Plastik Boya Nedir, Özellikleri, Çeşitleri Nelerdir?

Plastik boya nedir, diğer boya çeşitlerine göre avantajları nelerdir? Silikonlu ve silikonsuz plastik boyanın özelliklerini aşağıda açıkladık. Plastik boyanın çeşitlerini ve özelliklerini öğrendikten sonra eviniz için plastik boya kullanmak isteyebilirsiniz.

Plastik Boya Nedir?

plastik boya nedir
Plastik boya nedir?

Plastik iç cephe boyası nedir, plastik boya ne demek? Çok fazla kafa karıştırıcı kimyasal detaylara girmeden, plastik boyanın ne olduğunu hemen belirtelim. Plastik boya nedir? Plastik boya, su bazlı boyanın bir çeşididir. Silinemeyen, mat, su bazlı boyalara plastik boya denir. Halk arasında plastik boya ve su bazlı boyaların çok ayrı boyalar olduğun sanılsa da; plastik boyalar da aslında su bazlı boyalardır.

Su bazlı plastik boya nedir, plastik boya iyi mi? Plastik boyalarda genellikle silikon katkısı olmaz ve temizlenebilme özelliği de yoktur. Fakat, nadir de olsa, silikonlu plastik boya da vardır. Fakat, plastik boya silikonlu olsa bile silinme özelliği yoktur. Yani, plastik boyanın üzerinde oluşan lekeleri silmek isterseniz boyanın beze çıktığını görürsünüz. Fakat, plastik boyanın birçok avantajı vardır. Bunları sayfanın daha aşağısında plastik boyanın özellikleri başlığında anlattık. “İlgili yazı: duvar boyası çeşitleri.”

Silikonlu Plastik Boya Nedir?

Silikonlu plastik boya içerisine sıvı silikon eklenmiş plastik boya demektir. Halk arasında silikonlu boya silinebilir olarak algılansa da, her silikonlu boya silinemez. Üretim aşamasında bir plastik boyanın içerisine silikon katılsa da silinebilme özelliğine sahip olamaz. Ayrıca, silikonlu da olsa tüm plastik boyalar mat görünüme sahiptir.

Plastik ve Silikonlu Boya Farkı

Plastik boya silikonlu boya farkı: Silikonlu silinebilir boya da vardır, plastik silikonlu boya da. Yukarıda bahsettiğimiz gibi plastik boyaları silinemez ve görünümü tam mattır. Su bazlı silinebilir boyalar ise; yarı mat, ipek mat, soft mat görünümünde olabilir ve silinebilme özelliğine sahiptir.

Plastik Boya Nerelerde Kullanılır?

plastik boya ne demek
Plastik boya nedir?

Plastik boya nerelerde kullanılır, plastik boya ile ne boyanır? Plastik boya genellikle sıvalı yüzeylerde kullanılsa da, saten alçılı yüzeylerde de kullanılabilir. Plastik boya iç cephe duvarlarında kullanılır. Yağlı boyanın üzerine direkt olarak kullanılmaz. Fakat, geçiş astarı yapılarak uygulanabilir. Plastik boya ile boyayabileceğiniz yüzeyler şunlardır:

  • Alçıpan yüzeylere,
  • Tüm alçı çeşitlerine,
  • Tüm sıva çeşitlerine,
  • Plastik boya üzerine,
  • Beton ve hazır beton üzerine,
  • Yağlı boya üzerine, (geçiş astarından sonra)
  • Su bazlı silikonlu silinebilir boyalar üzerine, (astardan sonra) kullanabilirsiniz. “İlgili yazı: plastik boya nasıl yapılır?”

Plastik Boya Nasıl Temizlenir?

Plastik duvar boyası nasıl temizlenir, plastik boya nasıl silinir? Yukarıda bahsettiğimiz gibi plastik boyanın silinebilme özelliği yoktur. Plastik boyalar çeşitli kalitede üretilse de sürtünmeye dayanıklı değildir. Fakat, bazı üretici firmalar üst kalite plastik boyalara bir miktar sürtünme direnci kazandırarak hafifçe silinebilme özelliği kazandırmışlardır.

Bir plastik boyayı silmek zorunda kalırsanız, nemli temiz bir bez ile silin. Aşırı derecede bastırarak silinen ve üzerinde deterjan kullanılan plastik boyaların rengi çıkar, beze gelir, leke duvarda yayılabilir. Bu nedenle, kirlenen bir plastik boyayı temizlemek yerine üzerini tekrar boyamak en iyi seçenektir.

Plastik Boya Nasıl İnceltilir?

Plastik boya nasıl inceltilir, plastik boya ne ile inceltilir? Plastik boyalar bir su bazlı boya çeşididir. Dolayısıyla su ile inceltilir. Fakat, inceltmeden direk olarak kullanabilirsiniz. Özellikle plastik boyanızın kalitesinden emin değilseniz veya duvarda koyu bir rengi kapatmak için plastik boyayı hiç inceltmeden kullanabilirsiniz. Fakat, kullanmadan önce çok iyi karıştırmanız gerekiyor.

Plastik Boya Ne İle İnceltilir?

Plastik boyalar su ile inceltilir. Musluk suyu plastik boyayı inceltmek için yeterlidir. Her boyada olduğu gibi bazı firmalar tüketici ihtiyaçlarına cevap vermek adına çeşitli kalitede plastik boya üretirler. Orta kalite bir plastik boya %5-10 inceltilebilir. İyi kalite bir plastik boya ise %35-40 oranında inceltilebilir. Bir plastik boyaya ortalama %15-20 su ilave edebilirsiniz. Plastik boyanın inceltme oranı ambalajının üzerinde yazar. Üretici firmanın talimatları doğrultusunda inceltmenizi öneriyoruz. “İlgili yazı: boyaya ne kadar su katılır?”

Plastik Boya Çeşitleri

plastik boya çeşitleri
Plastik boya çeşitleri

Plastik boya çeşitlerini silikonlu ve silikonsuz olarak ayırabiliriz. Fakat, bir plastik boyanın içerisinde silikon olması veya olmaması fiyatını çok etkilemez. Yani silikonsuz bir plastik boya, silikonsuz bir plastik boyadan daha kapatıcı olabilir veya daha fazla alan boyayabilir. Ayrıca, boya üretici firmalar 1. kalite ve 2. kalite plastik boya üretebilir. Yani, bir boya üreticisi orta kalite ve iyi kalite olmak üzere 2 çeşit plastik boya üretimi yapabilir.

Tabi, plastik boyaların üretimi çeşitli ihtiyaçlara göre yapılır. Örneğin; 2+1 öğrenci evi için ekonomik grup bir plastik boya yeterli olacaktır. Fakat, 3+1 120 metrekare ve renkli duvarlara sahip bir eve mutlaka iyi bir plastik boya kullanılmalıdır. “İlgili yazı: bir eve ne kadar boya gider?” Şimdi silikonlu ve silikonsuz plastik boyalar hakkında daha detaylı bilgi verelim.

  1. Silikonsuz plastik boya: Silikon katkısı olmayan standart, mat plastik boyalardır. Plastik boya tanımına en uygun boyadır.
  2. Silikonlu plastik boya: Silikonlu plastik ne demek? Üretim aşamasında içerisine bir miktar sıvı silikon ilave edilmiş plastik boyadır. Fakat, içerisine ilave edilen silikon, plastik boyayı silinebilir yapmaz veya parlatmaz. Bu tip silikonlu plastik boyalar, çoğu zaman bir satış stratejisi olarak kullanılmıştır.

Plastik Boya Özellikleri

plastik boya özellikleri
Plastik boya özellikleri

Plastik boyanın en önemli özelliklerini ve avantajlarını aşağıda derledik. Aşağıdaki özellikleri okumaya başlamadan önce, plastik boyanın her zaman mat görünümlü olduğunu ve silinebilme özelliğinin olmadığını tekrar hatırlatalım.

  • Kokusuz,
  • Daha hesaplı,
  • Rötuş kolaylığı,
  • Uygulama kolaylığı,
  • Fırça rulo izi bırakmaz,
  • İyi nefes alır, küf oluşturmaz,
  • Daha az kimyasal içerik. (sağlıklı)
  • Alçılı ve alçısız yüzeylere uygulayabilme.

Şimdi, plastik boyaların özelliklerini biraz daha detaylandıralım.

1-Fırça Rulo İzi Bırakmaz

Tüm plastik boyalar mattır. Bu nedenle, kuruduktan sonra fırça rulo izi kalmaz. Kendi evinizi boyamak istiyorsanız amatör boyacılar için çok uygun olan plastik boyayı kullanabilirsiniz. “İlgili yazı: duvarda rulo izi kalmaması için ne yapılır?”

2-Hava Geçirgenliği Yüksektir

Plastik boyaların hava geçirgenliği çok yüksektir. Duvarlarınızda ilk boyadan son boyaya kadar plastik boya kullanıyorsanız, küf ve terleme oluşma ihtimali çok azdır. Özellikle sürekli buhar oluşan banyolar için çok uygun boyalardır. “İlgili yazı: banyo tavanı rutubet önleme.”

4-Rötuş Kolaylığı

Duvarlarınızı boyadıktan birkaç gün sonra veya birkaç ay sonra, hasar gören veya lekelenen bazı kısımları düzeltmeniz gerekebilir. Plastik boya rötuş ve tamir yapmak için en uygun boyadır. (Plastik boya üzerine plastik boyada.) Rötuş sonrası duvarlarınızda iz bırakmaz. (Seneler önce boyanmış ve aşırı kirlenmiş duvarlar hariç.)

4-Daha Az Kimyasal İçerik

Su bazlı boyalar üretilirken içerisine bazı kimyasal maddeler eklenir. Bu kimyasal maddelerin bazıları boyayı parlatmak için, bazıları kayganlaştırmak için bazıları da sürtünme dayanıklılığını arttırmak içindir. Plastik boyada kimyasal madde oranı en aza indirilmiştir. (Plastik boya için basit bir su bazlı boya diyebiliriz.) “İlgili yazı: antibakteriyel boya nedir?”

5-Daha Ekonomik

Sıradan bir plastik boyayı su bazlı silikonlu silinebilir boya ile karşılaştırdığımızda fiyatının daha ekonomik olduğunu görüyoruz. Plastik boyanın içerisine konulmayan kimyasal maddeler, hem sağlıklı hem ekonomik yapıyor. “İlgili yazı: en ucuz boya nedir?”

6-Uygulama Kolaylığı

Uygulaması hızlı ve kolay bir boya arıyorsanız plastik boyalar tam size göre. Rulonuzun uzun ipli veya kısa ipli olması fark etmez. Fakat, pürüzlü yüzeylerde rulonun gözeneklere girebilmesi için uzun ipli bir rulo kullanabilirsiniz. Hherhangi bir rulo ile plastik boyayı hızlıca uygulayabilirsiniz. Yine de ruloyu rastgele değil, yukarı aşağı hareket ettirerek kullanın. “İlgili yazı: kolay ev boyama.”

7-Alçılı ve Alçısız Yüzeylerde Kullanım

Plastik boyayı emici olan tüm yüzeylerde kullanabilirsiniz. Saten alçılı, sıva alçılı, sıvalı, beton gibi yüzeylere direkt uygulayabilirsiniz. “İlgili yazı: alçı boyama.” Fakat, yüzeyin plastik boyayı emmesini engellemek için önce astar uygulamanız gereklidir. “İlgili yazı: astar boya nedir?”

8-Kokusuz

Yukarıda plastik boyanın su bazlı boya olduğundan bahsetmiştik. Dolayısıyla, plastik boyalarda diğer su bazlı boyalar gibi kokmaz veya kokusu azdır. “İlgili yazı: kokusuz boya hangisi?”

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir