Kompost Nedir?, Bahçede Kompost Yapımı

Kompost gübre nedir, kompost nasıl yapılır? aşağıda detaylıca anlatttık. Bahçede kompost yapımı hakkında harika bilgiler verdik. Ayrıca, kompost gübre yapımında kullandığımız materyaller nelerdir? detaylı şekilde açıkladık. Bu sayede, atıkları değerlendirerek bahçede, evde doğal gübre yapımını öğrenerek, bu organik ve etkili bitki gübresini tüm bitkilerinizde kullanabilirsiniz.

Kompost Nedir?

Kompost nedir, kompost nasıl yapılır?
Kompos nedir, kompost nasıl yapılır?

Kompostlaşma süreci doğada, normal olarak, kolayca izlenebilecek bir olaydır. Hayvanların, bitkilerin, diğer canlı organizmaların cansız kısımlarının toprağa karışarak çürümesi, mineralize olması, yani ayrışarak tekrar bitkiler tarafından kullanılmasına kompost denir.

Aslında, doğal olarak, doğada sağlanan, bu döngüyü biz de koordine ederek, katkı sağlayarak oluşmasını sağlarız.

Özellikle, bitkilerin hayat devrelerini tamamlayan, kopan, çürümeye yüz tutmuş kısımlar, tekrar toprağa dönerek parçalanır, fermente olur ve kendiliğinden yeniden kullanılacak hale dönüşür. Bu doğal sirkülasyon süreci sonucunda doğada beslenme ve enerji zinciri devam eder.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan yapay gübreler yerine ev ve bahçelerimizde doğal gübreler hazırlamanız mümkündür. Bu doğal gübreleri, rahatlıkla, süs bitkileriniz ve ağaçlarınız için kullanabilirsiniz.

Ağaç ekimi hakkımda detaylı bilgi almak için ağaç dikme zamanı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kompost Neyden Yapılır?

Kompost neyden yapılır?
Kompost neyden yapılır?

Kompost neyden yapılır? Bahçenizden biçtiğimiz çimler, yapraklar, mevsimi geçmiş ve kopmuş çiçekler ve birçok organik atık, kompostun malzemesidir. Bunların içine, budanmış atık dallar ve ağaç kabuklarını da parçalayarak karıştırabilirsiniz.

Aşağıda diğer kompost malzemelerini listeledik. Fakat bunların aşırı miktarda olmamasına dikkat edin.

Kompost İçin Kullanabileceğiniz Diğer Malzemeler

  • Sebzeler
  • Meyveler
  • Yumurta kabukları
  • Kağıt
  • Karton
  • Çay
  • Kahve atıklarını bile koyabilirsiniz.

Kompostlama İşleminde Kullanılmayan Malzemeler

Organik olmayan hiç bir malzemeyi komposta karıştırmayın. Poşetler, plastikler ve boyalı nesneler, camlar v.b. malzemeler doğada uzun süre ayrıştırılamazlar ve bitkilerinize zarar verirler.

Ayrıca, etli, kemikli, hayvan atıkları ve sütlü besinleri, yemek artıklarını da komposta katmayın. Bunlar da zararlı patojenler üretebilir.

Bahçede Kompost Yapımı

Bahçede kompost yapımı
Bahçede kompost yapımı

Kompostun yapımında öncelikle, bir biriktirme tankına ihtiyacımız olacak. Bu toplama bidonu, basit bir plastik varil, plastik bir çöp bidonu ya da bahçenizin bir kenarına yerleştirebileceğiniz 2-3 metreküplük betondan bir yapı olabilir.

Bunlarla uğraşmak istemiyorsanız, kompost tanklarını hazır olarak da satın alabilirsiniz. Önemli olan, ihtiyacınız kadar büyüklükte ve kapaklı bir tank olmasıdır. Plastik veya metal bir tank olabilir.

Bahçede Kompost Nasıl Yapılır?

Kompost nasıl yapılır?

Bahçenizden topladığınız kompost malzemelerini kapaklı bir tanka doldurun. Mikroorganizmaların doğal gübrenize aşılanması için, az miktarda funda toprağını da karışımınıza ekleyebilirsiniz. Şimdi kompost nasıl hazırlanır? sırasıyla ve detaylarıyla anlatalım.

Bahçede kompost yapımı yaklaşık süre: 120 gün

  1. Malzemelerinizi kompost tankına doldurun

    Bahçede kompost yapımı

    Bahçenizden biçtiğimiz çimleri, yaprakları, dökülmüş çiçekleri, çürümüş meyveleri, küçük dalları, ağaç kabuklarını, kağıt, karton, yumurta kabuğu gibi organik malzemeleri kompost tankına doldurun.

    Bahçede kompost yaparken, yağmur sularının içine girmemesi ve etrafa kötü kokuların yayılmaması için kompost varilinin mutlaka kapağı olmalıdır.

  2. Haftada bir karıştırın

    Kompost nasıl yapılır?

    Kompostun tankını düzel olarak, her hafta karıştırmalısınız. Böylece, organik atıkların çürümesini ve olgunlaşmasını hızlandırmış olursunuz.

  3. Nemli tutun ve kireçleyin

    Kompost gübre yapımı

    Kompostlaşma sürecinde, nemli tutmaya özen gösterdiğiniz malzemelerinize biraz kireç (bir metreküp kareye bir kilogram sönmüş kireç) katabilirsiniz.

  4. Amonyum nitrat ilave edin

    Doğal gübre yapımı.

    Elde edeceğiniz doğal gübrenizi daha da zenginleştirmek ve kompostlaşma sürecini hızlandırmak için amonyum nitrat ilavesi, tavsiye edilen bir işlemdir. Bu uygulama için, bir metreküpe 100 gram amonyum nitrat yeterli olur.

  5. Süreci bekleyin

    Sebze meyve atıklarından gübre yapımı.

    Kompostlaşma için 3-6 kadar beklemeniz gerekiyor. Bu süre içinde arada bir kontrol edip nemlendirin, haftada bir karıştırmayı unutmayın.

Öneriler ve Sıkça Sorulan Sorular

Kompost ne kadar zamanda olur?

Tüm kompostlaşma işlemi bittikten sonra, kullanacağınız malzemelerin özelliklerine ve çeşidine bağlı olarak, kompost gübre 3-6 ay arasında tamamlanmış olur.

Kompost’un olduğu nasıl anlaşılır?

Doğal gübrenizin hazır hale geldiğini, içine koyduğunuz malzemelerin tanınmayacak hale gelmiş olmasından anlayabilirsiniz. Rengi de koyu kahveye dönmüş ve çürük kokusu kaybolmuş ise doğal gübre yapımını tamamladınız demektir.

En iyi kompost nasıl yapılır?

Organik olmayan bileşenleri komposta karıştırmayın. Kompostlaşma sürecinin tamamen bittiğine emin olun. Nemli tutun, amonyum nitrat ve sönmüş kireç katın.

Bahçede kompost yapımı, çocuklarınız ile yapacağınız harika bir etkinlik olabilir. Bazı basit görevleri onlara verip, çocuklarınızın doğa, bahçe, bitki sevgisini güçlendirebilirsiniz.

Doğal gübrenin yapımı, tamamlanma süreci ve sonucu çocukları oldukça heyecanlandıracaktır. Kendi yaptığı doğal gübreyi çiçeklerde kullanmak doğal yaşamı anlamasını ve sevmesini de sağlayacaktır.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir