Aralık Ayında Ne Ekilir?

Aralıkta ne ekilir?
Aralık ayında ne ekilir?

Ağır kış şartlarına giriş ayı olan Aralık ayında, sebze ve çeşitli tohumları ekerken dikkatli olmalısınız. Çünkü, birçok bitki ve sebze soğuğu ve kış aylarını sevmez. Fakat, don olaylarının çok görülmediği bir bölgede yaşıyorsanız, aralık ayında ekebileceğiniz bazı sebze ve tohumlar olabilir. Bu yazımızda, aralık ayında ne ekilir, aralık ayında hangi sebze ekilir? anlattık. Ayrıca, aralık ayında ekilen sebzeler, ağaçlar ve bitkiler hakkında çeşitli bilgiler verdik.

Aralık Ayında Ne Ekilir?

Aralıkta neler ekilir?
Aralıkta ne ekilir?

Özellikle kışın ilk sert aylarından biri olan aralık ayında ekmek istediğiniz sebze ve tohumları dikkatli seçmelisiniz. Aralık ayı için özel bir sebze yoktur. Fakat, aralık ayında yaşadığınız bölgede don olayları başlamıyorsa, bazı sebze ve bitkileri ekebilirsiniz.

Direk olarak “aralık ayında şu sebzeler ekilir.” demek çok yanlış bir yönlendirme olacaktır. Çünkü, tahmin edebileceğinizi gibi toprak ve hava sıcaklıkları ve nem Türkiye’nin her bölgesinde aynı değildir. Örneğin; İzmir ile Kars’ın hava sıcaklıları, mevsim geçişleri, toprak ısısı ve nemi farklı oranlardadır. Bu nedenle, öncelikle aralık ayında ekmek istediğiniz sebze ve bitkileri bulunduğunuz bölgeye göre değerlendirmenizi öneriyoruz.

Aralık ayında çeşitli tedbirleri alarak bazı sebze ve çiçekleri yetiştirmek mümkündür. Bölgenizde don yoksa, tedbirleri alarak sebze ve tohum ekimi yapabilirsiniz. Aralık ayında ekmek istediğiniz bitki veya sebzelerin seçiminizi yaparken, soğuğa dayanıklı bitki ve sebzeleri seçerek şansınızı arttırabilirsiniz.

Yukarda bahsettiğimiz gibi bölgesel sıcaklık farklılıklarından dolayı direk olarak; “şu bitkiler aralıkta ekilir.” diyemiyoruz. Fakat, kısmen soğuğa dayanıklı sebze ve bitkilerin listesini aşağıda oluşturduk. Seçim yaparken, değerlendirmeye alabilirsiniz.

Aralık Ayında Hangi Sebzeler Ekilir?

Aralık ayında ne ekilir?
Aralıkta ayında hangi sebzeler ekilir?

Aralık ayında hangi sebze ekilir? aşağıda listeledik. Bölgenize göre seçim yapmanız gerektiğini unutmayın!

  • Bakla. Mayıs ayı başlarında ürün almak için, aralık ayında bakla ekebilirsiniz. Bölgeniz ılıman ise, doğrudan bahçenize ekin. Soğuk bir bölgedeyseniz; öncelikle sera veya pencere kenarında küçük bir kabın içerisinde bakla ekimi yapabilirsiniz.
  • Turp. Turp her mevsim yetiştirilebilir. Fakat, yaz sonu ve sonbahar ayları en kolay aylardır. Ayrıca, don aylarından hemen sonra turp yetiştirebilirsiniz.
  • Marul. Marullar soğuk hava bitkisidir. Fakat, 4 derecenin altında yetiştirmek zordur. İlkbahar ve sonbahar ayları daha kolay yetişir.
  • Patlıcan. Patlıcan don zamanından 8-9 hafta önce dikilebilir.

Aralık Ayında Hangi Tohumlar Ekilir?

Aralıkta hangi tohum ekilir?
Aralık ayında hangi tohumlar ekilir?
  • Buğday. Kış buğdayı ekimden kasıma kadar ekilebilir. Ilıman kışlar yaşanan ülke ve bölgelerde kasım ve aralık aylarında ekilerek sonraki yılın nisan ve mayıs aylarında hasat edilir.
  • Arpa. Serin havalarda iyi yetişir. Bölgeye göre, aralık, ocak aylarında da ekilebilir.
  • Yulaf. Ilıman iklime sahip bölge ve ülkelerde ekiliyor.
  • Çavdar. Sonbaharda ekilir. Sonbaharda diğer tahıllardan daha hızlı büyür. 1 derece civarında çimlenip büyüyebilir. Fakat, bu ısılarda büyümesi yavaşlar.
  • Yonca. Yonca ekimi için, en iyi zamanlar bahar ve yaz sonu olsa da; yonca soğuğa dayanıklıdır.

Aralık Ayında Hangi Çiçek ve Bitkiler Ekilir?

Aralık ayında hangi çiçekler ekilebilir?
Aralık ayında hangi bitkiler ekilir?

Aralık ayında hangi çiçekleri ekilir, aralık ayında hangi bitkiler ekilir? Bitki ve çiçeklerin birçoğu soğuğu ve kış aylarını sevmez. Soğuğun fazla ve güneşin az olması, aralık ve diğer kış ayları içinde bitki ve çiçek yetiştirmeyi zorlaştırabilir. Fakat, size soğuğa dayanıklı birkaç çiçek ve bitki tavsiyesi verebiliriz.

Aralık Ayında Hangi Bitkiler Ekilir?

  • Kasımpatı. Ilıman bir güney bölgesindeyseniz kasımpatı ekebilirsiniz. (Kasımpatı hakkında detaylı bilgi almak için; linke tıklayarak, “Kasımpatı (Krizantem) çiçeği bakımı ve tüm özellikleri” yazımızı okuyabilirsiniz.)
  • Sıklamen çiçeği. (Bazı türleri soğuğa dayanıklı olsa da; uzun süre soğuğa maruz bırakılmamalıdır.
  • Süs lahanası. Şehir içi düzenlemede sıkça kullanılır. Genelde yol kenarlarına ekilir. Kirli havaya dayanıklıdır. -15 dereceye kadar dayanıklıdır. Ekilen yılın ertesi yılı çiçek açar.
  • Lavanta. Aralık ayı için uygun bir bitkidir. 15-20 gün içinde filizlenir.
  • Sümbül. Eylülden kasıma kadar sümbül ekilebilir. Fakat, sert kışa sahip olmayan bölgelerden birindeyseniz, aralık ayında da sümbül yetiştirebilirsiniz.
  • Erica. Bir funda çeşidi olan Erica’yı, aşırı soğuktan koruyarak yetiştirebilirsiniz.
  • Kalanşo (Kalanchoe) Aydınlık, havadar, serin ortamları sever. Evinizde bir saksıda 10-12 derece sıcaklıkta bile yetiştirebilirsiniz. Bakımı kolaydır.
  • Menekşe. Menekşeler ilk bahar ve sonbaharda tüm yıl ekilebilir. Gölgeyi severler. Ayrıca, güneşli yerlerde de gelişirler. Kış aylarında evinizin bir odasında rahatça menekşe yetiştirebilirsiniz.
  • Kekik. Kekik bitkisinin özel bir özel bir sıcaklık ve nem ihtiyacı yoktur. Yıl boyunca dondan korumak kaydıyla yetiştirebilirsiniz. (Esas büyüme dönemleri yaz aylarıdır.)

Aralık Ayında Hangi Ağaç Dikilir?

Aralık ayında dikilen ağaçlar.
Aralık ayında hangi ağaç dikilir?

Aralık ayında ağaç dikilir mi, aralık ayında hangi ağaçlar dikilir? Sonbahar aylarında, bölgenizde don başlamadan önce, meyve ağaçlarının dikimini yapabilirsiniz. Ağaç dikme zamanı hakkında daha fazla bilgi almak için; linki tıklayarak, “Ağaç dikme zamanı, meyve ağacı ne zaman dikilir?” yazımıza geçiş yapabilirsiniz.

Aralık ayında ağaç dikerken dikkat etmeniz gereken nokta ise; toprağın sulu olmaması ve kökleri dondan korumaktır. Aralık ayı içinde diktiğiniz ağaç fidelerinin üzerine kuru yapraklar, gübre koyabilirsiniz veya malçlama yapabilirsiniz. Böylece, uykuda olan meyve ağaçlarınız zarar görmeyecek, zamanı geldiğinizde büyüyüp yeşerecektir. Ayrıca, aralık ayı içinde dekoratif bahçe uygulamaları için sık sık kullanılan Şimşir ağacını dikebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir