Mezar Çiçekleri ve Ağaçları Hangileri?

Mezar Çiçekleri
Mezar çiçekleri.

Mezara hangi çiçekler ekilebilir, susuzluğa dayanıklı mezar çiçekleri hangileri? açıkladık. Ayrıca, en güzel mezarlık çiçeklerinden örnekler verdik. En dayanıklı, mezara dikilecek çiçekleri ve ağaçları aşağıda bulabilirsiniz.

Mezar Çiçekleri

Mezar çiçekleri, vefat etmiş olan kişinin anısına saygı, minnet, sevgiyi göstermenin en güzel yoludur. Regarenk ve kokulu mezar bitkileri kuşları kelebekleri ve arıları kendisine çeker.

Mezara ekilecek çiçekleri tercih ederken, birçok kriteri göz önüne alabilirsiniz. Örneğin, ölmüş kişinin kendisinin veya annesinin en çok sevdiği çiçekleri ekebilirsiniz. Ayrıca, çok güzel kokan mezarlık çiçeklerini ekebilirsiniz. Küçük mezarlık çiçekleri de iyi bir tercih olabilir. Saflığı ve ölümü temsil eden beyaz çiçekli bitkiler de mezara ekilen çiçeklerdendir.

Mezarlığa Ekilecek Dayanıklı Mezarlık Çiçekleri

Dayanıklı mezar çiçekleri
Dayanıklı mezar çiçekleri.

Eğer mezarlığa uzaksanız, bakımı kolay mezar çiçeklerini tercih etmek isteyebilirsiniz. Ayrıca, yine mezarlığa çok uzaksanız veya farklı bir ilde yaşıyorsanız, susuzluğa dayanıklı mezar çiçeklerini tercih etmek iyi bir seçenek olacaktır. Mezara hangi çiçekler ekilebilir? Çok dayanıklı mezara ekilecek çiçeklerin başında şu çiçekler yer alıyor: Katır tırnağı çiçeği, Fare Kulağı çiçeği ve Sedum çiçeği.

Mezarlık çiçeği tercihinizde size faydalı olabilecek diğer başlıkları (kokulu, bakımı kolay, susuzluğa dayanıklı) ayrı ayrı açıklamak istiyoruz. Böylece size en uygun mezar bitkisini tercih edebilirsiniz.

Mezara Ekilecek Çiçekler

Mezar çiçekleri
Mezara ekilecek çiçekler hangileri?

Mezara hangi çiçekler ekilebilir? Bakımını aksatmadan sürekli yapabilecekseniz, mezarlığa soğanlı bitkileri ekebilirsiniz. Nergiz, zambak, safran, gül gibi bitkiler, yazın çiçek açar ve yaz kış kalır. Fakat bu bitkilerin sürekli çiçek verebilmesi için her yıl sökülüp, yumuşak bir ortamda dinlendirilmesi, gübrelenmesi gerekir.

Yazın sıcağına dayanabilen ve kışın sert soğuklarına dayanabilen bitkileri tercih etmeye çalışın. Böylece, bakım daha rahat olacaktır. Kardelen çiçeği adı üstünde soğuk ve karlı havalardan etkilenmeyen çiçeklerden biridir.

Kış mevsimine dayanıklı mezarlık çiçeklerinden biri de krizantem çiçeğidir. Krizantem çiçekleri bulunduğu ortamı renklendirir. Ayrıca, hem kış hem de yaz aylarında canlı kalabilir.

Acem halısı çiçeği ise yine mezalığa ekebileceğiniz çiçeklerden biridir. Mor çiçekleri vardır. Kışın çiçekleri kurusa da; Nisan, Haziran gibi tekrar çiçek açacaktır. Çevrelerine tohum döktüğünden, kendi kendilerine çoğalabilirler. Mezarlık için küçük çiçekli bir bitki arıyorsanız, Acem Halısı çiçeğini de tercih edebilirsiniz.

Kokulu Mezarlık Çiçekleri

Güzel kokan mezar çiçekleri: Mezarlığa dikebileceğiniz diğer güzel ve kokulu çiçekler arasında gül, filbahri, gelir. Bu çiçekler, yaz, kış yeşil kalırlar ve beyazdırlar. Üstelik güzel koku yayarlar.

Susuzluğa Dayanıklı Mezar Çiçekleri Hangileridir?

Susuzluğa dayanıklı meza çiçekleri.
Susuzluğa dayanıklı meza çiçekleri.

Mezarlığa uzak bir şehirde yaşıyorsanız, mezarlık bakımı için birini görevlendirmek iyi bir seçenek olabilir. Sevdiklerinizin mezarının ücretli veya ücretsiz olarak bakımını üstlenen birilerini bulabilirsiniz. Böylece en azından ayda birkaç kez mezardaki bitkilerin bakımını ve sulanmasını sağlayabilirsiniz. Fakat, böyle bir imkanınız yoksa, dayanıklı mezar bitkilerini tercih etmekten başka çareniz kalmıyor.

Eğer mezarlığa oldukça uzun bir mesafede ikamet ediyorsanız veya başka bir ilde yaşıyorsanız, mezar çiçeklerinin bakımı sizin için zor olacaktır. Bu nedenle, sıcağa, sert hava şartlarına ve susuzluğa dayanıklı mezar çiçeklerini tercih etmelisiniz.

Birkaç hafta, birkaç ay belki de daha uzun süre ziyaret edemediğiniz mezarlıkları, yine de renkgarenk çiçeklerle süsleyebilir, çevreye hoş bir koku yayamasını sağlayabilirsiniz. İşte zor hava şartlarına ve susuzluğa dayanıklı mezar çiçekleri:

Mezar İçin Susuzluğa Dayanıklı Çiçeklerin İsimleri

  • Katır tırnağı çiçeği
  • Fare kulağı çiçeği
  • Sedum
  • Acem halısı
  • Kaz Ayağı çiçeği
  • Kasımpatı çiçeği
  • Buz çiçeği
  • Kardelen

Şimdi, yukarıda listelediğimiz yaz kış solmayan, mezarlık için en uygun, mezar bitkilerinin görsellerini sunarak özelliklerini açıklayalım. Böylece, mezar bitkisi seçimini kolayca yapabilirsiniz.

Mezarlık İçin En Uygun ve En Dayanıklı Mezar Çiçekleri ve Bitkileri

Dayanıklı mezar çiçekleri.
Dayanıklı mezar çiçekleri.

Aşağıda açıklamalarını ve görsellerini sunduğumuz çiçekler, genellikle mezarlığa dikilen, en dayanıklı çiçeklerdir. Mezara hangi çiçekler ekilebilir? aşağıda ayrı ayrı başlıklarla açıkladık. Sayfanın sonundaki “mezara dikilen ağaçlar” başlığını da okumayı unutmayın! (Yaz kış kurumayan dayanıklı çiçekler hakkında daha fazla bilgi almak için, “Yaz kış kurumayan bahçe çiçekleri” yazımızı da okuyabilirsiniz.)

Katır Tırnağı Bitkisi

Katır tırnağı bitkisi
Katır tırnağı çiçeği

Kuru, kumlu ve güneşli bölgeler için uygundur. Kendi kendine hayatta kalma kabiliyeti yüksek bir bitkidir. -18 dereceye kadar soğuğa dayanabilir. Bu nedenle, mezarlıklar için en uygun bitkilerden biridir. Ayrıca kirli havalara dayanımı vardır.

Fare Kulağı Çiçeği

Fare kulağı bitkisi
Fare kulağı çiçeği

Çok renkli çiçekleri ile böcekleri ve arıları kendisine çeker. Çok yıllık bir bitkidir. Çoğunlukla yaz aylarında çiçek açar. Çiçek açtığında çok güzel bir koku yayar. Soğuğa ve sıcağa oldukça dayanıklıdır.

Sedum Çiçeği

Sedum bitkisi
Sedum çiçeği

Sedum bitkisi, çiçek açan bir sukulent türüdür. Sedum çiçekleri, soğuğa en dayanıklı bitkilerden biridir. Güneş ışığını da sever. Yaz aylarında haftada bir kez, kışın ise 15 günde bir sulanması yeterlidir. (Sukulentler hakkında daha fazla bilgi almak için, “Sukulent çeşitleri, bakımı ve böceklenmesi” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Acem Halısı Çiçeği

Acem halısı çiçeği
Acem halısı çiçeği

Mezarlıklar için en uygun çiçeklerden biridir. Hem soğuk havaya hem de yüksek sıcaklıklara dayanabilir. Hem iç mekanda, hem de dış mekanda bahçelerde ve mezarlıklarda yetiştirilebilir. Kurak topraklara bile dayanıklıdır, çok yıllık bir bitkidir.

Kaz Ayağı Çiçeği

Kaz ayağı çiçeği.
Kaz ayağı çiçeği.

Serin havaya dayanıklıdır. Fakat dondan hoşlanmaz. Tüm toprak türlerinde kolayca yetişir. Sıcak havaya oldukça dayanıklıdır. Nisan ve Eylül ayı arasında, sarı, beyaz ve pembe çiçekler açar. Kaz ayağı çiçeği çok sulanmaz. Sadece, dibi kurudukça az miktarda sulanması yeterlidir.

Kasımpatı Çiçeği

Kasımpatı bitkisi.
Kasımpatı çiçeği.

Toptak ayrımı yapmayan, kolay yetişen bir çiçektir. Yıllık bir bitkidir. İlkbahar ve sonbahar aylarında ekimi yapılabilir. Kasım ayında bordo, mavi, pembe, sarı beyaz çiçekleri açar. Çok soğuğa kısa süre dayanabilir. Ilık ve sıcak havada daha iyi yetişir. Mezarlık için, küçük olanlarını tercih edebilirsiniz.

Buz Çiçeği

Buz bitkisi.
Buz çiçeği.

Adı buz çiçeği olmasına rağmen, soğuk havaya dayanıklı değildir. Yapraklarının üzerindeki buz gibi parıltıdan dolayı bu isim verilmiştir. Fakat, aşırı sıcaklığa dayanabilir. Mezarlıklarda sık kullanılan bir bitkidir. Küçük bir çiçektir. Çiçekleri mor ve lila renktedir. Yaprakları parlaktır ve kalp şeklindedir. Narin, ince dallı bir bitki olmasına rağmen, kavurucu sıcağa dayanıklıdır.

Kardelen Çiçeği

Kardelen bitkisi.
Kardelen çiçeği.

Ormanlık alanlarda, çayırlarda ve otlaklarda doğal olarak görebilirsiniz. Soğuğa oldukça dayanıklı bir bitkidir. Baharın ilk çiçek açan bitkilerindendir. Umudu ve yeniden doğuşu simgelen bir çiçektir. Kökleri soğuk ve nemli ortamı sever. Çok yıllık bir bitkidir. Ocaktan Mart ayına kadar çiçek açabilir. Toprağı nemi sevdiğinden, yazın da sulanması gerekir.

Mezara Dikilen Ağaçlar

mezarlık ağaçları
Mezarlık ağaçları.

Mezara dikilen ağaçlar, çeşitli türlerde olabilir. Bu ağaçların bazıları mezarlara dekoratif amaçla, bazıları ise mezarlıkların güzelliğini koruyacak şekilde dikilir. Ayrıca, mezarlar üzerinde dikilen ağaçların, mezarlıkta bulunanların anısını simgeleyen özel bir anlamı da bulunmaktadır.

Mezarlara Dikilen Ağaçlar

  • Seftali
  • Vişne
  • Ağaç kestanesi
  • Söğüt
  • Kayın
  • Kavak
  • Çam
  • Elma ağacı

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir