Plastik Neyle, Nasıl Boyanır?

Plastik nasıl boyanır? anlatmaya başlamadan önce farklı plastik türleri olduğunu hatırlatalım. Ayrıca, plastik boyama yaparken yumuşak ve sert plastik türlerine göre uygun boya seçimi yapmalısınız. Yumuşak plastiğin esnek yapısına uygun, esnek bir boya, sert plastik için de daha sert bir boya kullanmanız gerekiyor. Sprey boya, akrilik boya ve yağlı boya ile plastik boyama tekniklerini aşağıda detaylıca anlattık.

Plastik Boyama

plastik boyama
Plastik nasıl boyanır?
plastiği boyama
Plastik boyama

Plastik boyama için, en sağlıklı çözüm, plastik için özel üretilmiş boyalardır. Fakat, özel plastik boyasını bulmak zor olduğundan ve yüksek maliyetli olduğundan plastik boyamak için alternetif boyaları sizin için derledik.

Plastik bir eşyayı boyamak mı istiyorsunuz? Peki bu eşya dekoratif bir eşya mı, yoksa sürekli kullanımda olan bir eşya mı? Kullanım amacınıza uygun boyayı seçmenizde yardımcı olmak için farklı cinste boyalar ile plastik nasıl boyanır? aşağıda detaylı bir şekilde anlattık.

Plastik Neyle Boyanır?

Plastik neyle boyanır?: Yukarıda belirtiğimiz gibi, plastik malzemeleri boyamak için özel üretilmiş plastik boyası en iyi çözümdür. Özel plastik boyaları, plastik ile daha iyi bütünleşir ve plastikte esneme meydana geldiğinde çatlamaz. Eğer, bulunduğunuz bölgede plastik boyamak için özel plastik boyası bulamadıysanız, sprey boya, genel maksatlı akrilik boya ve (yağlı) sentetik boyalar ile plastik boyama yapabilirsiniz. Şimdi, farklı cins boyalar ile plastik boyama tekniklerini sırasıyla anlatalım.

Plastik Nasıl Boyanır?

Tüm boya çeşitlerinde olduğu gibi, plastik boyamada da yüzey hazırlığı önemlidir. Özellikle plastik, boyanması en zor maddelerden biridir. Bu nedenle, kalıcı bir boya uygulaması için tüm aşamaları dikkatlice uygulamanızı öneriyoruz. Aşağıda yüzey hazırlığından başlayarak, farklı cinste boyalar ile plastik nasıl boyanır? ayrı-ayrı anlattık. “Eğer boyamak istediğiniz lastik ise “lastik boyama, yazısını okuyabilirsiniz.”

Plastik Boyama Yapmadan Önce Yüzey Hazırlığı

plastik boyama teknikleri
Plastik boyama, yüzey hazırlığı

Plastik bir eşyayı boyamaya başlamadan önce, yüzeyin hazırlanması çok önemlidir. Özellikle, plastik boyamak için üretilmiş özel bir boya bulamadıysanız, boyanın iyi tutması ve dayanıklı olması için yüzey hazırlığının yapılmanız gerekiyor.

Plastiği boyamadan önce, 1 kat plastik yüzeyler için özel üretilmiş astar boya uygulayabilirsiniz. Eğer, bu astarı bulamazsanız, genel amaçlı bir astar boya kullanabilirsiniz. Ayrıca, akrilik boya ile plastik boyama yapılacaksa, akrilik astar boya sentetik boya ile plastik boyama yapılacaksa sentetik astar boya kullanın.

Eğer bulunduğunuz bölgede astar boya yoksa ya da astar kullanmak istemiyorsanız, plastik yüzeyi çok ince bir zımpara ile zımpara yapın. (220 numara veya daha ince olabilir.) Zımpara işlemi boyanın çok daha iyi tutmasını sağlayacaktır. Burada önemli olan; zımparanın çok ince olması. Boyadan önce zımpara kalın yapılırsa, boyandıktan sonra plastiğin üzerinde pürüzlü bir yüzey oluşmasına neden olabilir. Zımparanın çok kalın olması, boya yapıldıktan sonra, yüzeyin pürüzlü görünmesine neden olabilir. Şimdi, farklı cinste boyalar ile plastik nasıl boyanır detaylıca anlatalım.

1-Sprey Boya İle Plastik Boyama

Sprey boya ile plastik boyanır mı
Plastik nasıl boyanır?

Sprey boya ile plastik boyanır mı, sprey boya plastik boyar mı? Evet, sentetik ve akrilik sprey boyalar ile plastik boyanabilir. Sadece, selülozik sprey boya plastiğin yapısına zarar verir. (Selülozik sprey boyalar, plastik yüzeyinde büzüşme ve solma gibi deformasyona yol açabilir.) Sprey boya ile plastik boyama yaparken eğer bulabilirseniz, özel plastik boyama spreyleri kullanın. Eğer çevrenizde veya sanal marketlerde bu spreyleri bulamadıysanız, genel maksatlı akrilik veya sentetik spreyleri de plastik boyamak için kullanabilirsiniz.

  • Eğer boyamak istediğiniz plastik eşya, dışarı çıkarmaya uygunsa, boyama işlemimi dışarıda yapın. Rüzgarsız bir günde boyamaya çalışın.
  • Rüzgar, boyanın plastik eşya üzerinde, dengesiz dağılmasına ve toz tutmasına neden olur. Sizin üzerinize gelebilir. Bu nedenle, biraz rüzgar varsa, rüzgarı arkanıza alın.
  • Koruyucu bir maske kullanın. Özellikle, iç mekanda plastik boyama yapacaksanız mutlaka maske kullanın.
  • Ayrıca, sprey boyanın boyadığınız eşyanın dışında bir yere sıçramaması için diğer kısımları ince bir naylonu kağıt bant ile bantlayarak kapatın.
  • Daha önce sprey boya ile boyama tecrübeniz yoksa önce başka bir yüzeyde denemeler yapın.

Sprey Boya İle Plastik Nasıl Boyanır?

  • Çok ince bir zımpara ile plastik yüzeyi zımpara yapın.
  • Çıkan tozu kuru bez ile silin.
  • 1 kat plastik yüzey astarı kullanın. (Sprey astar boyanın yüzeye iyi tutmasını sağlar. Ayrıca alttaki renginde kolay kapanmasını sağlar.)
  • Yarım saat sonra ilk kat sprey boyayı 25-30 santimetre mesafeden ince bir kat uygulayın.
  • İkinci kat boyayı en az 15-20 dakika sonra ters yönde yapın. (Bir kat dikey, bir kat yatay boyama olması gerekiyor. Böylece, sprey boya her yere eşit dağılır ve görmediğiniz hataları da kapatabilirsiniz.)
  • Kolunuz sürekli sağa sola hareket etsin ki aynı yerde fazla boya birikmesi olmasın. Bir yerde fazla biriken boya olursa, boyayı zımpara yapıp baştan başlamanız gerekebilir.
  • Boyama işiniz bittikten sonra da sprey parlak, yarı mat veya mat bir sprey vernik ile  extra bir koruma sağlayabilirsiniz. Sprey vernik yüzeyde ince bir koruma tabakası oluşturur. Temizliğin kolay yapılmasını sağlar. Çizilmeyi engeller. “Eğer boyayacağınız plastik, tampon ise tampon boyama yazısı faydalı olabilir.”

2-Akrilik Boya İle Plastik Boyama

sprey boya ile plastik boyanır mı
Plastik akrilik boyayla boyanır mı?

Plastik akrilik boyayla boyanır mı?: Evet, genel maksatlı akrilik boyalar plastik boyamak için kullanılabilir. Hatta, büyük plastik eşyalar ve plastik panelleri boyamak için en ekonomik çözüm yoludur. Örnek akrilik boyalar: Rich boya ile plastik boyama, cadence ile plastik boyama v.b. Tabi bu boyaların multi surface olanlarını kullanmanız gerekiyor. (Rich boya hakkında daha fazla bilgi almak için, “Rich boya ile neler boyanır?” yazısını okuyabilirsiniz.) Ayrıca, Polisan X1, Permolit Permolife, Dyo Hidrolux gibi bazı gene maksatlı boyalarla da plastik eşyaları boyayabilirsiniz.

Akrilik boya ile plastik boyama yapmadan önce akrilik boyaların parlak, yarı mat ve mat görünümlü olabileceğini unutmayın. Plastik boyamak için amacınıza uygun parlaklıkta bir akrilik boya seçin. Akrilik boyaların bir diğer avantajı da kokusuz olmasıdır. Sadece, boyama sırasında çok az koku yayabilir. Bu nedenle, iç mekanda plastik eşyaları boyamak için en uygun boya olabilir.

Akrilik boya ile plastik boyama yaparken rulo ve fırça seçimine dikkat edin. Boyama yapacağınız yüzeyde girinti ve çıkıntılar varsa fırça kullanın. Eğer, düz bir plastik panel boyayacaksanız rulo daha iyi bir seçim olacaktır. Ayrıca, plastik boyamak için parlak akrilik boya tercih ederseniz, mümkün olduğu kadar kısa ipli bir rulo kullanın ki; yüzeyde rulo izi ve pürüz bırakmasın. (Parlak boyalar rulo izini daha fazla gösterebilir.)

Sprey boyada olduğu gibi boyanın iyi tutması için isterseniz boyadan önce akrilik astar kullanabilirsiniz. Boyama yaptıktan sonra extra bir koruma sağlamak için de su bazlı akrilik vernik faydalı olacaktır. Boyamayı çok soğuk havada yapmayın ve boyanın katları arasında en az 5-6 saat bekleyin.

Akrilik Boya İle Plastik Nasıl Boyanır?

  • Akrilik astar boya veya genel maksatlı bir astar boya ile 1 kat astar yapın.
  • 5-6 saat kurumasını bekleyin.
  • Astar kuruduktan sonra birinci kat boyayı yapın.
  • Yine 5-6 saat sonra ikinci kat boyayı yapın.
  • En az 5-6 bekledikten sonra da su bazlı verniği uygulayın.

3-Yağlı Boya İle Plastik Boyama

yağlı boya ile plastik boyama
Yağlı boya ile plastik nasıl boyanır?

Yağlı boya ile plastik boyanır mı? Yağlı boyalar ile neredeyse her şey boyanabilir. Yağlı boyalar, (sentetik boyalar) genel maksatlı boyalardır. Sert plastikleri boyamak için uygundur. Fakat, aşırı esnek plastikler sentetik boya ile boyanırsa, esnediğinde boya çatlayabilir. “Yağlı boyalar hakkında detaylı bilgi için yağlı boya nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”

Sentetik boyalar da akrilik boyalar gibi parlak, yarı mat veya mat görünümlü olabilir. Size en uygun parlaklığı seçerken parlak boyaların daha fazla rulo fırça izi bıraktığını hatırlayın. Ayrıca, sentetik boyalar yüzeyde daha sert ve kalın bir tabaka oluşturur. Eğer vinil veya benzeri bir esnek plastik, sentetik boya ile boyanırsa yüzeyde çatlamalar meydana gelebilir. Bu nedenle, sentetik boyalar, esnemeyen, sert plastik eşya boyamak için daha uygundur. Bazı sentetik boyalar, tiner ile inceltilerek kullanılır. Bazıları da kullanıma hazır olarak satışa sunulur. Boyanızı kullanmaya başlamadan önce ambalajın üzerindeki kullanım talimatını okuyun.

Yağlı Boya İle Plastik Nasıl Boyanır?

  • 1 kat sentetik astar boya yapın.
  • 24 saat astarın kurumasını bekleyin.
  • 24 saat sonra birinci kat yağlı boyayı uygulayın.
  • 24 saat sonra ikinci kat yağlı boyayı yapın.

Sentetik boyalar, uzun süre koku yaydığı için ve kuruma süresi uzun olduğu için bazı ülkelerde kullanımı azalmıştır. İç mekanda plastik boyama yaparken, sentetik boyanın geç kuruduğunu ve koku yaydığını unutmayın. Özellikle hasta, yaşlı ve çocuklar için zarar verici olabilir. “İlgili yazı: sentetik boya nedir?”

Farklı türde boyalar ile “plastik nasıl boyanır?” anlattık. Soru ve önerilerinizi yorum kısmından yapabilirsiniz. “Plastik saksıları boyamak, ilginizi çekiyorsa; “saksı boyama” yazısını okuyabilirsiniz.”

Benzer Yazılar

19 Yorum

  1. Merhaba
    Ben otel yoneticisiyim su kaydırağı polyester sanıyordum ama plastik oldugunu öğrendim.
    Plastik oldugu icin asla boyanamiyacagini söylediler cunku kisa zanan icinde gunesden etkilenecegini ve kucuk kalkmalar olur insan bedenine zarar verir dediler.mutlaka bir yolu olmali yardimci olurmusunuz

    • Otelci,
      Özel plastik boyası bulmak zor. Piyasada olanlarda sürtünme ve suya ne kadar dayanıklı test etmeden net birşey söyleyemeyiz. Sprey plastik boyaların aşırı sürtünmeye dayanıksız olduğunu söyleyebiliriz. PVC boyası adı altında satılan boyaların üretici firmalarından bilgi alın. Ayrıca epoksi boyalar da sizin için uygun olabilir.

  2. Merhaba, araç içi klima havalandırmaları plastik üzerindeki krom kaplamada soyulmalar oluyor ben de kaplamaları çıkarım metalik gri ya da krom efekt renkte boya ile önce astar sonra boya sonra da parlak vernik uygulamayı düşünüyorum, sizce uygun mudur masraf yapmadan önce bilgi almak isterim mümkünse.

    • Merhaba Adnan Bey,
      Evet uygulama tam söylediğiniz gibi. Sprey düşünüyorsunuz galiba. İnce katlar şeklinde astar boya ve vernik katları arası en az yarım saat bekleyin. Ayrıca bazı metalik spreyler tam parlak değil. Ayrıca bazıları da üzerine vernik uygulaması yapılınca biraz matlaşıyor. Satın alırken yorumlara bakarak alın.

      • Teşekkür ederim cevabınız için, vernik uygulayınca daha dayanıklı oluyor fakat rengi matlaştırabilir diyince verniksiz mi olmalı yoksa hafifte mat olsa dahi vernikle mi olmalı?
        Bildiğiniz krom renk için öneriniz varsa ayrıca müteşekkir olurum.
        İyi günler .

        • Adnan Bey,
          Sprey vernik ile çok daha dayanıklı olacaktır. Fakat krom kaplama görünümlü spreyleri kullanıp üzerine verdik yapanlar. Krom görünümün biraz matlaştığı söylüyor. Akçalı, Motip, Metylan, Marshall gibi sprey boyaları kullanabilirsiniz. Krom kaplama gibi olması önemli değilse, metalik gri veya gümüş rengi spreyler daha dayanıklı ve kullanışlı olacaktır. Ayrıca bu renklerde vernik ile renk değişimi fazla olmaz.

          • Teşekkür ederim gerçekten çok yardımcı oldunuz carwell diye bir marka var onu denemeyi düşünüyorum dediğiniz gibi krom değilde gümüş gri + vernik uygulamayı düşünüyorum marka hakkında malumatınız var mı çok bir fark oluşur mu bu markayı seçsem?

    • Can,
      Çok riskli bir uygulama olabilir. Vernik kalınlık oluşturur ve istenmeyen kısımlara bulaşabilir. Parlak sprey boya ile boyama ve vernikleme yapılabilir.
      Yine de risklidir. Düzgün ve ince yapılmazsa kalınlık oluşur ve homojen bir zemin oluşmaz. Yine de sprey uygulamak isterseniz, çok ince katlarla yarım saat ara ie 2 kat yapın.
      Boyamayacağınız ksımları kağıt bant ile bantlamayı unutmayın.

    • Ayla,
      1 kat sprey astar uygulayın. Yarım saat sonra akrilik siprey boya ile boyayın. İkinci katı da yarım saat sonra yapın.
      Dayanıklı olması için boyadan yarım saat sonra mat veya parlak sprey vernik kullanabilirsiniz.
      Boyamadan önce plastikleri sökün veya boyama yapmayacağınız kısımları naylon ile kapatın.

    • Asuman Hanım,
      En kolay sprey boya ile boyanabilir. Diğer kısımları naylon ve kağıt bant ile kapatın.
      Sprey boya ile yarım saat ara ile 2 kat boyayın. İnce katlar halinde uygulayın ki akmasın.

  3. Merhaba, bakugan isimli küçük koleksiyon oyuncaklarım var, mümkün olan en iyi şekilde fabrika çıkışı gibi gözükecek bir boyama yapmak istiyorum. Sert plastikten malzemeler, ince detayları da var fakat fırça izi istemiyorum. Marker kalem diyorlar ama memnun kalmayanlar da var, bu küçük detaylı plastikleri en temiz ve güzel şekilde nasıl boyarım?

    • Deniz,
      Tek renk olacaksa sprey boya olabilir. Sprey boya tüm girinti ve çıkıntılar girer. Çeşitli renklerde boyamak istiyorsanız, Rich multi surface, Cadence multi surface, Permolit multi surface, Polisa X1 art, Dyo Hobilux ile boyayabilirsiniz.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir