Teras İzolasyonu, Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Sizin için teras izolasyonu için mükemmel bir bilgi kaynağı oluşturduk. Teras su yalıtımı yaparken; hem teras su yalıtım malzemelerinin ve nasıl yapıldığını öğreneceksiniz hem de; sizin için en uygun teras su yalıtım malzemelerini seçebileceksiniz. Balkon su izolasyonu ve teras su yalıtımı ile ilgili tüm merak ettiklerinizi anlattık.

Teras İzolasyonu

teras yalıtımı
Teras su izolasyonu nasıl yapılır?

Teras izolasyonu binalara, evlere veya iş yerlerine inşaat aşamasında yapılmalıdır. Teras su yalıtımı, konutlara inşaat aşamasında eksik veya yanlış yapılmış olabilir. Bu yalıtım eksikliği de, bir süre sonra, terastan alt katlara su sızmasına neden olur.

Şu anda inşaat aşamasında bir konutunuz varsa, teras su yalıtımına önem göstermenizi öneriyoruz. Eksik veya yanlış yapılmış balkon ve teras yalıtımı, hiç ummadığınız ve hazırlıksız olduğunuz bir anda evinizde su sızıntısına yol açabilir.

Konutlar için yapılan herhangi bir uygulama ve tadilat, inşaat aşamasında yapılırsa, hem daha ucuza mal olacak hem de, daha kolay olacaktır.

Isı izolasyonları, ses izolasyonları, tesisat borularının kalitesi ve işçiliği, teras izolasyonu, balkon ve teras yalıtımı, çatı izolasyonu gibi uygulamalara inşaat aşamasında önem gösterilmelidir. Şimdi, doğru seçimi yapabilmeniz için, teras su yalıtım malzemelerinden bahsedelim.

Teras Su Yalıtım Malzemeleri

teras su yalıtım malzemeleri nelerdir
Teras su yalıtım malzemeleri nelerdir?

Teras su yalıtım malzemeleri çeşitlerini daha iyi anlayabilmeniz için, aşağıda gruplandırdık. Detaylı anlatımı ise, tek tek sayfanın aşağısında anlattık.

  • Teras fayans üzeri su yalıtımı malzemeleri.
  • Üzerinde gezilebilir teras izolasyonu malzemeleri.
  • Tam elastik, yarı elastik teras yalıtım malzemesi.
  • Sürme esaslı teras izolasyon malzemesi.
  • Çimento esaslı teras su yalıtım malzemesi.
  • Epoksi teras su yalıtımı.
  • Sıvı cam, şeffaf yalıtım malzemesi.
  • Bitüm Esaslı teras izolasyonu.
  • Membran.

Teraslarda Su Yalıtımı İçin Hangi Yöntemler Kullanılır?

teras su yalıtımı nasıl yapılır
Teraslarda su yalıtımı için hangi yöntemler kullanılır?

Teras su yalıtımı nasıl yapılır, teras izolasyonu nasıl yapılır? Yukarıdaki teras su yalıtım yöntemlerini seçerken, zemininizin ne olduğu da önemlidir.

Örneğin; sürme esaslı bir su yalıtım malzemesini çok kalın çatlaklar için uygulamak, doğru bir uygulama olmayacaktır. Öncelikle, çaylak yüzeye bir dolgu uygulamalı, ardından su yalıtım malzemesini sürmelisiniz. Veya dolgulu olan süt ve tozu ile beraber su yalıtım malzemesini uygulamalısınız.

Balkon ve teras izolasyonu yaptırmayı düşünüyorsanız; üzerinde gezinecek mi, yoksa fayans veya betonun altında mı kalacak? Ya da, şeffaf mı olacak renkli mi, sert mi olacak, elastik mi karar vermeli, ona göre seçim yapmalısınız.

Şimdi, yukarıdaki teras yalıtım malzemelerini tek tek inceleyelim ve teraslarda su yalıtımı için hangi yöntemler kullanılır? anlatalım. Bu sayede, sizin için en uygun teras su yalıtımı malzemesini bulabilirsiniz.

1-Teras Fayans Üzeri Su Yalıtım Malzemeleri

Teras fayans üzeri su yalıtım malzemeleri: Eğer balkonunuzda veya terasınızda fayans döşeliyse, mutlaka fayans üzerine uygun bir teras yalıtım malzemesi kullanmalısınız. Çünkü, her su izolasyon malzemesi fayans üzerine tutmuyor. Teras için su yalıtım malzemesi satın alırken, fayans üzeri için uygun mu? mutlaka sorun.

2-Üzerinde Gezilebilir Teras İzolasyonu Malzemeleri

Bir su yalıtım malzemesi ne kadar iyi yalıtım yaparsa yapsın; eğer üzerinde yürünmesi için uygun değilse, terasınız için uygun olmayabilir.

Bazı su yalıtım malzemeleri uygulandıktan sonra, ne kadar zaman geçerse geçsin, sanki kurumamış izlenimi verir ve ayağınızı basınca vakum etkisi yapar. Sürekli zaman geçirdiğiniz ve üzerinde gezindiğiniz terasınızın böyle bir malzeme ile kaplanmasını istemezsiniz değil mi?

Eğer su yalıtımı yaptıktan sonra, üzerini beton şap veya fayans ile kaplatmayacaksanız, üzerinde gezinebilir bir teras su yalıtım malzemesi satın almalısınız.

Gezilebilir Teras İzolasyonu Malzemesi Hangisi?

Gezilebilir teras izolasyonu hangisi? Bazı teras izolasyon malzemeleri, beton veya fayans altında kalması için üretilmiştir ve üzerinde yürümeye uygun değildir.

Fakat, çift komponentli sütü ve tozu ile satılan su yalıtım malzemelerinin tamamı ve sürme esaslı su yalıtım malzemelerinin bir kısmı üzerinde yürünebilir. Üretici firmaya göre değişkenlik gösterdiğinden, ürün bazında değerlendirmenizi öneriyoruz. (Su yalıtımı üreticisi firma listesini sayfanın alt kısmında paylaştık. Sitelerinden kontrol edebilirsiniz.)

3-Tam Elastik ve Yarı Elastik Su Yalıtım Malzemeleri

dryfix full esnek
Dryfix Full Flex (tam esnek)

Tam elastik yalıtım malzemeleri, yarı elastik yalıtım malzemelerine göre oldukça uzun ömürlüdür ve su yalıtımını tam anlamıyla yaparlar. Ayrıca, tam elastik su yalıtım malzemelerinin bir çoğu üzerinde yürünebilir.

Tam elastik bir su yalıtım malzemesinin ömrü 10 yıldan fazladır. Ayrıca, içme suyu depolarında tam lastik su yalıtım malzemeleri kullanılır.

Dryfix semi flex
Dryfix semi flex 2k su yalıtım malzemesi

Terasınız için iyi bir su yalıtım malzemesi uygulamak istiyorsanız; tam elastik mi, yarı elastik mi? sormanız da fayda var. Detaylı bilgi içn Full Flex Tam Elastik ve Semi Flex sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

4-Sürme Esaslı Su Yalıtım Malzemeleri

Bazı su yalıtım malzemeleri sürme esaslıdır. Yani, boya gibi fırça veya rulo ile alıp sürmeniz yeterlidir. Bu malzemelere sürme esaslı su yalıtım malzemeleri denir.

Terasınız için hızlı ve pratik bir çözüm yolu arıyorsanız; sürme esaslı su yalıtım malzemesi kullanabilirsiniz. Tabi üzerine basılacaksa, satın almadan önce, üzerinde yürünmeye müsait olup olmadığını sorun.

dryfix izolator
Dryfix Izolator

Sürme esaslı su yalıtım malzemeleri genellikle iki kat olarak uygulanır. Genellikle 20 kg. olarak satılır ve 20 kg.ı 18-20 metrekare alan kaplayabilir. Uygulama ve metraj verileri üretici firmaya göre farklılık gösterebilir. Örneğin; bazı firmalar 2 kat bazı firmalar 3 kat uygulama öneriyor.

Bazı sürme esaslı su yalıtım malzemelerini uygularken, birinci katı su ile inceltmek gerekiyor. İlk kat kılcal çatlaklar için, içinki kat ise; 5 mm.ye kadar su kaçaklarını önlemek için uygulamaktadır.

Terasınızda sürme esaslı yalıtım malzemesi kullanmak istiyorsanız; uygulama talimatlarını tam olarak öğrenin veya ambalajından okuyun. Çünkü, inceltme ve uygulama üretici firmaya göre farlılık gösteriyor. İyi bir teras yalıtımı için, her şeyden önemlisi iyi bir uygulamadır.

5-Çimento Esaslı Su Yalıtım Malzemesi

Çimento esaslı su yalıtım malzemeleri, üst sınıf tam elastik su yalıtım malzemesi sınıfına giriyor. Bir çoğunun üzerinde yürünebilir olsa da; isterseniz betondan veya fayans uygulamasından önce de yaptırabilirsiniz. Sütü ve çimentoya benzeyen tozu ile birebir karıştırılan bu yalıtım malzemesinin ömrü; uygulandıktan sonra 10 yıldan fazladır.

6-Membran

Teras izolasyonu için kullanılan bir diğer malzeme ise, membrandır. Yaklaşık olarak 10 yıl ömrü olan membran, uygulaması oldukça zor ve zahmetli bir malzemedir. Ayrıca, uygulaması düzgün yapılmazsa, su yalıtımı etkisini kısa zamanda yitirebilecek bir üründür.

Membran, beton şap veya fayans uygulamasının öncesinde uygulanır. Tam elastik yalıtım malzemeleri, membrana göre daha kolay uygulanır ve daha uzun ömürlüdür. Detaylı bilgi için membran nedir? yazısını okuyabilirsiniz.

7-Bitüm Esaslı Su Yalıtım Malzemesi

DryFix Bitümer 100 tam elastik
DryFix Bitümer 100 tam elastik

Bitüm esaslı teras izolasyon malzemeleri, zifte benzer ve beton veya fayans uygulaması yapılmadan önce alt zemine uygulanır. Yekpare ve uzun ömürlüdür. Beton ve metal gibi emici ve emici olmayan tüm yüzeylerde kullanılabilir. Ayrıca, çatı oluklarına da kullanabilirsiniz. Detaylı bilgi için Dryfix Bitumer 100 sitesini ziyaret edebilirsiniz.

8-Epoksi Teras Su Yalıtımı

Dryfix Glassy 100 Sıvı cam şeffaf su yalıtım malzemesi
Dryfix Glassy 100 Sıvı Cam

Yukarıdaki teras su yalıtım malzemelerine ilave olarak, tüm yüzeylere epoksi teras izolasyonu kullanabilirsiniz. Esnek değildir.

Son derece dayanıklı olan epoksi zemin boya ve epoksi su yalıtım malzemeleri sert ve çizilmez bir katman oluşturur. Epoksi teras izolasyon malzemesini emici ve emici olmayan tüm yüzeylere uygulayabilirsiniz.

Epoksi teras su yalıtımı malzemesinin fiyatları, diğer yalıtım malzemelerine göre daha yukarıdadır. Fakat, epoksi teras yalıtım malzemelerini ister fayansın veya betonun altına uygulayabilir, isterseniz üzerine hiç bir uygulama yapmadan öylece bırakabilirsiniz.

Eğer üzerine herhangi bir uygulama yaptırmak istemiyorsanız; şeffaf şekilde bırakabilir veya uygulama sırasında özel renklendiriciler ile renklendirebilirsiniz.

Bazı Su İzolasyon Üretici Firmaları

Aşağıda Türkiye’de en çok bilinen su izolasyon üretici firmalarını listeledik. Yukarıda açıkladığımız teras su yalıtımı ürünlerini aşağıdaki firmalardan temin edebilir veya teras izolasyonu hakkında bilgi alabilirsiniz. Ayrıca, sizin teras izolasyonu için kullandığınız bir ürün veya firma varsa, yorum kısmından ekleyebilirsiniz.

  • Dryfix
  • Sika
  • Weber
  • Kalekim
  • Ceresit

En İyi Teras Su Yalıtım Malzemesi Hangisi?

en iyi teras su izolasyon malzemesi hangisi
En iyi teras su yalıtım malzemesi hangisi?

Yukarıda Türkiye’de üretim ve satışı yapılan en iyi su yalıtım malzemesi üreticilerini paylaştık. Fakat, en iyi teras izolasyon malzemesi seçerken; tam olarak amacınıza uygun bir malzemesi kullanmalısınız.

Teras su izolasyon malzemesini seçerken, esnek mi, sert mi, renkli mi, şeffaf mı, üzerinde gezinebilir mi, fayans üzeri için uygun mu, kalın çatlakları kapatır mı? gibi kriterleri sorgulayabilirsiniz.

Yukarıda anlattığımız teras izolasyonu malzemelerini üretici firma tarafından aksi belirtilmediği taktirde; +5 ve +35 derece aralığında uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Aşırı sıcak ve soğukta ve yağışlı havalarda uygulama yapmayın.

Amacınız, su izolasyonundan ziyade, suya dayanıklı bir zemin boyası ile zemini boyamak ise, “beton zemin boyama” yazısını okuyabilirsiniz. (Yukarıda yazılı ürünler ile ilgili ürün tercihi, uygulama hatası ve diğer anlaşmazlıklardan sitemiz sorumlu değildir. Yazımız genel bilgilendirme amacı ile yazılmıştır.)

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir