi, silikonun farklı maddelerde, yapıştırıcı olarak kullanımını anlatalım. Bu sayede, soğuk silikon neleri yapıştırır, nerelerde kullanılmalıdır? daha net anlaşılabilir.
Silikon Tahta Yapıştırır mı?

Silikon tahta yapıştırır mı, silikon ahşap yapıştırır mı? Evet, silikon tahta yapıştırır. Hatta silikon, tahtayı farklı şeylere yapıştırabilir. Örneğin: Tahtadan yapılmış bir süpürgeliği duvar diplerine yapıştırmak için ustaların çoğu silikon kullanır. Ayrıca, başsız çivi ile de destekleyerek iyi bir yapışma sağlanabilir.
Fakat, silikon kuruduğunda esnek kalır. Bu nedenle, çok sert ve mukavemet gereken yapıştırma işlerinde silikon kullanımı yanlış olacaktır. Örneğin: Tahtadan yapılmış bir masa veya sadalyeyi yapıştırmak için soğuk ve sıcak silikonlar uygun değildir.
Fakat, kırılmış küçük bir tahtadan yapılmış süs eşyasını silikon ile yapıştırıp yerine kaldırabilirsiniz. Burada güç ve dayanıklılık gerektiren bir yapışmaya ihtiyaç olmadığı için yeterli olacaktır.
Silikon Plastik Yapıştırır Mı?

Silikon plastik yapıştırır mı? Tahtada olduğu gibi plastik yapıştırma da güç gerektiren yapıştırma işleri için silikon kullanmayın. Plastik zaten çok zor yapışan bir malzemedir. Özellikle, plastiği plastiğe yapıştırmak istiyorsanız, silikon kullanmaktan kaçının. Ya özel bir plastik yapıştırıcısı kullanın, ya da genel amaçlı bir yapıştırıcı kullanın.
Fakat, plastikten yapışmış bir levhayı veya süpürgeliği bol bol silikon kullanarak bir başka bir yere tutturabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse: Evde plastik bir banyo havalandırmasını silikon ile duvara yapıştırabilirsiniz.
Silikon Demiri Yapıştırır Mı?

Silikon demiri yapıştırır mı, silikon metali yapıştırır mı? Yukarıda bahsettiğimiz gibi; silikon farklı türde malzemeleri birbirine yapıştırabilir. Fakat, silikon ile demir yapıştırmak çok sağlıklı olmayacaktır.
Silikon demiri tutar mı? Büyük, ince sacdan yapılmış bir demir levhayı bir yere monte etmek için silikon kullanabilirsiniz. Fakat, demiri demire yapıştırmak için silikon iyi bir tercih değildir. Özel bir metal yapıştırıcısı veya metal epoksi kullanabilirsiniz.
Motor ve benzeri parçaların arasına özel üretilmiş silikonlar yani sıvı contalar kullanılabilir. Burada yapışma sağlayabilir, fakat tek başına kullanılmaz, vida ile desteklenir.
Silikon Camı Yapıştırır Mı?

Silikon camı yapıştırır mı? Bunu bir örnek vererek açıklayalım: Camdan yapılmış bir masanın camını birkaç silikon damlası ile metal ayaklarına tutturabilirsiniz. Aslında bu sabitlemedir. Yani, kaymaması ve dengeli durması için yapılmış bir uygulama olacaktır. Fakat, yine kuvvetli bir yapışma olmayacaktır. Yani, masanın taşınması veya yerinin değiştirilmesi gibi durumlarda yapıştırılan kısım yerinden kopup ayrılacaktır. Fakat, masanın düz, geniş, ahşap veya metal tablası varsa; kenarlardan boydan boya sürülen bir silikon, camın tutması için yeterli olur.
Başka bir örnek vermek gerekirse: Silikonu eskiyen pencerelerde cam macununun kullanıldığı kısımlarda kullanabilirsiniz. Yani pencere kasası ile camın birleştiği kısım. Silikon burada hem su izolasyonu yapar, hem de camın pencere kasasına yapışmasına da olanak verir.
Silikon camı yapıştırır mı? Başak bir örnek ile devam edelim: Silikon, uç uca iki camı birbirine yapıştıramaz. Fakat, büyük bir aynayı duvara yapıştırabilir. Ayna silikonu ve hatta normal, genel amaçlı bir silikon bile büyük bir aynayı duvara yapıştırabilir. Ayrıca, özel üretilmiş akvaryum silikonları akvaryum camlarını birbirine yapıştırmak için kullanılabilir.
Kısaca özetlemek gerekirse; camı cama yapıştırmak için soğuk ve sıcak silikon kullanımı çok uygun değildir. Cam da zor yapışan bir malzeme olduğu için, kuvvetli bir yapışma sağlanamaz. Özellikle küçük, noktasal cam yapıştırmaları için silikon kullanımı doğru bir uygulama değildir. Fakat, büyük bir alanda geniş iki camın birbirine tam temas etmesi durumunda araya bol silikon sürülerek iyi bir yapışma sağlanabilir.
Camı cama yapıştırmak için; silikon yerine uv cam yapıştırıcısı veya şeffaf epoksi kullanabilirsiniz
Silikon Mermeri Yapıştırır Mı?

Silikon mermeri yapıştırır mı? Mermeri birbirine yapıştırmak için ya mermer taş yapıştırıcısı ya da montaj yapıştırıcısı kullanmalısınız. Fakat mermeri sabitlemek yani geçici tutturmak için silikon kullanılabilir. (Taş yapıştırma hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak “Taş yapıştırma” yazımızı okuyabilirsiniz.)
Mutfaklarda çatlamış mermer tezgahları veya lavaboları yapıştırmak için silikon kullanmayın. Başka bir örnek vermek gerekirse: Mermer bir mezar taşını yapıştırmak için de silikon kullanılmaz. Mermer yapıştırma hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak “Mermer yapıştırma” yazımızı okuyabilirsiniz.)
Fakat, metal veya mermer bir lavaboyu mermer bir tezgaha silikon ile yapıştırabilirsiniz. Lavabo çevresine bol bol sürün. Bu sayede hem su yalıtımı, hem de iyi bir yapışma sağlarsınız. Fakat, tam kuruma süresi için 48 saat bekleyin. (Çok ağır bir lavabo ise montaj yapıştırıcı veya mermer taş yapıştırıcı daha iyi bir seçim olacaktır.)
Silikon Köpük Yapıştırır mı?

Silikon strafor, köpük yapıştırır mı? Evet, silikon strafor, köpük yapıştırabilir. Hatta, dekoratif tavan köpüklerini yapıştırmak için silikon kullanan ustalar var.
Silikon ile köpük yapıştırmak için iyi bir marka tercih edin. Saf silikon olmasına dikkat edin. Akrilik mastik ve silikonize mastiğin yapıştırma özelliği silikona göre daha azdır.
Sünger Silikonla Yapışır Mı?
Evet, süngeri silikon ile yapıştırabilirsiniz. Süngeri kendisine veya herhangi bir yere silikon ile yapıştırmanız mümkündür. Özellikle soğuk silikon, süngeri daha iyi tutacaktır.
Silikon Duvarı Tutar Mı?
Silikon duvara tutar mı? Soğuk silikonlar genel maksatlı yapıştırıcılardır. Duvara da tutar. Hatta duvara ahşap süpürgelik yapıştırma ve ahşap, plastik duvar panellerinin duvara yapıştırılması için ustalar tarafından sıklıkla kullanılıyor.
Yukarıdaki silikon neleri yapıştırır, silikon yapıştırır mı? başlıkları soğuk silikon içindir. Silikon kartuşu içinde, silikon görünümlü, genel maksatlı montaj yapıştırıcıları, epoksiler, poliüretan mastik ve diğer yapıştırıcılar yukarıdaki tanımlara ve açıklamalara dahil değildir.
Sıcak Silikon Neleri Yapıştırır?

Sıcak silikonlar, soğuk silikonlardan daha kuvvetsizdir. Bu nedenle, tutturma dediğimiz daha basit yapıştırma işlerinde kullanılır.
Sıcak silikon neleri yapıştırır? Hobi işlerinde, küçük biblolarda, sepetlerde, kumaşların üzerine küçük taş ve ağır olmayan şeylerin yapıştırılmasında sıcak silikonları kullanabilirsiniz.
Sıcak silikonun en büyük avantajı çok hızlı donmasıdır. Soğuk silikonun kürleşmesi 24 ila 48 saat bulurken, sıcak silikonlar birkaç dakikada sertleşir.
Sıcak Silikon Cama Yapışır Mı?
Sıcak silikon cama yapışır mı? Sıcak silikonu cam, metal, tahta, kağıt, karton, gibi parçaları küçük ve hafif olmak kaydıyla birbirine yapıştırabilirsiniz. Büyük cam parçaları yapıştırmak için sıcak silikon uygun değildir.
Silikonla cam yapıştırma: Sıcak silikon ile küçük cam parçalarını herhangi bir yere yapıştırabilirsiniz. Camdan yapılmış küçük süs eşyalarının yapıştırmak için veya küçük cam parçaları ile süs eşyaları yapmak için sıcak silikonu kullanabilirsiniz.
Silikonla Taş Yapıştırma
Küçük taşları birbirine veya sepet gibi başka bir alana yapıştırmak için sıcak silikonları tercih edebilirsiniz. Daha büyük ebatlı taşlar için soğuk silikonları kullanabilirsiniz. İri taşları birbirine veya başka yerlere yapıştırma için de soğuk silikon yerine montaj yapıştırıcıları daha iyi bir seçenek olacaktır.
Sıcak Silikon Duvara Yapışır Mı?
Sıcak silikonlar, hızlı yapışma sağlarlar ve küçük eşyalarda etkilidirler. Sıcak silikon ile duvara hafif birşey yapıştırmak mı istiyorsunuz. Evet, sıcak silikon duvara tutar. Bayrak, poster, küçük bir çerçeveyi sıcak silikon ile duvara yapıştırabilirsiniz. Fakat, çıkarken duvar boyasına da zarar verebilir.
Sıcak Silikon Plastik Yapıştırır Mı?
Sıcak silikon plastiği yapıştırır mı? Evet, sıcak silikon plastiği yapıştır. Fakat, çok kuvvetli olmayacaktır. Plastik bir bibloyu sıcak silikon ile tutturup yerine kaldırabilirsiniz. Fakat, plastik bir oyuncak veya sürekli kullanımda olan bir plastik eşya için sıcak silikon çok dayanıklı olmayacaktır.
Sıcak Silikon Ahşap Yapıştırır Mı?
Sıcak silikon tahta yapıştırır mı? Yukarıda bahsettiğimiz gibi sıcak silikonlar ağırlığa dayanıklı değildir. Bu nedenle, ağır ahşap eşyaları yapıştırmak için sıcak silikon kullanmayın! Sıcak silikon, ahşap sehpa, ahşap sandalye, koltuk ve ahşap masa gibi eşyaları yapıştırmak için uygun değildir. Fakat, ahşaptan yapılmış, süs eşyası, ahşap bibloları tutturmak için sıcak silikon kullanabilirsiniz.
Sıcak Silikon Metali Yapıştırır Mı?
Metal zor yapıştırılabilen bir malzemedir. Sadece metal yapıştırıcı ve epoksi yapıştırıcılar ile yapıştırılabilir. Sıcak silikon metali yapıştırmak için yeterli güce sahip değildir. Fakat, metal bir yüzey üzerine boncuk, cam, tahta gibi küçük objeler yapıştırabilirsiniz.
Sıcak Silikon Mu Soğuk Silikon Mu Daha İyi?

Sıcak silikon mu soğuk silikon mu kullanmalısınız? Yukarıdaki açıklamalarımızdan da anlayacağınız gibi soğuk silikon daha ağır malzemeleri yapıştırmak için, sıcak silikonlar ise hafif malzemeleri yapıştırmak için uygundur.
Sıcak silikonlar birkaç dakikada kurur. Soğuk sillikonların ise su yalıtımı yapma özelliği de vardır ve geç kururlar. (24-48 saat) Bu özelliklere göre sıcak veya soğuk silikon tercihinizi yapabilirsiniz.