Duvar Neden Kabarır, Boya Neden Kabarır?

Duvar boyası neden soyulur, duvar neden kabarır, boya neden kabarır? Her şeyden önce yeni bir duvar boyama işine başlayacaksanız, akla ilk gelmesi gereken şey, duvardaki eski boyanın hangi cins olduğudur.

Duvardaki eski boya, yeni uygulama yapacağınız boya ile aynı cins olmazsa boyanız iyi tutmaz. Anında olmasa bile bir süre sonra, yeni boyadığınız duvarınızda kabarma, akma veya soyulma olabilir. Ayrıca, duvardaki nem de duvar boyasının soyulmasının nedenlerindendir. Şimdi, duvar neden kabarır, boya neden kabarır? daha detaylı bir şekilde anlatalım.

Duvar Neden Kabarır?

boya neden kabarır
Boya neden kabarır?

Öncelikle, duvardaki alçı mı kabarıyor boya mı kabarıyor bakılmalıdır. Duvar boyasının soyulmasının birçok nedeni olabilir. Duvarın kabarmasının en önemli nedeni nemdir. Duvarın kabarmasını ve soyulmasını ayrı ayrı ele alıp en önemli nedenlerini sıralayalım.

Duvar Boyası Neden Kabarır?

boya neden kabarır
Duvar neden kabarır?

Duvardaki boyanın kabarmasının en önemli nedeni nemdir. Duvarın içinde veya yüzeyinde nem olması duvarın ve boyasının kabarmasına yol açar.

Duvarda görünen veya duvarın içinde görünmeyen rutubet olabilir. Nemin oluşması aşağıdaki sebeplerden olabilir. Nemi kesip zımpara gerekiyorsa alçı, astar ve tekrar boya yapılmalıdır. Şimdi, duvarın kabarma ve nemin oluşma nedenlerine geçelim.

  • Bu rutubet boyanın kabardığı duvarın içindeki veya arkasındaki bir su borusu arızasından kaynaklanıyor olabilir. Kabaran duvarın arkasından geçen su tesisat boruları kontrol edilmeli, su kaçağı varsa tamir edilmelidir.
  • Üst kattaki daireden inen bir su olabilir. Üst kattaki daireden az veya çok inen su duvarda kabarmaya neden olabilir. Özellikler banyo ve mutfak derzlerinde uzun süre bekleyen su aşağı inebilir. Yine üst kattaki dairenin tesisatında su kaçağı olabilir.
  • Soyulan duvar dış cepheye denk geliyorsa, yalıtımsız veya yalıtımı eksik yapılmış olabilir. Özellikle, kuzey cephelerde duvar içindeki straforun eksikliği duvarda kabarma, nem ve küf şeklinde ortaya çıkar. Mümkünse dış cepheden strafor benzeri bir ısı yalıtım malzemesi ile yalıtım yapılmalı mümkün değilse içeriden yapılmalıdır. Ayrıca boyanacak yüzey alçı ile tamir edildikten sonra 1 kat binder astar uygulanmalı ardından küf ve neme dayanıklı boyalar ile boyanmalıdır.

Boya Neden Kabarır, Duvar Boyası Neden Soyulur?

Astarsız, farklı cins boya uygulaması, duvardaki nem, bozuk veya ve kalitesiz boya üzerine boya yapılması duvar boyasının soyulmasına neden olur. Ayrıca, boya yapılacak yüzeyin temiz olmaması ve uygun olmayan ortam ısısı boyanın çatlama ve soyulmasına neden olabilir. Şimdi, detaylı bir şekilde boya neden kabarır? gözden geçirelim.

1-Farklı Cinste Boyaların Uygulanması

Duvardaki boya uyguladığınız boya ile aynı cins olmayabilir. Genellikle en sık karşılaşılan problem budur. Özellikle duvarda yağlı boya (sentetik boya varsa 1 kat geçiş astarı uygulanması gerekir.)

Plastik ve silikonlu boyaların birbirinin üzerine uygulanması çok büyük sorun teşkil etmese de bu duvarın soyulmayacağı anlamına gelmez. Duvardaki boyanın hangi tür olduğunu bilmiyorsanız tedbir amaçlı 1 kat geçiş astarı uygulayabilirsiniz.

2-Eski, Kalitesiz, Bozuk Boya veya Kirecin Üzerine Boya Uygulanması

Duvardaki boyanın kabarmasının bir diğer nedeni ise, duvarda kalitesi bir düşük boya, bozuk boya veya kireç ile boyanmış olmasıdır. Bu durumda soyulan yerler alçı ile tamir edildikten sonra 1 kat binder astar uygulanır. Astar kuruduktan sonra, boya yapılır. “Binder astar hakkında detay bilgi için “binder astar nedir?” yazısını okuyabilirsiniz.”

3-Boyanacak Duvarın Temizliği

“Boya uygulanacak yüzeyin kir, yağ ve tozdan arındırın” yazısı bütün boya ambalajlarında yazar. Yağlı, tozlu ve aşırı kirlenmiş duvarlara boya yapmak, boyanın kabarmasının nedenlerinden biri olabilir.

Boyanmış duvar temiz değilse, duvarı silmek, hatta yağ varsa, ince bir zımpara yapmak yerinde olur. Ardından duvara 1 kat geçiş astarı uygulamak gerekir. Astar kuruduktan sonra boya yapılabilir.

4-Uygun Olmayan Ortam Isısı

Boya uygulaması boyanın ambalajında yazan sıcaklıkta yapılmalıdır. Çok sıcak veya çok soğuk havada yapılan duvar boyalarında akma veya kabarma olabilir. Boya çabuk kurusun diye, duvarın yakınına ısıtıcı koymak, boyada balonlaşma, akmaya neden olabilir.

Kış aylarında boya yaparken, sadece odanın ortasına ısıtıcı konulabilir. Kışın yapılan boyama işlemlerinde ortamın aşırı soğuk olması boyanın geç kurumasına neden olacağı gibi yukarıdaki anlattığımız soyulma, kabarma, akma sorunlara da neden olabilir. “Detaylı bilgi için kışın boya yapılır mı? yazısını okuyabilirsiniz.”

5-Nemli Duvar

Duvarda nem ve küf varsa boyanın kabarmasına neden olur. Hangi tür boya olursa olsun duvar nemli ise kurutmadan boyamayın. Hem boya kurumaz, hem de kısa sürede soyulur. “Rutubetli duvara ne yapılır? yazısı ile detaylı bilgi alabilirsiniz.”

Benzer Yazılar

18 Yorum

  1. Eski duvar boyası soyuluyor baktım altı tutmamış ondan kağıt gibi soyuluyor altıda beyaz tazlu çıkıyor sonradan öğrendim sıva yapıldıktan sonra iyi olsun diyen bütün duvarlara kireç sürmüşler üstünden zaman geçtikten sonra üstüne ilk boya sürülmüş bundan olabilirmi balkonu komple soyup önce tozunu almak için ıslak sunğerle silip sonra iki kat permomax la boyadım tutarmı bilmiyorum

    • Tacettin Bey,
      Kirecin üzerine direkt boya uygulamamızı tavsiye etmiyoruz. Özellikle silikonlu boyaların bir süre sonra soyulma ihtimali yüksektir. Kirecin üzerine 1 kat alçı astarı veya binder astar yapıp ondan sonra boyamak gerekiyor. Tüm boyalar uygulanmadan önce zemin kuru ve tozsuz olmalıdır. Soyulma ihtimali var.

  2. Deprem sonrası çatlamadı veya duvar boyası çıkmadı ama nedensizce şişti ve kabardı? deprem ile mi iligili yoksa başka bir şey mi?

  3. Iyi gunler 2 yillik evimi ilk kez ben aldim aldigimda odanin birinde rutubet soru u cardi giderdik mutaitle catifa yagmur giderlerinde sorun varmis giris kata kadar si siziyormus su an dairemin tum duvarlarinda es zamanli kabarmalar basladi su tesisati olmayan duvarlarim da dahil problem ne olabilir daha once nem kontrolu de yaptirdim odamin birinde sorun yasayinca duvarda nem saptanmadi nasil bi yol izlemeliyim bi arada evi hic boyamadim mutahitin yaptigi boya ile kullaniyorum

    • Ersin Efe,
      Çatıdaki yağmur giderlerindeki su duvarlara sızıyor olabilir veya duvardaki nem kurumamış olabilir. Öncelikle, çatının tamir edilmesi gerekiyor.
      Tamir edilildikten sonra, duvarda nem varsa kurumasını bekleyin.
      Zımpara yapın veya gerekiyorsa tekrar saten alçı çektirin.
      1 kat binder astar uygulayın. Ardından, plastik boya veya su bazlı silinebilir boya uygulayın. (Nemli duvarlar için, platik boya daha iyi bir seçenektir.)

  4. merhaba, yeni evimin balkonunun dış tarafındaki dış cephe boyası hep döküldü, iç tarafı kalebodur döşenmiş , ıslak duvarlardan dışarı nem mi veriyor acaba yeni olduğu için, nasıl bir yol izlemek gerekir yeni boyayı atmak için , teşekkür ederim.

    • Merhaba Eyüp Bey,
      Fazla kazımadan, zımpara yapıp dökülen kısımları dökün. Dış cephe tamir macunu ile dökülen sıvaları tamir edin. Macun kuruduktan sonra, 3 saat ara ile 2 kat boyanızı yapın.
      Boyadan kopan parçaları Bauhaus, Koçtaş yapı gibi marketlere götürürseniz, benzer renkte bir dış cephe boyası yapacaklardır. Kolay gelsin.

  5. Yaklaşık 10 sene önce yapılan evimde bir oda boyasını gülen boya biz aldık.. Eşya taşınırken iki yeri ufak soyulma oldu… Bizler çok iyi kullanan iki insan olduğumuz için oyle kullandık.. Torunum bir çekti boyayı bütün ce eline geldi.. Derken bir duvarı haşlanmış patates soyar gibi soyduk.. Belliki astar atılmamış… Şimdi bütün duvarları soyalımmı… Sadece soyulan yerlere alcı yapıp boyayalımmı.. Astar kurtarır mı.. Şimdiden teşekkür ederim..

    • Muazzez Çilek,
      Sadece çok zayıf kısımları soyun. Bu bölgelere saten alçı uygulayın. Saten alçı kurduktan sonra sadece bu kısımlara geçiş astarı uygulayın. Bu da kuruduktan sonra tüm duvara geçiş astarı uygulayın. Ardından katlar arası en az 3-4 saat bekleyerek 2 kat duvar boyası yapabilirsiniz.

  6. Merhaba ben en üst dairede oturuyorum banyoya cephe 2 yerde kabarmalar var yanlız ben Boya üstüne boya yaptım alttaki boya da kabarma yok yanlız sorun neyden kaynaklı olabilir yardımcı olursanız çok sevinirim

  7. Merhabalar. Evimizi ikinci el aldık ve boya yaptık. Ancak boya yaparken sürekli kabarmalar gerçekleşti. Kazıdık alçı yaptık ama 3 gün boyunca evin çeşitli yerleri sürekli kabardı artık yorulduk ve moralimiz bozuldu. Boya yapalı bir yil oldu ara ara kabarma yapan yerler ile karşılaşıyorum. Usta alçının çok kalın atıldığını söyledi. Ki gerçekten doğru azcık bir mukavemet uygulasan içeri göçüyor. alçının kalın atılması gerçekten kabarmalara sebep olurmu. Ve komple astar atmak buna çözüm olurmu. Teşekkür ederim

    • Göhhan Esmer,
      Çok kalın atılan alçı çatlamaya neden olabilir. Ama alçı ustasının bunu bilmesi gerekirdi. Çatlama her yerde oluyorsa ve evde rutubet yoksa, büyük ihtimal alçıdandır. Silikonlu bir astar kullanın. Boya da esnek bir boya olsun. Silikonlu yarı mat veya ipek mat olabilir. Faydası olacaktır.

  8. Merhaba ara katta oturuyorum. Mutfak ve salon yan yana konumlanmış durumda ara duvarda kabartmalar var. Kolon kenarlarında çatlaklar var. Bu neden olmuş olabilir. Boya ile ilgili mi yoksa depremden mi olmuştur sizce

    • Merhaba,
      Depremden hemen sonra oluştuysa deprem ile ilgilidir. Ayrıca, deprem duvardaki sıva ve alçıya da zarar verir. Kılcal çatlak ise, büyük ihtimalle boya ile ilgilidir. Kalın çatlak ise ve alçının ve sıvanın içindeyse depremden olma olasılığı yüksektir.

  9. Mrb kolay gelsin yeni evimize iç cepheye önce alçı sonra saten alçı çekildi üzerine dyo dinamik iç cephe boyası uygulandı astar vurulmadığı için şu an dokunduğumuz yerin boyası kalkıyor bu sorunu ortadan kaldırmamız için ne yapmamız gerekiyor

    • Emre Bey,
      Boyadan önce alçı astarı veya binder astar uygulanması gerekiyordu. Şimdi ise soyulan kısımları zımpara yapıp 1 kat geçiş astarı uygulayın. Astar iyice kuruduktan sonra (1 gün) boyanızı yapın.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir