Bezelye Ne Zaman, Nasıl Ekilir?

İster amatör olarak ister, profesyonel olarak bezelye ekimi yapın. Bezelye ekimi ile ilgili hazırladığımız bu yazımız çok işinize yarayacak. Bezelye ne zaman ekilir, bezelye hangi ayda ekilir, bezelye nasıl ekilir? detaylıca açıklıyoruz.

Bezelye Ne Zaman Ekilir?

Bezelye ne zaman ekilir?
Bezelye ne zaman ekilir?

Bezelye ne zaman ekilir? Bezelye toprağın serin olduğu zamanlar ekilir. İklimsel farklılıklar nedeni ile bezelye ekim zamanı farklılık gösterebilir. İç Anadolu bölgesi ile doğu illerindeki bahar zamanı ve toprak sıcaklığı farklıdır. Bu nedenle, toprağın ısısını dikkate almalısınız.

Bezelye ekimi için ne uygun toprak ısısı 4,5 derecedir. Baharın erken zamanlarında bir termometre ile toprağı kontrol edip, uygun ısıda ekim yapmaya çalışın.

Bezelye Hangi Ayda Ekilir?

Bezelye ne zaman ekilir?
Bezelye ne zaman ekilir?

Bezelye hangi ayda ekilir? Yukarıda belirttiğimiz gibi, bezelye baharın erken aylarında ekilmelidir. Bu aylar çeşitli coğrafyalarda farklılık gösterebilir.

Bahar ayları Mart, Nisan, Mayıs aylarıdır. Yaşadığınız bölgede bu aylarda toprağın ısısını ölçerek ekim yapmanız gerekir. “Mart ayında ekilen diğer bitkileri görmek için mart ayında ne ekilir? yazısını okuyabilirsiniz.”

Bezelye ekim zamanı: Bezelye, yazın sıcağına ve nemine dayanamaz. Fakat, mevsim sonu yağan az miktar kar yağışına bezelye dayanıklıdır. Bu nedenle, mümkün olduğunca erken ekmeye çalışın. Böylece ilk ekim başarılı olmazsa, ikinci bir deneme yapma şansınız olabilir.

Bezelye hangi ayda ekilir? Mart, Nisan, Mayıs aylarıdır. Fakat, bezelye ne zaman ekilir? sorunun en net cevabı, toprak ısısının 4,5 derece olduğu zamandır. “Nisanda ve Mayıs’da ekilen diğer bitkileri görmek için, Nisan ayında ne ekilir? ve Mayıs ayında ne ekilir? yazılarını okuyabilirsiniz.”

Bezelye Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Bezelyeler fasülye grubundandır ve soğuğa dayanamaz. Dolayısıyla, tohum ekimini toprak ısındıktan sonra yapmalısınız.

Bezelye tohumu ne zaman ekilir? Bezelye tohumu ekimi bölgesel olarak değişir. Fakat, genellikle nisan ayında başlar, temmuz ayın kadar kademeli olarak yapıldığında Eylül sonuna kadar kademeli olarak ürün alınabilir.

Bezelye Nasıl Ekilir?

Bezelye nasıl ekilir?
Bezelye nasıl ekilir?

Bezelye bir kez yetiştirdikten sonra, çok az bakıma ihtiyaç duvar. Bu nedenle, yetişme aşamasına kadar olan süreç önemlidir. Sulamada ve bezelyenin hasatında dikkatli olmanız yeterli olacaktır. Yaprak bitlerine dikkat edin. Sulama esnasında gördüklerinizden kurtulmaya çalışın.

Bezelye nasıl ekilir? anlatmaya başlamadan önce, bezelye ekimi hakkında bazı ön bilgiler verelim. Böylece bezelye ekimi esnasında oluşabilecek hataların önüne geçebilirsiniz.

  • Bezelye tohumlarınızı ekmeden önce, tohumların direkt güneş ışığına ve rutubete maruz kalmadığına emin olun. Bu nedenle, bezelye tohumu paketini ekimden hemen önce açmalısınız.
  • Bezelye tohumlarının ekimi aşırı soğukta yapılmaz.
  • Bezelye ekimi yapılacak toprağın ön hazırlığı kış aylarının sonunda yapılmalıdır.
  • Bezelye tohumu ekmeden önce toprağa Genta genel kullanım torfu karıştırılabilir. Ayrıca, genel kullanım katı gübre de kullanılabilir.
  • Bezelye tohumlarını ekerken, kanal aralarında en az 40 ile 50 santimetre boşluk bırakmaya özen gösterin.
  • Her sırada en az 5-8 santimetre olacak şekilde yüzeyden en az 3-4 santimetre derine ekin.
  • İlk sulamadan sonra, sıra aralarındaki toprağı kullanarak 10 santimetre yüksekliğinde boyun doldurması yapın. Bu sayede, bezelye fideleri büyümeye başladığında su bitkiye değil köklere ulaşacaktır.

Bezelye Ekimi

  • Yüksek seviyede bir bahçeye ekim yapın. (Suyun birikmemesi için.)
  • Bir bel yardımı ile toprak üzerinde 10 santimetre derinliğinde uzunca bir kanal açın.
  • Bu kanal içerisine 5-8 santimetre aralıklarla bezelyeleri ekin.
  • İkinci kanalı ilk kanaldan 40-60 santimetre uzağa açın ve aynı işlemi tekrarlayın.
  • Üzerini 2,5 santimetre ince toprak ile örtün.
  • Üzerine elinizle hafifçe bastırın ve her yüzeyin eşit miktarda nemli olduğuna emin olun.

Bezelye ekimi yaptığınız bölgeyi bahçe teli ile çevirebilirsiniz. Bezelye tohumu kaç günde çıkar? Ekim yaptığınız bezelye tohumlarının fideleri 7-14 gün içinde ortaya çıkacaktır.

Bezelye Sulama

İlk sulamadan sonra, köklerin iyi su alması için, 10 santimetre yüksekliğinde tohumlara boyun doldurması yapın. Su kökler için çok önemlidir.

Bezelye sulama işlemini düzenli olarak, sabah erken veya akşam saatlerinde yapın. Sulama suyunun bezelyenin gövdesine direkt olarak temas etmemesine dikkat edin. Bunu engellemek için sıra aralarından sulama yapabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Bezelye Kaç Günde Bir Sulanır?

Bezelyeyi sulanken toprağın kuru kalmamasına dikkat edin. Hava sıcaklığına göre her gün veya gün aşırı sulama yapabilirsiniz.

Bezelye Ekildikten Sonra Kaç Günde Çıkar?

Bezelye ekildikten sonra 6-7 günde çıkmaya başlar. Fakat bu süre on güne kadar uzayabilir.

Bezelye Kaç Derece Soğuğa Dayanır?

Bezelye -5 derece soğuğa dayanabilir. Bu nedenle bölgenizde sıcaklık Mart, Nisan, Mayıs aylarında -5 derece altında değilse, ekim yapabilirsiniz.

Bezelye Çok Su İster Mi?

Bezelye yetiştiricilinde toprak kurumamalı ve sık sık sulanmalıdır.

Bezelye Bitkisi Güneşi Sever Mi?

Bezelye, ekimiden hemen sonra ve gelişme döneminde kavurucu sıcakları sevmez. Bu nedenle baharda ekilir.

Bezelye Susuz Yerde Yetişir Mi?

Hayır, yetişmez. Düzenli olarak sulanması gerekir.

Bezelye Hangi Gübreyi Sever?

Bezelye için 5-10-10 gibi düşük azotlu, yüksek fosforlu, yüksek potasyumlu gübreleri kullanabilirsiniz.

Diğer Uyarı ve Önlemler

Özellikle büyük alanlarda, çok miktarda bezelye ekimi yapmayı düşüyorsanız, sümüklü böcek ve salyangozlara karşı ilaçlama yapabilirsiniz. Ayrıca, yaprak bitleri ve kırmızı örümceklere karşı insektisit uygulaması (ilaç ile böcek mücadelesi) yapabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir