Duvardaki Boyanın Cinsi Nasıl Anlaşılır?

Duvar boyası seçiminde çok fazla uğraşmadan, duvarın eski boyası ile aynı cins boya kullanmak istiyorsanız, bu yazımız tam size göre. Duvardaki boyanın cinsi nasıl anlaşılır, duvardaki boyanın hangi tür boya olduğunuz nasıl anlaşılır? anlattık. Böylece, boyanızın hangi tür boya olduğunu bulup, astar uygulamadan, direk olarak, aynı boya ile duvarlarınızı boyayabilirsiniz.

duvardaki boyanın türü nasıl anlaşılır
Duvardaki boyanın cinsi nasıl anlaşılır?

Duvardaki Boyanın Cinsi Nasıl Anlaşılır?

Duvardaki boyanın hangi tür olduğunu anlamanız için, öncelikle duvar boyaları hakkında birkaç basit bilgi verelim. Bu sayede, evinizin duvarındaki boyanı nasıl bir boya olduğunu daha kolay anlayabilirsiniz.

Günümüzde duvar boyamak için en çok su bazlı yarı mat, su bazlı ipek mat ve plastik boya kullanılıyor. Ayrıca, az da olsa eski tip sentetik boya kullananlar da var. Bu boyaların yapıları, esnekliği, parlaklığı birbirinden farklıdır. Bu da boyayı ayırt etmenizi sağlar.

duvardaki boya nasıl anlaşılır
Duvardaki boyanın cinsi nasıl anlaşılır?

Duvar boyasının hangi tür olduğunu anlamanız için, duvardan birkaç santimetrelik bir parça koparıp elinizde bakmanız gerekiyor.

Şimdi, parlaklık, esneklik, kayganlık diğer özellikleri ile duvardaki boyanın cinsi nasıl anlaşılır? maddeler halinde sıralayalım.

Duvardaki Boyanın Hangi Boya Olduğu Nasıl Anlaşılır?

  1. Parlaklık. Duvardaki boya tam mat ise, yani parlamıyorsa. Plastik boya olma olasılığı yüksektir. Duvar boyasından bir parça koparın boya mat ise ve parmaklarınız ile sıktığınızda toz gibi dağılıyorsa plastik boyadır. (Plastik boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak “Plastik boya nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.)
  2. Esneklik. Esnek olan duvar boyaları ipek mat ve yarı mat su bazlı boyalardır. Peki duvardaki boyanın esnekliğini nasıl test edeceğiz? Yine duvarınızdaki boyadan bir parça koparın. (Radyatörün arkasından veya kapının arkası gibi görünmeyen bir yerden olabilir.) Kopardığınız duvar boyasını kağıt katlar gibi katlayın. Eğer boya, kırılmayıp esnek bir şekilde katlanıyorsa. Boyanız, su bazlı ipek mat ve su bazlı yarı mat boyadır. Bu boyalar zaten aynı gruba giriyor. (Su bazlı boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak, “Su bazlı boya nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.
  3. Kayganlık. En kaygan boyalar, eski tip sentetik boyalardır. (Yani, yağlı boyalar.) Sentetik boyalar, sentetik tiner ile inceltilir ve kuruduğunda oldukça kaygan olur. Eskiden duvarda yarı mat sentetik boya, sıkça kullanılıyordu. Elinize duvar boyasından bir parça alın. İkiye katlamayı deneyin. Eğer boya gofret gibi kırılıyorsa, kaygan ise ve üzeri pürüzsüz ise, boyanız sentetik boyadır. Sentetik boyalar, (yağlı boya) hakkında daha fazla bilgi almak için linke tıklayarak, “Yağlı boya nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz. (Sentetik boyalar, (tinerli) günümüzde artık pek kullanılmıyor. Bu nedenle, duvardaki boyanızın türü plastik ve su bazlı ipek mat (yarı mat) olma olasılığı çok yüksektir.)

Yukarıda duvarda en çok kullanılan duvar boyarını seçebileceğiniz özelliklerini anlattık. Yukarıdaki yöntemlerin dışında, duvardaki boyanız ile aynı cins boya satın almak için, boyadan küçük bir parça alıp, boya ustasına veya boya satın alacağınız yere gösterebilirsiniz. Böyle bir imkanınız yoksa, duvara bir kat geçiş uygulayabilirsiniz. Böylece, duvarda hangi cins boya olursa olsun, üzerine herhangi bir boyayı uygulayabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir