Evde Kırık Mobilya Tamirinin 9 Yolu

Evinizdeki küçük veya büyük hasar almış, çizilmiş, parçası kopmuş veya kırılmış mobilyaları kendiniz kolayca tamir edebilirsiniz. Çizik, delik, kırık mobilya tamiri nasıl yapılır? aşağıda detaylıca açıkladık.

Kırık Mobilya Tamiri Nasıl Yapılır?

Mobilya tamiri
Evde mobilya tamiri nasıl yapılır?

Çizik delik veya kırık mobilyayı tamir etmek için kullanabileceğiniz birçok yapıştırıcı ve macun türü vardır. Evinizdeki mobilyaları tamir etmek için kendiniz de evdeki malzemeleri kullanarak tamir macunu yapabilirsiniz.

Aşağıda mobilya tamiri için kullanabileceğiniz çizik onarım kalemi, tamir macunu ve yapıştırıcılardan örnekler verdik. Mobilyadaki delik veya kırığın büyüklüğü ve nerede bulunduğuna göre doğru malzemeleyi seçip, mobilyanızı kolayca tamir edebilmeniz için ürünleri ayrı ayrı açıkladık.

1-Ahşap Macunu

ahsap macunu ile kirik mobilya tamiri

Evinizdeki ahşaptan yapılmış mobilyaların kırılmış parçalarını hazır ahşap macunları doldurabilirsiniz. Ahşap mobilyaların küçük deliklerini ve yarıkları tamir etmek için hazır ahşap macunları çok pratik malzemelerdir. Özellikle birçok ahşap renginde bulunabilmesi ve kullanıma hazır olmasından dolayı en çok tercih edilen mobilya tamir macunudur.

Renkli ahşap macunu su bazlıdır, hızlı kurur ve kokusuzdur. Sentetik ahşap tamir macunları ise geç kurur fakat daha daha iyi tutar. Ancak sentetik macunların üzerine sadece sentetik boyalar uygulanabilir ve renk seçenekleri yoktur. “İlgili yazılar: Ahşap macunu nedir, sentetik boya nedir?”

Ahşap macunu kullanıma hazırdır. Spatula ile delik veya çatlak bölgeye sürdükten sonra 4-5 saat kurumasını bekleyin ve zımpara yapıp boyayın. Tüm boya çeşitlerini tutar. Hazır mobilya tamir macunu küçük ve orta büyüklükte delik ve yarıkları onarmak içindir. Kuvvetli bir yapışma yapamaz. Fakat hızlı mobilya tamiri için en iyi çözümdür. Ahşap tamir macunu en çok yüzeysel boya ve kaplama soyulmaları ve delikler için uygundur.

2-Epoksi Macun

epoksi macun ile mobilya tamiri

Epoksi macun genel amaçlı bir macundur. Sadece ahşap mobilyalarda değil, plastik ve metal tüm mobilya tamir işlerinizde kullanabilirsiniz.

Epoksi macunun en iyi özelliği, uygulandığı yüzeyi aynı zamanda yapıştırmasıdır. Yani sadece görsel olarak dolgu yapmaz, aynı zamanda kuvvetlice mobilyayı tamir eder, yapıştırır. Bu nedenle kırılan mobilyanın ağırlık binen kısımlarında epoksi macunları kullanabilirsiniz.

Epoksi macun, kırık mobilyanın metal ve ahşap kısımlarının birleşim yerlerini tamir etmek için de uygundur. Kopan ve parçası bulunmayan mobilyaları tamir etmek için en iyi yollardan biri epoksi macundur. İlgili yazılar: epoksi macun, epoksi yapıştırıcı.)

3-Talaş-Zımpara Tozu ve Beyaz Tutkal

zimpara tozu ile mobilya tamiri

Zımpara tozu ve beyaz tutkal karışımı eski ustaların bildiği mobilya tamir yöntemleriden biridir. Hazırlaması kolay bir karışımdır. Hem yapıştırma hem de dolgu için kullanabilirsiniz.

Beyaz tutkalı zımpara tuzu veya ince talaş ile karıştırıp macun kıvamına getirin. Hazırladığınız karışımı bir spatula yardımı ile mobilyanın çatlak ve delik parçalarına doldurup, 1 gün kurumasını bekleyin. İçinde beyaz tutkal olduğu için üzerine ağırlık binen mobilyalarda da kullanabilirsiniz.

Macun kuruduktan sonra gerekiyorsa, 220 numara zımpara ile zımpara yapıp, üzerini herhangi bir boya ile boyayabilirsiniz. Zımpara tozu ve beyaz tutkal karışımı, oynayan mobilya ayaklarını tamir etmek için iyi bir çözüm yoludur. Hem içerdeki boşluğu dolgu yapar hem de yapışma sağlar. (İlgili yazı: sandalye ayağı tamiri.)

4-Beyaz Tutkal

beyaz tutkal ile tamir

Beyaz tutkal, en eski mobilya yapıştırma ve tamir etme yöntemleriden biridir. Beyaz tutkal sadece ahşap ve türevleri içindir. Fiyatı ucuzdur. Kırık mobilyayı tamir etmenin en ekonomik yoludur.

Kırık bir ahşap mobilyanın iki parçasını tamir etmek istiyorsanız, beyaz tutkal tam size göre. Ancak iki parça arasında boşluk olmamalıdır. Beyaz tutkal, mobilya tamirinin ekonomik çözüm yoludur. Ancak 150-200 kg.gibi fazla ağırlık taşıyan mobilyalarda vida ve çivilerle desteklenmesi gerekebilir. Beyaz tutkalı tamir etmek istediğiniz mobilyaya sürün ve parçaları birleştirin. 1 gün kurumasını bekleyin. (İlgili yazı: En iyi ahşap yapıştırıcı)

5-Poliüretan Tutkal

poliuretan yapistirici ile tamir

Poliüretan tutkal, amatör ve profesyonel kullanıcılar için en çok tercih edilen mobilya tamir tutkallarından biridir. Poliüretan tutkalları en kuvvetli ahşap yapıştırıcısı kategorisinde ilk sıralara koyabiliriz. Deniz tutkalı olarak da bilinir. Bazı modelleri tuzlu suya dayanır.

Kırık mobilyanızı tamir etmek için en etkili yöntemlerden biri PU ahşap tutkallarıdır. PU ahşap yapıştırıcıların en iyi özelliği, hem ahşap mobilyaları hem de metal, beton, tuğla, plastik malzemeleri kuvvetlice yapıştırabilmesidir.

Deniz tutkalını mobilya tamirinde kullanmak için bir mengeneye ihtiyacınız olacak. Poliüreran yapıştırıcıların birçoğu şişer. Mengeneli kullanım ile hem daha iyi yapıştırabilir hem de taşmanısı bir miktar engelleyebilirsiniz. (Köpürmeyen modelleri de satılmakdadır.)

Poliüretan tutkalı hangi mobilyaları tamir etmek için kullanabilirsiniz? Büyük miktarda dolgu gerektiren ve kuvvetli yapışma istenen ve ağırlık altında kalan mobilya parçalarını tamir etmek için deniz tutkalı kullanabilirsiniz. Örneğin, içi boş bir mobilya ayağı.

6-Hızlı Yapıştırıcı (Sprey Yapıştırıcı)

hizli yapistirici ile mobilya tamiri

Hızlı yapıştırıcı hızlı mobilya tamirinin en iyi yollarından biridir. Hızlı yapıştırıcı iki bileşenlidir. En etkili olduğu alan ahşaplardır. Bu nedenle küçük ve orta büyüklükte mobilyaların ağırlık altında kalmayan kısımları için uygundur. Örneğin, ahşap kolçak, kenarı kırılmış bir ahşap masa v.b.

Hızlı yapıştırıcı ahşap mobilyalarda hızlı tamir olanağı sağlar. Ancak ağırlık taşıyabilen bir yapıştırıcı değildir. Bu nedenle mobilyaların sadece üst kısımlarının tamiri için öneriyoruz. Bir yüzeye spreyi sıkın, diğer yüzeye yapıştırıcıyı sürüp 15 saniye bastırın. Yapışma sağlamış olacaktır. (ilgili yazı: hızlı yapıştırıcı)

7-Montaj Silikonu

montaj yapistiricisi ile tamir

Montaj silikonuları, montaj yapıştırıcısı veya sıvı çivi olarak da bilinir. Krem kıvamındadır. Sert ve büyük malzemeleri yapıştırmada, mobilya montajında ve tamirinde kullanılır. Kuruma süresi 24 ila 48 saati bulabilir. Ancak çok kuvvetli yapışma sağlar. Bu nedenle, eğer aceleniz yoksa, mobilyaların tüm yüzeyinde montaj yapıştırıcılarını kullanabilirsiniz. (İlgili yazı: sıvı çivi nedir?)

8-Mobilya Tamir Kalemi

mobilya tamir kalemi

Mobilya rötuş kalemi olarak da bilinir. Çeşitli renkleri vardır. Sadece mobilya üzerindeki küçük çizikleri tamir etmek için kullanılır. Kullanımı kolaydır. Kapağını açıp mobilyanın çizilmiş yüzeyine sürüp kullanabilirsiniz. Daha büyük çizikleri tamir etmek için mobilya tamir macunlarını kullanın.

Evinizde evcil hayvan varsa, mobilya çizik kalemleri çok işinize yarayabilir. Tekli olarak veya içinde birçok rengin bulunduğu çoklu paketlerde, renkli mobilya tamir kalemlerini alabilirsiniz.

9-Mobilya Tamir Mumu

mobilya tamir mumu

Mobilya tamir mumları pastel boya gibidir. Parke ve mobilyalarınızdaki küçük çatlakları ve soyulmaları doldurur. Renkli modelleri vardır ve kullanıma hazırdır.

Tamir mumlarını mobilyanın üzerine kalem gibi uyguladıktan sonra kenarlarına bir miktar bulaşır. Kendi plastik spatulası ile veya kuru bez ile fazlalıkları temizleyebilirsiniz. Bazı ithal modelleri eritilerek kullanılıyor.

Mobilyanızı Tamir Ettiğiniz, Peki Nasıl Boyayacaksınız?

Mobilyanızı tamir ettiniz, peki nasıl boyamalısınız? Küçük lekeler için yukarıda belirtiğimiz mobilya rotuş kalemlerini kullanabilirsiniz. Mobilyanız parlak ise oje ile rotüş yapabilirsiniz. Daha büyük boyama işleri için akrilik boyaları ve ahşap koruyucuları kullanabilirsiniz. İlgili yazılar: dolap boyama, mobilya boyama, ahşap boyama.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir