Saksı Boyama, Saksı Hangi Boya İle Boyanır?

Sizin için saksı çeşitlerini boyama teknikleri ile ilgili dev bir yazı oluşturduk. Evinizin içindeki küçük şirin saksılardan tutun da, dev boy beton, toprak, çömlek, seramik tüm saksıları boyamak için kullanabileceğiniz boyaları anlattık. Plastik saksı boyama hangi boya ile yapılır, beton saksı boyama teknikleri nelerdir, toprak saksı boyamak için hangi boya kullanılmalıdır, seramik saksı boyama nasıl, neyle yapılmalıdır? Ayrı-ayrı başlıklar halinde detaylı bir yazı hazırladık.

Saksı Boyama

Saksı boyama.
Saksı boyama.

Saksılarınızı boyamak için sprey boyaları kullanabilirsiniz. Küçük birkaç saksıyı boyamak için, sprey boya çok pratik olacaktır. Fakat, saksının boyutu ve sayısı arttıkça, daha ekonomik çözümlere ihtiyacınız olabilir.

Öncelikle, saksı boyamak için kullanabileceğiniz boya türleri ile başlayalım. Ardından bu boyaların uygulanışını ve hangi saksılar için uygun olduğunu anlatalım.

Saksı Hangi Boya İle Boyanır?

saksı boyama
Saksı boyama

En çok merak edilen soru ile başlayalım. Evdeki saksı hangi boya ile boyanır? Ardından, diğer tür saksılar için saksı boyama tekniklerini anlatalım.

  • Evde en çok kullanılan, plastik saksılardır. Plastik saksıları sprey boya ile boyayabilirsiniz. Selülozik sprey boya hariç hepsi olur. Boyadan önce isterseniz sprey astar kullanabilirsiniz.
  • Plastik saksıları boyamak için, diğer seçenek de akrilik boyalardır. Genel amaçlı, her yüzeye tutan, (Multi Surface) akrilik boyaları tercih edin. “Akrilik boyalar hakkında bilgi almak için akrilik boya nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”
  • Dış mekanda kalan beton saksıları boyamak için dış cephe boyası kullanabilirsiniz.
  • Porselen veya seramikten yapılmış saksıları boyamak ve üzerine desen yapmak için özel seramik saksı boyama setlerini kullanabilirsiniz. Ayrıca, sprey boya ve akrilik boyaları kullanabilirsiniz.
  • Toprak saksı boyama, çömlek saksı boyama: Sprey boya, akrilik boya ve sprey boya kullanabilirsiniz. (Hatta, dış cephe boyası ve iç cephe boyası.)
  • Alçı saksı boyama: Akrilik boya, sprey boya, su bazlı iç ve dış cephe boyalarını kullanabilirsiniz.
  • Yağlı boyalar ile plastik saksılar hariç tüm saksılarınızı boyayabilirsiniz. Katlar arası 24 saat bekleyerek 2 kat yapmanız yeterli. Porselen saksılarda boyadan önce sentetik astar veya parlak yüzey astar kullanın. “Yağlı boyalar hakkında bilgi almak için yağlı boya nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”

Farklı türde saksıları, farklı cins boyalarla boyayabileceğiniz, saksı boyama tekniklerini aşağıda bulabilirsiniz. Öncelikle plastik saksılar ile başlayalım.

Plastik Saksı Boyama

plastik saksı boyama
Plastik saksı boyama

Evdeki plastik saksıları en pratik yoldan rengarenk yapmak mı istiyorsunuz? Plastik saksı boyama, sandığınız kadar zor değil. Desen ve motif yapmayı düşünmüyorsanız, çok kısa sürede tüm saksılarınızı çok kolay boyayabilirsiniz. Fakat, desen ve küçük motiflerle daha detaylı boyamalar yapmayı düşüyorsanız; biraz daha ince işçilik gerekiyor. Öncelikle, plastik saksı hangi boya ile boyanır? bakalım. Ardından uygulama detaylarına geçelim.

Plastik Saksı Hangi Boya İle Boyanır?

Evdeki plastik saksıları hızlıca boyamak için, en uygun boyalar sprey boyalardır. Sprey boya hızlı kurur, fırça rulo gerektirmez. Fakat, çok koku yapar. İkinci seçenek ise, genel maksatlı akrilik boyalardır. Şimdi sprey boya ile plastik saksı nasıl boyanır? detaylıca anlatalım. Ardından akrilik boya ile plastik saksı boyamaya geçelim.

Sprey Boya İle Saksı Boyama

  • Plastik saksıyı boyamak için balkona veya rüzgarın olmadığı bir havada dışarı çıkarın.
  • Sprey boyanın zemine bulaşmaması için altına gazete kağıdı veya ince naylon serin.
  • 25-30 santimetre mesafeden 1 kat sprey astar boyası uygulayın. (Tercihen, astarsız da olur. Fakat, astar ile sprey boya saksıya daha iyi tutuyor.)
  • Astarın kurumasını yarım saat bekleyin.
  • İlk kat sprey boyayı 25-30 santimetre mesafeden kolunuzu sağa sola hareket ettirerek yapın.
  • İlk katın kuruması için yarım saat bekleyin.
  • İkinci katı da ince bir kat halinde uyguladıktan sonra, isterseniz üzerine sprey vernik de yapabilirsiniz. “Detalı bilgi almak için sprey boya nasıl yapılır? yazısını okuyabilirsiniz.”

Akrilik Boya İle Plastik Saksı Boyama

Plastik saksılarınızı boyamak için ikinci seçeneğiniz akrilik boyalardır. Akrilik boyaları büyük yapı marketler ve sanal mağazalardan bulabilirsiniz. Plastik saksı boyamak için kullanmanız gereken akrilik boyalar; multi surface (genel maksatlı) akrilik boyalardır.

Akrilik boyalar da sprey boyalar gibi hızlı kurur, ayrıca koku yapmazlar. Bu nedenle, iç mekandaki plastik saksıları boyamak için çok uygundur.

Akrilik boya ile saksı boyama yaparken, ister tamamen tek renk boyayın, isterseniz küçük fırçalar ile desenler yapın. Tamamen zevkinize ve hayal gücünüze göre boyama yapabilirsiniz. Akrilik boyaları daha iyi tanımanız açısından, akrilik boya ile plastik saksı boyamayı sırasıyla, daha detaylı anlatalım.

  • Düz bir saksı ise; kadife rulo, yuvarlak ve girinti çıkıntıları varsa, kadife fırça kullanın.
  • İlk katı uyguladıktan sonra, 4-5 saat bekleyin. Ardından ikinci katı yapın.
  • İsterseniz boyadan önce parlay yüzey astarı, boyadan sonra da akrilik vernik yapabilirsiniz. Böylece saksının üzerindeki boya daha dayanıklı olacaktır. Fakat, saksı içerdeyse ve yerini sık sık değiştirmiyorsanız, bunlara gerek yok. Direkt olarak boyayabilirsiniz. “Plastik saksıları boyamadan önce plastik boyama yazısını okuyarak ön bilgi edinebilirsiniz.”

Beton Saksı Boyama

beton saksı boyama teknikleri
Beton saksı boyama

Beton boyayı emer. Fakat, çok daha iyi tutar. Betondan yapışmış iç veya dış mekanda bulunan saksılarınızı boyamak için, neredeyse tüm boyaları kullanabilirsiniz. Fakat, beton tüm boyaları emdiği için, ya boyayı fazla almalısınız ya da astar yapmalısınız. Uygulama detaylarına geçmeden önce, beton saksı hangi boya ile boyanır? açıklayalım.

Beton Saksı Hangi Boya İle Boyanır?

Beton saksı içerde kalacaksa sprey boya ve akrilik boyaları, dışarıda kalacaksa dış cephe boyalarını öneriyoruz.

Dış cephe boyaları, binaların dışını boyamak için kullanılan boyalardır ve oldukça dayanıklıdır. 2,5 litre 7,5 litre ve 15 litrelik ambalajlarda satılır. İsterseniz tek renk yaptırabilir, isterseniz beyaz alıp renk tüpleri ile istediğiniz renkleri kendiniz oluşturabilirsiniz.

Akrilik boyalar ise, çok küçük ambalajlarda satılabiliyor. Renk renk alıp kullanabilirsiniz. Multi surface (genel amaçlı) olanları her yüzeye tutuyor ve daha dayanıklı oluyor. Sprey boyalar ise, bir iki tane küçük beton saksıyı düz renklere boyamak için uygundur. Şimdi, detaylı boyama aşamalarına geçelim.

Dış Cephe Boyası İle Beton Saksı Boyama

Yukarıda bahsettiğimiz gibi dış cephe boyaları çok dayanıklı boyalardır. Dış mekanda kalan, büyük ebatlı beton saksıları boyamak için en uygun boyalar dış cephe boyalarıdır.

Beton boyayı çekeceği için ilk katı biraz sulu yapabilirsiniz. Ya da dış cephe astarı kullanabilirsiniz. Herhangi bir markanın dış cephe boyası ve astarı olabilir. Şimdi, dış cephe boyası ile beton saksı boyama aşamalarına geçelim.

  • Beton saksı üzerinde toz, pislik varsa temizleyin.
  • Boyadan 2-3 saat önce 1 kat dış cephe astarı uygulayın. (Tercihen) Astarsız da olur.
  • Boyayı %15 sulandırarak ilk katı uygulayın.
  • İki saat kurumasını bekleyin.
  • Ardından ikinci katı yapın. (İyi bir dış cephe boyası ise, en az 4-5 sene sorun çıkmayacaktır.) “Daha fazla bilgi almak için beton boyama ve dış cephe boyama yazılarını okuyabilirsiniz.”

Akrilik Boya İle Beton Saksı Boyama

Akrilik boyaların kimyası dış cephe boyalarına yakındır. Bu nedenle, uygulama ve kuruma süresi benzerlik gösterir. Daha küçük beton saksılar için akrilik boyaları kullanabilirsiniz. Hazır renkli akrilik boyalar ile ister tek renk, ister motifli boyama yapabilirsiniz. Üstelik küçük ambalajları da mevcut.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, genel maksatlı akrilik boyalar çok daha dayanıklı olacaktır. Özellikle, dışarıda kalan saksılar için, multi surface akrilik boyaları öneriyoruz. Şimdi, benzer bir uygulama olan toprak saksı boyamaya geçelim.

Toprak Saksı Boyama

toprak saksı boyama
Toprak saksı boyama

Toprak saksılar da emici yüzeye sahiptir. Bu nedenle, toprak saksı boyamak için birçok boya çeşidini kullanabilirsiniz. Fakat, rengi koyu tonlara yakın olduğu için birkaç kat boya yapmanız gerekebilir.

Toprak Saksı Hangi Boya İle Boyanır?

Toprak saksılar da sprey boya, akrilik boya, iç ve dış cephe duvar boyaları ile boyanabilir.

  • Toprak saksının sayısı az ise, sprey boya kullanın.
  • Üzerinde çeşitli renk ve desen çalışmaları yapmak istiyorsanız akrilik boya kullanın.
  • İç mekanda kalacaksa ve çok sayıda ise iç cephe boyası kullanabilirsiniz.
  • Dış mekanda kalacaksa ve çok sayıca ise, dış cephe boyası kullanabilirsiniz.

Çömlek Saksı Boyama

Çömlek saksı boyama için de yukarıdaki toprak saksı ile aynı boyaları kullanabilirsiniz. Çömlek saksılar, toprak saksılar ile neredeyse aynıdır. Su bazlı boya ile boyama yapacaksanız, katlar arası en az 3 saat bekleyerek 2-3 kat boyayın. Koyu renk ve emici yüzeye sahip olduğu için bu gereklidir.

Toprak Saksı, Çömlek Saksı Nasıl Boyanır?

  • Sprey boya ile boyama yapacaksanız, katlar arası en az 20 dakika bekleyin ve 20-25 santimetre mesafeden ince katlar halinde sıkın. (Sprey toprak ve çömlek saksıya iyi tutar. İsterseniz boyama öncesi sprey astar, boyama sonrası da sprey vernik kullanabilirsiniz. (Sprey vernik, zamanla boyanın deforme olmasını ve solmasını engeller.) Astar ve vernikler hakkında bilgi almak için astar boya nedir ve vernik nedir? yazılarını okuyabilirsiniz.
  • Akrilik boya ile toprak saksı boyama yaparken, su bazlı boya fırçası kullanabilirsiniz. İlk kat kapatmazsa katlar arası 2 saat bekleyin. Küçük ve renkli akrilik boyalarla, çeşitli renk ve desenlerde çömlek saksı boyama yapabilirsiniz.
  • İç ve dış cephe boyaları da akrilik boyalar gibidir. Uygulanışı aynıdır. Fakat, %15 sulandırmanız gerekiyor. En az 2,5 litrelik ambalajlarda satıldığından, çok miktarda toprak saksınız varsa, bu boyaları kullanmanız hesaplı olacaktır.

Seramik Saksı Boyama

seramik saksı boyama
Seramik saksı boyama

Seramik saksı boyama, diğer türde saksıları boyamaktan daha risklidir. Seramik saksının üzerindeki parlak ve kaygan tabaka, üzerine boyanın tutmasını engeller. Birçok boya türü seramik saksıya iyi tutunamaz. Bu nedenle, porselen ve seramik saksıları boyamak için özel boyaları kullanmanızı öneriyoruz. “Seramik saksı boyama seti” adı ile satılan bu boya ve setler, seramiğin parlak ve kaygan yapısına en uygun boyalardır.

Bu boyaların dışında Cadense Multi Surface, Rich Multi Surface ve Polisan X1 gibi genel maksatlı akrilik boyaları kullanabilirsiniz. Porselen saksıyı tamamen boyamak istiyorsanız, boyadan önce 1 kat parlak yüzey astarı kullanırsanız, boya daha iyi tutacaktır. “İlgili yazılar: Rich boya nedir?, polisan x1 mutfak dolabı boyama.”

Alçı Saksı Boyama

Alçı saksı nasıl ne ile boyanır? Alçı ile yapılmış hangi malzeme olursa olsun, çok fazla boya çekiyor. Saten alçı, sıva alçısı, kartonpiyer alçısı, alçıpan v.b Bu nedenle, eğer sprey boya kullanmayacaksanız, ihtiyacınızdan biraz daha fazla boya satın alın. Ayrıca, ilk katı biraz daha sulu yapın ki alçı çeksin ve yüzeyi doyursun.

Alçıdan yapılmış çok miktarda saksınız varsa, boyadan önce alçı astarı veya binder astar kullanmalısınız. Bu sayede, alçı boyayı emmez, ayrıca boya iyi tutar. Astar ve boyanın katları arası da en az 2-3 saat bekleyin.

Boyamak için ayırdığınız çok fazla sayıda saksınız varsa, (plastik saksılar hariç) tüm saksılar için, boyamadan önce, geçiş astarı kullanabilirsiniz. Bu sayede, boya sarfiyatı az olur. Ayrıca, kullandığınız boyalar saksılarınıza çok daha iyi tutar. “Alçı boyama ile ilgili bilgi almak için alçı boyama ve alçı çeşitleri nelerdir? yazılarını okuyabilirsiniz.”

Benzer Yazılar

1 Yorum

  1. Teşekkürler bireyler öğrenmek isteyenler için müthiş bir makale tebrik ve tekrar Teşekkürle.
    Not ben saksıların nasıl boyanacağı hakkında bilgi aldım fakat bir çok şeyi daha öğrenebileceğimi gördüm.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir