Vernikli Kapı Boyama Nasıl Yapılır?

Vernikli kapı nasıl boyanır
Vernikli kapı boyama

Vernikli kapılarınızı boyamak için kullanmanız gereken boyaları ve boyamak tekniklerini anlattık. Vernikli kapı boyama nasıl yapılır, vernikli kapı hangi boya ile boyanır? detaylı şekilde aşağıda açıkladık.

Vernikli Kapı Boyama

Vernikli kapı boyama
Vernikli kapı boyama

Vernikli doğal ahşap görünümlü kapılar, eskiden en çok tutulan kapı modelleri arasındaydı. Şimdi ise, yerini panel kapılara bıraktı diyebiliriz. Fakat, hala bazı apartman dairelerinde bu kapılardan mevcut.

Vernikli kapıları boyamak için merak ettiğiniz tüm soruları aşağıda cevaplandırdık ve nasıl boyamanız gerektiğini anlattık. Diğer merak ettiklerinizi yorum kısmından sorabilirsiniz.

Vernikli Kapı Boyanır mı, Vernikli Kapı Boya Tutar Mı?

vernikli kapı boyanırmı
Vernikli kapı boyanır mı?

Vernikli kapılar boyanır mı? Evet, vernikli yapılar neredeyse tüm boya çeşitleri ile boyanabilir. Fakat, vernikli kapıları boyamak için, bazı hazırlık aşamalarını uygulamanız gerekiyor.

Vernikli Kapı Boya Tutar Mı?

Tüm parlak yüzeylerde olduğu gibi vernikli kapılara boyanın yapışması daha zayıf olacaktır. Bu nedenle, üzerindeki verniği hafifçe zımpara yapıp boyamanız yeterlidir. Zamanla üzerindeki vernik çıktıysa, vernikli kapınızı direkt boyayabilirsiniz. (Selülozik boyalar hariç.)

Vernikli Kapı Hangi Boya İle Boyanır?

Vernikli kapı hangi boya ile boyanır?
Vernikli kapı hangi boya ile boyanır?

Vernikli kapılarınızı tekrar renkli vernik yaparak boyayabilirsiniz. Ayrıca, sentetik boya (yağlı boya), panel kapı boyaları ve genel maksatlı akrilik boyalar ile vernikli kapılarınızı boyayabilirsiniz.

Vernikli ahşap kapıyı boyama düşünceniz varsa, size en doğru boyama teknikleri ile vernikli kapı nasıl beyaza boyanır? aşağıda anlattık.

Vernikli Kapı Nasıl Boyanır?

Vernikli kapı nasıl boyanır?
Vernikli kapı nasıl boyanır?

Şimdi, detaylı olarak vernikli kapı nasıl boyanır? anlatalım. Yukarıda bahsettiğimiz gibi vernikli kapıyı boyarken ilk yapmanız gereken, verniğin üzerindeki parlak ve kaygan kısmı zımpara yapmak.

Özellikle su bazlı boya kullanarak vernikli kapılarınızı boyamak istiyorsanız; zımpara yapmanızı öneriyoruz. Sentetik boya kullanmak istiyorsanız, zaten birçok yüzeye çok iyi tuttuğu için zımpara şart değil. Öncelikle dikkat etmeniz gereken noktalar ile başlayalım.

Vernikli Kapıları Boyamaya Başlamadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Hangi boya ile boyamayı düşürseniz düşünün, eğer hala verniğin parlaklığı duruyorsa; hafifçe zımpara yapıp kapının üzerindeki parlaklığı alın. 180 veya 220 numara zımpara ile hafifçe, siler gibi zımpara yapmanız yeterlidir. (Verniği tamamen almanıza gerek yok.)
  • Tekrar renkli vernik yapmak istiyorsanız, aynı renkte vernik kullanmanız gerekiyor. Renkli vernikler (vernikli ahşap koruyucular) yarı şeffaf olduğundan eski rengi kapatamaz. Bu nedenle, eski vernik ile aynı renkte vernik yapanız gerekiyor. Eğer farklı bir renkte vernik yapma düşünceniz varsa; vernikli kapınızı ham ahşaba kadar, tamamen zımpara yapmalısınız. (Ahşap koruyucular hakkında daha fazla bilgi almak için, “En iyi ahşap koruyucu hangisidir? yazımızı okuyabilirsiniz.)
  • Vernikli kapıyı beyaza boyamak istiyorsanız; yağlı boya veya panel kapı boyalarını kullanabilirsiniz. Yağlı boya ile direkt boyayabilirsiniz veya öncelikle sentetik astar yapıp ardından panel kapı boyası yapabilirsiniz. Bu sayede, hem boya daha iyi tutar hem de eski renk kolay kapanır. Panel kapı boyaları ile boyamak istiyorsanız, sentetik panel kapı boyası ise, aynı tekniği kullanın. Su bazlı ise, kapıyı hafifçe zımpara yapıp direkt boyayabilirsiniz.
  • Daha önce su bazlı veya sentetik vernik ile boyanmış kapılarınızı selülozik boya ile boyamayın! (Selülozik boya sadece kendi üzerine uygulanabilir.)

Vernikli Kapıyı Beyaza Boyama

Vernikli kapıya beyaz boya yapılır mı? Evet vernikli kapıları beyaza boyamak mümkündür. Aşağıda yağlı boya ve akrilik boyalarla vernikli kapıyı beyaza nasıl boyayabileceğinizi ayrı yarı anlattık.

Vernikli Ahşap Kapıyı Beyaz Yağlı Boya İle Boyama

Vernikli kapı boyama
Vernikli kapıyı beyaz yağlı boya ile boyamak.

Vernikli kapı yağlı boya ile boyanir mı? Evet, vernikli kapılarınızın yağlı boya ile beyaza boyayıp daha modern bir görünüm elde edebilirsiniz. Vernikli kapı üzerine yağlı boya yapılır mı? Yağlı boya, neredeyse tüm yüzeylere çok iyi tuttuğundan, vernikli ahşap kapıyı beyaza boyamak için en uygun boyalardan biridir.

6-7 adet vernikli kapı için 2,5 litre beyaz yağlı boya yeterli olacaktır. İster parlak, isterseniz mat yağlı boya ile boyayın. Mat veya yarı mat yağlı boya, daha modern bir görünüm sağlayacaktır. (Mat ve parlak boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak, “Mat boya mı, parlak boya mı?” yazımızı okuyabilirsiniz.) Yağlı boya ile vernikli kapılarınızı boyadıktan sonra, kapı üzerindeki doğal ahşap görünümünün kaybolacağını ve düz bir yüzey oluşacağını hatırlatalım.

Vernikli Kapıyı Yağlı Boya İle Boyama

  • Vernikli kapıyı siler gibi hafifçe zımpara yapın.
  • Çıkan tozu kuru nemli veya kuru bir bez ile silin.
  • Tercihen 1 kat sentetik astar uygulayın. (%10 sentetik tiner ile incelterek, parmak rulo ile uygulama yapın.)
  • 24 saat astarın kurumasını bekleyin.
  • Yağlı boyayı %10 sentetik tiner ile inceltin. Parmak rulo ile ilk kapı yapın.
  • 24 saat sonra ikinci kat yağlı boyayı yapın.

Vernikli Kapı Su Bazlı Akrilik Boyalar İle Nasıl Boyanır?

Rich multi surface, Cadence multi surface gibi akrilik boyalar, çeşitli obje ve mobilya boyamak için günümüzde sıkça kullanılıyor. Su bazlı panel kapı boyaları da akrilik boya sınıfına giriyor. Bu tür su bazlı akrilik boyalar ve su bazlı panel kapı boyaları ile vernikli kapılarınızı boyayabilirsiniz.

Vernikli kapıları boyamak için kullanabileceğiniz bazı akrilik boyalar: Rich multi surface, Bi’Boya parlak akrilik boya, Cadence multi surface, Polisan X1 Art, Dyo Hidrolux, Dyo Hobilux, Permolit multi surface. (Akrilik boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak, “Akrilik boya nedir, nasıl kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Vernikli kapılarınızı boyamak için kullanabileceğiniz bazı su bazlı panel kapı boyaları ise şunlar: Dyo Massiveline panel kapı boyası, Polisan X1 su bazlı panel kapı boyası, Permolit su bazlı panel kapı boyası v.b.

Akrilik boya ve su bazlı panel kapı boyaları ile vernikli kapıları boya yapmadan önce yine hafifçe zımpara yapmanızda fayda var. Hatta, boyadan birkaç saat önce su bazlı parlak yüzey astarı veya geçiş astarı uygularsanız çok daha iyi tutacaktır.

(Vernikli ahşap kapılarınızı boyamak için, yağlı boya mı, akrilik boya mı kullanmak istediğinize hala karar veremediyseniz, linke tıklayarak, “Yağlı boya mı, su bazlı boya mı?” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir