Bahçe işleriyle uğraşmayı sevenler için kış ayları, üretim ve ekim açısından zorlayıcı gibi görünebilir. Ancak doğru bitki seçimi ve bölgesel iklime uygun planlama ile kış mevsimi, bahçecilikte yepyeni bir başlangıç olabilir. Bu yazımızda, kışın ne ekilir sorusuna kapsamlı bir cevap vererek, kış aylarında ekilebilecek sebzeleri, çiçekleri ve tohumları sıralıyoruz.
Kışın Ne Ekilir?

Soğuk hava şartları her bölgede farklılık gösterir. Örneğin, Akdeniz kıyılarında hafif yağışlı geçen kış ayları, İç Anadolu’da don olaylarıyla, Doğu Anadolu’da ise yoğun kar yağışlarıyla kendini gösterir. Bu nedenle, kışın ekim yapmayı planlıyorsanız yaşadığınız bölgenin iklim koşullarına uygun sebze, çiçek ve tohum seçimleri yapmalısınız.
Kış aylarında da bahçenizi, balkonunuzu veya saksılarınızı canlandırmak mümkün. Özellikle iç mekan bitkileri, gölge seven çiçekler ve kış sebzeleri bu dönemde en büyük yardımcılarınız olabilir. Ayrıca, toprak ısısını ve nem oranını da göz önünde bulundurarak doğru zamanda ekim yapmanız önemlidir.
Kışın bahçenize sebze ekmek için havadaki donun geçmesini beklemeniz gerekebilir. Çok soğuk bölgelerde kışın çiçek ekimi yapmayı düşünüyorsanız, öncelikle iç mekan bitkilerini değerlendirebilirsiniz. “Gölge seven çiçekler ve salon çiçekleri yazılarını okuyarak detaylı bilgi alabilirsiniz.”
Gelin, kışın ekilebilecek sebze, çiçek ve tohumlara daha yakından bakalım. Kış bahçeciliği ile ilgilenenler için bu yazı, üretime başlamadan önce ilham kaynağı olacak!
Kış Aylarında Ne Ekilir?
Kışın çeşitli bitki, sebze, çiçek, ağaç hatta çim bile ekebilirsiniz. Mümkünse, sebze ve tohumları kışa girmeden önce, sonbahar (Eylül, Ekim ve Kasım) aylarında ekin. Fakat, kışın çiçek yetiştirmeyi düşünüyorsanız, iç mekan bitkileri daha uygun olacaktır.
Ayrıca, havada don geçene kadar veya kış ayları bitene kadar çiçekleri evinizde muhafaza edip, baharda bahçenize veya açık balkonunuza ekebilirsiniz. “Daha fazla bilgi almak için balkon çiçekleri yazısını okuyabilirsiniz.” Öncelikle kışın hangi sebze ekilir? listeleyelim. Ardından, kışın ekilen çiçekler ve tohumlara geçiyoruz.
Kışın Ekilen Sebzeler

Şalgam, pırasa ve sarımsak, alabaş turp, kırmızı pancar, pazı, kereviz, salatalık, turp ve marulu kışın ekebilirsiniz. Ayrıca, havuç, lahana, soğan, brokoli, karnabahar, salata ve marul da kışın ekilebilir. “Havuç ekimi hakkında detaylı bilgi almak için havuç ne zaman ekilir? yazısını okuyabilirsiniz.”
“Kış aylarına girişte ekebileceğiniz sebzeleri ve çiçekleri öğrenmek için eylül ayında ne ekilir, ekim ayında ne ekilir ve aralık ayında ne ekilir? yazılarını okuyabilirsiniz.” Kışın ekebileceğiniz diğer sebzeleri aşağıda listeledik. Bölgenizin sıcaklık ve yağış oranını ve don zamanlarını dikkate almayı unutmayın!
Kışın Hangi Sebzeler Ekilir?
Aşağıda kışın ekilen diğer sebzeleri genel olarak listeledik. Bölgenizin hava sıcaklığı ekim yapacağınız toprağın besin değerlerini öğrendikten sonra ekim yapmanız daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.
- Marul
- Turp
- Soğan
- Pazı
- Bezelye
- Brokoli
- Sarımsak
Sonbaharda Ekilen Sebzeler
Sonbaharda ekilebilecek sebzeler nelerdir? Yukarıda listelediğimiz sebzelerin bir çoğu sonbaharda ekilir. Bazıları da yıllık sebzelerdir. Çok soğuk havalar hariç, tüm yıl ekilebilir. Sonbaharda ekilen sebzeler: Marul, turp, soğan, bezelye. “Detaylı bilgi için bezelye ne zaman ekilir? yazısını okuyabilirsiniz.”
Kışın Ekilen Çiçekler

Çiçeklerinizi bahçeye nakletmeden önce, don ve soğuk havanın geçmesini bekleyin. Ayrıca, kış boyunca daha az suya ihtiyaç duyacaklardır. Yaz aylarında kısmen sulamayı arttırabilirsiniz. Kışın ekebileceğiniz çiçekleri aşağıda listeledik.
Kışın Hangi Çiçekler Ekilir?
- Hercai menekşe
- Viola
- Mimulus
- Nemesia
- Diascia
- Aslanağzı
- Erica
- Süs Lahanası (Lahana çiçeği) “Detaylı bilgi almak için lahana çiçeği yazısını okuyabilirsiniz.”
- Kasımpatı “Detaylı bilgi almak için kasımpatı ne zaman ekilir ve kasımpatı çeşitleri yazılarını okuyabilirsiniz.”
Kışın Ekilen Tohumlar
Kış tohumlarını da kışa girmeden ve don başlamadan ekmelisiniz. Kışın ekilebilen ve don başlamadan önce, ekebileceğiniz tohumları aşağıda listeledik.
- Buğday
- Yonca
- Yulaf
- Arpa
- Çavdar
- Çim “Detaylı bilgi almak için çim nasıl ekilir? yazısını okuyabilirsiniz.” “Kışın ağaç ekmeyi planlıyorsanız, ağaç dikme zamanı yazısını okuyabilirsiniz.”