Binder Nedir, Ne İşe Yarar?

Binder nedir, binder ne demek, binder astar nedir, binder astar ne işe yarar aşağıda detaylıca anlattık. Binder astarın kullanım alanları hakkında bilgiler verdik. Ayrıca, binder astarın bilinmeyen bir kullanım alanını da açıkladık.

Binder Nedir?

binder astar ne işe yarar
Binder nedir, binder ne demek, binder astar ne işe yarar?

Binder, piyasada, ustalar tarafından, polizolan astar, izolasyon astarı, konsantre astar olarak da bilinir.

Binder astar, alçı, alçıpan, beton, sıva benzeri emici yüzeylerde kullanılan bir astardır. Binder astar, boyanın yüzeye iyi tutunmasına sağlar.

Yüzeyde ince bir film tabakası oluşturur. Sıvı kıvamdadır. Beyaz renktedir. Kuruyunca renksiz bir hâl alır.

Ayrıca, binder astarların çoğu konsantredir. Yani su ile inceltilmesi gerekir. Genellikle binder astarlar, ambalajı üzerinde farklı bir oran belirtilmedikçe 1/7 oranında inceltilir. Yani 1 litre binder astarın içine 7 litre su ilave edilerek kullanılır.

Binder astar için çok genel bir tanım yapmak gerekirse, bozuk ve çürük zemin astarı olarak değerlendirebiliriz. Şimdi binder astarın kullanım alanlarından bahsedelim. Bu sayede, binder nedir, binder ne işe yarar? daha iyi anlayabilirsiniz.

Binder Nedir, Binder Astar Ne İşe Yarar?

binder ne demek
Binder ne işe yarar?
  • Binder astar, yapısı itibariyle yüzeye çok iyi nüfuz eder. Bu sayede, yüzeyi sağlamlaştırarak son kat boyanın daha iyi yapışmasını sağlar.
  • Binder astar, emici yüzey olan her türlü iç ve dış yüzeylerde kullanabilirsiniz. Eski boya, beton, alçı, alçıpan, sıva, ham sıva, gaz beton, kireç, ve badanalı yüzeylerde kullanılır.
  • Binder astarın bir diğer amacı, emici olan yüzeylerde boya yapılmadan önce, duvarı doyurmaktır. Bu sayede, boya sarfiyatını en aza indirir. Binder astar uygulanmış bir yüzeyde boyanın yaptığı metrekare artacaktır.
  • Binder astarın diğer amacı; sağlam olmayan yüzeylere üzerine yapılacak boyanın daha iyi tutmasını sağlamaktır. Örneğin: Eski, kalitesiz, toz tutmuş boyalı veya kireçli yüzeylere boya yapma imkanı sağlar.
  • Binder astar, sadece emici yüzeylere uygulanır. Kısaca boyanın iyi tutmasını sağlar.

Binder Astar Nasıl Kullanılır, Binder Astar Nasıl Uygulanır?

binder uygulaması
Binder nasıl kullanılır?

Binder astar nasıl kullanılır, binder astar nasıl uygulanır?

  • Binder astar, boya gibi, rulo veya fırça ile uygulanır. Binder astar, sıvı olduğundan uygulamada uzun ipli tercih edilir. Rulo ile uygulama aynı zamanda kolay ve hızlı bir uygulama da sağlar.
  • Binder astar, mutlaka sadece 1 kat uygulamalısınız! Aksi halde üzerine yapılacak boyanın tutmasını zayıflatır ve boya kayar. Binder, iyice kuruduktan sonra üzerine boya yapabilirsiniz. (En az 4 5 saat.)
  • Eski, yıpranmış ve dökülen yüzeylerde tamirat yapıldıktan sonra binder astar kullanılır.
  • Binder astarı, ambalajında farklı belirtilmedikçe genellikle 1/7 oranında inceltilir. 1 litre binder astara 7 litre su ilave edilip karıştırın. Binder astarı fazla sulandırmak fayda sağlamayacağı gibi az sulandırmak da boyanın binder üzerine yapışmasını engeller ve yüzeyde kabarma ve soyulmalar olur.

Binder Astarın Çok Bilinmeyen Bir Kullanım Alanı

binder ne işe yarar

Binder astar, su itici izolasyon malzemesi olarak da kullanılabilir. Binder astar su izolasyon malzemesi olarak kullanmak için; 1/1 oranında inceltilir. Yani 1 litre bindere 1 litre su ilave edilir.

Binder astarı bu şekilde derz aralarında, beton çatılarda ve boya yapılmayacak dış duvarlarda su geçirmesini engellemek için kullanabilirsiniz.

Fırça ile yüzeye yedirerek uygulamalısınız. Bu şekilde, su izolasyon malzemesi gibi kullanılan binderin üzerine herhangi bir boya yapılmaz. Aksi halde boyada soyulma, kabarma, çatlama meydana gelebilir.

Benzer Yazılar

22 Yorum

  1. Merhaba,
    Garajımın zeminini boyamak istiyorum. Zemin beton, öncesinde binder mi uygulamalıyım? Zbs nin anti toz ürünleri var bunlar benzer ürünler mi? Aralarında ciddi fiyat farkı var. Dyon binder üzerine zemin boyası uygulasam yeterli olur mu?

    • Merhaba Okan Bey,
      Garajınız için zemin boyası satın aldınız, anladığım kadarıyla. Satın aldığınız zemin boyasının mutkala astarı da vardır.
      Kendi astarı ile uygularsanız, karşılaştığınız bir problemde üretici firma sorunu çözececektir. Fakat başka bir astarın üzerine yaparsanız, ürün garanti dışı kalabilir.
      Binder astarlar duvar içindir. Doğru inceltme ile zeminde de kullanılabilir. Fakat yukarıdaki uyarılarımızı dikkate almanızı öneririz.

      • Hızlı cevabınız için teşekkür ederim. Şu aşamada hangi ürünleri almalıyım karar vermeye çalışıyorum. Zemin ham beton ve bir miktar tozuma mevcut olduğu için en alt katmana binder kullanmalı mıyım? Binder tozuma sorununu giderebilen bir ürün mü?

        • Okan Bey,
          Eğer sorun tozuma ise tozumayı önleyen sıvıları kullanabilirsiniz. Tozumaz boya ve tozumaz sıvı isimleri ile araştırın. Weber ve Fixa’nın var.
          (Binder, tozlu ve sağlam olmayan yüzeylere boyanın tutmasını sağlayan bir üründür.)

  2. Ev kiraladım boyonın kavlıyan yerleri vardı kalkan eski boyalar temizlenip zımparalamıp saten alçı yapıldı tekrar zımpara yapılıp Polisan elegans boya vuruldu boya eski kavlayan yerler tekrar kavladı ne yapmam lazım astarmı izolasyon yapmam lazım cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

    • Abuzer Bey,
      Duvarrı görmek gerekiyor. Duvarda nem olabilir. Ayrıca böyle bir uygulamdan sonra mutlaka astar uyuglamsı yapılması gerekiyor.
      1 kat binder astar veya (alçı astarı) ardından geçiş astarı uygularsanız, duvarda nem yoksa, boya soyulmaz.

    • Bülent Dişkaya,
      Binder astar, emici olmayan yüzeylere tutmaz. Ayrıca, fayansları yağlı boya ile boyamanızı tavsiye etmiyoruz.
      Yukarıdaki arama motorumuzdan “fayans boyama” konusunu bulup geçiş yapabilirsiniz.

  3. Merhaba. Duvarı zımparaladıktan sonra, tozu aradan kaldırmak için üzerine binder uyguladım. Üzerine duvar kağıdı yapıştırırsam herhangi bir sıkıntı olur mu?

  4. Merhabalar, yapım çalışması sırasında geçtiğim yoldan arabama toprak bulaşmış. Ancak bulaşan toprak öyle yapışmış ki tazyikli suyla dahi çıkmıyor. İnternetten baktığımda asfalt uygulamasının altında da binder tabakası oluyormuş. Benderli toprağı aracımdan nasıl sökerim acaba. Yardımcı olabilirseniz minnet duyarım.

  5. Kolay gelsin köydeki yeni yaptığımız evin duvarları kara sıva üzerine boya yapmadan önce binder astar vurmam gereklimi birde tavana da binder astar vurulur mu, 1 litre binder astar kaç metrekare alana yeter. Bilgi ve deneğimlerinizi paylaştığınız için teşekkürler

    • Ömer Bey,
      Evet, kara sıva üzerine, boyadan önce, binder astar uygulamanız gerekiyor. Tavan ve duvara binder astar uygulamalısınız.
      1 litre binder astar, yaklaşık olarak, 25-30 metrekare alan kaplayabilir.

  6. Merhaba,
    Yeni yaptırdığım villa inşaatında duvarlarımızdaki saten alçı rüzgar ve sıcaklık nedeniyle boyacı Arkadaşımızın deyimiyle yanmış. Alçı sıva tebeşir tozu gibi elimizi sürdükçe yüzeyden dökülüyor. Bu durumda nasıl bir yol izlemek sağlıklı olur? Tüm yüzeyi kazıyıp tekrar saten alçı çekmek mi yoksa başka bir işlem mi? Ne tavsiye edersiniz?

    • Çağatay Bey,
      Dökülen kısımları kazıdıktan sonra, dış cephe sıvası veya dış cephe macunu yapılması gerekiyor. Ardından, astar ve boya.

  7. Şimdi yeni daire aldım sıfırdan içeri alçı yapılmış unun üstüne dyobindermi iyi. Yoksa teknotexs geçiş astarımı iyi

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir