Sıva Alçısı Nedir, Nerede Kullanılır, Nasıl Yapılır?

sıva alçı nedir
Sıva alçı

İnşaat sektöründe en fazla kullanılan sıva alçısının tüm özelliklerini bulabileceğiniz yazımızın ilginizi çekeceğini umuyoruz. Perlitli sıva alçı nedir, sıva alçıları ne işe yarar, sıva alçısı nerede kullanılır, detaylıca anlattık. Ayrıca, kuruma süresi ve saklama koşulları hakkında bilgiler verdik.

Sıva Alçı

Sıva alçıları, tüm yapılarda en çok kullanılan alçı türüdür. Binaların inşaat aşamasında uygulanır. İnşaat aşamasında uygulama sırası şöyledir: Önce tuğla örülür, tuğlanın arasına ve üzerine sıva atılır. Sıvanın üzerine de sıva alçıları uygulanır. Daha sonra da saten alçı ve astar boya yapılır.

Sıva alçıları, saten alçı kadar çok düzgün bir alçı olmasa da; kaba sıvanın hatalarını kapatır. Alçı sıva, sıvadan daha düzgün bir yüzey oluşturur ve yüzeyi saten alçı uygulamak için hazırlar.

Sıva Alçı Nedir?

alci-siva
Sıva alçı nedir?

Sıva alçı nedir, alçı sıva nedir? Sıva alçı için, kalın, beyaz renkte, bir alçı çeşidi diyebiliriz. Sıva alçı, beyaz renkte kaba bir alçıdır. Binaların inşaat aşamasında sıvadan sonra ve saten alçıdan önce kullanılır ve saten alçıdan daha kalın bir alçıdır. Kaba alçı olarak da bilinir.

Perlitli Sıva Alçı Nedir?

Perlitli sıva alçı nedir? Perlitli sıva alçıları, sıva alçılarına benzer. Beyaz renktedir, dolgu yapma ve yüzey hazırlama alçısıdır. Perlitli sıva alçısının ısı ve ses izolasyonuna bir miktar katkısı vardır.

Sıva Alçısı Nerelerde Kullanılır?

alçı sıva nerelerde kullanılır
Sıva alçı nerelerde kullanılır?

Sıva alçıları ve perlitli sıva alçıları binaların inşaatı aşamasında saten alçısı ile sıva arasına uygulanır. Saten alçısı pürüzsüz ve düzgündür. Fakat, sıva alçıları daha kalındır.

Sıva sonrası duvarda oluşan pürüzleri sıva alçı bir miktar kapatır ve saten alçı uygulamak için hazır hale getirir. Sıva alçısını uygulandıktan sonra, kurumasını bekleyin ve üzerine daha ince olan saten alçı uygulayın.

Eğer evinizdeki duvarlarda bir boşluk varsa, sıva alçılarını kullanabilirsiniz. Sıva alçıları büyük boşlukları kapatmak için ideal alçılardır. Duvardaki büyük yarık ve delikler için uygundur. (İnce ve kılcal çatlaklar için saten alçı kullanın.)

Duvarınızda bir yumruk büyüklüğünde boşluk varsa, sıva alçı kullanın. Tesisat borularının tamir edilmesi için duvarınız kırıldıysa, yine sıva alçılarını kullanabilirsiniz.

Alçı sıva kuruduktan sonra, üzerine daha düzgün bir yüzey oluşturmak için, saten alçı çekip, astar ve boya yapabilirsiniz. Alçı boyamak hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak, “Alçı boyama, alçı hangi boya ile boyanır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Perlitli Sıva Alçısı Nerede Kullanılır?

  • İç mekanda her türlü duvar ve tavanların sıvanmasında.
  • Büyük delik ve boşlukların kapatılmasında.
  • Beton.
  • Gaz beton.
  • Brüt beton.
  • Bims blok.
  • Tuğla.
  • Biriket.

Alçı Sıva Nasıl Yapılır?

sıva alçı nasıl yapılır
Sıva alçı nasıl yapılır?

Alçı sıva nasıl yapılır? Sıva alçısı, bir sıva çeşididir. Bu nedenle, su ile hazırlamanız gerekiyor. Su ile karıştırılarak kalın bir macun kıvamı elde edin, yüzeye mala veya spatula ile uygulayın.

Alçı sıva, yapılması kolay bir uygulamadır. Fakat, duvarda büyük bir yüzeye uygulanması gerekiyorsa, bir alçı ustasının yapması, daha hızlı ve düzgün olmasını sağlayacaktır.

Sıva Alçısı Nasıl Yapılır?

Büyük miktarda sıva alçısı hazırlamak istiyorsanız, bir kürek ve 30 kg. (bir torba) sıva alçı satın almalısınız. Sıva alçıyı yere dökün, ortasını kürekle açın ve birkaç litre miktar su dökün. Suyu emdikçe ilave edin ve kalın bir macun olmasını sağlayın.

Evde Sıva Alçısı Nasıl Yapılır?

Sıva alçısı nasıl hazırlanır? Evinizde duvarlarınızda delik ve boşluklar varsa, sıva alçı ile doldurabilirsiniz. Yumruk büyüklüğünde bir deliği doldurmak için 2, 3 kg. sıva alçı yeterlidir.

  • Bir kova içerisine sıva alçısını koyun.
  • Üzerine 1,5 litre suyu yavaş yavaş karıştırarak ilave edin. Alçı suyu emene kadar iyice karıştırın.
  • Emdikçe su ilave edin. Kalın bir macun kıvamı elde edin.
  • Spatula veya mala ile uygulayın. (Üzerine saten alçı, astar veya boya yapmadan önce alçı sıvanın iyice kurumasını bekleyin.)
  • Kuruduktan sonra, eğer üzerine saten alçı çekmeyecekseniz, kaba kısımları spatula darbeleri ile kırabilir ve zımpara yapabilirsiniz.

Sıva Alçısı Kuruma Süresi

alçı sıva ne zaman kurur
Sıva alçı kuruma süresi

Alçı sıva kuruma süresi, sıva alçılarının kuruma süresi nedir, sıva alçı kaç günde kurur? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sıva alçıları, kalın olarak uygulanır ve büyük boşlukları kapatmak içindir. Bu da alçının kuruma süresini uzatır.

Sıva alçısının yaklaşık olarak 90 dakika çalışma süresi vardır. Yani, bu süre içinde hazırladığınız sıva alçısını kullanmanız gerekiyor. Donma süresi ise, yaklaşık olarak 140 dakikadır.

Sıva alçısını ne kadar kalın uygularsanız, o kadar geç kurur. İnce çektiğiniz sıva alçısı, birkaç saatte kuruyabilir. Fakat, kalın uygulanmış bir alçı sıvanın tamamen kuruma süresi 1 günü bulabilir.

Alçı sıva kururken rengi değişir. Böylece, tamamen kuruduğunu anlayabilirsiniz. Alçı sıva tamamen kurumadan, üzerine saten alçı, astar veya boya uygulamayın!

Artan sıva alçınızı, toz halinde, bir torba içinde, zemine temas etmeyecek şekilde saklayın. “Nemden koruyarak muhafaza edin. Nem ile temas eden alçılar zamanla taşlaşacaktır.”

Benzer Yazılar

3 Yorum

  1. Merhaba,

    “Alçı sıva tamamen kurumadan, üzerine saten alçı, astar veya boya uygulamayın!”

    Maalesef ben geçen yaz küçük bir tadilat sürecinde bu hatayı yaptım. Odam çatı katında ve tavandaki straforları sökmek durumda kalmıştım.

    Kötü göründüğü için bu küçük kısma saten alçı uygulayacaktım ancak saten ve sıvayı karıştırdığım karışımı kullandım fark etmeden.

    Üzerinden bir gün geçtikten sonra saten alçı uyguladım. İlk katın rengi aslında hala biraz nemli olduğunu gösteriyordu sanırım en başta fark etmediğim için saten alçıyı uyguladım.

    Üstüne yaklaşık iki hafta sonra boya sürdüm çünkü hala “yeni alçı” kokusu vardı. Kışın bu koku azalmıştı ancak aylar geçmesine rağmen hala odanın bu tarafında bu koku var. Üzerinde küf gözükmüyor, boya dökülmesi yok. Ama içinde nem mi hapsoldu anlamadım, kokunun nedeni ne olabilir sizce? Sağlığa zararlı olabilir mi bu oku?

    • Furkan Bey,
      Koku sağlığa zararlı değil. Ancak küf oluşursa sağlığa zararlı olur. İçinde nem hapsolmuş olabilir. Ancak sıcak yaz aylarında bu nem çıkacaktır. Yine de nemin yüzeydeki alçı ve boyaya zarar verme ihtimali var. Bir işlem yapmadan önce sıcak yaz aylarının geçmesini bekleyin.

      • Anladım, zamanınız ve cevabınız için teşekkürler.

        Alçı geçen yaz mevsiminde hava sıcakken yapıldı. Sadece ilk katını atarken sıva-saten karışımı kullanılmıştı ve sadece 24 saat beklendikten sonra üstüne saten alçı yapıldı amatörce. Dediğiniz gibi nemli kaldı o zamanda muhtemelen.

        Saten alçının üstünde küf gözükmüyor. Soyulma da yok. Delip bakınca iç kısmındaki alçı tozluydu sadece. Tek anlayamadığımız şey aylar geçmesini rağmen odanın burasında kalan hafif alçı kokusu.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir