Mastik ve Silikon Farkı Nedir?

Bu yazımızda mastik ile silikon arasındaki fark nedir anlatıyoruz. Ayrıca, mastik ve silikonun kullanım alanları ile ilgili örnekler vererek, mastik silikon farkını daha net anlamanızı sağlıyoruz. Bu sayede, su yalıtımı, yapıştırma ve boşluk doldurma gibi işlerinizde silikon mu mastik mi kullanacağınıza daha kolay karar verebilirsiniz.

Mastik Silikon Farkı

silikon ile mastik farkı
Mastik ile silikon arasındaki fark nedir?

Mastik ile silikon arasındaki farkı anlatmaya başlamadan önce, çekomastiğin mastik ile aynı olduğunu hatırlatalım. Eskiden, akrilik mastik yerine çekomastik tanımı kullanılıyordu. Bu küçük notumuzu da eklediğimize göre artık, çekomastik ile silikon arasındaki farklara geçebiliriz.

Mastik silikon farkı: Birbirine çok benzeyen silikon ve mastikleri aynı amaç için kullanabileceğiniz gibi, en iyi sonucu almak için, doğru malzemeyi kullanmanız gerekir. Peki mastik ile silikonun farkı nedir?

Mastik İle Silikon Arasındaki Fark Nedir?

mastik ve silikon farkı
Mastik ile silikon arasındaki fark nedir?

Mastik İle Silikon Arasındaki Fark; silikonun çok daha esnek olmasıdır. Buna karşın; üretici firmaların piyasaya çıkardığı yüksek fiyatlı, süper elastik ve dayanıklı polimer ve poliüretan mastiklerin özellikle; dış mekan uygulamalarında standart silikonları geride bıraktığını görüyoruz.

Yine de; sıradan bir silikonla mastiği karşılaştırdığımızda silikonun daha esnek ve yapışkan olduğunu söyleyebiliriz.

Silikon, uygulandığı yüzeyde, esnek ve daha yapışkan şekilde dururken, akrilik mastik sertleşir, fazla esnemez. Ayrıca, akrilik mastiğin yapıştırma gücü daha zayıftır.

Bu yüzden akrilik mastik (çekomastik), yapıştırma işlerinde değil, basit dolgu işlerinde kullanılır. Akrilik mastiğin silikona göre ucuz olması da boşluk doldurmak için kullanımını ön plana çıkarmıştır.

Silikon Ve Mastik Türlerinin Zaman İçinde Değişimi

Her ikisi de zorlu hava koşullarına dayanıklı olmasına rağmen; yukarıda bahsettiğimiz gibi, artık yüksek performanslı, süper elastik ve çok daha dayanıklı dış mekan polimer ve poliüretan mastikleri üretilmektedir. (Polimer, poliüretan, flex mastikler) Pu mastik olarak da bilinen bu mastiklerin dayanma gücü 10 yıla kadar ulaşmaktadır.

Çekomastikte olduğu gibi üretici firmalar, değişik ihtiyaçlara cevap verebilecek farklı silikon türleri üretmişlerdir. Bu da hem profesyonel kullanıcıların hem de amatör kullanıcıların işini oldukça kolaylaştırmıştır. 

(Örneğin: Akvaryum silikonları, ayna silikonları, anti küf silikonlar, renkli silikonlar, oto silikonları, ısıya dayanıklı silikonlar v.b.)

Ayrıca, mastiğin neredeyse her boya türü ile boyanabilmesi mastik kullanıcılarına özellikle, duvar tamir işlerinde kolaylık sağlamıştır.

Şimdi, (çekomastik) mastik ve silikon farkını daha iyi anlamak için, silikonun ve mastiğin kullanım alanlarını ayrı ayrı anlatalım.

Evde Silikon Mu, Mastik Mi?

silikon mu mastik mi
Silikon mastik farkı

Silikon mastik farkı nedir, evde silikon mu mastik mi kullanmalıyım?: Standart inşaat silikonu, yani bildiğiniz genel amaçlı silikon, genellikle evlerde küvet, duş teknesi, lavabo gibi banyo aksesuarlarının duvarla birleştiği yerlerde kullanılır. (Silikon hakkında daha fazla bilgi almak için “silikon nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Silikon bu kısımlarda su izolasyonu ve yapışma sağlar. Yukarıda bahsettiğimiz gibi çekomastik silikon farkı burada ortaya çıkıyor.

Silikon yapışkan olduğu için, yapıştırıcı olarak da kullanılır. Silikon aynı zamanda güçlü bir yapıştırıcıdır. (Örneğin: Süpürgelik montajında, lavabo yapıştırmada, duvar panellerini yapıştırmada, strafor yapıştırmada, klozet montajında hem yapıştırıcı hem de izolasyon malzemesi olarak kullanılır.

Silikon, ayrıca cam ile pencere kasası arasında cam macunu yerine de sıkça kullanılır. Cam ile pencere kasası arasında hem su izolasyonu yapar hem de camı pencere kasasına kuvvetli bir biçimde yapıştırır.

Mastik Nerelerde Kullanılır?

çekomastik silikon farkı
Çekomastik silikon farkı

Mastik mi silikon mu kullanacağınıza henüz karar vermediyseniz, mastiğin kullanım alalarını tekrar gözden geçirelim.

Mastik, akrilik mastik, poliüretan mastik, inşaat mastiği, çekomastik gibi isimlerle de bilinir. Peki, (çekomastik) mastiğin silikondan farkı nedir?

Mastik, evlerde pencere kasası ile duvar birleşim yerlerinde kullanılır. Ayrıca, duvarda yaklaşık yarım parmak veya bir parmak çapında, yani bir kurşun kalem veya dolma kalem çapında boşlukları doldurmak için idealdir.

Ayrıca, akrilik mastikler (çekomastikler) su bazlı ve sentetik boyalar ile boyayabilirsiniz. Silikon ise, boyanamaz. Bu nedenle, duvardaki açılmaları doldurmak için en iyi seçimdir.

Yukarıda yeni nesil, poliüretan mastiklerden bahsetmiştik. Pu mastik, flex mastik, extra mastik adlarıyla da bilinen poliüretan mastikler, akrilik mastiklerden oldukça farklıdır. Şimdi, biraz da bu tür mastiklerden bahsedelim.

Akrilik Mastik İle Poliüretan Mastik Arasındaki Fark Nedir?

Poliüretan mastik ile akrilik mastik arasındaki fark nedir?: Akrilik mastiğin silikondan farkı ve esas amacı; boşluk doldurmak demiştik. Poliüretan mastikler ise, hem akrilik mastiklerin hem de; silikonların özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Yani poliüretan mastikler, hem iyi bir yapıştırıcı, yalıtım malzemesi, hem de; boşluk doldurucudur. Esnek yapısı sayesinde, uygulandığı boşluk genişlese bile direnç göstererek bırakmaz.

Poliüretan mastikler de, akrilik mastikler gibi boşluk doldurma amacı ile kullanılıyor. Fakat, daha yapışkan ve daha esnek bir yapıya sahipler. Örneğin: Bir akrilik mastiği pencere kasası ile duvar arasına uygularsanız, boşluğu doldurur. Fakat, çok iyi yapışmaz. 1-2 sene sonra zayıflayıp ayrılabilir.

Poliüretan mastikler ise, çok daha dayanıklıdır. 10 yıla kadar dayanabilir. Bu nedenle, poliüretan mastikler sanayide ve yapı elemanlarının birleşim yerlerinde uzun zamandır profesyonel olarak kullanılıyor.

Poliüretan mastikleri de, akrilik mastikler gibi su bazlı boyalar ve yağlı boyalar ile boyayabilirsiniz. Poliüretan mastikler metal kartuşlarda, akrilik mastikler ise, plastik kartuşlarda satılır.

Mastik ile silikon arasındaki fark ve kullanım alanları ile ilgili sormak istediğiniz soruları yorum kısmından yapabilirsiniz. “Mastikler hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak, Mastik, Çekomastik, Silikonize Mastik, Hibrit Mastik, PU Mastik Nedir?” yazısını okuyabilirsiniz.”

Benzer Yazılar

16 Yorum

  1. İyi günler
    Ankastre fırın lastiği koptu.Fırın lastiğinin kopan uçlarını birbirine yapıştırmak istiyorum.
    Arkadaşta 300 dereceye dayanıklı gasket silicone sıvı conta var.Lastiği bu sıvı cota ile yapıştırbilirmiyim.

  2. Aracımın ısıtıcılı sol kapı aynasının camı düştü. Ayna camını tekrar eski yerindeki plastiğe yapıştırmak için poliüretan mastik mi kullanmalıyım yoksa silikon mu?şimdiden çok teşekkür ederim.

  3. merhabalar fayans ile duşakabin mermeri arasına beyaz Würth Duşakabin Silikonu Beyaz diye nalzeme ile doldurdum fakat banyo aypınca yine su gelmeye başladı alttan bunun yerine normal şeffaf silikonmu çekmem lazım yanlış malzememi kullandım acaba

    • Merhaba Serdar Bey,
      Üzerinde duşakabin silikonu yazıyorsa, doğru malzemeyi kullandınız. Fakat, silikonu uygularken bir hata yapmış olabilirsiniz veya görmediğiniz bir yerden su kaçırıyor olabilir.
      Tekrar silikon yapabilirsiniz. Renk önemli değil.

    • Merhabalar, poliüretan malzeme ile duvara çıta çalışması yapacağım. Fakat çıtaları duvara yapıştırmak için ve çıtaların birleşim yerlerini hem yapıştırıp hem de dolgu malzemesi olarak ne kullanacağıma karar veremedim.
      Yardımcı olabilir misiniz?

      • Uğur Bey,
        Hem dolgu hem yapıştırma için, poliüretan mastik veya silikonize mastik kullanabilirsiniz. Fakat poliüretan mastik daha uzun ömürlü olur ve daha iyi bir yapışma sağlar.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir