Üst Kattan Su Sızıntısı Nasıl Önlenir?

ust kattan su sizintisi nasil onlenir

Üst kattan su sızıntısı bir çok dairede karşılaşılan bir durumdur. Banyo tavanından su akması, hem alttaki daireyi hem de üst daireyi etkiler. Bu nedenle, sorun büyümeden tamir edilmelidir. Evinize üst kattan su akıyorsa, bunun tamiri için için size bazı etkili önerilerimizi olacak.

Üst Kat Komşudan Su Akıyorsa Nedenleri Nelerdir?

Evinize üst daireden su akıyorsa bunun bir çok nedeni olabilir. Bu nedenlerin en başında banyolar gelir. Yine de başka nedenleri de olabilir. Üst daireden gelen suyun tam olarak nereden geldiğini anlamanız gerekiyor. Ancak bu sayede etkili bir önlem alabilir ve tamirini yapabilirsiniz.

Öncelikle üst kattan gelen suyun nedenlerini açıklayalım. Daha sonra ne gibi önlemler alabilir ve tamiratlar yapabilirsiniz anlatalım.

Üst Kattan Alt Kata Su Sızıntısı Neden Olur?

üst kattan su sızıntısı
Üst kattan su sızıntısı.
  • Bozuk klozet. Bozuk klozet su sızdırır ve alt kata su inmesine neden olur. Klozetin çevresinde biriken su zamanla alt kata iner.
  • Banyo sifonu. Banyo sifonu genellikle duş teknesi veya küvetin altında olduğu için görünmez. Fakat, küçük de olsa damlayan sular birikerek alt kata iner. Yazın sıcakta kuruduğu için pek sorun teşkil etmez. Fakat, kışın su buharlaşamadığı için birikerek alt kata ulaşır.
  • Yer süzgeci kenarları. Üst katın yer süzgecinin çevresi açılmış olabilir. Bu kısımların bir tamir macunu veya silikon ile doldurulması gerekiyor.
  • Eski ve bozuk su tesisatı. Bozuk ve eski su tesisatından damlayan sular birikerek alt kata ulaşabilir. Damlayan boru tespit edilerek tamir edilmeli gerekiyorsa yenisi ile değiştirilmelidir.
  • Eskimiş ve gevşemiş pis su boruları. Yeriden oynayan, gevşeyen pis su boruları, zamanla su damlatabilir. Bu akıntı genellikle klozetin altında olur. Akıntı ile koku da meydana gelir. Pis su borularında delik varsa tamir edilmeli gevşeme varsa sıkıştırılmalıdır.
  • Zeminde bekleyen su. Üst katın banyo zemininde bekleyen su zamanla alt kata iner. Bilinenin aksine derz dolguları tam olalak su geçirimsiz değildir. (Detaylı bilgi için “Derz dolgu su geçirir mi?” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Üst Kattan Evime Su Akıyor Ne Yapmalıyım?

Üst kattan su akıyorsa tavanınızda herhangi bir işlem, tamirat, boya yapmadan önce üst kat komşunuz ile konuşun. Üst kat komşunuz sızıntı tamiratını yaptıktan sonra evinizdeki tavan hasarı için tavan boyası veya alçı talep edebilirsiniz. Bu arada damlayan yere geçici olarak bir kova yerleştirebilrisiniz. Böylece kaymayı engelleyebilrisiniz.

Üst Kattan Su Sızıntısı Nereye Şikayet Edilir?

Üst kattan su sızıntısı belediyeye şikayet edilir. Fakat, küçük ve hızlıca bir çözüm yolu bulunabilecek bir vaka için belediye yetkililerini devreye sokmanızı önermiyoruz.

Üst komşunuz ile iletişime geçin. Eğer iletişime geçemiyorsanız, apartmen veya site yönetimine başvurun. Apartman yöneticisi sizin için üst daireden gelen su sızıntısının üst katın sorumluluğunda olduğunu belirtebilir.

Üst Kattan Gelen Suyu Kim Yaptırır?

Üst kattan gelen suyu, üst katta oturan dairede oturan kişinin yaptırması gerekiyor. Çünkü, arıza bu daireden kaynaklıyor. Fakat, eğer bina yeni ise üst katta gelen suyu yaptırması için müteahhit ile iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca, apartman yötetimi veya site yönetimine bilgi verebilirsiniz.

Üst Kattan Su Sızıntısı Nasıl Anlaşılır?

Üst kattan su sızıntısı olduğunda tavanınızda terleme, su damlacıkları oluşur. Sızan su az olduğunda damlacıklar pek görünmez. Fakat, tavanda sarı lekeler oluşturabilir.

Üst kattan gelen su sızıntısını anlamanın bir yolu da boyadaki soyulmalardır. Tavan boyasında su sızıntısı olan kısımda dökülmeler olur, boyanın rengi sarıya döner.

Banyo Tavan Akması Çözüm

Banyo tavanı akması çözümü.
Banyo tavanı akması çözümü.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi üst kattan su sızıntısı daha çok banyo tavanından su akması olarak meydana geliyor. Banyonuzun tavanını tamir edip, boyamadan önce üst komşunun su sızıntısını kesmesi gerekiyor.

Üst kattan su akıyorsa ilk yapmanız gereken şey, üst komşunuz işe iletişime geçmek. Çünkü, tavandan sizin dairenize suyun akması onun sorumluluğudadır. Gerekiyorsa, birlikte bakıp suyun tam olarak nereden sızdığını anlamaya çalışın. Üst daireden su sızıntısında ilk bakmanız gereken yer, klozet çevresidir.

Klozeti Kontrol Edin

Klozetin etrafında su sızıntısı var mı? Varsa, bu sızıntı sizin dairenizde yaklaşık olarak aynı yere mi denk geliyor? kontrol edin. Bu durumda klozetin kaldırılıp, kontrol edilmesi gerekiyor. Contaları yenilenip klozeti iyice yerine oturtun. Fakat, klozetin arkasındaki flex hortumlarda damlama varsa, bunların değiştirilmesi gerekir. (Klozet montajı hakkında daha fazla bilgi almak için “Klozet montajı” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Banyo Sifonu Su Sızdırıyor Mu? Bakın!

Banyonun tavanından su akmasının diğer nedeni ise banyo sifonudur. Duş teknesinin ön kapağını açın, etrafında ve altında su birikmesi var mı? bakın. Eğer su varsa, duşun içindeki sifon vidasını kontrol edin. Gevşek ise bir tornavida ile sıkın. Su sızıntısı devam ediyorsa, sifonu değiştirin.

Yer Süzgecini Kontrol Edin!

Üst katın yer süzgecinin kenarları boş olabilir. Bu durumda bir tamir sıvası, derz dolgusu veya silikon ile yer süzgecinin etrafının doldurulması gerekiyor. (Yine de yer süzgecinin etrafında uzun süre su beklemesi alt kata su sızıntısına yol açar.)

Su Tesisat Borularını Kontrol Edin

Eski ve bozuk su tesisatı varsa tamir edin. Arızalı su tesisatında genellikle su duvarlarda da görünür. Duvarlarda terleme ve boyada soyulma varsa, su tesisatında kaçak olabilir. Su kaçağı damlama bile olsa, alt kat komşuya su sızıntısına neden olabilir.

Su akıtan boruyu buldunuz mu? Eğer su sızıntısı borunun ortasında ise epoksi tamir macunu ile tamir edebilirsiniz. (“Su borusu çatlak tamiri” yazımızı okuyun.) Eğer borular aşırı derecede eskimiş ise ve su kaçağı boruların birleşim yerindeyse, tesisat borularının yenilenmesi gerekiyor.

Atık Su Borularını Kontrol Edin

Atık su boruları genellikle birleşim yerlerinden arıza çıkarır. Gevşemiş olabilir. Yapabiliyorsanız sökmeden yerine oturtmayı deneyin. Olmuyorsa, etrafındaki betonun kırılıp tekrar takılması gerekebilir. Eğer delik varsa, epoksi yapıştırıcı veya sızdırmazlık spreyi kullanın. (Bilgi için linklere tıklayabilirsiniz.)

Banyo Zemininde Su Beklemesine İzin Vermeyin!

Üst katınız boş ise sızan su, fayans ve derzlerin üzerinde beklemiş olabilir. Derz dolguların üzerinde bekleyen su, zamanla alt daireye iner. Sızıntının nereden kaynaklandığını bularak, fayans ve derz üzerindeki suyu temizleyin.

Merak ettiğiniz diğer soruların cevapalarını aşağıda ayrı ayrı başlıklarla cevapladık.

Su Sızdıran Tavan Nasıl Tamir Edilir?

  • Üst kattaki su sızıntısı tamir edildikten sonra tavanın kurumasını bekleyin veya saç kurutma makinesi ile kurutun.
  • Tavanda alçı kabarması varsa saten alçı ile tamiratı yapın.
  • Kuruyunca 180 numara ile zımpara yapın.
  • Tavan boyası ile 2 kat boyayın. (4-5 saat ara ile 2 kat)
  • Tavan çok lekeli ise tavan boyası yerine özel leke kapatan boyaları kullanabilirsiniz.

Tavan Neden Su Akıtır?

Tavanın su akıtması üst kattaki bir su kaçağına işaret olabilir. Fakat birçok nedeni olabilir. Üst kattaki arızalı bir klozet, sifon, fayans üzerinde çok bekleyen su ve su botularındaki bir arıza tavandan su akmasına neden olabilir. Ayrıca, son katta oturuyorsanız çatı izolasyıonunda sorun olabilir.

Tavandan Su Damlaması Nasıl Önlenir?

Banyo tavan akması çözümü: Tavanda su damlamasının önlemenin tek yolu üst kattan müdahale etmektir. Alt kattan herhangibi bir tamirat ve müdahale yapılamaz.

Öncelikle kata çıkıp suyun nereden sızdığına bakın. Banyo başta olmaz üzere, tuvalet ve mutfak çevresini kontrol edin. Bu kısımlardaki su damlamasını tespit ettikten sonra tamir sürecine başlayın. (Yukarıdaki “Banyo tavan akması çözümü” başlığını gözden geçirin.)

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir