Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Yağlı boya elden nasıl temizlenir, kurumuş yağlı boyalar nasıl çıkar, yağlı boyalar kıyafetten nasıl temizlenir, Pimapen’den yağlı boya nasıl çıkar ve camdan yağlı boya nasıl çıkarılır? aşağıda detaylı bir şekilde aşağıda açıklıyoruz. Ayrıca, yağlı boyayı çeşitli yüzeylerden çıkarmak için tinerli ve tinersiz yöntemlerden bahsettik.

Yağlı Boya Nasıl Çıkar?

Yağlı boya nasıl çıkar?
Yağlı boya nasıl çıkar?

Yağlı boyalar sentetik esaslıdır. Yani çok dayanıklı olması için üretilmiş kimyasal boyalardır. Dolayısıyla, çıkarması en zor olan boyalardan biridir. “Sentetik boya ve yağlı boyalar hakkında bilgi almak için linkere geçiş yapabilirsiniz.”

Bir uyarı yaparak başlayalım: Üzerinize bulaşan yağlı boya birkaç damladan fazla ise, temizlemeye uğraşmadan atın. Çünkü, yağlı boyayı temizleyen kimyasallar, kıyafete ve kumaşlara zarar veriyor. Ayrıca yağlı boyayı temizlemek için kullanılan birçok kimyasal ve tiner yağlı boyayı daha çok yayıyor.

Yağlı boya bulaşmış bir yüzeye temizlik yapılmadan önce, yüzeyin ne olduğuna dikkat edilmelidir. Çünkü, yağlı boyayı yüzeyden çıkarmak için yapılan uygulamalar, yüzeye zarar verebilir. Bu nedenle, her yüzey için aynı boya çıkarma işlemi uygun olmayabilir.

Yağlı boyalar adından da anlaşılacağı gibi yağ bazlıdır. Su bazlı, akrilik boyalar göre yağlı boya lekesini çıkarmak daha zordur. “Akrilik boyalar hakkında bilgi almak için akrilik boya nedir ve akrilik boya nasıl çıkar? yazılarını okuyabilirsiniz.”

Herhangi bir yüzeye yağlı boya bulaştıysa, çok hızlı hareket etmeniz gerekiyor. Yağlı boya tamamen kurumadan önce, olabildiğince üzerindeki kalın yağlı boya tabakasını yaymadan almanız gerekiyor. Kalan yağlı boyayı çıkarmak için, yüzeye göre tiner, zımpara veya ısı tabancası kullanabilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, yağlı boyalar çok dayanıklı olduğundan birçok yüzeye tutunur ve çoğu zaman yüzeyden tamamen çıkarılamaz. Aşağıda yağlı boyayı çıkarmak yöntemlerinden bahsettik, genel olarak çeşitli yüzeylerden boya lekesinin nasıl çıkarılacığını öğrenmek için “boya lekesi nasıl çıkar?” yazısını da okuyabilirsiniz.

Yağlı Boyayı Ne Çıkarır?

  • Sentetik tiner: Sadece yeni bulaşmış ve kurumamış birkaç damla yağlı boya lekesini çıkarmak için kullanabilirsiniz. “Tiner leke çıkarır mı? yazısı da ilginizi çekebilir.”
  • Selülozik tiner: Hassas olmayan, yağlı boya bulaşmış yüzeylerde selülozik tiner kullanabilirsiniz. Bazı kıyafetlere zarar verme olasılığı vardır.
  • Zımpara: Ahşap, beton gibi sert yüzeylerde zımpara yaparak yağlı boyayı çıkarabilirsiniz. Geniş alanlarda bir zımpara makinesi kullanmak sizi hızlandırır.
  • Isı tabancası: Beton ve duvarlardaki yağlı boyayı yumuşatmak için kullanabilirsiniz. Yumuşayan yağlı boya kolaylıkla spatula ile kazıyabilirsiniz. (Fakat, yağlı boyanın yanıcı olduğunu ve bu işlemin tehlikeli olduğunu belirtelim.)

Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Yağlı boya lekesi nasıl çıkar?
Yağlı boya lekesi nasıl çıkar?

Yağlı boya lekesi nasıl çıkarılır? Yağlı boya sentetik tiner ile inceltilir. Hiç dikkat ettiniz mi? Ustalar yağlı boya satın alırken, genellikle, ihtiyaçlarından daha fazla sentetik tiner alırlar. Bunun nedeni, bir yüzeye sıçramış veya istenmeyen bölgelere bulaşmış yağlı boyaları temizlemektir.

Boyama işleminde boyayı inceltmek için, boyama esnasında ve boya bittikten sonra da temizlik yapmak için sentetik tiner ihtiyaçtan fazla satın alınır. Evet, tahmin ettiğiniz gibi yağlı boya lekesini çıkarmak için tiner kullanılıyor.

Bir bezi sentetik tiner ile ıslatıp dairesel hareketlerle silin. Fakat, sentetik tiner, sadece hala kurumamış ve az miktarda bulaşmış yağlı boyaları çıkartabilir.

Yağlı boyayı hangi tiner çıkarır? Yağlı boyayı sentetik ve selülozik tiner çıkarır. Kurumamış yağlı boya için sentetik tiner ve selülozik tiner; kurumuş yağlı boya için sadece selülozik tiner kullanın.

Yağlı boya tinersiz nasıl çıkar? Yağlı boyayı tinersiz çıkarmak istiyorsanız, alkol, aseton ve kolonya ve yüzey uygunsa boya sökücü kullanabilirsiniz.

Kurumuş Yağlı Boya Nasıl Çıkar?

Kurumuş yağlı boya nasıl çıkar? Kurumuş yağlı boyayı sentetik tiner çıkaramaz. Sentetik boya, (yağlı boya) bulaşmış yüzey, ahşap, metal veya beton ise aşağıdaki adımları izleyerek kurumuş yağlı boyayı çıkarabilirsiniz.

  • Kurumuş yağlı boyanın kalın katmanını bir spatula veya jilet ile kazıyın.
  • Önce kalın bir zımpara daha sonra ince bir zımpara ile zımparalayın. Önce 120 daha sonra 220 olabilir. (Kazıdıktan sonra çok ince bir katman kaldıysa, bu aşamayı atlayabilirsiniz.)
  • Zımparadan sonra, kalan yağlı boya artıklarını temizlemek için temiz bir bezi selülozik tiner ile ıslatıp, dairesel hareketlerle silin. Bezi sık sık çevirerek, temiz kısmını selülozik tiner ile ıslatıp silin.
  • Bulaşan yağlı boya, çok kalınsa, yarım saat önceden yüzeye bir miktar selülozik tiner veya boya sökücü döküp, yarım saat kadar yağlı boyanın içine işlemesini bekleyin. (Plastik malzemeler için selülozik tiner kullanmayın.) Bu aşamada şu uyarıyı da yapmamız gerekiyor: Selülozik tiner ve boya sökücü, yağlı boya lekesi ile birlikte yüzeydeki diğer boyaları da silebilir.

Çok büyük ve alanlardan kurumuş yağlı boyayı çıkarmak için (özellikle beton ve sıva gibi yüzeyler) ısı tabancası kullanabilirsiniz. Isı tabancaları yağlı boyayı yumuşatarak bir spatula ile kazımanıza imkan verir. Fakat, ısı tabancalarının yangına sebebiyet verebileceğini ve yağlı boyaların yanıcı olduğunu tekrar hatırlatalım.

Kıyafetten Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Yağlı boya kıyafetten nasıl çıkar?
Yağlı boya kıyafetten nasıl çıkar?

Kumaştan yağlı boya nasıl çıkar, yağlı boya elbiseden nasıl çıkarılır? Bir pantolona, kumaşa veya elbiseye çok miktarda yağlı boya bulaştıysa genellikle atılır. İster yeni bulaşmış olsun, ister kurumuş olsun, kıyafetteki yağlı boya lekesi fazla ise çıkarmak için uğraşmayın. Boya lekesi yayılır ve selülozik tinerler bazı kumaşlara zarar verir.

Fakat, yeni kıyafete yeni bulaşmış, birkaç damla yağlı boyayı sentetik ve selülozik tiner ile çıkarabilirsiniz. Önce sentetik tiner ile deneyin. Çünkü, sentetik tiner genellikle kumaşlara zarar vermez.

Selülozik tinerler ise yağlı boyayı çıkarırken bazı hassas kumaşlara zarar verebilir. Fakat kumaştaki yağlı boya lekesini daha kolay çıkarabilir. Özellikle selülozik tiner ile çitileme sonrası, kumaşın da boyasının çıkabileceğini ya da beyazlaşabileceğini belirtelim. Boya sökücü ise, kumaştaki yağlı boyayı sökmek için uygun değildir.

Yağlı Boya Kıyafetten Nasıl Çıkar?

  • Küçük bir düğme veya bozuk para kadar, yağlı boya kıyafete bulaştıysa, fazlasını yaymadan sert bir bir metal veya tahta parçası ile alın.
  • Yağlı boya bulaşan kıyafeti kesinlikle su ile temas ettirmeyin. Su lekeyi dağıtır, tinerin lekeye ulaşmasını kısıtlar ve temizlemeyi güçleştirir.
  • Elbiseye bulaşan yağlı boyanın fazlasını aldıktan sonra, sentetik tiner ile çitileyin. Sentetik tiner lekeyi zor çıkarmasına karşın, kumaşa zarar vermez. Fakat, kot gibi dayanıklı bir kumaşa yağlı boya bulaştıysa selülozik tineri bir beze döküp silebilirsiniz. Ardından, hemen köpüklü bir bez ile silin veya çamaşır makinesinde yıkayın. “Bu aşamada büyük yağlı boya lekelerinin çıkmadığını tekrar hatırlatalım. “

Pimapenden Yağlı Boya Nasıl Çıkarılır?

Pimapenden yağlı boya nasıl çıkar?
Pimapenden yağlı boya nasıl çıkar?

Halk arasında “Pimapen” diye tabir edilen, pvc pencere sistemlerinden yağlı boyayı sökmek oldukça risklidir. Öncelikle sentetik tiner ile denemelisiniz. Yağlı boya Pimapene yeni bulaşmışsa, Pimapen’den (pvc pencereden) çıkar.

Kurumuş yağlı boyayı Pimapen’den çıkarmak ise, tamamen risk almaktır. Selülozik tiner ve boya sökücü pvc den yapılmış pencerelere zarar verir, rengini soldurur, veya büzüştürür. Bu nedenle, yağlı boya lekesini Pimapen üzerinden çıkarmak yerine, sprey boya ile küçük rotüşler daha mantıklı olacaktır.

  • Çok ince bir zımpara ile pvc pencereyi zımpara yapın. 220, 240 veya 260 numara olabilir. (Pencerede zımpara çiziklerini belli olmaması için ince zımpara olmalıdır.)
  • Yağlı boyanın bir kısmı zaten zımpara ile çıkar. Çıkan tozu kuru bir bez ile silin.
  • Pvc pencerenin kendi renginde bir sprey boya ile 30 santimetre uzaktan, yarım saat ara ile hafifçe spreyi sıkın. Yağlı boya lekesi dışarıda ise, rüzgarsız bir havada yapın ve camı ve diğer kısımları kağıt bant ile kapatın. Hatta, 25-30 santimetre kadar etrafını naylon veya gazete ile kapatın ki, sprey diğer kısımlara bulaşmasın.
  • Yağlı boya Pimapen’den tamamen çıkmıyorsa, Pimapen boyama ve plastik boyama yazılarını okuyabilirsiniz.

Camdan Yağlı Boya Nasıl Çıkar?

Camdan yağlı boya nasıl çıkar?
Camdan yağlı boya nasıl çıkar?

Camdan yağlı boya nasıl çıkarılır, cama sıçrayan sentetik boya nasıl çıkarılır, yağlı boyalar camdan nasıl temizlenir? Cama yeni bulaşan, kurumamış yağlı boya sentetik veya selülozik tiner kullanılarak bez ile silebilirsiniz. Düğme kadar, az miktarda kurumamış bir yağlı boya lekesini camdan çıkarmak için sentetik tiner yeterli olacaktır.

Kurumuş yağlı boya camdan nasıl temizlenir? Yağlı boya kuruduktan sonra, sadece selülozik tiner veya boya sökücü ile çıkarabilirsiniz. Selülozik tineri temiz bir beze döküp, dairesel hareketlerle silin. Ardından bol sabunlu bez ile silin.

Cama bulaşmış yağlı boya çok kalın ise, boya sökücü uygulayıp, yarım saat bekleyin. Ardından camı çizmeyecek bir tahta parçası ile önce boyanın kabasını alın, daha sonra kalan yağlı boyayı bez ile silin. “Camı boyanız gerekiyorsa, cam boyama yazısını okuyarak bilgi alabilirsiniz.”

Yağlı Boya Elden Nasıl Çıkar?

Yağlı boya elden nasıl çıkar?
Yağlı boya elden nasıl çıkar?

Yağlı boya elden nasıl çıkar, yağlı boyayı ne çıkarır? Yağlı boya hala yaş ise, inceltmek için kullandığınız sentetik tineri bir beze döküp elinizi silebilirsiniz. Ardından, elinizde kalan tinerin yağını ise sabunlu su ile yıkayarak giderebilirsiniz.

Kurumuş Yağlı Boya Lekesi Elden Nasıl Çıkar?

Yağlı boya elinizde kuruduysa, temizliği selülozik tiner ile yapabilirsiniz. Elinizi su ile yıkar gibi selülozik tiner ile yıkayın veya beze selülozik tiner döküp ovalayın. Selülozik tinerin tahriş edici olduğunu tekrar hatırlatalım. Elinizdeki boyayı çıkarır çıkarmaz, sabunlu su ile iyice yıkayın ki, elinizde yanma ve çatlama olmasın. Çıkmayan az miktarda yağlı boya lekesi ise zamanla sabun ve sıcak su ile çıkacaktır.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir