Orkide Çiçeği Bakımı Püf Noktaları

Çiçekten daha çok ağaç dalına benzeyen Orkideleri sizin için inceledik ve evde Orkide çiçeği bakımı püf noktalarını açıkladık. Ayrıca Orkide sulama, budama, saksı ve toprak değişimi ve yetiştirilmesini de kapsayan geniş kapsamlı bir yazı ile orkide bakımı nasıl olur? detaylı bir şekilde açıkladık.

Orkidelerin Bakımı

Evde Orkide çiçeği bakımı  nasıl yapılır?
Evde Orkide çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Görünüm itibariyle Orkideler diğer çiçeklerden farklıdır. Evet Orkide, odunsu yapısı ile çiçekten çok ağaca benziyor. Bu nedenle, Orkidelerin bakımı ve sulanması birçok bitkiden farklıdır. Fakat zor değildir.

Evde Orkide bakımında dikkat etmeniz gereken ilk püf noktası şudur: Onu diğer iç mekan bitkileri gibi düşünmeyin. Orkideleri bir ağacın dalı gibi düşünün ve bakımını da ona göre yapın. Gerekli toprak yapısını, köklerinin özelliklerini, yetiştirilmesi ve sulanmasını ve diğer bitkilerden farklarını aşağıdaki başlıklarda detaylıca açıkladık.

Öncelikle evde Orkide bakımı püf noktalarını listeleyelim. Böylece hızlıca bilgi edinebilirsiniz. Orkide çiçeği bakımı, sulama, budama ve saksısı değişimi hakkında daha detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa, daha alt başlıkları da okumanızı tavsiye ediyoruz.

Orkide Bakımı Püf Noktaları

Orkide bakımı püf noktaları.
Orkide bakımı püf noktaları.
  • Tropikal bir bitki olduğundan, yarı gölge ortama alışıkdır. Bu nedenle aydınlık, fakat güneş almayan bir yerde konumlandırın. Orkideler bu özellikleri ile çok iyi salon çiçekleridir. (Diğer salon çiçeklerini öğrenmek için, salon çiçekleri isimleri yazımızı okuyabilirsiniz.)
  • Özellikle yaz aylarında sıcaktan ve güneş ışığından etkilenmemesi için Orkideyi salon ve odaların iç kısımlarına koyun.
  • Kışın ise sıcaklık ve ışık az olacağından cam kenarlarına koyabilirsiniz. Fakat yine de direkt gün ışığından koruyun.
  • Orkideleri doğu ve kuzey cephelerdeki cam önlerine, direk ışık almayacak şekilde yerleştirin.
  • Yaz ayları orkide için yaprak gelişimi dönemidir. Bu dönemde bakımına dikkat ederseniz, çiçek açma zamanı çiçek verecektir. (Sayfanın altındaki Orkide çiçek açtırma başlığını okuyun.)
  • Orkidelerinizi şeffaf bir saksıya koyun. Bu sayede köklerinin rengini görebilirsiniz. Çünkü kök rengine göre su ihtiyacını anlayacaksınız. Eğer kökler canlı yeşil ise su vermenize gerek yoktur. Şeffaf saksının bir diğer faydası ise köklerinden ışığı alabilmesidir.
  • Haftada bir suyunu kontrol edin. Suyu kökün içinde beklememelidir. (Detaylı bilgi için sulama başlığını okuyun.)
  • Saksının üstüne çıkan ve yapraklardan çıkan hava alma köklerini kesmeyin.
  • Orkideler havayı sever. Hafif esinti alan bir pencere önüne koyabilirsiniz. Fakat, açık kapı ve pencerelerin oluşturduğu şiddetli hava akımları Orkideler için zararlıdır. Çiçeklerinin ömrünü kısaltır.

Orkide Çiçeğinin Evde Bakımı Nasıl Yapılır?

Orkide çiçeği bakımı nasıl olur?
Orkide çiçeği bakımı nasıl olur?

Orkide bakımı nasıl olur? Orkideniz direkt güneşi görmesin ve suyu toprakta uzun süre beklemesin. Evde orkide bakımı, sulama, saksı değişimi, çiçek açtırma, gübreleme ve saksı değişimi gibi tüm merak ettiklerinizi aşağıda detaylandırarak anlattık.

Orkide Sulama Yöntemleri

Orkide bakımı sulama. Orkide nasıl sulanır, kaç günde bir sulanır?
Orkide bakımı sulama.

Orkidenin su ihtiyacını anlama: Şeffaf saksıya koyduğunuz Orkidenin köklerini kontrol edin. Eğer köklerin beyaz, gri veya sarımsı ise su vermeniz gerekiyor.

Eğer kökleri kahverengi olmuşsa ve büzüşmüşse çürümenin belirtisidir. Çok fazla su verilmiş demektir. Bunu engellemek için Orkide sulama sıklığını azaltın ve tabakta su birikmesine izin vermeyin. Orkide’nin bakımında en önemli şey doğru sulamadır. Çünkü kökünde bekleyen suyu sevmez.

Orkide Nasıl Sulanır?

  1. Orkideyi daldırma yöntemi ile sulayabilirsiniz. Orkidenin saksısını, içi su dolu bir kaba yerleştirin. Kab saksının boyunu geçmemelidir. 5-10 dakika kadar, alt deliklerden suyu çekmesini bekleyin. Ardından çıkarın ve fazla suyunu salması için izin verin.
  2. Üstten sulama. Bir elinizle Orkidenin alt yapraklarını toplayın ve toprağının çevresine su dökün. Bunu yaparken bitkinin göbeğinde su birikmesine izin vermeyin. Fazla suyu dibinden attıktan sonra yerine yerleştirebilirsiniz.
  3. Toprağının üstüne buz küpleri koyun. Orkidelerde yeni bir sulama sistemi de saksı toprağının üzerine buz küpleri koymaktır. 12-15 santimetrelik bir saksı için 2-3 adet buz küpü yeterli olur. Buzdan damlayan sular, yavaş-yavaş orkideyi sulayacaktır. Bu yöntemle fazla sulandırma ve köklerin hava almama sorunlarını engellemiş olacaksınız. Haftada bir bu yöntem ile sulama yapabilirsiniz.
  4. Spreyleme. Öncelikle dışarı taşan kısımlardaki kökleri spreyleme yöntemi ile sulayın. Ardından yapraklara geçin. (Yaprak üzerinde su birikmemelidir.)

Orkide Kaç Günde Bir Sulanır?

Orkidelerin sulanma sıklığı bulunduğu nem ve ortam sıcaklığı ile yakından ilgilidir. Bu nedenle Kars’daki bir Orkide’nin sulanması ile Antalya’daki bir Okide’nin sulanma sıklığı aynı değildir. Ayrıca Orkide’nin ev içindeki bulunduğu konum ve nem de önem taşımaktadır.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi Orkide’nin su ihtiyacını kök rengine göre anlayabilirsiniz. Genellikle yaz aylarında haftada 1-2 kez, kış aylarında ise haftada bir kez köklerini kontrol ederek sulayabilirsiniz. Özetlemek gerekirse 6-7 günde bir sulamak yerli olacaktır.

Orkide’nin Budanması

Orkide budama nasıl yapılır? Orkidelerin budarken sadece kuruyan dalları budamanız yeterlidir. Orkide’nin kuruyan dallarını boğumlarından eğimli kesin.

Orkidenin yeşil dallarını budamak için, alttan üçüncü boğumun 1-2 satimetre üzerinden eğri bir kesim yapın.

Sararan dallara ve yapraklarına ne yapmalı? Orkidenin sararan yapraklarını ve dallarını kesip alabilirsiniz. Kuru dalların kesimini, dibinden 1-2 santim yukarıdan olacak şekilde eğimli kesin. Orkide ne zaman budanır? Orkidelerin tüm çiçekleri döküldükten sonra budanması gerekir.

Orkide Saksısı Nasıl Olur?

Orkidenin saksısı nasıl olmalıdır? Orkidelerin saksısı şeffaf olur. Bunun nedeni su ihtiyacını kökünün rengine göre anlamak için ve ışık alması içindir. Kök rengi yeşil değilse sulanır.

Orkide Bakımı Saksı Değişimi

Çiçekler açıp döküldükten sonra 2 boy büyük şeffaf saksıya koyabilirsiniz. Çiçekleri dökülüp, kökeri dışarı çıkmaya başladıysa, Orkide’nin saksı değişim zamanı gelmiş demektir. Saksı değişimi yaparken, toprak değişimi yapmanıza gerek yoktur. Kendi toprağı ile aktarın.

Orkide Çiçek Açtırma

Orkideler yaz aylarında yüksek sıcaklıkta çiçek açmazlar. Bir orkidenin çiçek açabilmesi için bulunduğu sıcaklığın 18-20 derece arasında olması gerekir. Bu sıcaklıkta 6 ila 8 hafta bekletirseniz, çiçek dalları çıkmaya başlar.

Orkidenin çiçeklenme döneminde, önce yaprakları çıkar. Ardından sonbahar aylarında küçük dalları oluşur. Daha sonra sıcaklığın 18 derece civarına düşmesi ile gonca oluşur ve çiçeklenmeye başlar. Çiçekler açtıktan sonra sıcaklığı 20 ila 23 derece arasında tutarsanız, çiçekleri 3-4 ay canlı kalır.

Orkide Gübreleme

Orkidelerin bakımında genellikle gübreye ihtiyaç duyulmaz. Yine de gübrelemek isterseniz, çiçekçilerden özel orkide besin gübresi alabilirsiniz. Bu sayede daha daha sağlıklı olur ve çiçekleri uzun süre hayatta kalır.

Peki ne zaman gübreleyeceksiniz? Hem yapraklı hem de çiçekli dönemde Orkide’ye Nisan ve Ekim ayları arasında ayda iki kez gübre verebilirsiniz. Orkide’nin sıvı gübresini sulama esnasında suyuna karıştırıp kullanın.

Sıkça Sorulan Sorular

Çiçeği dökülen Orkide’ye ne yapılır?

Orkide’nin çiçeğinin birkaç ay sonra dökülmesi normal bir durumdur. Bakımlarını aksatmayın, kuruyan dalları kesin, saksısı küçük ise büyütün. Çiçekli dönemde ortam ısısı 20-23 derece civarında olmalıdır.

Aspirinle orkide bakımı

Uzmanlar soda, sarımsak, muz kabuğu, Parol, Aspirin, Aloe Vera ve benzeri şeylerin Orkide bakımında kullanılmasını önermiyor.

Bu gibi şeylerin Orkide bitkisinde ve çiçeklerinde geçici olarak bazı etkileri olsa da, tropik Orkide bitkisinin doğal ortamında bunlar bulunmazlar. Dolayısıyla bakımı için yukarıda bahsettiğimiz Orkide çiçeği yetiştirme şartları, çiçeklenmeleri için yeterli olur.

Orkide toprağı nasıl olmalı?

Orkide toprağı ağaç kabuğundan ibarettir. Topraksız bir orkide bile sprey ile su verilerek uzun süre yaşatılabilir.

Kargo ile gelen veya hediye gelen orkideye ilk bakımı nasıl olmalıdır?

Yeni alınmış veya kargo ile gelen orkide yıpranmış olabilir. Yaz aylarında hemen dallarına ve yapraklarına sprey ile su püskürtün. Kırılan yapraklarını alın. Kökünü kontrol edin. Eğer rengi yeşil değilse yukarıda belirttiğimiz gibi sulayın.

Orkide bakım ilacı var mıdır?

Yıpranmış, fazla su almış, solmuş ve fazla güneş görmüş Orkideniz için orkide besinlerini kullanabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir