Evde Duvar Boyama, Duvar Nasıl Boyanır?

duvar boyama
Evde duvar boyama

Bu yazımızda evde duvar boyama hakkında genel bilgiler verdik. Duvar neyle boyanır, duvar boyamadan önce ne yapmalı, duvar boyamak için gerekli malzemeler nelerdir, duvar nasıl boyanır? detaylıca anlattık.

Duvar Boyama

Bir duvarı boyamaya başlamadan önce, ilk yapmanız gereken; duvarın yüzeyinin kontrol etmektir. Daha önce hiç boya yapılmış mı, yapıldıysa hangi boya uygulanmış, düzgün ve sağlam bir yüzey mi, pürüzlü bir yüzey mi? bakmalısınız. Duvar boyamaya başlamadan önce, tüm bu kriterlere göre doğru astar eve boya seçimi yapmalısınız.

Bildiğiniz gibi, duvar boyamak için en çok plastik boyalar ve su bazlı silinebilir boyalar kullanılıyor. Bu boyaların uygulama aşamalarında ortak yönler olsa da; fırça rulo seçiminden uygulama tekniklerine kadar bazı küçük farklılıklar vardır. Biz aşağıda su bazlı silinebilir ipek mat ve yarı mat duvar boyalarına göre anlatım yaptık. Öncelikle, duvar neyle boyanır? anlatalım. Ardından, duvar boyama detaylarına geçelim.

Duvar Neyle Boyanır?

Duvar neyle boyanır, duvar hangi boyalar ile boyanır? Günümüzde duvar boyamak için en çok tercih edilen boyalar su bazlı boyalardır. Su bazlı boyaları, silinebilir ve plastik boyalar olarak ikiye ayırabiliriz. Bunların dışında, eskiden sentetik boyalar da kullanılıyordu. (Artık pek fazla tercih edilmiyor.) Şimdi, bu boyaları biraz daha detaylandıralım. Böylece, evde duvar boyamak için doğru boyayı tercih edebilirsiniz.

Duvar Ne İle Boyanır?

  • Plastik boya: Su bazlı fakat, silinebilir özelliği olmayan boyalardır. Uygulaması en kolay boyadır. Daha çok pürüzlü duvarlara kullanılır.
  • Su bazlı silinebilir boya: Su bazlı temizlenme özelliği olan boyalardır. Boyandıktan sonra kirlenirse üzeri silinebilir.
  • Sentetik boya: Tiner bazlı boyalarıdır. Boyanın içerisine yaklaşık olarak %10 tiner ilave edilir. Silinebilme özelliği çok yüksektir. Fakat, uygulaması zor olduğu için artık günümüzde çok tercih edilmiyor.

Yukarıdaki boyaların dışında, birçok boya duvar yüzeyine tutabilir. Fakat, ev boyamak için kullanılan boyalar, genellikle su bazlı plastik ve su bazlı silinebilir boyalardır.

Duvar Boyamadan Önce Ne Yapmalı?

duvarı boyamadan önce ne yapılır
Duvar boyanmadan önce ne yapılır?

Boyadan önce duvara ne sürülür, duvar boyamadan önce ne yapmalı? Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi bir duvarı boyamadan önce boyanmamış ise, mutlaka astar yapmalısınız. Çünkü astar, boyanın soyulma ve kabarmasını engeller, iyi tutmasını sağlar. Ayrıca astar, boyanın sarfiyatını azaltır. Hiç boya yapılmamış bir duvara astar olmadan boya yapmak; boyanın yüzeye yapışmasını zayıflatır.

Duvar yüzeyine daha önce boya yapılmış olsa bile; astarın zararı yoktur, faydası vardır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, boya daha iyi tutar, alt renk kolay kapanır, boyanın boyama metrajı artar. Astar boya gibi de olabilir, su gibi ince de olabilir. Yüzeye göre ve uygulanacak boyanın cinsine göre uygun astar uygulamalısınız. Astar boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için; linki tıklayarak “Astar boya nedir, astar boya nasıl yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Eğer duvarda herhangi bir çatlak veya soyulma varsa; astardan önce, alçı çekilir. (Duvar pürüzsüz ise, saten alçı pürüzlü ise sıva alçısı çekilir.) Şimdi, su bazlı silinebilir boya ile duvar boyama nasıl yapılır? anlatalım.

Duvar Nasıl Boyanır?

duvar boyama
Duvar boyama

Duvar boyamaya başlamadan önce, yukarıda anlattığımız hazırlık aşamalarını tamamlayıp, hangi tür boya ile duvar boyayacağınıza karar verin. Yukarıda “duvar ne ile boyanır?” ve “duvar boyamadan önce ne yapmalı?” başlıklarını okuyun.

Evinizi plastik boya ile boyamayı düşünüyorsanız, daha detaylı anlatım için, linke tıklayarak “Plastik boya nasıl yapılır, plastik boya nasıl hazırlanır?” konusunu okuyabilirsiniz. Evinizi su bazlı silinebilir boya ile boyamayı düşünüyorsanız; linke tıklayarak “Su bazlı boya nasıl kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Yukarıda evde duvar boyamak için kullanılan boyaların plastik boya, su bazlı boya ve sentetik boya olduğundan bahsetmiştik. Bu boyaların özellikleri ve yapılışı farklılık gösterdiğinden, evde duvar nasıl boyanır? aşağıda genel bir anlatım yaptık. (Su bazlı silinebilir boyaları ve plastik boyaları aşağıda anlattığımız şekilde yapabilirsiniz.)

Duvar Boyamak İçin Gerekli Malzemeler

Aşağıdaki malzemeler, tüm boya ustalarının kullandığı evde boya yapmak için gerekli malzemelerdir.

  • 3+1 100 metrekare için 15 litre duvar boyası.
  • 17,5 kg tavan boyası
  • 10 kg geçiş astarı
  • 1 adet 4 numara kestirme fırça
  • 1 adet parmak rulo
  • 1 adet kısa ipli saten rulosu (Genellikle kırmızı saplı ve kırmızı şeritli olarak satılır.)
  • 1 adet tavan rulosu. (Uzun ipli plastik boya rulosu.)
  • 1 adet boya eleği
  • 1 adet boş kova
  • 5 adet 5 santimetre eninde kağıt bant.
  • 4 adet 20 metrekare hışır naylon.
  • 1 adet 30 metrekare naylon branda, 3 adet 20 metrekare naylon branda.

Evde Duvar Boyama

  • Tüm zemine naylon brandayı sererek, kenarlarını kağıt bant ile parke süpürgeliklerine bantlayın.
  • Evde eşya varsa, odaların ortasına toplayarak, üzerini hışır naylon ile kapatın. (Kapıların da üzerini hışır naylon ile örtebilirsiniz.)
  • Kapı ve pencere kasalarını ve parke süpürgeliklerini kağıt bant ile kapatın.
  • Tavan boyasına 2 litre su ilave edin ve iyice karıştırın. Tavan boyası rulosu ile 1 kat tüm tavanları boyayın. Tavan boyasının bir miktar duvara temas etmesinde sakınca yoktur. (Zaten boyanacak) İkinci kat tavan boyasını ilk kat bittikten en az 2 saat sonra ters yönde yapın. Tavan boyamak hakkında daha detaylı bilgi almak için linke tıklayarak; “Tavan boyama nasıl yapılır, tavan nasıl boyanır?” yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Tavanı tamamen boyadıktan sonra, duvarı kontrol edin. Eğer duvarda, yağlı boya varsa veya koyu bir renk varsa, 1 litre su katarak, 1 kat geçiş astarını saten rulosu ile uygulayın.
  • Astar tamamen kuruduktan sonra, duvar boyamaya başlayabilirsiniz. Astardan en az 2-3 saat sonra, mümkünse 1 gün sonra boya yapabilirsiniz.
  • 15 litre duvar boyanıza yaklaşık olarak 2 litre su ilave edin ve iyice karıştırın.
  • Kapı ve pencere kenarlarını 4 numara kestirme fırça ile boyayın. 2-3 saat sonra bu işlemi tekrarlayın.
  • Rahat çalışmak için, boyanızı başka bir kovaya ayırın ve içine boya eleğini koyun.
  • Saten ruloyu boyanıza daldırın ve 3-4 kez elek üzerinde gezdirin.
  • Duvarın bir başından başlayarak rulo eninde zeminden tavana bir sıra boyayın. Yana geçerek, tavandan duvarın ortasına kadar boyayın. Yani ruloyu boyaya bir kez batırdığınızda yukarıdan aşağı bir sıra ve yarım sıra boyayın. Bu işlemi tüm duvar boyunca devan ettirin. Boyama esnasında, akan veya fazla boya bulaşan kısımları ruloyu boyaya batırmadan dağıtın.
  • İkinci katı da en az 2-3 saat sonra aynı şekilde yapın.
  • Boyama işiniz bittikten hemen sonra, kağıt bantları kaldırın ki; boyayı duvardan kaldırmasın.

Boyası Kalkmış Duvar Nasıl Boyanır?

Boyası kalkmış duvar nasıl boyanır? Duvarınızı boyamaya başlamadan önce iyice kontrol edin. Duvardan kalkan, boya mı, alçı mı? Kalkan kısımları zımpara yapın. Zımpara ile kot farkını düzeltmeye çalışın. Eğer zımpara ile düzelmiyorsa, saten alçı uygulayın. Saten alçı kuruduktan sonra, 180 numara zımpara ile zımpara yapın.

Tüm duvarı boyamaya başlamadan önce, sadece alçı ile tamir ettiğiniz kısımlara boyayı sürün. Kurumasını bekleyin. Bu kısımlar kurduktan sonra, tüm duvarı en az 2 saat ara ile 2 kat boyayın.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir