İç Cephe Mantolama Nasıl Yapılır?

iç montalama
İç mantolama

Dışarıdan yapılamayan durumlarda iç cephe mantolama tercih edilir. Apartman sakinleri tüm apartman için mantolamaya karşı çıkabilir veya yeterli bütçe sağlanamayabilir. Bu durumda, kendi daireniz için özel bir iç cephe mantolama düşünebilirsiniz.

Doğru malzemeleri kullanarak, kendiniz de iç montalama yapabilirsiniz. Bu yazımızda içerden mantolama nasıl yapılır, iç mantolama soğuğu keser mi? anlattık. Ayrıca, iç mantolama rutubeti önler mi, ve iç mantolamanın zararları nelerdir? açıkladık.

İç Mantolama

Doğru malzemeleri kullanıp doğru şekilde uygulama yaparsanız; iç mantolamanın evinizin ısı yalıtımına faydası olacaktır. İç mantolama yaparken, dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlar; doğru malzemeleri kullanmak, yalıtım levhaları arasında hiç boşluk bırakmamak ve iyi bir işçiliktir.

Mantolama malzemesi (sıkıştırılmış strafor) arasında kalan en ufak boşluk, zamanla terleme ve küfe neden olur. Nasıl ki; binaların inşaat aşamasında yapılan straforlarda kırık ve eksik yerlerden terleme ve küf yapıyorsa, içeriden de eksik olan yalıtım, aynı şekilde nem ve küfe neden olacaktır.

Eğer evinizin iç yalıtımını kendiniz yapmayı düşünüyorsanız, hem zaman, hem para kaybına neden olmamak için, iç cephe mantolama uygulamasına dikkat etmelisiniz.

İç yalıtım uygulamasında hatalarına engel olmak için, iç mantolama nasıl yapılır, iç yalıtım nasıl yapılır? aşağıda detaylıca anlattık. Özenli bir çalışma ile malzemeleri de doğru kullanırsanız, kendiniz de odanıza veya evinizin tüm alanlarına iç yalıtım yapabilirsiniz.

İç Cephe Mantolama Neyle Yapılır?

  • Strafor
  • XPS
  • Camyünü
  • Taşyünü
  • Yekpare poliüraten köpük

Yukarıda iç cephe mantolama yapılan malzemeleri listeledik. En çok kullanılan malzemeler strafor ve XPS tir. XPS strafora göre daha yoğun ve homojendir.

Camyünü ve taş yünü hem ısı hem de ses izolasyonu yapar. Daha çok dış yalıtımda kullanılır ve maliyetlidir.

Yekpare poliüretan köpük ise; bir kamyon ile iç duvarlara inşaat aşamasında sıkılır. Oldukça etkilidir. Fakat, inşaat aşamasında yapılmalıdır ve yüksek maliyetlidir.

Biz bu yazımızda, sizin de uygulayabileceğiniz, strafor ve XPS ile iç yalıtımı anlattık.

İç Mantolama Nasıl Yapılır?

iç cephe montalama
İç cephe mantolama

İç cephe mantolama nasıl yapılır? Strafor ile iç cephe montalama, kendinizin de yapabileceği bir uygulamadır. İç cephe duvarlarınıza, tavanlarınıza hatta parkelerinizin altına bile mantolama yapabilirsiniz.

İç yalıtımda bildiğiniz gibi strafor kullanılıyor. Siz de straforların farklı renkte olduğunu fark etmişsinizdir. İşte bu renkler straforun dansitesini yani, yoğunluğunu gösteriyor.

Genellikle, beyaz bir straforlar, yoğunluğu düşük straforlardır. Kırmızı veya mavi bir strafor ise, daha yoğun, daha mukavemetli strafordur. Dolayısıyla daha iyi yalıtım yapacaktır.

İç cephe montalamada daha çok ince straforlar kullanılıyor. Fakat, sıkılaştırılmış bu straforlar; bir çok kalın strafordan daha etkilidir. Straforun kalınlığından ziyade, yoğunluğu (dansite) yüksek sıkıştırılmış strafor daha iyi yalıtım yapar. İç cephe yalıtım için; XPS denilen yüksek yoğunluklu, daha homojen yalıtım levhalarını da kullanabilirsiniz.

İç cephe yalıtım uygulamalarına baktığımızda, genellikle ince fakat, sıkıştırılmış levhalar kullanıldığını görüyoruz. Bu da hem montajda kolaylık sağlıyor hem de iyi ısı yalıtımı yapılmasına neden oluyor.

Siz de iç montalama yapmayı düşünüyorsanız; ince fakat yüksek yoğunluklu strafor kullanabilirsiniz. 3 mm. veya 6 mm sıkıştırılmış straforlar ve XPS levhalar, iç mantolama için ideal kalınlıktır. Fakat kalınlık sizin için önemli değilse; mavi, kırmızı renklerde kalın straforları da içten ısı yalıtımı için kullanabilirsiniz. Gerekli uyarılarımızı yaptığımıza göre artık, içten yalıtım nasıl yapılır? anlatalım.

İçten Yalıtım Nasıl Yapılır?

içeriden yalıtım nasıl yapılır
İçten yalıtım nasıl yapılır?

İçten yalıtım nasıl yapılır? İç yalıtım denince aklınıza duvarlara strafor uygulaması gelse de; tavan ve zemin yalıtımı da önemlidir. Fakat, biz en önemli olandan başlayalım. Ardından zemin ve tavan yalıtımına geçelim. İç cephe strafor montalama yapmak için; kullanmanız gereken malzemeler ile başlayalım.

İçten Yalıtım İçin Gerekli Malzemeler

  • Sıkıştırılmış strafor veya XPS yalıtım levhası. 3mm veya 6 mm olabilir. (Duvarlarınızı önceden ölçerek, strafor sayısını belirleyin. Kırılma olasılığına karşı, bir iki adet fazla almakta fayda var. İsterseniz daha kalın ve renkli olanları da kullanabilirsiniz. (Yukarıda bahsettiğimiz gibi renkliler daha yoğun.)
  • Strafor yapıştırma harcı (Strafor yapıştırma harcını yapı marketlerden satın alabilirsiniz. Hazır yapıştırıcı satın alabilirsiniz. Yoğurt kıvamlı bu yapıştırıcılar ile uygulama daha kolaydır.
  • Sıva harcı. (Sıva harcı, straforu yapıştırdıktan ve kuruduktan sonra üzerine uygulanır. Bu sayede, straforun kırılgan yapısı darbelere karşı korunmuş olur. Sıva harcı ile duvar artık sertleşecek parmağınız ile bastığınızda strafor esnemeyecektir. Ayrıca, çocuklu evlerde dayanımı arttıracaktır.
  • Sıva filesi. (Sıva filesi, iç mantolamanız bittikten sonra, duvarda oluşabilecek muhtemel çatlaklara karşı koruma sağlar.
  • Sıva alçı ve saten saten alçı. Alçı uygulaması size kalmıştır. Daha düzgün bir yüzey elde etmek için uygulanır. Sıva harcı hafif pürüzlüdür. Sıva harcı kuruduktan sonra isterseniz, sıva alçı daha sonra da ve saten alçı ile pürüzsüz bir yüzey elde edebilirsiniz. Fakat, saten alçıyı düzgün çekmek ustalık gerektiren bir iştir. (Aşağıdaki mantolama uygulama detaylarını inceleyin.)
  • Astar. (Duvarınızı ister sıva ile bırakın ister alçı çekin, boya yapmak için astar uygulamalısınız. Bu sayede, boya iyi tutar, alçı tarafından emilmez ve boya sarfiyatı azalır.
  • Boya. (İçten yalıtım sonrası, duvarlarınızı su bazlı boya ile boyamalısınız. Bu sayede, hava geçirgenliği olacak ve küf ve nem oluşmayacaktır. Biz yalıtım sonrası, silikonsuz plastik boyaları kullanmanızı tavsiye ediyoruz. (Silikon, az da olsa hava geçirgenliğini azaltıyor.)

Evin İçinden Mantolama Nasıl Yapılır?

  • Taraklı mala ile hazır strafor yapıştırıcısını duvarınıza sürün. Yaklaşık olarak, bir levha boyunda sürebilirsiniz. İkinci levhayı yapıştırırken de levhanın kapladığı alan kadar yapıştırıcı kullanırsınız. Böylece, kullandığınız yapıştırıcı duvarda fazla beklemez ve kurumaz.
  • Isı yalıtım levhasını yapıştırdıktan sonra, birkaç noktadan üzerine hafifçe bastırın ki boşlukları kapansın, iyice otursun.
  • Tüm duvarların ısı yalıtım levhalarını tamamen yapıştırdıktan sonra, üzerine sıva harcı çekin.
  • Sıva harcını tüm duvarlara çektikten sonra, sıva harcı kurumadan önce, üzerine sıva filesini yapıştırın. Fileyi üzerine hafifçe bastırmanız yeterli olacaktır. File üzerine de ince bir sıva yaparak kurumaya bırakın.
  • Sıva kuruduktan sonra, üzerine sıva alçısı çekin. Sıva alçısı da kuruduktan sonra, üzerine saten alçı çekerek alçılamayı bitirin. Sıva çekmek ve duvara alçı yapmak, özellikle saten alçı çekmek ustalık gerektiren bir iştir. Saten alçının düzgün ve pürüzsüz olması gerekir. (Sıva çekme ve alçılama aşamalarında daha tecrübeli birinden yardım isteyebilirsiniz.)
  • Saten alçı kuruduktan sonra, üzerini 180 numara zımpara ile zımpara yapın.
  • 1 kat alçılı yüzey astarı uygulayın. En az 5-6 saat. (mümkünse 1 gün) astarın kurumasını bekleyin.
  • Üzerine su bazlı boyanızı yapın. En az 2-3 saat ara ile 2 kat uygulama yapın.

İç Mantolamada Merak Edilen Sorular

İç Mantolama Neden Yapılır?

İç cephe mantolama, yapılara içeriden ısı yalıtımı yapmak içindir. Çok katlı bina ve evlerde dışarıdan yalıtım mümkün olmayan durumlarda iç mantolama yapılır. Ayrıca, bina sakinleri ile anlaşma sağlayanamayıp, dışarıdan dış mantolama yapılamıyorsa, daire içinden, bireysel olarak, iç mantolama tercih edilir.

İç Mantolama Soğuğu Keser Mi?

İç mantolama, dış mantolama kadar etkilidir. İç mantolama soğuğu keser mi? Evet, iç mantolama ile iyi bir ısı yalıtımı yapabilirsiniz. Fakat, eğer mümkünse dış yalıtım yaptırmanızı öneriyoruz.

Dış cepheden ısı yalıtımı, daha etkili olacak, duvarda nem, küf, terleme gibi oluşuma risklerini en aza indirecektir. Dış mantolama genellikle ile iç mantolama uygulamasından daha rahattır ve daha kalın ve etkili malzeme kullanımına müsaittir. (Cam yünü, taş yünü v.b.)

İç Mantolama Rutubeti Önler Mi?

İç mantolama rutubeti keser mi? İyi yapılmış bir iç mantolama rutubet ve terlemeyi keser. Fakat, straforlar arasında ince de olsa boşluk kalmamalıdır. Özellikle, kuzey cepheli binalarda hem iyi bir ısı yalıtımı, hem de rutubetin tamamen kesilmesi için dıştan yalıtım öneriyoruz.

İç Mantolama Faydalı Mı?

İç mantolamanın faydası var mı? Evet, iç mantolama da, dış mantolama kadar etkilidir. Isı tasarrufu ve ısınmaya faysa vardır. Fakat, alt ve üst dairelerde yalıtım eksikse veya iç mantolama yanlış veya eksik yapılmışsa az miktarda da olsa küf ve nem ortaya çıkabilir.

İç Cephe Mantolama Zararları

İç mantolama zararlı mı, iç mantolamanın zararları var mı? İç cephe mantomanın, iç yalıtıma faydası olduğu kadar, bazı zararları da vardır. Aşağıda iç cephe mantolamanın olası zararlarını listeledik.

  • Dış mantolama, iç mantolamadan daha etkilidir. Dış mantolama binaya komple yapıldığından, içerdeki sıcak havanın dışardaki soğuk hava ile sirkülasyonu tam olarak kesilir. İyi bir dış yalıtım ile duvarlarda terleme ve küf oluşmaz.
  • Dış yalıtım, taş yünü, cam yünü gibi kalın ve etkili ses ve ısı izolasyon malzemelerinin döşenmesi için daha müsaittir.
  • İç mantolama ile odalarda daralma meydana gelecektir. Strafor, sıva ve alçı katmanları ile bir miktar daralma olur.
  • İç cephe mantolamada sıva, alçılama ve file çekme işlemlerinde eksik ve yanlış bir uygulama olursa, duvarda veya boyada zamanla çatlamalar meydana gelebilir.

Evinizde iyi bir ısı yalıtımı sağlamak için, yukarıda anlattığımız iç cephe mantolama uygulaması ile birlikte; parkenizin altına şilte yerine strafor ve tavana da dekoratif tavan kaplamalarını kullanabilirsiniz. Böylece, daha etkili iç cephe mantolama yapmış olursunuz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir