Çim Nasıl Ekilir, Çim Ekimi Nasıl Yapılır?

Daha önce çim ekmediyseniz, hatta bahçe, bitki işleriyle bile uğraşmamış olsanız bile, çim ekimi yapabilirsiniz. Bahçeye çim nasıl ekilir, çim tohumu ne zaman ekilir, açıkladık. Ayrıca, çim ekme zamanı, gübreleme ve bakımı hakkında çok önemli bilgiler verdik.

Çim Ekimi ve Sulama

Çim ekimi ve sulama.
Çim ekimi ve sulama.

İster minik bir bahçe, isterseniz büyük bir alan olsun, ellerinizle kendi çimlerinizi ekmek ve bu çimlerin büyüyüp, yeşillendiğini görmek, size heyecan verecektir.

Çim ekimi kolaydır. Bahçenize çim tohumu ekmek için bir bitki uzmanı veya bahçıvan olmanıza gerek yok. Çimen ekiminde toprak hazırlığı, sulama, ekim zamanı, ekim tekniği ve sıklığına dikkat ederseniz, yemyeşil çimleriniz olabilir.

Doğru zamanda ve doğru şekilde çim ekebilmeniz için önce çimen ekimi hakkında merak edilen soruları cevaplayalım. Sayfanın daha altında ise sırasıyla profesyonel ve kolay çim ekimini detaylıca açıkladık.

Çim Kaç Günde Çimlenir?

Ekilen çim tohumunun çimlenmesi, çimin türüne göre değişiklik gösterir. 10 günden başlayarak 15 gün olabilir. Bazı çim türleri 1 ayda çimlenmeye başlar. Toprağın nemli ve sıcak olması çimlenme süresini kısaltır.

Ekilen Çim Kaç Günde Çıkar?

Ekilen çim yaklaşık olarak 15 günden sonra çıkmaya başlar. Çimin çıkması çimin türüne de bağlıdır. 2. ayda sonra çim tüm toprağı kaplar.

Yeni Ekilen Çim Ne Zaman Sulanır?

Yeni ekilen çim sulama: Yeni ekilen çimi hemen sulayabilirsiniz. Daha sonraki sulama dönemi sabah ve akşam veya sadece akşam saatlerinde, çimin gölge aldığı zamanlar olabilir. Çimleriniz büyüdükten sonra sulamayı azaltabilirsiniz. Yakıcı bir gün sonunda, akşam, gölge zamanı çimlerinizi sulayın.

Çim Üstüne Çim Ekilir Mi?

Çim üzerine çim ekilir mi? Evet, belleme yaparsanız, çim üstüne çim ekebilirsiniz. Zemindeki eski kalıntıları temizleyin ve tesfiye edin. Daha sonra yeni çimi eski çimin üzerine ekmenizde bir sakınca yoktur. (Sayfanın altındaki “Çim yaması nasıl yapılır?” başlığını okuyun.)

Yeni Ekilen Çime Hangi Gübre?

Yeni ekilen çimlere hayvansal gübre ve solucan gübresi kullanabilirsiniz. Yavaş salınımlı gübreler de yeni ekilen çimler için uygun bir seçenektir. Yavaş salınımlı gübreler, çimin sürekli beslenmesini sağlar ve köklerin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur.

Çimleriniz için özel üretilmiş çim gübrelerini kullanabilirsiniz. Özel çim gübreleri, kimyasal bitki besin mineralleri içerir. Bunlar çimin gelişimi için gerekli olan Azot (N), Fosfor (P) ve Potasyum (K) mineralleridir.

Çim Ekerken Gübre Şart Mı?

Evet, çim ekmeden önce genellikle gübre kullanılır. Gübre, çimin sağlıklı ve hızlı bir şekilde büyümesine yardımcı olur ve daha sağlıklı bir çim elde etmenizi sağlar. İyi bir gübre, topraktaki besin maddelerini artırır ve çimin köklerinin güçlenmesini sağlar.

Gübresiz çim ekmek mümkün olsa da, çimin büyüme süreci daha zorlu olur. Ayrıca sonuçlar istediğiniz gibi olmayabilir.

Çim ekiminde gübre kullanmak, toprağın verimliliğini artırır ve çimin ihtiyaç duyduğu temel besin maddelerini sağlar. Ayrıca, gübreleme işlemi toprağı hazırlar ve çimin köklerinin daha iyi yerleşmesine yardımcı olur.

Çim Nasıl Ekilir?

Çim nasıl ekilir? Çim ekimi nasıl yapılır. Çimen nasıl ekilir?
Çim nasıl ekilir? Çim ekimi nasıl yapılır?

Yukarıda çim ekiminde en çok merak edilen soruları cevaplandırdık. Şimdi bahçeye çim nasıl ekilir, sırasıyla anlatalım. Sayfanın sonunda ise çim tuhumu ne zaman ekilir, çim hangi ayda ekilir? açıkladık. Öncelikle dikkat edilmesi gereken hususlar ve toprak hazırlığı ile başlıyoruz. Bu aşamalar, çim ekimi sürecinin önemli hususlarıdır.

Çim Ekiminde Dikkat Edilecek Hususlar

Çim ekmeden önce yapılması gerekenler nelerdir?

  • Toptağı çapalayın.
  • Taşları bir tırmık yardımı ile alın.
  • Yabani otları temizleyin.
  • Toprağın tesfiyesini iyi yapın.
  • Rüsgarsız bir günde çim ekin. (Tohumlar istenildiği gibi homojen dağılmayabilir.)
  • Toprakta karınca olmadığına emin olun. (Karıncalar, çim tohumunun yarısından fazlasını götürebilir.)

Çim Ekmeden Önce Toprağın Hazırlanması

  • Bahçenizin toprak yapısı çim ekimi için uygun olmayabilir. 5-10 hafta önce yanmış gübreyi toprak ile iyice karıştırın ve çapalayın. Yanmamış gübre kullanmayı düşünüyorsanız, Eylül, Ekim, Kasım aylarında atın. Kışın üzerine kar yağar. Çim ekmeden önce bu toprağı belleyerek toprağı hazır hale getirin.
  • Çim ekmeden önce çapa makinesi veya bel ile toprağı 15-20 santimetre kadar belleyin.
  • Yabani otları ve taşları tırmık ile temizleyin.
  • Topraktaki çukur ve delikleri kapatın, iyi tesfiye edin.

Toprağa Çim Tohumu Nasıl Ekilir?

Çim tohumu nasıl ekilir?

İhtiyacınız olanlar:
Çapa, tırmık, silindir, toprak ve gübre karışımı, metrekareye 60 gram çim tohumu.

15 metrekare bahçe için yaklaşık çim ekimi süresi: 6 saat

  1. Toprağı Çapalayın

    çim nasıl ekilir

    Toprağı çapalamak çim ekiminin en önemli aşamalarından biridir. Bu sayede toprağın hava alması sağlanır ve toprak altındaki taş, moloz, kuru ve yabani otlar açığa çıkar. Toprağı bir çapalama makinası ile veya bel ile 15-20 santimetre çapalayın.

  2. Tırmık İle Taşları ve Yabani Otları Temizleyin

    çimen nasıl ekilir

    Çaplama ile yabali otları ve taşları ortaya çıkarıp toprağı havalandırdınız. Şimdi, bir tırmık ile hem zemindeki yabani otları ve taşları temizleyin. Yine tırmık yardımıyla yüzeyi düzleyin. (Tesfiye edin.) Çukurları doldurun. Böylece iyi bir drenaj elde edeceksiniz. Ayrıca, sulama eşit olacak ve çimlerin seyrek çıkmasını engellemiş olacaksınız.

  3. Çim Tohumlarını Serpiştirin

    cim nasil ekilir 3

    Çim tohumlarını elinizle veya makine ile serpiştirin. Sık olmasına özen gösterin. Metrekareye 50-60 gram çim atmalısınız. Bu ölçünün altındaki oranlarda toprak seyrelir ve yine yama çim yapmanız gerekebilir. Bir avuç, yaklaşık olarak 32 gram çim alır. Yaklaşık olarak metrekareye iki avuç çim atmalısınız. Aşırı çim atmak ise bazı çim türlerinin boğulmasına neden olabilir.

  4. Çim Tohumlarının Üzerini Toprak ve Gübre İle Kapatın

    Çim nasıl ekilir? Profesyonel çim ekimi.

    Çim tohumlarını serpiştirdikten sonra üzerini yakşık 1 santimetre temiz toprak hayvansal gübre karışımı ile kapatın.

  5. Bir Silindir Yardımı İle Toprağı Sıkıştırın

    cim nasil ekilir 5

    Tohumların iyi çıkması ve kuşların tohumları almaması için toprağın üzerini silindir ile sıkıştırın. Silindir yoksa, küçük bi alan ise düz bir ayakkabı ile üzerine iyice basın.

  6. Yağmurlama Sistemi İle Sulayın

    Çimen ekimi ve sulama

    Yeni ektiğiniz çimleri hemen sulamalısınız ve sulama yağmurlama tekniği ile olmalıdır. İnce bir fıskiye ile tüm çimlerini ıslatacak şekilde sulayın. Kalın fıskiye ve akan su, çim tohumlarını ve henüz oturmamış toprağı kaldırır. Bundan sonraki sulamayı hergün yapın. Sabah erken saatlerde ve akşam serinliğinde sulayın.

Saksıya Çim Tohumu Nasıl Ekilir?

Saksıya çim ekilir mi? Evet, saksıya da çim ekilir. Fakat saksının güneş görmesi gerekir. Saksıda çim ekmenin avantajı, kışın çimi dondan koruyabilmenizdir. Kapalı, güneş gören bir balkonda çimi tohumunu saksıya ekip yetiştirebilirsiniz. Saksının toprağı nemli kalsın.

Çim Yaması Nasıl Yapılır?

Seyrek yerlere çim nasıl ekilir? Ağaç altı, duvar dibi gibi sürekli gölgede kalan alanlarda çim seyrelebilir. Yeterli güneş alamayan çim, bu gibi alanlarda istenildiği gibi yeşeremez ve seyrelir.

Ağaç altı gibi sürekli gölgede kalan alanlar için özel gölge alanı çimlerini tercih edin. Seyrelen kısımları tırmık veya bel ile belleyin ve havalandırın. Toprağın üzerindeki kurumuş çimleri ve taşları tırmık ile temizleyin.

Çim tohumlalarını eşit miktarda olacak şekilde avucunuzla seyrelmiş kısımlara serpiştirin. Yama çimini yapmak için karıncaların olmadığı bir dönemi tercih edin. (İlkbahar veya sonbahar ayları olabilir.)

İyi yanmış hayvan gübresini tohumların üzerine serpin. (1-2 cm yükseklikte.) Küçük bir alan ise altı düz bir ayakkabı ile gübreyi ezin. Büyük bir alan ise silindir kullanabilirsiniz. Ardından yama yaptığınız çimleri yağmurlama yöntemi ile sulayın. (Günde bir kez sulamaya devam edin.)

Çim Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Çimen ne zaman ekilir?
Çim tohumu ne zaman ekilir?

Çim tohumu ne zaman ekilir? Genel olarak çimi yılın her ayı ekebilirsiniz. Fakat bazı çim ekim zamanları, çimin daha kolay yetişmesi için daha uygun şartları ortaya çıkarır. Çim, ilkbahar ve sonbaharda ekilir. Kurak olmamak kaydı ile yazın başlarında da çim ekimi yapabilirsiniz.

Erken ekilen (baharda) çimler hızlı büyür. Toprağın nemli olduğu bu dönemlerde çim çabuk çimlenecektir. Ayrıca, bu dönemde ekilen çimler, soğuğa karşı daha dayanıklı olacaktır.

Çim Ekimi Hangi Ayda Yapılır?

Çim ekimi özellikle Eylül ayından başlar. Hava durumuna göre Kasım ve Aralık ayına kadar ekilir. Daha sonra Şubat sonlarında başlar ve Nisan ayına kadar çim ekimi yapabilirsiniz.

Çim ekimi yapılacak aylar bölgesel olarak değişebilir. Nemli, fakat don olmayan aylarda kışa girerken veya ilkbahar ayları en iyi çim ekim zamanlarıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Hazır Çim Ne Zaman Ekilir?

Hazır çim Nisan, Mayıs aylarında ve bahar aylarında ekilir.

Gölge Çimi Ne Zaman Ekilir?

Gölge çimi güneş almayan alanlar içindir. Ekimi standart çim ekimi ile aynıdır. Gölge çimi genellikle bahar aylarında ekilir.

İç Anadolu’da Çim Ne Zaman Ekilir?

İç Anadolu’da don olmayan tüm aylarda çim ekebilirsiniz. Fakat, yukarıda belirttiğimiz gibi nemli toprakta, ilkbahar ve sonbahar aylarında daha kolay yetişecek ve dayanıklı olacaktır.

Yazın Çim Ekilir Mi?

Evet, yaz aylarında da çim ekilir? Fakat, yakıcı ve kurak yaz günlerinde çim ekmeyin. Yazın çimi daha sık sulayın. Sabah ve akşam gölge alan bir zamanda en az iki kez sulayabilirsiniz. Yazın toprağın nemli olması çok önemlidir.

Kışın Çim Ekilir Mi?

Kışın da çim ekilir. Fakat, bölgenizin çim ekimi için uygun olduğuna emin olun. Kışı sert geçmeyen ve don olmayan bölgelerde, kışın çim ekimi yapılabilir. Toprakta don olmamalıdır.

Ekim, Kasım, Aralık, Ocak, Haziran Ayında Çim Ekilir Mi?

Çim ekim zamanında en çok sorulan ve merak edilen aylar, son bahar ve kış ayları olan Ekim, Kasım, Aralık, Ocak aylarıdır. Ayrıca, Haziran ayında da çim ekilip ekilemeyeceği oldukça merak ediliyor. Bu nedenle bu aylar için ayrı bir başlık açtık.

Çim ekim zamanı, genellikle toprağın nemli oldu zamanlar, ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Fakat, Ekim, Kasım, Aralık, Ocak ayarı ve Haziran ayında da çim ekilebilir. Ekim, Kasım, Aralık, Ocak aylarında havadaki don olaylarına, Haziran’da ise karıncalara ve toprağın nemli olmasına dikkat etmelisiniz.

Sonbaharda Çim Ekilir Mi?

Sonbahar’da da çim ekilir. Fakat, bölgenizin çim ekimi için uygun olduğuna emin olun. Kışı sert geçmeyen ve don olmayan bölgelerde, sonbaharda da çim ekimi yapılabilir. (Toprakta don olmamalıdır.)

Çim biçme makinesi alırken nelere dikkat edilmeli?
Yaz kış açan çiçekler hangileri?
Gül ne zaman dikilir?

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir