Tiner Boya Çıkarır Mı, Tiner Leke Çıkarır Mı?

tiner leke çıkarır mı
Tiner boya, leke çıkarır mı?

Tiner leke çıkarır mı, tiner boya çıkarır mı? Konumuza başlamadan önce, tinerler hakkında biraz bilgi verelim. Piyasada en çok bulunan tinerler; sentetik ve selülozik tinerlerdir. Sentetik tinerler, sentetik boyaları (yağlı boya), selülozik tinerler ise selülozik boyaları inceltmek için kullanılır.

Ayrıca, yol çizgi boyası tineri, hrm tiner, epoksi tineri gibi birçok tiner ve inceltici çeşidi vardır. Şimdi, en çok merak edilen sentetik tiner leke çıkarır mı, selülozik tiner boyayı çıkarır mı, tiner kumaşa zarar verir mi, tiner araba boyasına zarar verir mi? başlıklarına geçelim.

Sentetik Tiner Boya Çıkarır Mı?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi; sentetik tiner yağlı boyaların yani, sentetik boyaların inceltilmesinde kullanılıyor. Piyasada en yaygın ve en kolay temin edilebilen tiner olduğu için, “sentetik tiner boya çıkarır mı? ” en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor.

Sentetik tiner çok keskin bir tiner değildir. Yani, kokusu selülozik tinere göre daha azdır ve uygulandığı yüzeye zarar verme olasılığı düşüktür. Sentetik tiner elinize bulaştığında, çok uzun süre kalmazsa rahatsızlık vermez. Sadece yağlı gibi hissettirir. Yine de çok uzun süre cilde temas etmesinden kaçınmak ve en kısa sürede sabunlu su ile yıkamak gerekir.

Elinize bulaşan su bazlı veya sentetik boyayı sentetik tiner ile biraz uğraşarak çıkarabilirsiniz. Mümkünse, bir bezi sentetik tiner ile ıslatarak, ovalayarak çıkarmaya çalışın. Boya su bazlı ise ve henüz tam olarak kurumadıysa; sıcak su ile eli yıkamak da işe yarayabilir. Leke çıkarmak için tiner ile suyu karıştırmayın. Tiner ile elinizi ovaladıktan sonra; sabunlu su ile yıkayın.

Sentetik Tiner Leke Çıkarır Mı?

Sentetik tiner leke çıkarır mı? : Sentetik tinerler sentetik boyaları inceltmek için kullanılır. Leke çıkarmak için de kullanılsa da çok etkili değildir. Sadece, birkaç küçük damla bulaşmış veya leke henüz kurumamışsa parmak uçları ile çitileme yapılarak çıkabilir. Yine de bir miktar boya izi kalabilir.

Eğer, sentetik tiner ile kıyafetteki lekeyi, bir miktar çıkarmayı başardıysanız; renginin solmaması için, hemen ardından çamaşır makinesinde yıkayın.

Sentetik Tiner Boyaya Zarar Verir Mi?

Sentetik tiner keskin bir tiner değildir. Ele veya yüzeydeki boyaya zarar vermez. Fakat, yine de yüzeyde uzun süre beklemesi matlaşmaya yol açar. Herhangi bir boyayı yüzeye bulaşan boyaları silmek için sentetik tiner kullanılabilir. Temizlik bittikten sonra, matlaşmanın yok olması için, yüzey sabunlu su ile temizlenmelidir.

Selülozik Tiner Boyayı Çıkarır Mı?

tiner leke çıkarır mı
Tiner boya lekesini çıkarır mı?

Selülozik tiner, en keskin ve zararlı tinerlerden biridir. Selülozik tiner, sanayi tipidir ve bulunduğunuz bölgede bulmak zor olabilir. Solunması akciğerlere zarar verir. Cilde teması halinde de; çatlama ve yanma yapar.

Fakat, ele bulaşan herhangi bir boyayı mecbur kalırsanız selülozik tiner ile temizleyebilirsiniz. Bir bezi selülozik tiner ile ıslatıp, elinizi silin ve hemen ardından bol sabunlu su ile yıkayın.

Selülozik Tiner Leke Çıkarır Mı?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi selülozik tiner çok keskindir. Herhangi bir yerden boya ve leke çıkarmak için kullanılabilir. Fakat, yüzeye zarar vermesi çok muhtemeldir. Birçok plastik yüzeylerde solma ve erime yapar. Camda matlaşma yapar. Kıyafetlerin boyasına zarar verebilir veya rengini soldurabilir.

Yine de, bir elbise veya kıyafete bulaşan boyayı çıkarmak için selülozik tiner ile leke çıkarma denemeleri yapabilirsiniz. En azından, atmadan önce şansınızı denemiş olursunuz. İyi bir kumaş veya kot pantolon ise, belki kurtarabilirsiniz bile.

Lekeyi veya boyayı yaymadan, dışa doğru, bir peçete ile fazlasını alın. Bir bezi selülozik tiner ile ıslatıp bastırarak dairesel hareketlerle silin. (Kumaşın renginde biraz solma olursa, bazı kumaşlarda çamaşır makinesi ile yıkanınca geçiyor.)

Selülozik Tiner Plastiğe Zarar Verir Mi?

Evet, selülozik tiner neredeyse tüm plastik çeşitlerine zarar verir. Selülozik tinerin plastik aksamlara ve eşyalara temas etmesi halinde; rengini soldurur, matlaştırır. Hatta, bazı plastik çeşitlerinde erime ve büzüşme yapabilir.

Tiner Kumaşa Zarar Verir Mi?

tiner elbiseye zarar verir mi
Tiner kumaşa zarar verir mi?

” Tiner kumaşa zarar verir mi? ” en çok merak edilen konular arasında bulunuyor. Bu soruyu direkt cevaplamak yanlış olur. Çünkü, kumaş ve tiner çeşidine göre değerlendirmek gerekir.

Yukarıda anlattığımız gibi sentetik tiner daha zayıf; selülozik tiner ise daha etkili bir tinerdir. Bu nedenle, selülozik tinerin kumaşa zarar verme olasılığı yüksektir. Özellikle, selülozik tinerin, kumaşın rengini çıkarması ve soldurma olasılığı yüksektir. Fakat, hemen atmak yerine, selülozik tiner ile leke çıkarma denemesi yapabilirsiniz. Ardından, hemen sabunlu su veya çamaşır makinesinde yıkanmalıdır.

Sentetik tiner daha zayıf olduğundan, kumaş üzerinde biraz ıslak görünümü oluşturur veya hafifçe solma yapabilir. Fakat, genellikle hemen çamaşır makinesinde yıkandığında bir sorun çıkmıyor.

Tiner Araba Boyasına Zarar Verir Mi?

Arabanıza bulaşan zor lekeleri tiner ile temizleyebilirsiniz. Fakat, sentetik tiner kullanmaya özen gösterin. Selülozik tiner araba boyasına zarar verir mi? Selülozik tiner, HRM tiner, yol çizgi boyası tineri gibi tinerler aracınızın boyasına zarar verir! Bu tip tinerler arabanın boyasına çok az bile temas ederse, boyasını kaldırabilir, boyasını soldurabilir. Bu nedenle, aracınızda herhangi bir lekeyi çıkarmaya çalışırken, sadece sentetik tiner kullanın!

Sentetik tiner araba boyasına zarar verir mi? Sentetik tiner de bir miktar araba boyasına zarar verse de; bu geçici bir durumdur. Sadece araç üzerindeki boyada bir miktar matlaşma yapacaktır. Arabanız üzerindeki gerekli temizleme işlemi bittikten sonra; kalan matlaşmayı sabunlu su ile giderebilirsiniz.

Tiner Araç Boyasına Zarar Verir Mi?

Tiner araç boyasına zarar verir mi? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi; sentetik tiner araç boyasına çok fazla zarar vermiyor. Boyasında geçici bir matlaşma oluyor. Uygulamayı şöyle yapmalısınız:

  • Bir bezin sadece uç kısmını sentetik tiner ile ıslatın.
  • Aracınızdaki lekeli kısma dairesel hareketlerle bastırarak silin. Lekeli yüzeye bezi bastırıp elinizi kaldırmadan, sağa-sola oynatın. Lekenin çıktığını göreceksiniz.
  • Lekeyi çıkarır çıkarmaz, işlem yaptığınız yüzeyi sabunlu su ile silin ki; matlaşma olmasın. Ya da aracınızı cilalı şampuan ile yıkatabilirsiniz.

Tiner Hangi Lekeleri Çıkarır?

Hangi tiner boya söker? Selülozik sanayi tipi tinerler, neredeyse tüm lekeleri çıkarabilir. Fakat, hassas yüzeylere zarar verme olasılığı yüksektir. Plastik, kumaş, araç boyası, pvc, lastik gibi hassas yüzeylerde erime, solma, büzüşme, boya kalkmasına neden olur.

Sentetik tiner ise; daha zayıf bir tinerdir. Sentetik tinerler, yağlı boyaları inceltmek için kullanılır. Leke çıkarmak için de kullanılabilir. Sentetik tinerin yüzeye zarar verme olasılığı düşüktür. Yine de bazı yüzeylerde renk solması oluşabilir! Çok inatçı ve ağır lekeler hariç, sentetik tinerle de bazı lekeler çıkarılabilir.

Tiner Ele Zarar Verir Mi?

Tiner deriye zarar verir mi, tiner ele zara verir mi? Tüm tiner çeşitleri cilt için zararlıdır. Özellikle, sanayide kullanılan tinerler. Selülozik tiner, yol çizgi boyası tineri, HRM tiner, epoksi tineri gibi tinerler, cilt için oldukça zararlıdır. Bu tinerlerin cilde temas etmesi halinde; ciltte yanma, çatlama, soyulma, cildin renginde değişme meydana gelir. Uzun süreli temaslarda elde ve ciltte acı ve çatlama meydana gelir.

Sentetik tiner ise; cilde zarar verse de; diğer tinerlere göre daha yumuşaktır. Elde yağımsı bir kıvam bırakır. Yine de; uzun süre ciltte kalması solma ve yanma yapabilir. Özellikle, cildi hassas kişilerin tüm tiner çeşitlerini kullanırken eldiven takmasını öneriyoruz.

Tiner Cama Zarar Verir Mi?

Tüm tiner çeşitleri boyasız camlarda matlaşma ve solma yapar. Boyalı bir cama selülozik tiner uygulanırsa, yüzeydeki boyayı kolayca çıkarır. Fakat, sentetik tiner, boyalı camlara zarar vermez.

Cam üzerindeki büyük lekeler için selülozik tiner kullanabilirsiniz. Birkaç küçük damla boyayı temizlemek için; sentetik tiner bir bez ile bastırarak temizlenirse çıkarır. Her iki tiner kullanımından sonra, oluşan matlığı gidermek için; sabunlu su kullanmayı unutmayın!

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir