Kokusuz Boyalar Hangileri?

kokusuz boya
Kokusuz boyalar

Evinizde yaşlılar, hastalar veya bebekler varsa; koku yapmayan boya tercih etmek isteyebilirsiniz. En kokusuz boyalar; su bazlı akrilik boyalardır. Duvar veya tavan boyalarında saf akrilik ve düşük “voc” lu olanları tercih etmeye çalışın.

“VOC” kısaltmasının açılımı “Volatile Organic Compound” dır. Yani Uçucu Organik Bileşenler. Normal şartlar altında, havada buharlaşan uçucu organik kimyasal bileşenler.

VOC’ ın kaynağı özellikle boyalarda kullanılan tinerler ve bazı petrol türevi ürünlerdir. VOC çevreye özellikle toprak, yer altı suları ve hava kirliliğine neden olur.

VOC’un insan sağlığına etkisi de kapalı ortamlarda kendini gösterir. Boyanan bir iç mekanda; dış mekana göre 1000 kat daha fazla VOC değeri ölçülebilir.

Bu nedenle “VOC” değeri çok düşük olan su bazlı boyalar, kokusuz boyalardır ve hem sağlık hem de çevre açısından son derece önemlidir.

Kokusuz Yağlı Boya Var mı?

kokusuz yağlı boya
Kokusuz yağlı boya var mı?

Maalesef, kokusuz yağlı boya yok. Fakat, yağlı boya görünümlü su bazlı boyalar mevcut. Bu boyalara halk arasında su bazlı yağlı boya da deniyor.

Polisan X1 parlak, Permolit Permolife Parlak, Dyo Hidrolux, Kale Supar v.b. Bu boyaları yağlı boya yerine kullanabilirsiniz. Fakat, yüzeyde yağlı boya varsa, önce hafifçe zımpara yaparak yüzeyi pürüzlü hale getirin.

Sentetik boyanın içerisinde sentetik kimyasallar vardır. Bu nedenle, sentetik tiner kokusuz tinerle inceltilse bile; koku yaymaya devam eder.

Yani, yağlı boya inceltilirken kokusuz tiner kullanmak, boyanın kokusunu azaltmaz. Çünkü, zaten solvent ile üretilmiş bir boyadır. Hasta, yaşlı ve bebekli evlerde sentetik boyaları kullanmak ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kokusuz Yağlı Boya

Yukarıda bahsettiğimiz gibi kokusuz yağlı boya yok. Fakat, yağlı boya gibi kullanabileceğiniz ve neredeyse her yüzeye tutan su bazlı, yağlı boya gibi parlak boyalar var. Aşağıdaki boyaları kokusuz yağlı boya gibi kullanabilirsiniz.

  • Polisan X1 kokusuz parlak boya
  • Permolit Permolife kokusuz parlak boya
  • Dyo Hidrolux
  • Bi’Boya (Kale) su bazlı parlak boya

Ayırca şu boyaları da kullanabilirsiniz. Yarı mat görünümdedir. Rich Multi Surface kokusuz boya, Cadence Multi Surface kokusuz boya

Kokusuz Boyalar

Yukarıda bahsettiğimiz gibi kokusuz boyalar su bazlı ve akrilik boyalardır. Su bazlı boyalar günümüzde ahşap boyama, kapı pencere boyama, mobilya, iç ve dış cephe duvar boyama ve daha bir çok olanda sıklıkla tercih ediliyor. Kokusuz ahşap boyalarını, kokusuz kapı boyalarını, kokusuz iç cephe boyalarını aşağıda ayrı ayrı başlıklarda, örnekler vererek anlattık.

Kokusuz Kapı Boyası

En kokusuz boyalar akrilik boyalardır. Yani, kokusuz bir kapı boyası satın almak istiyorsanız yağlı (sentetik) boyaları kullanmayın.

Su bazlı, akrilik, kapı boyaları artık birçok firma tarafından üretiliyor. Fakat, su bazlı, kokusuz kapı boyası, daha önce yağlı boya ve sentetik vernikle boyanmış kapıların üzerine uygulanamıyor.

Eğer, kapınızın üzerindeki boya yağlı boya veya sentetik vernik ise; kapıyı hafifçe zımpara yaptıktan sonra 1 kat geçiş astarı yapın. Sonra üzerine su bazlı, kokusuz akrilik kapı boyası uygulayabilirsiniz.

Kokusuz Kapı Boyası Örnekleri

Kokusuz kapı boyaları; su bazlı panel kapı boyalarıdır. Ayrıca, genel maksatlı, su bazlı, akrilik boyalarla da kapı boyanabilir. Aşağıda kokusuz kapı boyalarına birkaç örnek verdik.

  • Permolit Permolife,
  • Rich Multi Surface,
  • Cadence Multisurface,
  • Polisan X1,
  • Dyo Hidrolux,
  • Bi’Boya kokusuz genel maksatlı boya (Eski adı: Kale Supar)

Yukarıdaki markalar sadece örnek verilmiştir. Marshall, Filli Boya v.b. markalarda da su bazlı kokusuz kapı boyalarını bulabilirsiniz.

Kokusuz Duvar Boyası

kokusuz duvar boyası
En kokusuz duvar boyası hangisi?

Kokmayan duvar boyası var mı? Su bazlı tavan ve duvar boyaları en kokusuz boyalardandır. Uygulama sırasında az miktarda koku yayar. Fakat, bu koku kısa sürede dağılır.

Kullandığınız su bazlı boya bozuk değilse, kısa zamanda boyanın kokusu kaybolur. Tabi, her ne kadar kokusu az olsa da; düşük kalitede, markası bilinmeyen, merdiven altı üretim yapan, su bazlı boya markalarında boya kokusu daha fazla olabilir.

Su bazlı tavan ve duvar boyası seçimi yaparken saf akrilik olmasına ve yine düşük “voc” seviyesinde olmasına dikkat edin. Boyanın ambalajında düşük “voc” veya saf akrilik ibareleri olan boyaları tercih etmeye çalışın.

En Kokusuz İç Cephe Duvar Boyaları

En kokusuz iç cephe duvar boyaları saf akrilik boyalardır. Bu boyalar, genellikle silinebilir olarak üretilir. Saf akrilik ve kokusuz duvar boyası ve kokusuz iç cephe boyalarına örnek vermek gerekirse:

  • Permolit Permomax
  • Polisan Elegans Anti-Aging

Saf akrilik boyaların üretimi ve kullanımı özellikle dış cephede artıyor. (Sizin kullandığınız veya memnun kaldığınız saf akrilik iç veya dış cephe boyası varsa, yorum kısımından paylaşabilirsiniz.)

Kokusuz Ahşap Boyası

kokusuz ahşap boyası
Kokusuz ahşap boyası hangisi?

Kokusuz ahşap boyası, yine su bazlı akrilik boyadan başkası değildir. Hobi işlerinde kullanılan akrilik ahşap boyaları, su bazlı ahşap vernikleri, su bazlı ahşap koruyucular, su bazlı ahşap kapı ve pencere vernikleri ve su bazlı kapı boyaları kokusuz ahşap boyası sınıfına girer.

Bu tip su bazlı boyalar, hem kokmadığından hem de; hızlı kuruduğundan sıkça tercih ediliyor.

Kokusuz Ahşap Boyası Örnekleri

  • Rich, Cadence v.b. gibi hobi işlerinden kullanılan akrilik boyalar.
  • Permolit Permolife, Polisan X1, Dyo Hidrolux, Kale Supar v.b. genel maksatlı boyalar.
  • Su bazlı vernikli veya verniksiz ahşap koruyucular.

Kokusuz boyalar hakkında küçük bir uyarı yaparak yazımızı bitirelim. Her boya, bir kimyasal karışımla oluşturulmuştur. En kokusuz boyada bile az da olsa, bir miktar koku vardır. Bu nedenle, boya iyice kurumadan hasta ve bebeklerin yeni boyanmış ortamlarda bulunmasını önermiyoruz. Ayrıca, kokusuz boyaların daha hızlı kurumasını sağlamak ve kokuyu en aza indirmek için, ortamı iyice havalandırabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir