
Duvar rengi seçimi yapılırken, mekânın kullanılış amacına göre belirlenmeli, denge ve uyum dikkate alınmalı, mekânın aldığı ışık ve aydınlatmalar göz önünde bulundurulmalıdır. Evinizi boyatacaksınız fakat, hangi rengi seçeceğinize bir türlü karar veremediniz mi? İşte size birkaç tavsiye:
Duvar Rengi Seçimi
- Evinizi en sevdiğiniz renge boyatabilirsiniz fakat, özellikle ışık az ve pencereler küçük ise, koyu renklerin evinizi karartabileceğini göz önünde bulundurun.
- Uyumlu olsun diye mobilyalar ile aynı veya çok yakın renkte boya yaptırmak, kısa süre sonra o renkten sıkılmanıza neden olabilir. Benzer renkleri hem mobilyalarda hem de duvarlarda uzun süre görmek, zamanla gözünüz için hoş bir görüntü olmaktan çıkabilir.
- Mobilyalarla kombineyi bir rengin en açık tonu ile en koyu tonlarıyla yaparsanız daha uyumlu olur. Örneğin: mobilya veya perdeleriniz sarı ise duvarlarınızı da sarının en açık tonu ile boya kullanabilirsiniz.
- Evinizin odalarını, salonunu, antreyi veya mutfağını ayrı-ayrı renklerde veya odayı veya mutfağı en çok kullanan kişinin zevkine göre boyatabilirsiniz.
- Özellikle, salonlarda ve oturma odalarında tercih edilen bir boyama tekniği de duvarlarda iki renk kullanmaktır. Karşı karşıya bakan iki duvarlarınızı aynı renk; diğer iki duvarlarınızı da farklı renkte boya kullanabilirsiniz.
- Eski bir boyama tekniği de; kanepelerin veya koltukların biraz üstünden açık renk, altta kalan tarafı ise koyu bir renkte boyatmaktır. İki rengin ortasına da her iki rengi içinde barındıran bir bordur şık bir görünüm oluşturabilir. (Eski bir boyama tekniği.)
- Ayrıca, TV sehpanızın bulunduğu tek bir duvarı koyu bir renkte diğer duvarları açık renkte boyamak göze hoş görünecektir.
Yatak Odası Duvar Rengi Nasıl Olmalı?
Yatak odası duvar rengi seçimi: Yatak odası için renk seçimi yaparken perde ve mobilyalar dikkate alınabilir.
Perdenin içindeki renklerden bir tanesi duvarda kullanılabilir. Rahatlık ve sessizlikle özdeşleşmiş yatak odaları için yumuşak renkler tercih edilmelidir. Lila, menekşe, mor tonları kullanılabilir.
Klasik renkleri yatak odanızda tercih etmek isterseniz; fildişi, şampanya, krem, açık bej gibi renkleri kullanabilirsiniz. Bu renkler, genel olarak bir çok mobilya ile uyumludur.
Yatak Odası Duvar Renkleri
Yatak odası duvarlarında mobilyaların çok daha koyu tonlarında, mobilya renklerine zıt tonlar, orta, hatta koyu renkler de tercih ediliyor. Aşağıdaki renkler en çok tercih edilen yatak odası duvar renkleridir.
- Mor,
- Lila,
- Leylak,
- Bej-pembe (gül kurusu)
Yatak Odası Boya Renkleri
Bazı boya firmalarının yatak odası için kullanabileceğiniz renkleri aşağıda. Sizin için özel bir renk koleksiyonu oluşturduk. Yüzlerce renk arasından karar vermek yerine, sizin için seçtiğimiz aşağıdaki özel renklerden seçim yapabilirsiniz.
- Marshall: Lila, Afrika Menekşesi Rengi, Mor Salkım, Pembe İnci Rengi, Akşam Sefası Rengi
- Dyo: Yalın, Yeni Yakamoz, Yeni Gül Kurusu, Hayal Pembesi
- Filli Boya: Bej Pembe, Pastel Pembe, Rose, Açık Lila, Lila, Lavanta, Frezya, Violet, Begonvil, Menekşe
- Polisan: Violetta, Royal Viole, Yediveren, Royal Lila, İkinci Bahar, Elegan Lila, Elegan Pembe
Şimdi, yatak odası duvar renklerinden örnekler verelim. Aşağıdaki resimler, yatak odası boya renklerini seçmenizde size fikir verebilir.





Salon Duvar Renkleri Ne Olmalı?
Salon duvar rengi seçimimizi en sevdiğiniz renklere göre yapabilirsiniz. Fakat, misafirlerinizi ağırladığınız, evinizin en göze çarpan, salon ve oturma odalarında mobilya ve perde ile duvar uyumunu iyi kullanmalısınız.
Oturma odası renk seçimi veya salon renk seçimi yaparken, bu alanların evin en çok vakit geçirilen kısımları olduğunu göz önüne almalısınız.
Salon ve oturma odaları genellikle dinlenme ve tv izleme amacıyla kullanılır. Bu nedenle salon ve oturma odası rengi seçerken, göz alıcı ve yorucu renklerden uzak durulmalıdır. Bej, kırık beyaz, açık gri gibi açık renkler oturma odası ve salon için ideal renklerdendir.
Tv arkasına diğer duvardan çok daha koyu bir renge boyamak çok yapılan uygulamalardandır. Örneğin: açık gri üç duvar, koyu gri bir tv arkası veya kese kağıdı tv arkası, kum beji diğer duvarlar olabilir. Ya da karşılıklı iki açık renk duvar; iki koyu renk duvar olabilir. Salonunuz küçükse veya kare ise linke tıklayarak, “Kare salon dekorasyonu” yazımızı okuyabilirsiniz.
Canlı renklerden hoşlanıyorsanız, farklı renklerde, renk kombinasyonları kullanarak oturma odanızda renk patlaması elde edebilirsiniz. Şimdi, oturma odası renk seçiminde size fikir verebilecek bazı kombinasyonları paylaşalım.
Salon Duvar Renkleri Örnekleri








Çocuk ve Genç Odası İçin Duvar Rengi Seçimi
10 yaşlarındaki bir çocuk, odasını kırmızı, fuşya, lacivert hatta siyah ve benzeri koyu renklerde olmasını isteyebilir.
Çocuğun bu renkleri istemesi odayı karartıp renk uyumsuzluğu yaratsa da; 1-2 duvarda çocuğunuzun beğendiği renge boyatabilirsiniz. Çocuk odası renk seçimi tavsiyelerimiz için, linki tıklayarak, Çocuk Odası Duvar Boyama yazımızı okuyabilirsiniz.
Ya da küçük bir boya ile duvarın bir kısmına kağıt bant ile dikey veya yatay çizgiler çekilebilir ya da sadece bir duvar veya kirişler çocuğun beğendiği renge boyanabilir.
Hatta, tuttuğu takımı renginde duvar boyası olarak kullanılabilir. Koyu renk güneşin vurduğu duvara yapılabilir.
(Rengi daha sonra değiştirmek istediğinizde yeni boyadan önce geçiş astarı veya örtücü bir astar ile kolayca renk değişimi yapabilirsiniz.)
Genç Odası Ne Renk Olmalı?
Çocuk odasında kırmızı, turuncu, yeşil, lila gibi renkler odayı canlandıracaktır. Bu renkler tüm duvarlarda değil de 1 duvarda ya da karşılıklı iki duvarda kullanılabilir.
Genç Odası Boyama Fikirleri
Daha büyük genç odalarında erkek çocuğu için en çok tercih edilen duvar boyası renkleri; mavi, yeşil, krem en gibi renklerdir. Kız çocuğu için en çok tercih edilen duvar boyası renkleri ise; menekşe, mor, lila, pembe gibi renklerdir. Aşağıdaki renk kombinasyonları genç odası duvar rengi seçerken size fikir verebilir.




Ortak Kullanılan Odalarda Duvar Rengi Seçimi
Kuvvetli ve çarpıcı bir atmosfer için koyu ve canlı renkler; sıcak ve rahatlatıcı bir atmosfer için açık sarı, turuncu, leylak ve pembe gibi renkler kullanılabilir.
İki, üç yataklı, çok kullanıcılı odalarda renk seçimi yaparken her yatağın bulunduğu kısma farklı renk uygulanabilir. Zıt renkler odayı renklendirip canlandıracaktır. (Sarı, mavi, yeşil gibi canlı renkler kullanılabilir.)
Turkuaz rengi hem kız hem de oğlan çoçuklarının beraber kaldığı, ortak odalar için çok uygun bir renktir. Turkuaz rengi hakkında daha fazla bilgi almak için; “Turkuaz rengi” yazımızı linki tıklayarak okuyabilirsiniz.



Yemek Odası ve Mutfak Duvar Rengi Seçimi
Mutlu ve sıcak bir atmosfere sahip yemek odaları ve mutfaklar için sarı ve yeşil renklerin tonları tercih ediliyor.
Mutfak dolabınıza zıt renkler mutfağınız için uygun renkler olacaktır. Özellikle beyaz mutfak için duvar rengi seçiminde yeşil, lila, gri tonları kullanılabilir.
Yine de yemek odası ve mutfakta çok vakit geçiren hanımların en çok sevdiği rengi kullanmak, onları daha mutlu edecektir. Aşağıdaki mutfak duvarı için renk kombinasyonları size fikir verecektir.




Koridorlar Ne Renk Olmalı?
Penceresiz ve az ışık alan koridorlar için açık renkler tercih edilir. Salonda kullandığınız bir rengin koridorda çok daha koyu durduğunu göreceksiniz.
Orta ve koyu tonlarda yine ortam ışığını arttırmanız gerekebilir. Fildişi, kırık beyaz, açık gri, açık bej gibi renkler antre ve koridorda çok kullanılan renklerdir.



Banyo Duvarı Renk Seçimi
Banyolar genellikle evin en küçük mekânı olduğundan daha geniş görünmesi için açık renkler kullanılmalıdır. Fayans renklerine zıt duvar renkleri banyonuzun daha güzel görünmesini sağlar.
Fakat ülkemizde tavan ve duvarda beyaz ve beyaza yakın tonlar tercih ediliyor. Aydınlık geniş banyolarda, orta tonlarda duvar renkleri bir veya birkaç duvarda kullanılabilir.



Tavan İçin Renk Seçimi
Tavanda genellikle beyaz renk kullanılır. Bunun nedeni; odanın basık ve karanlık gözükmemesi ve daha ferah olması içindir. Tavanı renklendirmek istiyorsanız ışığınızı arttırmanız gerekebilir.



Sizin için seçtiğimiz resimlerin tavan ve duvar rengi seçiminde faydalı olacağını umuyoruz. Renkli ve mutlu günlerde kalın.
Teşekkürler, faydalı bilgiler.