Badana Boya Hangi Aylarda Yapılır?

Boya badana hangi aylarda yapılır, boya badana ne zaman yapılır, kışın boya yapılır mı, kışın ev boyanır mı, sıcak ve soğuk havada boya yapılır mı, yağmurlu havada boya yapılır mı, dış cephe boyası ne zaman yapılır? ve daha merak ettiğiniz birçok soruya aşağıda ayrı ayrı başlıklar ile cevap verdik.

Boya badana ne zaman yapılır?
Boya badana hangi aylarda yapılır?

Boya Badana Hangi Aylarda Yapılır?

Ev ne zaman boyanır? Boya badananın normal uygulama zamanı, yaz ayları veya yaza giriş aylarıdır. Fakat, mecbur kalırsanız, kış aylarında da boyanacak ortamı ısıtıp, boya yapabilirsiniz.

boya ne zaman yapılır
Boya hangi ayda yapılır?

Boya badana hangi aylarda yapılır? Mevsim geçişleri ve bölge sıcaklıkları illere göre farklılık gösterdiğinden, boya yapma aylarını her bölge için ayrı ayrı belirtmek zor. Fakat, boya sezonunun Nisan, Mayıs aylarında yavaş-yavaş başladığını söyleyebiliriz.

Boya Ne Zaman Yapılır?

İç ev boyası yaz aylarına girerken yapılır. Yaz boyunca evinizi boyayabilirsiniz. Yazın sıcak havası, boyanın kuruması için ve bir an önce yerleşmeniz için çok uygun zamanlardır. Tavan boyası, duvar boyası, dış cephe boyası için en uygun boyama zamanı, yaz aylarıdır.

Soğuk Havada Boya Yapılır Mı?

Soğuk havalarda boya yapılabilir. Fakat, üretici firmalar +5 derecenin altında boya yapılmasını tavsiye etmez. Ortam ısısı +5 derecenin altında ise ortamı ısıtın. +5 derecenin biraz üstünde bir sıcaklıkta yapılan boyalar ise, daha geç kuruyacağından, ikinci kat için normal bekleme süresinden daha fazla bekleyin, birinci kat tamamen kurumadan ikinci katı yapmayın!

Sıcak Havada Boya Yapılır Mı?

Sıcak havada boya yapılır mı? İç cephe boyalarında sıcak havada boya yapmanın bir sakıncası yoktur. Fakat dış cephe boyalarında çok sıcak havada boya yapılmaz. Sıcak havada yapılan dış cephe boyası balon yapabilir. Bu nedenle, dış cephe boyasını sıcak havada yapmanızı önermiyoruz.

Ev Kaç Yılda Bir Boyanır?

Evinizi zevkinize göre renklerde, ne zaman isterseniz boyayın. Tabi evin kaç yılda bir boyanması gerektiği bazı kriterlere bağlı da olabilir. Örneğin; küçük çocuk varsa, duvarı karalama olasılığına karşı silinebilir bir boya ile boyayabilirsiniz. Ya da sobalı bir evde duvar çabuk kirlendiğinden boyama zamanı daha sık olacaktır. Sigara içilen bir evde duvarlar ve tavan daha çabuk kirleneceğinden sık sık boyayabilirsiniz. Bizim önerimiz ise evinizi 3-5 yılda bir boyatmanız.

Kışın Boya Yapılır Mı?

Kışın ev boyanır mı?
Kışın boya yapılır mı?

Evet, kış aylarında boya yapabilirsiniz. Eğer, boyanacak ortamı bir miktar ısıtırsanız, sonbahar ve kış aylarında da boya badana yapabilirsiniz.

Kışın badana yapılır mı? Boyanın uygulama ve kuruması için gerekli ısıyı sağlarsanız, kışın boya badana yapabilirsiniz. Fakat, bu kural dış cephe boyası için geçerli değildir. Şimdi, kışın boya yapmanın püf noktalarını ve nasıl yapmanız gerektiğini daha detaylı olarak anlatalım.

Kışın Boya Badana Yapılır Mı?

Kışın ev boyanır mı, kışın boya badana yapılır mı? Evet, kışın boya badana yapabilirsiniz. Kışın ev boyama yaparken, ortam ısısını ve duvar ısısı arttırmalısınız.

Duvarı bir miktar ısıtmak için, boya yapmadan birkaç saat önce, boyanacak odaya ısıtıcı yerleştirebilirsiniz.

Fakat, duvar yüzeyine aşırı ısı vermek yanlıştır. Bu nedenle, ısıtıcıyı duvara fazla yaklaştırmayın! Boyanın hızlı kuruması için, boyandıktan sonra veya boyama esnasında ısıtıcının yüzeye çok yaklaştırılması boyanın baloncuk yapmasına neden olabilir.

Kışın duvarlarınızı boyamadan birkaç saat önceden kaloriferlerinizi düşük derecelerde açabilir veya mekanın tam ortasına küçük bir ısıtıcı yerleştirebilirsiniz. Ani ısı değişikleri tüm boyalar için sakıncalı olduğundan, ortamı yavaşça ısıtmanız gerekiyor. Boyanın hızlı kuruması için, boyalı duvara aşırı ısı uygulamayın!

Kışın Boya Kaç Günde Kurur?

kışın boya ne zaman kurur
Kışın boya kaç günde kurur?

Kışın boya kaç günde kurur?: Farklı türde boyaların uygulama sıcaklığı ve kuruma süresi farklılık gösterebilir. Örneğin; sentetik boya ile su bazlı boyanın kuruma süresi aynı değildir. Su bazlı boyalarda yaz aylarında katlar arası ve bekleme süresi en az 2 saat olabilir. Fakat, kış ayarında bu süre 5-6 saate kadar çıkabilir.

Sentetik boyalarda ise, yaz aylarında katlar arası uygulama süresi 12-24 saat arası olurken, kış aylarında bu süre 48 saate kadar çıkabilir.

İster su bazlı boya olsun, ister sentetik boya, ilk kat boya kurumadan ikinci kat boyayı yapmayın! Özellikle, kış aylarında boyanın duvara iyi tutunması için boyadan önce astar kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Ortam ısısı düştükçe kuruma süresi de uzar. Su bazlı ve sentetik boyaların uygulama ısısı boya ambalajı üzerinde yazar. Boyaların kuruma sıcaklıkları üretici firmaya göre ve ortam sıcaklığına göre farklılık gösterebilir.

Dış Cephe Boyası Hangi Ayda Yapılır?

Dış cephe boyası hangi aylarda yapılır?
Dış cephe boyası hangi ayda yapılır?

Dış cephe boyası ne zaman yapılır?: Yukarıda bahsettiğimiz gibi mevsim geçişleri bölgesel olarak farklılık gösterdiği için, kesin olarak şu aylarda dış cephe boyası yapılır diyemeyiz. Fakat, yaza girerken (Nisan ayı) veya kışa girmeden önce (Eylül ayı) dış cephe boyası yapabilirsiniz. Dış cephe boya satışlarına baktığımızda yazın ortasında ve kışa giriş aylarında satışının arttığını görüyoruz. Bu da bize dış cephe boyama zamanı için ipucu veriyor.

Soğukta Dış Cephe Boyası Nasıl Yapılmalı?

  • Dış cephe boyasını kış aylarında boya uygulamak, oldukça riskli bir iştir. Kış aylarında, çok soğuk zamanlarda dış cephe boyasının uygulama sıcaklığı her boyanın ambalajının üzerinde yazar. Birçok boya firması 5 derecenin altında dış cephe boyası uygulanmasını tavsiye etmez. Bu sıcaklıkta yapılan dış cephe boyası hem çok daha geç kuruyacak hem de; ikinci kat için daha fazla beklemek gerekecektir. Ayrıca, boya yapılırken yağış alma riski olacaktır. Çok soğukta yapılan dış cephe boyası kurumaz ve dayanıksız olur.
  • Yaz aylarında, çok sıcakta. Yani güneşin tam tepede olduğu zamanda dış cephe boyası yapmayın. Boya çok hızlı kurumak isteyecek ve balon yapacaktır. Mümkünse, öğleden önce veya öğleden sonra yapın. Duvarın gölge aldığı zamanları tespit ederek o zamanlarda uygulama yapmak daha doğru olacaktır. Ayrıca, 35 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda dış cephe boyası yapılması tavsiye edilmez.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir