Papatya Bakımı, Özellikleri ve Çoğaltma

Evde, bahçede ve saksıda papatya bakımı ve papatyanın özellikleri hakkında tüm merak ettiklerinizi net bir şekilde açıkladık. Evde papatya yetiştirmek veya papatya çoğaltmak istiyorsanız, size çok faydalı olabilecek ipuçları paylaştık. Ayrıca, ülkemizde çok tutulan Bodrum Papatyası bakımı hakkında faydalı bilgiler verdik.

Papatya Özellikleri

Papatya özellikleri.
Papatya özellikleri.

Papatya bakımına geçmeden önce papatyanın özellikleriden bahsedelim. Böylece papatyanın nasıl bir bitki olduğunu daha iyi anlayabilir ve bakımını doğru yapabilirsiniz.

Papatya nedir? Papatyalar, ev ve bahçelerde renkli ve hoş bir atmosfer yaratmak için kullanılan, narin yapılı, dekoratif bitkilerdir. Papatyaları bahçenizin doğal çevresine zarar vermeden, kolayca yetiştirebilirsiniz. Bu nedenle bahçe düzenlemelerinde sıkça tercih edilirler.

Hem bahçede hem de saksıda papatya yetiştirmek mümkündür. Papatya, hem saksı hem de bahçe bitkisidir. Bodrum papatyası, Alman papatyası (Matricaria recutita) ve Roma papatyası (Chamaemelum nobile) bahçelerde yetiştirmek için en uygun türlerdir. Diğer türler rüzgara ve sert hava koşullarına nispeten daha az dayanıklıdır. Şimdi papatyaların diğer özelliklerine geçelim.

Papatya Çiçeğinin Özellikleri

Papatya çiçeğinin çayı mide ve bağırsakları rahatlatıcı etkisiyle bilinir. Stresi azalttığı gibi mide ve bağırsak hastalıklarına da iyi gelmektedir. Ayrıca emziren anneler için de doktorlar tarafından tavsiye ediliyor.

Papatya çiçeğinin fiziksel faydaları olduğu kadar, görsel olarak da rahatlatıcı etkileri vardır. Narin ve güzel kokan papatya çiçeklerini kim sevmez. Evlerde ve baçelerde papatyaların bulunduğu alanlar hemen dikkat çekmektedir. Evinizde saksıya koyduğunuz papatyaların ferahlatıcı etkisini hemen hissedeceksiniz.

Papatyanın çiçeğinin bakımına geçmeden önce özellikleri hakkında biraz daha bilgi vermek istiyoruz. Papatyalar bakımı kolay çiçeklerdir. Rüzgarlı ortamları sevmezler. Birçok türü olmasına rağmen beyaz papatya en çok bilinen türüdür. Zarif görünümleri ve hoş kokularıyla bilinen çiçeklerdir.

Bahçenize veya evinizde saksıya ekmek için bakımı kolay, hoş kokulu, zarif bir çiçek arıyorsanız, papatya tam size göre. Bakımı kolay diğer çiçekler için bakımı kolay çiçekler, salon çiçekleri, mor telgraf çiçeği ve lahana çiçeği yazılarımızı da okuyabilirsiniz.

Papatya Bakımı

Papatya bakımı
Papatya bakımı nasıl yapılır?

Papatya bakımında en temel nokta uzun süre ışığa ihtiyacı olmasıdır. Papatya bakımı ile ilgili dikkat etmeniz gereken diğer noktaları aşağıda ayrı ayrı başlıklarda açıkladık. Ayrıca, sayfanın sonunda ülkemizde çok merak edilen Bodrum Papatyası bakımı hakkında bilgiler verdik.

Papatya Sulama

Papatyanızı düzenli olarak sulamalısınız. Haftada 2-3 kez toprağının nemini kontrol ederek, papatyayı sulayabilirsiniz. Sıcak yaz aylarında güneş ve sıcaklığın durumuna göre sulama sayısını arttırabilirsiniz.

Papatya çiçeğini sularken çiçeğin dibinde su birikmemesine özen gösterin. İyi drene edilmiş bir toprak kullanın. Kuruyan, dökülen yapraklar ve diğer artıklar papatya saksısının dibinde uzun süre su birikmesine neden olabilir. Uzun süre bekleyen su, papatyaya zarar verebilir.

Toprağının hafifçe nemli kalmasını sağlayın. Tazeliğini korumak ve sık sık çiçek açmasını sağlamak için toprağının nem dengesine özen göstermelisiniz.

Papatya Güneşi Sever Mi?

Papatlar güneşi çok severler. Gün boyu güneş altında kalabilirler. Ancak yakıcı güneş her bitkiyi olduğu gibi papatyayı da tehdit eder.

Papatya tam bir güneş çiçeğidir. Günde 6 saatten fazla güneşte kalabilir. Yine de papatyanızı uzun süre direkt güneş ışığına maruz bırakmamalısınız.

Saksıdaki papatyanızı güneşi görecek şekilde yerleştirin. Pencere önü veya kapalı bir balkona papatyanızı koyabilirsiniz. Bahçenizdeki papatyaları ise gün içinde güneşin yer değiştirdiği bazı kısımlarda zaman zaman gölgede kalacak şekilde ekin.

Papatyanın Toprağı Nasıl Olmalı?

Papatyanın toprağı iyi drene edilmiş olmalıdır. Bahçe toprağına kaliteli toprak karıştırarak ve perlit de katarak papatyanın toprağını hazırlayabilirsiniz.

Gübreleme

Papatyanız için çiçekli bitkiler için kullanılan gübreleri kullanabilirsiniz. Papatayaları büyüme mevsimlerinde, genellikle ilkbahar ve yaz aylarında dengeli bir sıvı veya granül gübre ile besleyin. Paket üzerindeki talimatlara göre dozajı ayarlayın.

Papatya Çoğaltma

Papatya çoğaltma.
Papatya çoğaltma.

Papatya nasıl çoğaltılır? Papatyayı iki yöntem ile çoğaltabilirsiniz. Birincisi çelik alma ikincisi de tohumdan.

Papatya çelikleme: Papatyayı en hızlı çelikleme yöntemi ile çoğaltabilirsiniz. Papatyanın çiçeksiz ve sağlıklı 5-10 santimetrelik bir dalını çapraz keserek alın. Nemli, torflu ve perlitli bir toprak hazırlayın. Küçük bir saksıya ekin. Toprağın nemli kalmasını sağlayın. Papatya köklenene kadar direkt gün ışığından koruyun. Köklenince daha büyük bir saksıya veya bahçenize ekebilirsiniz.

Papatya tohumdan çoğaltma: Papatyayı tohumdan çoğaltmak daha sabır isteyen bir süreçtir. Papatya tohumunu büyük sanal mağazalardan ve bazı çiçekçilerden satın alabilirsiniz. Tohum ile papatya çoğaltmada sıcaklık daha önem arz etmektedir.

Tohumu ilkbahar aylarında küçük ve torflu bir saksıya ekin. Üzerine hafifçe bastırın. Satın aldığınız tohumun üzerindeki satıcı talimatlarını izleyin. Tohum toprağının nemli kalmasını sağlayın. 15 gün içinde çimlenmeye başladığını göreceksiniz.

Bahçede ve Saksıda Papatya Çiçeği Bakımı

Papatya çiçeğinin bakımı ile ilgili en önemli başlıkları yukarıda açıkladık. Fakat bazı önemli detayları da eklemek istiyoruz. Papatyaların ışığı sevdiğini hatırlayın. Papatya saksısını gün içinde sık sık pencere önüne koyabilirsiniz.

Papatya toprağının nemini parmağınızla kontrol edin. Hafifçe sulayın ve saksı toprağı üzerinde biriken yabancı maddeleri alın.

Solmuş çiçekleri keserek yeni çiçekler açmasını sağlayın. Papatya genellikle hastalanmaz. Yine de yaprak biti ve beyaz sinek oluştuğunda sprey çiçek ilaçların kullanabilir veya doğal yöntemleri uygulayabilirsiniz. Papatyayı sinek, bit ve böceklerden korumak için aşırı sulama yapmayın ve toprağının üzerini kontrol ederek temizleyin. (Fazla sulama, toprağını çamurlaştırır ve böcekleri çeker.)

Bodrum Papatyası Bakımı

Bodrum papatyası bakımı.
Bodrum papatyası bakımı.

Bodrum Papatyası beyaz papatyaya göre daha dayanıklıdır. Bahçeye ekmek için daha uygun bir türdür. Toprağa kolay tutar ve bakımı daha kolaydır. Bazı çiçek yetiştiricileri sert olmayan kış aylarında bile ekilen Bodrum Papatyalarının toprağa tuttuğu belirtmiştir.

Bodrum papatyası yaz ve kış aylarında dışarıda hayatta kalabilir. Çiçekleri solunca tohum oluşturur. Bu tohumları hemen ekin ve daha sonra budama yapın. Bu sayede daha çok dallanıp çiçeklenir. Bodrum papatyaları rüzgarı sevmez. Kuruduğunda çiçek vitamini ile destekleyin.

Bodrum papatyası güneşi daha çok sever. Fakat suyu çok sevmez. Bu nedenle Bodrum Papatyasını saksıda değil, bahçede yetiştirmelisiniz. Kolay yayılır her sene çiçek açar ve uzun süre çiçekli kalabilir.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir